Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all 384 articles
Browse latest View live

Primarul Ioan Mate: Există riscul ca fermieri mari să dea faliment din cauza întârzierii subvenţiilor! Secretarul de stat Mareş: Avem fondurile necesare!

$
0
0

Primarul Ioan Mate: Există riscul ca fermieri mari să dea faliment din cauza întârzierii subvenţiilor! Secretarul de stat Mareş: Avem fondurile necesare!

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, a sesizat, în şedinţa Colegiului Prefectural pe care a găzduit-o că mai mulţi fermieri se confruntă cu probleme financiare din cauza întârzierii subvenţiilor, aceştia având de făcut plăţi către bănci.

„În calitate de fermier, am o problemă. Nu am primit subvenţia pentru cultivarea sfeclei, din 2018. Autorizaţia de plată e vizată. Am sunat la toate instituţiile, ultima oară mi s-a spus că nu sunt bani la APIA. E vorba despre „înverzire”, de sprijinul cuplat la sfeclă, la lucernă, la soia. Nu numai eu nu am primit – care am cea mai mare sumă pentru că am avut cea mai mare suprafaţă de sfeclă anul trecut – ci mulţi fermieri m-au întrebat despre sprijinul cuplat la lucernă, au multă suprafaţă. (...) E o neconcordanţă la ceea ce se spune lanivel de minister şi ceea ce se spune la nivel de APIA. Mulţi fermieri vor da faliment. Au datorii la input-uri – îngrăşăminte, ierbicide etc. – ceilalţi îi dau la tribunal că nu-şi plătesc până în luna iunie sau iulie, cum era discuţia. Vă spun ce e în zonă. Vor dispărea câteva ferme de cultură mare şi din zootehnie. Dacă am până acum lucrurile au mers bine de când dl. Daea e ministrul Agriculturii, de 3 ani, acum s-au împotmolit lucrurile. Ideea este ca noi fermierii să nu dăm faliment, să nu intrăm în incapacitate de plată la bănci”, a precizat primarul comunei.

De cealaltă parte, secretarul de stat Sorin Roşu Mareş, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,a menţionat că există fonduripentru plata subvenţiilor, întârzierile de o lună apărând pe fondul unor neconcordanţe în declararea suprafeţelor.

 „Nu există un blocaj în ceea ce priveşte plata subvenţiilor. În fiecare zi, laminister, avem colegiu în care ne asigurăm că fondurile pentru APIA şipentru AFIR sunt asigurate din bugetul de la Ministerul Agriculturii şi solcităm în avans de la Ministerul Finanţelor să ne trimită bani pentru a putea plăti această subvenţie. Nu există blocaj pe ceea ce înseamnă asigurarea fondurilor pentru subvenţii. Dacă noi nu am plăti subvenţiileîn proporţie de 95%, până la 30 iunie, am avea penalizare de la Comisia Europeană pentru nerealizarea procentului de plată. Sunt anumite dosare blocate, noi am ajuns la 95%. (...)  Sunt anumite plăţi care nu s-au putut efectua, cum este sprijinul cuplat pe înverzire, sunt anumite blocaje pe ce au declarat fermierii. Nu există alt motiv pentru care nu s-au plătit. (...) Pentru a nu bloca activitatea fermierilor, odată cu încheierea sesiunilor de depunere, fermierii se pot duce la bancă, se eliberează de către APIA  o adeverinţă prin care primesc 85% din valoarea subvenţiei, înclusiv sumele aferente pentru „înverzire””, a precizat Sorin Roşu Mareş.

***

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud,  pentru Campanie 2018, sunt 122 de fermieri care nu au primit plăţile integrale de la APIA, 28 de dosare fiind închise, iar alte 94 aflându-se pe fluxul de autorizare, a precizat directorul  executiv adjunct Florin Căpraru.

De  asemenea, din varii motive, alte 96 de dosare sunt blocate la plată, din varii motive legislative.

