Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all 384 articles
Browse latest View live

Petrică Popşor, director AJFIR B-N: Avem primari, beneficiari şi consultanţi vrednici

$
0
0

Petrică Popşor, director AJFIR B-N: Avem primari, beneficiari şi consultanţi vrednici

Directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Petrică Popşor, consideră că rezultatele bune obţinute în atragerea fondurilor europene  - care clasează judeţul nostru la loc de frunte - sunt determinate de parteneriatul dintre AFIR – centre regionale, oficii judeţene – cu beneficiarii publici sau privaţi şi echipele de consultanţă şi proiectare.

        „Am mai spus şi o repet. Alături de primarii vrednici pe care-i avem în acest judeţ, pentru că în mare parte lor li se datorează această absorbţie de fonduri europene, avem la fel de vrednici beneficiari şi echipe de consultanţi”, a menţionat Petrică Popşor.

         Petrică Popşor a ţinut să precizeze că, dacă până acum strategiile naţionale  de dezvoltare rurală au fost elaborate de consultanţi străini, pentru exerciţiul financiar următor va fi elaborat de către echipe din România.


Felicitări! 26 de tipuri de chisăliţă, siropuri, liptar şi hece-pece, de la Afi Profamilia, certificate ca produs montan

$
0
0

Felicitări! 26 de tipuri de chisăliţă, siropuri, liptar şi hece-pece, de la Afi Profamilia, certificate ca produs montan

          Agenţia Naţională a Zonei Montane a eliberat decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate „Produs montan” pentru o serie de produse ale Asociaţiei AFI Profamilia din Bistriţa Bârgăului. Decizia 60 din16 septembrie a fost eliberată în baza Ordinului ministrului  agriculturii şi dezvoltării rurale 52/2017, ne-a declarat directorul executiv Ioan Nuţu Tabără, de la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

Au intrat în categoria produselor montane Povilă de Bârgău, Chisăliţă de zmeură, Chisăliţă de mură, Chisăliţă de afine, Chisăliţă de soc, Chisăliţă de merişor sălbatic, Chisăliţă de pomniţe, Chisăliţă de nuci verzi, Chisăliţă de cireşe pădureţe, Chisăliţă de pene de rujă, Chisăliţă din pene de acăţ, Chisăliţă din pene de lilie, Chisăliţă din pere pietroase, Hece-pece, Liptar, Sirop de zmeură, Sirop de mură, Sirop de afine, Sirop de soc, Sirop de pene de soc, Sirop din pene de acăţ, Sirop din pene de rujă, Sirop din pene de tei, Sirop de mintă, Sirop din muguri de buhaşi, Sirop din şimbru de câmp.

De altfel,  AFI Profamilia are şi două produse tradiţionale atestate, respectiv Povilă de Bârgău şi Pita cu crumpiri, prin implicarea Doinei Monda, cea care conduce această întreprindere socială deschisă în baza unui proiect cu fonduri europene în comuna Bistriţa Bârgăului.        

Sprijin financiar pentru apicultori: 20 lei/familia de albine! Vezi cum pot fi obţinuţi banii!

$
0
0

Sprijin financiar pentru apicultori: 20 lei/familia de albine! Vezi cum pot fi obţinuţi banii!

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se instituie schema de „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol”.

Măsura se instituie întrucât familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și a cantității mici de polen și nectar.

Beneficiarii prezentei scheme de ajutor de minimis sunt:

a) apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii;

b) apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare;

c) apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis va fi în valoare de 20 lei/familia de albine, reprezentând aproximativ 48% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:

a) să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.251/2017;

b) să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.

Termenul de depunere a cererilor şi documentelor însoțitoare, la Direcţia pentru Agriclutură Bistriţa-Năsăud, este 31 octombrie 2019.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 37.000.000 lei se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pe anul 2019.

*** 

La nivelul judeţului nostru, sunt înscrişi 100 de membri în Asociaţia Crescătorilor de Albine care deţin aproximativ 34.000 de familii de albine. 

Ing. Nuţu Tabără: Se prelungește perioada de valorificare a lânii până la 21 octombrie 2019!

$
0
0

Ing. Nuţu Tabără: Se prelungește perioada de valorificare a lânii până la 21 octombrie 2019!

Ing. Ioan Nuţu Tabără, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, anunţă crescătorii de ovine că a fost prelungitp perioada de valorificare a lânii până la 21 octombrie 2019, pentru obţinerea ajutorului de minimis. "În Monitorul Oficial a fost publicată HG 711/2019 pentru modificarea şi completarea HG 500/2017 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii. Actul normativ adoptat prelungește perioada în care se valorifică lâna, de la 30 septembrie a.c. până la data de 21 octombrie 2019, inclusiv. Facem precizarea că depunerea documentelor justificative pentru obținerea sprijinului financiar se poate realiza până la data de 1 noiembrie 2019, ne-a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, acest ajutor li se va achita oierilor într-o singură tranșă, iar pentru obținerea sprijinului, până la data de 1 noiembrie 2019 inclusiv, solicitanţii înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii şi verificaţi au obligaţia să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute.

Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țara noastră trebuie să asigure, atât creșterea numerică a efectivelor de ovine, precum şi o eficiență economică în realizarea şi valorificarea produselor obținute de la acestea. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor. De asemenea, această schemă de minimis conduce la diversificarea producțiilor obținute în sectorul de creștere a ovinelor prin valorificarea lânii.

Valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru anul 2019, reprezentând ajutor de minimis, este de 2 lei/kg lână comercializată.

 

 

Fructele toamnei. „Elena” din Ciceu Mihăieşti, mai rumenă ca oricând

$
0
0

Fructele toamnei. „Elena” din Ciceu Mihăieşti, mai rumenă ca oricând

          La Ciceu Mihăieşti, în Ferma Pombis, se lucrează la recoltatul fructelor de sezon. Este vremea prunelor şi a merelor. În jur de 200 hectare de livadă aşteaptă doar culegătorii. În plantaţiile de pruni şi meri este o activitate intensă. În hală, de asemenea. Este un rod bogat, ne spune administratorul firmei, ing. Aurel Onigaş.

          „Am început recoltatul prunelor şi acum suntem către finalizarea acestei lucrări. În paralel, acţionăm pentru recoltarea merelor şi expedierea lor către beneficiari”. Pe formaţiuni de lucru se acţionează în flux continuu. Unii sunt în livadă, la recoltat, alţii, la volan, transportă fructele în hală, iar aici sortatorii acţionează în flux continuu. Se recoltează prunele „Elena” şi merele Golden şi Ionathan. Prunele, un soi nou, sunt de o calitate superioară. Inginerul Aurel Onigaş, mai tânărul inginer Nicula Darius şi doamna Ana sunt cei care coordonează întreaga activitate. Culegători, stivuitori, sortatori, toţi sunt interesaţi ca fructele să ajungă rapid la consumatori. Cum spuneam, producţia acestui an este bună şi de calitate. Prunele „Elena” sunt mai rumene şi mai gustoase ca niciodată. Sunt prune pentru consum şi pentru „horincă”. În paralel, se culeg merele şi, împreună cu inginerul Nicula ajung în cea mai tânără plantaţie de meri. Sunt rumene, gustoase şi au ajuns deja la maturitate.

          Ajung în hală şi stau de vorbă cu câţiva sortatori. Doamna Maria a fost bistriţeancă, cu serviciu şi cu casa. A lăsat oraşul şi a venit acasă, cu soţul, la Ciceu Corabia, şi acum este în paradisul merelor. Este pe linia de sortare. Mii de fructe sunt atent aşezate în lădiţele care iau drumul beneficiarilor. Domnul Vasile aprovizionează linia de sortare. Peste 100 de lăzi cu mere trec prin mânile sale şi ajung la harnicele femei care, la rândul lor, aşază cu atenţie fructele în lădiţele speciale destinate acestui scop.

          La Ciceu Mihăieşti, în ferma administratorului Aurel Onigaş, este o activitate intensă. Campania de recoltare continuă, iar fructele pot să ajungă pe masa fiecăruia dintre noi.

Dulceaţa şi siropurile de căpşuni şi de zmeură ale unei firme din Piatra Fântânele vor fi etichetate ca produs montan

$
0
0

Dulceaţa şi siropurile de căpşuni şi de zmeură ale unei firme din Piatra Fântânele vor fi etichetate ca produs montan

            Agenţia Naţională a Zonei Montane a emis Decizia 62/24.09.2019, prin care acordă dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „Produs montan” pentru fructe şi produse din fructe din Pasul Tihuţa. Astfel, căpşunii, zmeura, dulceaţa de căpşuni, dulceaţa de zmeură, siropul de căpşuni şi siropul de zmeură produse de SC Gridama Fruct Montan SRL, având unitatea de producţie în Piatra Fântânele, vor fi înscrise în Registrul Naţional al produselor montane, anunţă directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, ing. Ioan Nuţu Tabără.

          Certificarea de produs montan au mai obţinut-o produsele lactate de la Cooperativa Sângeorz Băi, dar şi dulceţuri şi siropuri de la AFI Pro Familia.

Vezi care este cuantumul avansului din plăţile directe făcute de APIA!

$
0
0

Vezi care este cuantumul avansului din plăţile directe făcute de APIA!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 16 octombrie 2019 va demara Campania de plată în avans a fermierilor care au depus Cereri unice de plată în anul 2019.

Reamintim că în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536, statele membre pot face plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) 1307/2013, și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor dedezvoltare rurală menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1306/2013.

 

Denumire scheme APIA

Cuantum

avans 2019

(euro/ha)

Schema de plată unică pe suprafață - SAPS

102,6082

Schema de plată redistributivă

primul interval:1-5 ha inclusiv - 5,0000

al doilea interval: peste 5

și până la 30 ha inclusiv) - 48,7127

Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire)

 

 

59,3201

Schema de plată pentru tinerii fermieri

31,2477

Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine

 

17,7173

 

Precizăm că plăţilepentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/3.

Plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,6635 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/06.

Campania de plăți în avans se va derula în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2019, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, și ale Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 69/25.01.2019 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

Tratamente de toamna la măr, prun, cireș, vișin și păr

$
0
0

Tratamente de toamna la măr, prun, cireș, vișin și păr

La MĂR – se va aplica un tratament după recoltarea fructelor împotriva rapănului, făinării, moniliozei, bolilor de scoarţă şi colet, focului bacterian, paduchelui din San-Jose, paduchelui lânos, acarieni, afide, insecte defoliatoare şi minatoare.
La PRUN – se va aplica un tratament în perioada căderii frunzelor împotriva ciuruirii, moniliozei, bolilor foliare şi de scoarţă, păduchelui din San-Jose, afide, acarieni.
La CIREŞ şi VIŞIN – se va aplica un tratament în perioada căderii frunzelor împotriva bolilor de scoarţă, moniliozei, bacteriozei, ciuruirilor, păduchelui din San-Jose, acarieni, insecte defoliatoare şi minatoare.
La PĂR – se va aplica un tratament dupa recoltarea fructelor împotriva rapănului, moniliozei, bacteriozei, bolilor de scoarţă şi colet, focului bacterian, păduchelui din San-Jose, păduchelui lanos, acarieni, afide, psilide, insecte defoliatoare şi minatoare.
Speciile mai sus menţionate se vor stropi cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide şi se va avea în vedere să se efectueze o îmbăiere totală a pomilor, atât a aparatului foliar cât şi a organelor lemnoase, inclusiv a coletului.