 


Petrică Popşor (OJFIR BN): Avem primari, fermieri şi consultanţi vrednici. Peste 186 milioane euro atrase în judeţ, pentru dezvoltare rurală

$
0
0

Petrică Popşor (OJFIR BN): Avem primari, fermieri şi consultanţi vrednici. Peste 186 milioane euro atrase în judeţ, pentru dezvoltare rurală

           La nivelul judeţului nostru, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, sunt în implementare 1491 contracte de finanţare, cu o valoare de 186 milioane euro, a anunţat Petrică Popşor, directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bistriţa-Năsăud, în cadrul Colegiului Prefectural de la Sânmihaiu de Câmpie. Potrivit acestuia, până - n prezent au fost efectuate plăţi de 75,6 milioane euro, atât către beneficiarii publici cât şi către cei privaţi.

          „Avem primari vrednici, consultanţi vrednici, beneficiari, fermieri vrednici. Ţelul nostru comun este de a duce la sfârşit aceste proiecte. Am avut şansa ca aceste fonduri pentru dezvoltarea rurală să fie la nivel naţional şi să nu fie distribuite pe regiuni, pentru că astfel am fi putut accesa sume mai mici”, a precizat Popşor.

          Acesta a ţinut să precizeze că în Bistriţa-Năsăud avem cea mai modernă fermă de creştere a bovinelor, dar şi cea mai mare fermă de lapte din România şi locul trei în Europa.

          Cele mai importante fonduri prin PNDR 2014-2020  -   123.8 milioane euro - au fost atrase de unităţile administrativ-teritoriale din județ. Astfel, prin Submăsura 7.2 - Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, 13 comune au proiecte pentru  reţea apă/canal, 13 comune – infrastructură educaţională și 26 comune pentru infrastructură rutiera. În plus, prin Submăsura 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, 20 de comune își vor moderniza căminele culturale, iar 3 parohii ortodoxe vor restaura biserici. Nu în ultimul rând, primăriile au reușit accesarea a 21 proiecte pentru modernizarea drumurilor forestiere, iar  17 comune derulează investiții de modernizare a drumurilor agricole.

La nivelul județului nostru, sunt în implementare 626 de proiecte contractate depuse de tineri, prin Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, cu o valoare de peste 25 milioane euro, și 576 de proiecte contractate pentru sprijinirea fermelor mici, cu o valoare de 8,4 milioane euro.

         Cei 104 beneficiari privați care derulează investiții în activități neagricole în mediul rural, pe cele două măsuri -  activități de artizanat,  activități turistice, servicii medicale, sanitar‐veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populației din spațiul rural etc – au atras, până la acest moment, 11.6 milioane euro.

         Nu în ultimul rând, trebuie menționate fondurile „absorbite” prin Grupurile de Acţiune Locală.  Fiecare comună a judeţului este integrata într-un GAL, iar prin strategiile de dezvoltare locala se asigură finanţarea unor proiecte care sunt identificate ca priorităţi în zona de acoperire. Cele 5 GAL-uri din Bistriţa-Năsăud au la dispoziţie 2,3 milioane euro pentru asigurarea costurilor de funcționare și a celor realizate cu activitățile de animare şi 11,6 milioane euro pentru proiecte.

Petrică Popşor (OJFIR): La Orheiu Bistriţei, avem cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte din România!

$
0
0

Petrică Popşor (OJFIR): La Orheiu Bistriţei, avem cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte din România!

          Fondurile europene atrase de beneficiarii privaţi bistriţeni  - într-un parteneriat cu consultanţii şi Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - au dus la modele de succes. Unul dintre acestea este Ferma Peica.

La Orheiu Bistriţei, familia lui Liviu Peica deţine cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte, după cum a precizat ing. Petrică Popşor, director executiv al OJFIR B-N, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural. Potrivit acestuia, cinci roboţi deservesc tot ceea ce înseamnă flux de creştere, furajare, alăptare etc. Practic, doi roboţi se ocupă de partea de muls, un robot – pentru alimentarea cu furaje, un robot pentru evacuarea dejecţiilor şi un robot pentru alăptare. Ferma, cu peste 250 de capete, funcţionează cu doar doi angajaţi, şeful de fermă şi un îngrijitor, care este şi electrician.