1. ZEAMA BORDELEZA TIP ,,MIF''– 0,5% + MOSPILAN 20 SG 0,025% - 0,03 %;
2. ALCUPRAL 50 PU - 0,3% + KARATE ZEON 50 EW – 0,015%sau DECIS 25 WG – 0,003%;
4. CHAMP 77 WG - 0,2% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau MOVENTO 100 SC - 1,875 l/ha;
5. FUNGURAN OH 50 WP - 0,3 % + ACTARA 25 WG – 0,01%;

În livezile de păr unde este prezent un atac puternic al focului bacterian pentru combatere se recomandă în perioada de repaus vegetativ (în ferestrele de iarna cu temperaturi pozitive si lipsite de precipitaţii) un tratament cu FUNGURAN OH 50 WP în concentraţie de 3,0% .

Împotriva rozatoarelor mici din culturile de cereale păioase de toamnă, culturi agricole perene, plantatii pomicole si pajisti naturale se vor lua urmatoarele masuri:
1. Aplicarea de momeli toxice cu:
- BROMAKOL 25 – 50 g momeli/galeria activă;
Momelile se împrospatează dupa 7 zile, folosind aceleaşi doze.
Pentru protecţia vânatului şi prevenirea degradării în urma ploilor se recomandă ca momelile
toxice să se aplice în tuburi confecţionate din materiale impermeabile.
Pe suprafetele unde s-au efectuat tratamente se vor instala tabliţe de avertizare "TEREN TRATAT"
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

ÎNTOCMIT,
ing. Dina VASILIU


La APIA B-N, acordarea plăților în avans este în plină desfășurare

$
0
0

La APIA B-N, acordarea plăților în avans este în plină desfășurare

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 20.10.2019, au fost plătiți 389.546 fermieri, în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2019, suma autorizată la plată fiind în valoare de 439.581.738 euro.

Reamintim că, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536, între 16 octombrie și 30 noiembrie, se pot efectua plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului,şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.

Plățile se efectuează lacursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:

-4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/3, pentru plățile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);

-4,6635 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/06, pentru plățile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

Cuantumurile per hectar pentru anul de cerere 2019 se regăsesc în tabelul alăturat:



Denumire scheme APIA


Cuantum2019

(euro/ha)


Schema de plată unică pe suprafață - SAPS


102,6082


Schema de plată redistributivă


primul interval:1-5 ha inclusiv - 5,0000

al doilea interval: peste 5

și până la 30 ha inclusiv) - 48,7127


Schema de plată pentru practice agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire)


 

59,3201


Schema de plată pentru tinerii fermieri


31,2477


Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine


17,7173

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

Ing. Nuţu Tabără: Urmează plăţile pentru ajutorul de minimis la tomate, lână şi familii de albine

$
0
0

Ing. Nuţu Tabără: Urmează plăţile pentru ajutorul de minimis la tomate, lână şi familii de albine

          Ing. Ioan Nuţu Tabără, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural, că în perioada următoare vor fi plătite subvenţiile – ajutor de minimis – pentru producătorii agricoli din judeţ care s-au înscris în cele trei programe derulate de minister. Potrivit acestuia, în baza HG 107/2019, nu mai puţin de 155 de agricultori bistriţeni s-au înscris în programul de tomate în spaţii protejate, din care eligibili sunt 150. Aceştia vor primi suma de 3000 euro/ beneficiar.

          În ceea ce priveşte programul de subvenţionare a lânii, în baza HG 57/2019, la nivelul judeţului s-au înregistrat 665 de fermieri, din care 344 au depus şi actele justificative, urmând să primească 2 lei/kg de lână. Nu în ultimul rând, în baza HG 705/2019, privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol, la nivelul judeţului au fost înscrişi 270 de apicultori, care vor primi suma de 20 lei pentru fiecare familie de albine.

 

 

DSVSA BN: Solicitaţi medicilor veterinari să facă examinarea trichineloscopică! Încep controalele premergătoare sărbătorilor de iarnă

$
0
0

DSVSA BN: Solicitaţi medicilor veterinari să facă examinarea trichineloscopică! Încep controalele premergătoare sărbătorilor de iarnă

În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud reaminteşte consumatorilor/proprietarilor de animale:

- să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;

- să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi;

- să cumpere animale numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar.

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs, crocodil, etc.

Având în vedere existenţa şi apariţia unor noi cazuri de trichineloză, atât la porcul domestic cât şi la vânatul sălbatic, reamintim crecătorilor că sacrificarea porcului şi consumarea produselor obţinute de la acesta în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă din imediata apropiere, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (numai prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8.30 -16.30 (luni-sâmbătă) respectiv 10-14 (duminica).

Examinarea trichineloscopică se face contra cost (20 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinării directe, respectiv 74 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).

Proprietarii sunt obligaţii să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în registrul agricol şi în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor.

Inspectorii D.S.V.S.A. Bistrita-Năsăud efectuează controale, în perioada 28.11.2019 - 07.01.2020, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor.

DIRECTOR EXECUTIV,

   Dr. Ioan BOGOLIN 

 

 

 

 

 

Până în 16 decembrie,fermierii depun la APIA cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru 2020

$
0
0

Până în 16 decembrie,fermierii depun la APIA cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru 2020

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 16 decembrie 2019 inclusiv,se depunla Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2020, cereri avizate de către ANZ.