Investiţia a fost realizată printr-un proiect cu fonduri europene de aproximativ 500 mii euro, în urma căruia a fost modernizată şi automatizată această fermă, ultima tranşă de plată fiind făcută în aceste zile. Familia Peica lucrează peste 200 hectare teren pentru a-şi asigura furajarea animalelor.

Ceea ce se întâmplă la ferma Peica de la Orheiu Bistriţei poate reprezenta un model pentru întreaga Românie, mai ales pe fondul crizei de forţă de muncă, dar şi a îmbătrânirii populaţiei din mediul rural. Sperăm ca ideea să fie multiplicată în mai multe zone din judeţ!

 

Ferma Carmo Lact, în Top 3 în Europa la producţia de lapte! Ing. Popşor, OJFIR BN: Calitatea laptelui e foarte bună, de aceea sunt competitivi!

$
0
0

Ferma Carmo Lact, în Top 3 în Europa la producţia de lapte! Ing. Popşor, OJFIR BN: Calitatea laptelui e foarte bună, de aceea sunt competitivi!

           Bistriţa-Năsăud se mândreşte cu faptul că are cea mai mare fermă de producere a laptelui din România şi locul trei în Europa, la Şieu Odorhei, deţinută de Carmolact şi coordonată de medicul veterinar Eugen Creoşteanu. „Este meritul acestor oameni de la Carmolact. Ferma este în top trei european, la categoria sa, atât ca nivel de producţie a laptelui, cât şi al dotărilor. Aici avem o genetică de nivel mondial. Au ajuns la o medie de 40 l/cap de vacă, ceea ce este foarte bine. Mai mult, este o fermă extraordinar de modernizată, tehnologizată, astfel încât calitatea laptelui este foarte-foarte bună. De aceea, Carmolactul poate fi competitiv prin produse gen perle de brânză, sana, chefir, iaurt, o firmă cu capital 100% românesc reuşind să concureze companiile multinaţionale”, a declarat directorul executiv Petrică Popşor de la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Acest model de succes a fost evidenţiat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural desfăşurat la Sânmihaiu de Câmpie, în care au fost punctate activităţile derulate de OJFIR BN şi APIA BN. 

         ***

Ideea unei ferme de vaci proprii pentru brandul Monor a venit în 2007, când calitatea şi curăţenia laptelui trebuiau strict verificate. Prima fermă a fost înfiinţată  la Pintic (Teaca). “La Pintic, a fost o fermă pilot, unde s-a învăţat ce înseamnă să creşti animale, nu cum s-a crescut pe timpul CAP-ului. A fost afară, s-a informat. E total diferită zootehnia de acum faţă de ceea ce a fost pe timpul lui Ceauşescu. Nici nu se poate discuta. Aşa am ajuns la Şieu-Odorhei, unde m-a ajutat dl. Popşor şi unde am găsit şi un primar binevoitor (n.n. – regretatul Viorel Chirlejan), care ne-a ajutat. Am făcut adăposturile alea. De acolo primim zilnic în jur de 27.000 litri lapte, de cea mai bună calitate. E un lapte cu care poţi să te joci în fabrică aşa cum vrei. Domnul Creoşteanu a ajuns la performanţa să obţină 39 lapte/cap de vacă. Dacă forţezi nu e sănătos pentru animale. Acum am scăzut la 37 l lapte/zi, pe cap de animal. A făcut performanţă şi poate să fie mândru.

Am ajuns undeva la 1400 şi ceva de capete, cu 800 de capete pe sala de muls. Ne-am oprit. Problema sunt dejecţiile. Cu cât creşti capacitatea adăposturilor, cu atât trebuie să creşti capacitatea pentru dejecţii”, declara Ioan Neagoş. 

Trebuie spus că cei de la Carmo-Lact Monor lucrează peste 1000 de hectare de teren arabil în judeţ, pentru furajarea animalelor. 

Peste 140 de exploataţii de porci şi 90 de maşini, verificate de DSVSA BN. Amenzi pentru neregulile depistate!

$
0
0

Peste 140 de exploataţii de porci şi 90 de maşini, verificate de DSVSA BN. Amenzi pentru neregulile depistate!

În perioada29 iulie – 11 august, au fost efectuate controale zilnice de către echipe de control formate din inspectori ai D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României.

         “Acţiunile au vizat controlul în trafic, în special transportul de suine şi al cărnii/ produselor din carne de porc şi exploataţiile cu suine din zonele de risc (exploataţii cu porci ţinuţi în libertate sau semilibertate, exploataţii cu mai mult de 10 porci înregistraţi în BND, mijlocitori de animale, stâne etc.). În timpul acestor activități au fost verificate un număr de 99 mijloace de transport şi 141 exploataţii, fiind constatate încălcări ale legislației sanitare veterinare în vigoare, în ceea ce priveşte vânzarea/cumpărarea  animalelor fără documente sanitare veterinare; eliberarea de documente sanitare veterinare de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit fără respectarea dispoziţiilor în vigoare; deţinerea sau transportul de animale neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare; proprietarul/deţinătorul nu a notificat, în termenul prevăzut de legislaţie, medicului veterinar evenimentele (cumpărare, vânzare, fătare, sacrificare pentru consum propriu) intervenite în explotaţie; nerespectarea condiţiilor de biosecuritate; transportul suinelor cu mijloace necorespunzătoare

Pentru neconformităţile constatate, în conformitate cu H.G. nr. 984/2005, au fost aplicate 25 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 37.300 lei şi 12 avertismente”, menţionează directorul executive al DSVSA BN, dr. Ioan Bogolin.

D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de apariție a Pestei Porcine Africane în județ. În acest caz proprietarii de animale pot fi sancționați conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare, situaţie ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. nr. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul apariției PPA.

D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud reamintește crescătorilor de suine principalele măsuri care pot preveni apariţia PPA la exploataţiile de suine din judeţ.

Achiziționarea de porcine se va face doar din exploatații care nu au fost afectate de boală, exploatații care vor fi situate în localități ce nu sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare în ceea ce privește pesta porcină africană;

Porcinele trebuie să fie obligatoriu identificate în exploatația de origine și să fie înregistrate în BND pe exploatația respectivă;

Înainte de achiziționare, vânzătorul și cumpărătorul sunt obligați să solicite medicului veterinar de liberă practică din localitatea respectivă efectuarea examenului clinic și eliberarea documentelor sanitare veterinare;

Transportul porcinelor se va realiza cu mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, care în prealabil vor fi dezinfectate;

La sosirea porcinelor în exploatații cumpărătorul va notifica imediat medicul veterinar oficial de la Circumsripția Sanitară Veterinară arondată, pentru introducerea în exploatație a porcinelor, prezentând către aceasta documentele eliberate de medicul veterinar de liberă practică de la exploatația de origine;

Asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi utilizat doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;

Este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele de stradă;

Este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi

Este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în propriile exploatații, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;

Periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;

Se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;

Porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;

Este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;

Anunțarea imediată a pierderii crotaliilor, a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor sau în cazul observării la nivelul localității a comercianților ilegali de animale, la D.S.V.S.A. Bistriţa Năsăud, telefon 0263.224974.

 

Vezi ce tratamente se fac la pomii fructiferi, viţă-de-vie, culturile de legume şi la seminţele de cereale, în această perioadă !

$
0
0

Vezi ce tratamente se fac la pomii fructiferi, viţă-de-vie, culturile de legume şi la seminţele de cereale, în această perioadă !

Întocmit, ing. Dina VASILIU

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 41 din 20 august 2019. Stropiti MARUL - pentru combaterea rapanului, fainarii, bolilor de scoarta, paduchelui lanos, viermelui merelor ( G2, tr.2 ), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ), acarieni, afide, insecte defoliatoare si minatoare cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

SHAVIT F 72 WP – 0,2%  +  DECIS 25 WG – 0,003% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% ;

STROBY DF – 0,01 –0,013% sau CHORUS 75 WG – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,015% sau 

FOLICUR SOLO 250 EW –0,05% +ACTARA 25 WG- 0,01% sau CALYPSO 480 SC– 0,02% sau DECIS 25WG– 0,003%  sau MOSPILAN 20 SG - 0,025% - 0,03 % sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