Având în vedere că ultima zi de primire a cererilor inițiale este data de 15 decembrie 2019, zi de duminică, dată limită se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează conform prevederilor Codului de Procedură Civilă: „în cazul în care data limită de depunere a cererilor sau oricăror alte documente este o zi de sărbătoare oficială, zi de sâmbătă sau duminică, respectiva dată limită se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează”.

Cererea iniţială anuală pentru efectuarea serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, completată de către solicitanţii prestatori ai serviciilor va fi  însoţită de următoarele documente:

     a) dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislaţiei în vigoare;

     b) acreditarea  solicitantului pentru întocmirea şi menţinerea registrului genealogic al rasei pentru care solicită ajutorul de stat, eliberată de ANZ;

   c) lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, avizată de ANZ, care va cuprinde: denumirea întreprinderii, adresa, CUI/CIF/CNP, după caz, codul CAEN, numărul unic de identificare a întreprinderii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), numărul contractului de prestări servicii încheiat între prestator şi beneficiar, rasa şi numărul de animale care fac obiectul serviciilor, numărul de angajaţi şi cifra de afaceri, iar în cazul întreprinderilor noi, se va menţiona "întreprindere nou-înfiinţată";

    d) copia contractului între deţinătorul registrului genealogic şi prestatorul serviciului de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, în cazul în care acesta este altul decât deţinătorul registrului genealogic, din care să rezulte contribuţia părţilor la realizarea obiectivelor programului de ameliorare;

    e) lista activităţilor, inclusiv lucrările şi tarifele acestora pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, pentru anul de aplicare, avizată de ANZ.

Cererea iniţială anuală de solicitare a ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, completată de către solicitanţii prestatori ai serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale va fi însoţită de următoarele documente:

    a) dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislaţiei în vigoare;

    b) acreditarea  solicitantului  pentru  prestarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, eliberată de ANZ;

  c) lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, avizată de ANZ, care va cuprinde: denumirea întreprinderii, adresa, CUI/CIF/CNP, după caz, codul CAEN, numărul unic de identificare a întreprinderii la APIA, numărul contractului de prestări servicii încheiat între prestator şi beneficiar, rasa şi numărul de animale care fac obiectul serviciilor, numărul de angajaţi şi cifra de afaceri, iar în cazul întreprinderilor noi, se va menţiona "întreprindere nou-înfiinţată";

    d) copia contractului între deţinătorul registrului genealogic şi prestatorul serviciului de determinare a calităţii genetice a raselor de animale sau adeverinţă eliberată de ANZ, în cazul în care acesta este altul decât deţinătorul registrului genealogic, din care să rezulte contribuţia părţilor la realizarea obiectivelor programului de ameliorare;

    e) lista activităţilor, inclusiv lucrările şi tarifele acestora pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, pentru anul de aplicare, avizată de ANZ.

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

 

Caşul şi urda de oaie facute de Mihaela Kadar, la Nuseni, inregistrate ca produse montane!

$
0
0

Caşul şi urda de oaie facute de Mihaela Kadar, la Nuseni, inregistrate ca produse montane!

               Agenţia Naţională a Zonei Montane a acordat dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „Produs montan” pentru două produse ale Întreprinderii Familiale Maria Mihaela Kadar din Nuşeni.

Caşul de oaie şi urda de oaie au fost înregistrate în Registrul naţional al produselor montane, în urma Deciziei 100/26.11.2019, eliberate în baza Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale 52/2017. 

Până în prezent, au fost atestate ca produse montane, 40  de produse dintre are  2  ale PFA Oprea Maria, Feldru; 26 ale AFI PROFAMILIA, Bistrița; 6 de la Societatea Cooperativa Agricolă de Gr.1 Gr. de Prod. Sângeorz Băi şi 6 de la SC GRIDAMA FRUCT MONTAN SRL, Piatra Fîntânele.

DSVSA BN: Nu a fost înregistrat niciun caz de trichineloză la porcii sacrificaţi în gospodărie

$
0
0

DSVSA BN: Nu a fost înregistrat niciun caz de trichineloză la porcii sacrificaţi în gospodărie

Directorul executiv adjunct al DSVSA B-N, Anton Varga, a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural, că nu a fost înregistrat niciun caz de trichineloză la nivelul judeţului, la porcii din gospodărie.

          „Din fericire, până în momentul de faţă, pe teritoriul judeţului nu am depistat niciun caz de trichineloză la porcul domestic, a fost un caz la mistreţ în septembrie. Statistic, pe teritoriul municipiului, au fost efectuate 950 de examene trichineloscopice până în momentul de faţă. Municipiul Bistriţa preia o parte din presiunea periferică”, a explicat Anton Varga.

          Adjunctul DSVSA BN a preciyat că instituţai vine în sprijinul populaţiei printr-un program prelungit  inclusiv în perioada sărbătorilor şi în zilele de weekend. "Asigurăm permanenţa în câteva puncte pentru examenul trichineloscopic. Permanenţa pe programul prelungit este 8.30-16.30 pe raza municipiului, în Piaţa Decebal, în hala comercială. Acolo, de luni până sâmbătă, sunt prezenţi colegii pentru a efectua examenul trichineloscopic, iar duminica de la 10 la 14, până 7 ianuarie inclusiv. Avem un număr de telefon – 0730.014054 – la care consumatorii sau orice persoană poate să sesizeze aspecte cu privire la încălcarea normelor privind siguranţa alimentelor.”, a explicat Anton Varga.

          Acesta a menţionat că există un program comun cu Poliţia, pentru controale în trafic, dar şi în unităţi comerciale. „Suntem foarte prezenţi în această perioadă pe toate verigile, începând cu producţia, depozitare, transport şi toate formele de comerţ”, a mai spus el.  

 

 

Calendar apicol pentru luna ianuarie

$
0
0

Calendar apicol pentru luna ianuarie

Într-un an normal, din punct de vedere al temperaturii, la mijlocul lunii noiembrie se instalează timpul rece, practic începe iarna. Familiile de albine formează ghemul de iernare.

În acest an, datorită temperaturilor ridicate din toamnă până la  jumătatea lunii decembrie, parte din familiile de albine au avut puiet de diferite vârste. La controlul pe care l-am efectuat în data de 10 noiembrie 2019, la stupina proprie, am constatat prezenţa puietului la circa 10 % dintre familiile de albine în zona de mijloc a două rame, pe o suprafaţă de 10cm x10cm (stupina este amplasată în zona Milaş). Prezenţa puietului în această perioadă când familiile de albine ar fi trebuit să aibă format ghemul de iernare implică un consum suplimentar de hrană din rezerva de iernare şi o uzură a albinelor de iernare.

În această perioadă a lunii ianuarie trebuie să ne asigurăm că familiile de albine nu sunt deranjate de zguduiri, ciocănituri în pereţii stupilor provocate de  ciocănitori sau  piţigoi care neliniştesc familiile de albine, urmarea fiind un consum mai mare de hrană şi apariţia petelor de fecale pe faguri. Apicultorul trebuie să aibă grijă ca animalele din gospodărie să nu aibă acces în stupină, unde ar putea să răstoarne stupii.

O grijă suplimentară, de când s-au înmulţit urşii, trebuie să  acordăm protecţie stupinelor  cu gard electric împotriva atacului acestora. Or fi ştiind ei beneficiile mierii şi produselor apicole mai bine decât omul?

În perioada 20 decembrie -10 ianuarie, în zona comunei Matei au fost atacate de către urs două stupine, fiind distruşi un număr de cca 15 stupi.

Din punct de vedere a hranei, trebuie să acordăm  atenţie tuturor familiilor de albine, în special  familiilor care au  intrat în iarnă cu hrană insuficientă sau care au avut puiet în noiembrie –decembrie, pentru a fi completată periodic cu turte. Turtele pot fi  din miere cristalizată fin, turte preparate din zahăr pudră şi miere lichidă, turte cumpărate din magazilele apicole. Nu se recomandă adăugarea de polen în aceste  turte pentru că acesta duce la mărirea cantităţii de deşeuri acumulate în pungile rectale ale albinelor, ceea ce poate avea ca urmare apariţia petelor de fecale pe faguri.

Cantitatea de turtă administrată odată este de 0.5-1 kg, funcţie de puterea familiei de albine şi se aşază deasupra ghemului. În cazul în care albinele sunt ridicate deasupra spetezei superioare a ramelor, se dă puţin fum pentru îndepărtarea albinelor, evitând astfel strivirea acestora. Operaţia se efectuează în zilele în care temperatură  are valori pozitive, timpul de intervenţie fiind cât mai mic pentru evitarea răcirii cuibului familiei de albine. 

apicultor  Constantin RAIS



S-a dat startul Campaniei de informare privind depunerea Cererii Unice de Plată în 2020

$
0
0

S-a dat startul Campaniei de informare privind depunerea Cererii Unice de Plată în 2020

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 12 februarie, demarează Campania de informare a fermierilor privinddepunerea Cererii Unice de Platăîn anului 2020, sub sloganul:

APIA: DIN NOU LA DRUM ALĂTURI DE FERMIERII ROMÂNI! Depune Cererea Unică de Plată în perioada 2 Martie – 15 Mai 2020!

Cererile Unice de Plată se depun la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrul Municipiului Bucureşti, în perioada 02 martie – 15 mai 2020.

Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe!

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:

- schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic,

- măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),

- ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

În Campania 2020, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/măsurilor de dezvoltare rurală/ ajutoarelor naţionale fermierii trebuie să depună anual, la APIA, Cererea Unică de Plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare.

În cazul Măsurilor 10 şi 11, fermierii trebuie să respecte şi cerinţele specifice pachetelor solicitate la plată şi cerinţele de bază conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Informații privind zonele eligibile pentru Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13 se regăsesc în PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare/materiale-de-informare-anul-2020și la Centrele județene/locale APIA.

Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte documentele privind utilizarea terenului conform art.5 din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificări și completări.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente Campaniei 2020, trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală,  pot fi consultate la centrele județene/locale ale APIA și pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.roși www.pndr.ro.

Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor în Campania 2020, rugăm fermieriisă se prezinte la data și ora la care sunt programațiconform INVITAȚIEI primite.

Informaţii relevante se regăsesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.roşi în ghidurile adresate fermierilor care solicită plăţi pe suprafaţă de la sediile Centrelor Judeţene şi Locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din fiecare judeţ.

APIA: Depune cererea unică de plată în perioada 2 martie – 15 mai 2020! Specialiştii vin în comuna ta!

$
0
0

APIA: Depune cererea unică de plată în perioada 2 martie – 15 mai 2020! Specialiştii vin în comuna ta!

APIA: Din nou la drum alături de fermierii români !  Depune cererea unică de plată în perioada 2 Martie – 15 Mai 2020! este sloganul sub care APIA demarează Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plată pentru anului 2020.

"Începând cu 24 februarie,  echipe de specialiști din cadrul APIA Centrul Județean Bistrița Năsăud se vor deplasa la toate UAT-urile din județ, în acțiuni tip caravană, pentru informarea și instruirea fermierilor  cu privire la perioada de depunere a cererii unice  de plată  pentru anul 2020, modalitatea de completare a acesteia, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum şi schemele/masurile de plată pentru care se pot solicita sprijin prin cererea unică de plată 2020.