CHORUS 75 WG – 0,02%  sau SYSTHANE  FORTE – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,01% sau

TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03% sau APOLLO 50 SC – 0,04%;

4. FOLICUR SOLO 250 EW – 0,05% + ACTARA 25 WG – 0,01% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

5. FLINT PLUS 64 WG –0,125% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau PYRINEX 25 CS – 0,3%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04%  sau MILBEKNOCK EC – 0,05%;

6. CHORUS 750WG - 0,02 + DECIS MEGA 50 EW – 0,015%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04% ;

7.  MERPAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% + SULFOMAT 80 PU - 0,3% sau SHAVIT F72 WP – 0,20%  + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03%;       

            Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

         Stropiti PARUL si GUTUIUL - pentru combaterea fumaginei, rapanului, moniliozei, septoriozei, patarii brune, puricelui melifer, viermelui perelor ( G2, tr.2), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ), acarieni, afide, insecte defoliatoere si minatoare, paduchelui lanos cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1.  SCORE 250 EC – 0,01% sau SHAVIT F 72 WP – 0,2% sau CHORUS 750WG - 0,02 +  DECIS 25 WG – 0,003% sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% +  KARATE ZEON 50 EW – 0,015% + ENVIDOR 240 SC + 0,04%

3. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau WINNER M 80 – 0,2% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau ACTARA 25 WG – 0,01% +  ENVIDOR 240 SC – 0,04%;       

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

         În livezile de MĂR şi PĂR unde este pus in evidenţă atac al focului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora ) se va utiliza unul din urmatoarele produse:

CHAMP 77 WG – 0,20% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,04% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau MOVENTO 100 SC – 0.1875% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

            

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 42 din 20 august 2019

Stropiti PRUNUL - pentru combaterea moniliozei, ciuruirii bacteriene, patarii rosii a frunzelor, afide, acarieni, insecte defoliatoare si minatoare, viermelui prunelor ( G2, tr.2 ), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ) cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2%  +  DECIS 25 WG 0,003% sau  PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP - 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% +   MOVENTO 100 SC – 0.1875% sau DECIS 25 WG – 0,003% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

     Stropiti CIRESUL SI VISINUL– pentru combaterea antracnozei, moniliozei, ciuruirii frunzelor, acarienilor, afidelor, insectelor defoliatoare si minatoare, paduchelui din San-Jose cu :

DITHANE M 45 – 0,2% sau TOPSIN 70 WDG – 0,07% + KARATE ZEON 50 EW – 0,015% +

ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

BRAVO 500 SC – 0,15% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau

NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

 3. NOVOZIR MN 80 – 0,2% +  MOVENTO 100 SC – 0.1875% sau + NISSORUN 10 WP – 0,03% ;

      4. ZEAMA BORDELEZA TIP «MIF »– 1% + ACTARA 25 WG – 0,01%  + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

Stropiti PIERSICUL  şi  CAISUL–  pentru combaterea moniliozei, başicării frunzelor, ciuruirii, făinării, moliei vărgate, acarienilor, afidelor cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

CHORUS 75 WG – 0,02%  sau TOPSIN 70 WDG – 0,07%  +  FASTAC 10 EC – 0,02% sau DECIS 25 WG –

0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%;

BRAVO 500 SC – 0,15% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau

NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2018.

 

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

- Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

          Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

                   La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

        

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 43 din 20 august 2019

Stropiti VITA DE VIE - pentru combaterea manei, fainarii, putregaiului cenusiu, patarii rosii a frunzelor, acarienilor cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

 

1. NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau CURZATE MANOX – 0,25%  + FOLICUR SOLO 250 EW – 0,4 l/ha sau

SULFOMAT 80 PU – 0,4%  + DECIS MEGA 50 EW - 0.150 l/ha sau KARATE ZEON – 0,015% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

2.  SHAVIT F 72 WP – 0,2%  sau CABRIO TOP 1,5 – 2 kg/ha sau UNIVERSALIS 593 SC – 2 l/ha + KARATE  ZEON – 0,015% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%.

3. RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau  ALCUPRAL  50 PU – 0,6% sau MIKAL FLASH – 3,0 kg/ha sau DITHANE M 45 – 0,2% + KARATE ZEON – 0,015% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.   

4. DITHANE M-45 – 2 kg/ha + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

- Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

        

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 44 din 20 august 2019

CULTURILE DE LEGUME  (tomate, ardei, castraveti, vinete, ceapa, varza) - se vor trata pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha) sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 0,175 l/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau BRAVO 75 WP – 0,2% (2 kg/ha) sau ZEAMA BORDELEZA tip MIF– 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

         Insecticidele se vor aplica doar in cazul prezentei daunatorilor in culturi.                   

         La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

        

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 45 din 20 august 2019

Trataţi SEMINŢELE DE CEREALE PĂIOASE (înainte de semănat) pentru protejarea culturilor faţă de atacul unor boli şi dăunători cu unul din urmatoarele produse :

         GRÂUL şi ORZUL

ORIUS 6 FS – 0,5 l/t.samanta;

DIVIDENT M030FS - 0,5 l/t samanta;

-     ORIUS 2 WS – 1,5 kg/t samanta;

-     AMIRAL PROPHY 6FS – 0,5 l/t samnata.

-     SPONSOR 6FS – 3 l/t samanta

Se vor respecta normele de protecţia muncii şi tehnica securităţii, pesticidele fiind toxice pentru om, albine şi animale.

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

REGISTRU de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

 

                                      ÎNTOCMIT,

                                      ing. Dina VASILIU

 

 

Petrică Popşor, director AJFIR B-N: Avem primari, beneficiari şi consultanţi vrednici

$
0
0

Petrică Popşor, director AJFIR B-N: Avem primari, beneficiari şi consultanţi vrednici

Directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Petrică Popşor, consideră că rezultatele bune obţinute în atragerea fondurilor europene  - care clasează judeţul nostru la loc de frunte - sunt determinate de parteneriatul dintre AFIR – centre regionale, oficii judeţene – cu beneficiarii publici sau privaţi şi echipele de consultanţă şi proiectare.

        „Am mai spus şi o repet. Alături de primarii vrednici pe care-i avem în acest judeţ, pentru că în mare parte lor li se datorează această absorbţie de fonduri europene, avem la fel de vrednici beneficiari şi echipe de consultanţi”, a menţionat Petrică Popşor.

         Petrică Popşor a ţinut să precizeze că, dacă până acum strategiile naţionale  de dezvoltare rurală au fost elaborate de consultanţi străini, pentru exerciţiul financiar următor va fi elaborat de către echipe din România.

Felicitări! 26 de tipuri de chisăliţă, siropuri, liptar şi hece-pece, de la Afi Profamilia, certificate ca produs montan

$
0
0

Felicitări! 26 de tipuri de chisăliţă, siropuri, liptar şi hece-pece, de la Afi Profamilia, certificate ca produs montan

          Agenţia Naţională a Zonei Montane a eliberat decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate „Produs montan” pentru o serie de produse ale Asociaţiei AFI Profamilia din Bistriţa Bârgăului. Decizia 60 din16 septembrie a fost eliberată în baza Ordinului ministrului  agriculturii şi dezvoltării rurale 52/2017, ne-a declarat directorul executiv Ioan Nuţu Tabără, de la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

Au intrat în categoria produselor montane Povilă de Bârgău, Chisăliţă de zmeură, Chisăliţă de mură, Chisăliţă de afine, Chisăliţă de soc, Chisăliţă de merişor sălbatic, Chisăliţă de pomniţe, Chisăliţă de nuci verzi, Chisăliţă de cireşe pădureţe, Chisăliţă de pene de rujă, Chisăliţă din pene de acăţ, Chisăliţă din pene de lilie, Chisăliţă din pere pietroase, Hece-pece, Liptar, Sirop de zmeură, Sirop de mură, Sirop de afine, Sirop de soc, Sirop de pene de soc, Sirop din pene de acăţ, Sirop din pene de rujă, Sirop din pene de tei, Sirop de mintă, Sirop din muguri de buhaşi, Sirop din şimbru de câmp.