Perioada  în care fermierii  pot   depune cererea unică de sprijin la sediile APIA   este    02 martie – 15 mai 2020, conform programării stabilite pentru fiecare fermier. Fermierii vor depune la APIA o singură cerere unică de plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe", informează Emil Scurtu, director executiv al APIA BN.

Ca și în fiecare an,  diseminarea informaţiei la nivelul UAT-urilor se va face  cu sprijinul autorităţilor locale. Experiența din campaniile anterioare a demonstrat că buna colaborare  cu administrațiile publice locale, a avut un impact pozitiv în accesarea fondurilor europene prin schemele/măsurile  de sprijin  derulate de APIA.

       

Nr crt

UAT

Locatia

Ziua

Data

Ora

 

1

Bistrita Bargaului

Primarie

Joi

27.02.2020

13,00

 

2

Budacu de Jos

Primarie

Marti

25.02.2020

9,30

 

3

Cetate

Primarie

Miercuri

26.02.2020

10,00

 

4

Dumitra

Primarie

Marti

25.02.2020

10,00

 

5

Dumitrita

Primarie

Miercuri

26.02.2020

13,00

 

6

Livezile

Primarie

Luni

24.02.2020

13,00

 

7

Josenii Bargaului

Caminul cultural

Marti

25.02.2020

13,00

 

8

Prundu Bargaului

Primarie

Luni

24.02.2020

10,00

 

9

Sieu-Magherus

Caminul cultural

Marti

25.02.2020

13,00

 

10

Tiha Bargaului

Caminul cultural Muresenii Birgaului

Joi

27.02.2020

10,00

 

11

Municipiul Bistrita

CL Bistrita

 Vineri

27 02.2020

13,00

 

1

Beclean

Scoala Gen. Coldau

Luni

24.02.2020

12,00

 

2

Branistea

Primaria Branistea

Marti

25.02.2020

10,00

 

3

Chiuza

Primaria Chiuza

Marti

25.02.2020

10,00

 

4

Chiochis

Primaria Chiochis

Marti

25.02.2020

12,00

 

5

Caianu Mic

Primaria Caianu Mic

Miercuri

26.02.2020

11,00

 

6

Ciceu Mihaiesti

Primaria Ciceu Mihaiesti

Marti

25.02.2020

9,30

 

7

Ciceu Giurgesti

Caminul Cultural

Miercuri

26.02.2020

12,00

 

8

Negrilesti

Caminul Cultural

Miercuri

26.02.2020

10,30

 

9

Nuseni

Primaria Nuseni

Marti

25.02.2020

10,00

 

10

Petru Rares

Primaria Petru Rares

Marti

25.02.2020

11,00

 

11

Spermezeu

Primaria Spermezeu

Luni

24.02.2020

10,00

 

12

Sintereag

Primaria Sintereag

Luni

24.02.2020

14,00

 

13

Sieu Odorhei

Primaria Sieu Odorhei

Luni

24.02.2020

10,00

 

14

Uriu

Primaria Uriu

Marti

25.02.2020

12,30

 

15

Tarlisiua

Caminul Cultural Agries

Miercuri

26.02.2020

13,00

 

1

Lechinta

Primarie

Joi

27.02.2020

10,00

 

2

Urmenis

Primarie

Marti

25.02.2020

10,00

 

3

Silivasu de Campie

Primarie

Marti

25.02.2020

12,00

 

4

Micestii de Campie

Primarie

Miercuri

26.02.2020

10,00

 

5

Sanmihaiu de Campie

Primarie

Miercuri

26.02.2020

12,00

 

6

Budesti

Primarie

Luni

24.02.2020

12,00

 

7

Matei

Primarie

Miercuri

26.02.2020

10,00

 

1

Cosbuc

Primarie

Marti

25.02.2020

12,00

 

2

Feldru

Primarie

Miercuri

26.02.2020

13,00

 

3

Ilva Mare

Primarie

Luni

24.02.2020

10,00

 

4

Ilva Mica

Primarie

Miercuri

26.02.2020

8,30

 

5

Lesu

Primarie

Miercuri

26.02.2020

10,30

 

6

Lunca Ilvei

Primarie

Luni

24.02.2020

8,30

 

7

Magura Ilvei

Primarie

Luni

24.02.2020

11,30

 

8

Nasaud

Primarie

Joi

27.02.2020

12,00

 

9

Nimigea

Primarie

Joi

27.02.2020

10,30

 

10

Parva

Primarie

Vineri

28.02.2020

10,00

 

11

Poiana Ilvei

Primarie

Luni

24.02.2020

13,00

 

12

Rebra

Primarie

Vineri

28.02.2020

8,30

 

13

Rebrisoara

Primarie

Vineri

28.02.2020

12,00

 

14

Romuli

Primarie

Marti

25.02.2020

8,30

 

15

Runcu Salvei

Primarie

Joi

27.02.2020

8,30

 

16

Salva

Primarie

Marti

25.02.2020

13,30

 

17

Telciu

Primarie

Marti

25.02.2020

10,30

 

18

Zagra

Primarie

Joi

27.02.2020

12,00

 

1

Sant

Primarie

Luni

24.02.2020

11,00

 

2

Rodna

Primarie

Marti

25.02.2020

11,00

 

3

Maieru

Primarie

Miercuri

26.02.2020

11,00

 

4

Singeorz- Bai

Casa de Cultura

Joi

27.02.2020

11,00

 

1

Galatii  Bistritei

Primarie

Miercuri

26.02.2020

10,00

 

2

Mariselu

Caminul cultural

Marti

25.02.2020

10,00

 

3

Monor

Primarie

Marti

25.02..2020

11,00

 

4

Teaca

Caminul cultural

Miercuri

26.02.2020

9,00

 

5

Sieu

Primarie

Marti

25.02.2020

10,00

 

6

Sieut

Camin Cultural

Luni

24.02.2020

10,00

 

7

Milas

Caminul cultural

Miercuri

26.02.2020

10,00

 

          

 

Facem precizarea că planificarea instruirilor precum si programarea fermierilor pentru depunerea cererii de plată se pot găsi pe site-ul APIA Bistrița Năsăud la adresa www.apiabn.ro

Pentru o informare cât mai corectă referitor la masurile de sprijin derulate de APIA, materialele de informare pentru Campania 2020 sunt postate pe site-ul instituției la rubrica  Materiale de informare, link-ul http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare/materiale-de-informare-anul-2020 .