De altfel,  AFI Profamilia are şi două produse tradiţionale atestate, respectiv Povilă de Bârgău şi Pita cu crumpiri, prin implicarea Doinei Monda, cea care conduce această întreprindere socială deschisă în baza unui proiect cu fonduri europene în comuna Bistriţa Bârgăului.        


Sprijin financiar pentru apicultori: 20 lei/familia de albine! Vezi cum pot fi obţinuţi banii!

$
0
0

Sprijin financiar pentru apicultori: 20 lei/familia de albine! Vezi cum pot fi obţinuţi banii!

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se instituie schema de „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol”.

Măsura se instituie întrucât familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și a cantității mici de polen și nectar.

Beneficiarii prezentei scheme de ajutor de minimis sunt:

a) apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii;

b) apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare;

c) apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis va fi în valoare de 20 lei/familia de albine, reprezentând aproximativ 48% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:

a) să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.251/2017;

b) să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.

Termenul de depunere a cererilor şi documentelor însoțitoare, la Direcţia pentru Agriclutură Bistriţa-Năsăud, este 31 octombrie 2019.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 37.000.000 lei se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pe anul 2019.

*** 

La nivelul judeţului nostru, sunt înscrişi 100 de membri în Asociaţia Crescătorilor de Albine care deţin aproximativ 34.000 de familii de albine. 

Ing. Nuţu Tabără: Se prelungește perioada de valorificare a lânii până la 21 octombrie 2019!

$
0
0

Ing. Nuţu Tabără: Se prelungește perioada de valorificare a lânii până la 21 octombrie 2019!

Ing. Ioan Nuţu Tabără, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, anunţă crescătorii de ovine că a fost prelungitp perioada de valorificare a lânii până la 21 octombrie 2019, pentru obţinerea ajutorului de minimis. "În Monitorul Oficial a fost publicată HG 711/2019 pentru modificarea şi completarea HG 500/2017 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii. Actul normativ adoptat prelungește perioada în care se valorifică lâna, de la 30 septembrie a.c. până la data de 21 octombrie 2019, inclusiv. Facem precizarea că depunerea documentelor justificative pentru obținerea sprijinului financiar se poate realiza până la data de 1 noiembrie 2019, ne-a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, acest ajutor li se va achita oierilor într-o singură tranșă, iar pentru obținerea sprijinului, până la data de 1 noiembrie 2019 inclusiv, solicitanţii înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii şi verificaţi au obligaţia să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute.

Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țara noastră trebuie să asigure, atât creșterea numerică a efectivelor de ovine, precum şi o eficiență economică în realizarea şi valorificarea produselor obținute de la acestea. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor. De asemenea, această schemă de minimis conduce la diversificarea producțiilor obținute în sectorul de creștere a ovinelor prin valorificarea lânii.

Valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru anul 2019, reprezentând ajutor de minimis, este de 2 lei/kg lână comercializată.

 

 

Fructele toamnei. „Elena” din Ciceu Mihăieşti, mai rumenă ca oricând

$
0
0

Fructele toamnei. „Elena” din Ciceu Mihăieşti, mai rumenă ca oricând

          La Ciceu Mihăieşti, în Ferma Pombis, se lucrează la recoltatul fructelor de sezon. Este vremea prunelor şi a merelor. În jur de 200 hectare de livadă aşteaptă doar culegătorii. În plantaţiile de pruni şi meri este o activitate intensă. În hală, de asemenea. Este un rod bogat, ne spune administratorul firmei, ing. Aurel Onigaş.