                           

Peste 1000 de apicultori bistrițeni cer subvenționarea familiilor de albine

$
0
0

Peste 1000 de apicultori bistrițeni cer subvenționarea familiilor de albine

        Inspirată și de mare folos a fost inițiativa președintelui Filialei județene a Asociației Crescătorilor de Albine, ing. Constantin Rais, de a invita, la adunarea generală a apicultorilor din Bistrița-Năsăud, doi oameni cu înalte responsabilități și buni cunoscători ai domeniului agricol în general și apicol în special.  Este vorba despre Sorin Roșu Mareș, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, și deputatul Ionuț Simionca, membru în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților.

        Întâlnirea a debutat cu o expunere foarte documentată și ilustrată a prof. univ. dr. Petre Iordache, din Braşov, un apicultor de excepție, un practician și deopotrivă un teoretician în ale albinelor. Am reținut câteva cifre care ar trebui să-i pună pe gânduri pe responsabilii din domeniu, să-i determine să înțeleagă că mierea de albine, medicament biblic (pomenit în Sfintele scripturi de 54 de ori) să devină și medicamentul general pentru însănătoșirea și vitalitatea românilor. Deși România se află pe locul 4 în UE și pe locul 14 pe plan mondial la producția de miere, se consumă de 3-4 ori mai puțin decât în alte țări. În Germania, spre exemplu, se consumă 2 kg/cap de locuitor pe an, în Țările Nordice – 3 kg, iar în România doar 0,7 kg/locuitor/an. De ce? Răspunsul se lasă așteptat de mai mulți ani.

        Cei doi demnitari prezenți, după ce au vorbit despre apicultură, nu au scăpat de întrebările, uneori incomode ale participanților la adunarea generală. ”Mierea în școli”, un program inițiat în urmă cu câțiva ani, nu se aplică. Inițiativa stipulată în lege nu a primit bugetul necesar derulării programului. S-a promis pentru anul 2019. A trecut și elevii n-au beneficiat de acest medicament miraculos. Nici în bugetul pe 2020 nu a fost alocată suma necesară. Secretarul de stat, Roșu Mareș: ”În momentul de față se lucrează la normele de aplicare”. Un alt subiect de mare interes a fost legat de subvenționarea familiilor de albine. Alte țări din UE fac acest lucru. Bunăoară, Ungaria subvenționează familiile cu 1000 forinți pe stup și scutirea de impozitul pe venit. Sunt ani în care producția de miere este scăzută și ca atare se impune ajutorarea prin finanțare de la stat a apicultorilor. Protejarea rasei autohtone – Apis mellifera carpatica – a fost o altă temă ridicată și susținută cu argumente pertinente. ”Avem o rasă foarte bine adaptată la condițiile din țara noastră, este foarte prolifică, asigură creșterea producției. Este albina românească care trebuie protejată. Sunt țări europene care și-au distrus rasele autohtone (Germania, Franța, Italia) și acum fac eforturi uriașe pentru a recâștiga rasa pierdută. Trebuie să fim sprijiniți pentru a proteja Carpatica românească, care este cea mai bună”, spunea apicultorul Iosif Gavrilaș din Piatra. Acest apicultor de excepție susținea necesitatea accesului la medicamentele necesare atunci când este nevoie. Împreună cu câțiva tineri la Piatra pun bazele unei cooperative apicole. ”Accesăm un proiect european, dar până la finalizare ne sufocă birocrații hârtiilor”.

        Ce s-a mai reținut dintre numeroasele propuneri și nemulțumiri ale apicultorilor bistrițeni? Menționăm necesitatea urgentării legii apiculturii, protejarea fondului apicol național, de asemenea, protejarea producătorilor, necesitatea înființării unor cooperative apicole, a unor grupuri de producători, înființarea unei Burse a mierii – deputatul Simionca, ce se zbate în Parlament pentru agricultori, este dispus să acorde tot sprijinul -, constituirea de centre de colectare și stocare a mierii, stoparea comercializării mierii neconforme, ajutorarea în regim de urgență a apicultorilor ale căror stupine sunt atacate de urși etc.

        Un moment cu totul deosebit l-a constituit schimbul de generații dintre apicultori. Doamna Chiș, care împreună cu soțul dispărut dintre noi, de peste 50 de ani practică apicultura. Iată că acum, într-un cadru cu totul deosebit predă ștafeta tinerei Oana Alexandra Marc, elevă clasa a V-a din Nepos. După ce a recitat o poezie frumoasă despre aceste ”oștence harnice și viteze”, Oana Alexandra a oferit câteva borcane de miere de calitate din stupina familiei din Nepos.

        În cadrul adunării generale a fost prezentată darea de seamă, apoi raportul Comisiei de cenzori, au fost rezolvate și aduse în discuție problemele curente cu care se confruntă apicultorii bistrițeni, stabilindu-se noile acțiuni ce se vor organiza și în acest an sub egida Asociației crescătorilor de albine, prin președintele Constantin Rais. Întâlnirea apicultorilor, desfășurată la Hotel Diana din Bistrița, sâmbătă, 22 februarie 2020, s-a încheiat cu o agapă apicolă, la care poveștile despre mătci, trântori și albine au înfrumusețat și întreținut întreaga atmosferă.


Pentru recolte tot mai mari, profitabile (1)

$
0
0

Pentru recolte tot mai mari, profitabile (1)

Vasile Tabără senior editor

Si in acest an reprezentanti ai unor companii multinationale au organizat la Bistrita intalniri cu fermieri, specialisti din institutiile judetene ale statului pentru a-si prezenta noile oferte in ceea ce priveste portofoliile de seminte, erbicide, fungicide si insecticide. Astfel multinationala SYNGENTA, prin reprezentantii Flaviu Precup, responsabil de zona, Rodica Pop, Ionut Nae si Alex Lavu au prezentat celor peste 50 de invitati prezenti in sala de conferinte a complexului hotelier Bistrita semintele de porumb si cereale paioase care urmeaza a se cultiva in acest an, precum si intregul portofoliu de produse destinate protectiei plantelor. Dintre hibrizii de porumb recomandati a fi cultivati in zona noastra in acest an se remarca SY Scorpius, SY Orpheus, SY Chorintos si altii, toti acestia apartinand de noua generatie ARTESIAN, care sunt capabili sa se adapteze foarte bine la resursele tot mai scazute de apa din sol, dar si la obtinerea de productii tot mai mari si constante. Dintre beneficiile utilizarii acestor hibrizi pot fi amintite: stabilitatea in productii mari, indiferent de conditiile climaterice, adaptabilitatea la toate zonele de cultura, recoltarea mai timpurie etc. La hibrizii prezentati mai sus se adauga SY Respect, SY Talisman, din grupa celor timpurii, care se preteaza la densitati de peste 65.000 plante la hectar, cu stiuleti de 12 - 14 randuri, boabe sticloase, respectiv productii de peste 10 tone la hectar.
Pentru culturile de grau ce urmeaza a fi infiintate in toamna acestui an, reprezentatii companiaei SYNGENTA recomanda soiurile Falado, Illico, Ingenio si Moisson, rezistente la fuzarioaza si fainare, cu MMB mai mare de 40 de grame, continut ridicat de proteina (peste 12 %). Dintre erbicidele destinate combaterii celui mai mare "daunator" al culturilor de cereale (grau si porumb), SYNGENTA recomanda pentru anii agricoli 2020 -2021: Axial, Axial One, Boxer (grau), Casper, Calaris Pro plus Fix Pro, Calisto, Dual Gold, Elumis si altele (porumb).

Pentru recolte tot mai mari, profitabile (2)

$
0
0

Pentru recolte tot mai mari, profitabile (2)

Vasile Tabără senior editor

In organizarea Filialei din Bistrita a Companiei AGRII REDOXIM Timisoara (ing. Gabriel Târziu siŞtefan Bîgu) miercuri, 26.02.2020 a continuat seria intalnirilor dintre fermieri judeteni, distribuitori de seminte si produse fitofarmaceutice, specialisti din cadrul Directiei agricole, Oficiului judetean de protectie a plantelor precum si a producatorilor de seminte, erbicide, insecticide si fungicide apartinand celor mai renumite companii multinationale. De data aceasta, cei invitati in sala de conferinte a Complexului hotelier Metropolis Bistrita s-au intalnit cu reprezentanti ai Companiei CORTEVAAGRISCIECE (Cristian Deliu, Bogdan Braica si Florin Muresan), care au prezentat celor peste 50 de participanti, ce inseamna practicarea unei agriculturi moderne (Inteligenta si Inovatie = AGRII) si flexibile, iar in final tot mai profitabila.

In prezent, Compania CORTEVAAGRISCIECE uneste alte trei mari companii - DuPont, Dow Agroscience si Pioneer, ceea ce inseamna o noua oportunitate si posibilitate de a trasforma piata mondiala, de a se instala in pozitia de lider mondial in ceea ce priveste utilizarea semintelor, protectia culturilor si implementarea agriculturii digitale, astfel incat sa se transforme radical sistemul mondial de alimentatie, cel care, in ultimii ani a ridicat atatea si atatea probleme, mai ales ca urmare a noilor conditii de clima, dar si celor politico-economice. Asadar, acum fiind create toate aceste noi conditii si procedee, nu ne mai ramane altceva de facut sa putem manca mai sanatos si ca in acelasi timp sa utilizam cantitati tot mai reduse de resurse naturale. Noile descoperiri din domeniul tehnologiilor digitale, a sistemelor de date, a echipamentelor de semanat si recoltat aducandu-ne promisiunea de a imbunatati, din ce in ce mai mult, felul in care sunt administrate terenurile arabile si pajistile permanente, chiar daca acestea au dimensiuni mici, de cativa ari, de a repune in sistemul de productie solurile degradate, de a promova refacerea fostelor "fabrici" de oxigen, covorul verde al pasunilor si fanetelor, padurile.

Celor invitati la aceasta intalnire li s-au prezentat portofoliile de seminte de porumb (hibrizi), floarea soarelui, lucerna si alte culturi, paleta din care fiecare fermier are acum posibilitatea sa aleaga in functie de conditiile naturale din zona sa, dar si de protectia plantelor (erbicide, fungicide, insecticide, nematocide si adjuvanti), astfel incat tot mai multi dintre practicantii noii agriculturi sa-si poata maximiza randamentul propriei munci, mai ales cand acum au la dispozitie brand-uri precum PIONEER, BREVANT, LUMIGEN, AGRII si asa mai departe.

 

Viewing all 384 articles
Browse latest View live