          „Am început recoltatul prunelor şi acum suntem către finalizarea acestei lucrări. În paralel, acţionăm pentru recoltarea merelor şi expedierea lor către beneficiari”. Pe formaţiuni de lucru se acţionează în flux continuu. Unii sunt în livadă, la recoltat, alţii, la volan, transportă fructele în hală, iar aici sortatorii acţionează în flux continuu. Se recoltează prunele „Elena” şi merele Golden şi Ionathan. Prunele, un soi nou, sunt de o calitate superioară. Inginerul Aurel Onigaş, mai tânărul inginer Nicula Darius şi doamna Ana sunt cei care coordonează întreaga activitate. Culegători, stivuitori, sortatori, toţi sunt interesaţi ca fructele să ajungă rapid la consumatori. Cum spuneam, producţia acestui an este bună şi de calitate. Prunele „Elena” sunt mai rumene şi mai gustoase ca niciodată. Sunt prune pentru consum şi pentru „horincă”. În paralel, se culeg merele şi, împreună cu inginerul Nicula ajung în cea mai tânără plantaţie de meri. Sunt rumene, gustoase şi au ajuns deja la maturitate.

          Ajung în hală şi stau de vorbă cu câţiva sortatori. Doamna Maria a fost bistriţeancă, cu serviciu şi cu casa. A lăsat oraşul şi a venit acasă, cu soţul, la Ciceu Corabia, şi acum este în paradisul merelor. Este pe linia de sortare. Mii de fructe sunt atent aşezate în lădiţele care iau drumul beneficiarilor. Domnul Vasile aprovizionează linia de sortare. Peste 100 de lăzi cu mere trec prin mânile sale şi ajung la harnicele femei care, la rândul lor, aşază cu atenţie fructele în lădiţele speciale destinate acestui scop.

          La Ciceu Mihăieşti, în ferma administratorului Aurel Onigaş, este o activitate intensă. Campania de recoltare continuă, iar fructele pot să ajungă pe masa fiecăruia dintre noi.

Dulceaţa şi siropurile de căpşuni şi de zmeură ale unei firme din Piatra Fântânele vor fi etichetate ca produs montan

$
0
0

Dulceaţa şi siropurile de căpşuni şi de zmeură ale unei firme din Piatra Fântânele vor fi etichetate ca produs montan

            Agenţia Naţională a Zonei Montane a emis Decizia 62/24.09.2019, prin care acordă dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „Produs montan” pentru fructe şi produse din fructe din Pasul Tihuţa. Astfel, căpşunii, zmeura, dulceaţa de căpşuni, dulceaţa de zmeură, siropul de căpşuni şi siropul de zmeură produse de SC Gridama Fruct Montan SRL, având unitatea de producţie în Piatra Fântânele, vor fi înscrise în Registrul Naţional al produselor montane, anunţă directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, ing. Ioan Nuţu Tabără.

          Certificarea de produs montan au mai obţinut-o produsele lactate de la Cooperativa Sângeorz Băi, dar şi dulceţuri şi siropuri de la AFI Pro Familia.

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac în livezi, în vie, la cartof şi culturile de legume!

$
0
0

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac în livezi, în vie, la cartof şi culturile de legume!

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 36 din 17 iulie 2019

Stropiti MARUL - pentru combaterea rapanului, fainarii, bolilor de scoarta, paduchelui lanos, viermelui merelor ( G2, tr.2 ), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ), acarieni, afide, insecte defoliatoare si minatoare cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

  1. SHAVIT F 72 WP – 0,2%  +  DECIS 25 WG – 0,003% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% ;
  2. STROBY DF – 0,01 –0,013% sau CHORUS 75 WG – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,015% sau 

FOLICUR SOLO 250 EW –0,05% +ACTARA 25 WG- 0,01% sau CALYPSO 480 SC– 0,02% sau DECIS 25WG– 0,003%  sau MOSPILAN 20 SG - 0,025% - 0,03 % sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

  1. CHORUS 75 WG – 0,02%  sau SYSTHANE  FORTE – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,01% sau

TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03% sau APOLLO 50 SC – 0,04%;

4. FOLICUR SOLO 250 EW – 0,05% + ACTARA 25 WG – 0,01% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

5. FLINT PLUS 64 WG –0,125% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau PYRINEX 25 CS – 0,3%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04%  sau MILBEKNOCK EC – 0,05%;

6. CHORUS 750WG - 0,02 + DECIS MEGA 50 EW – 0,015%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04% ;

7.  MERPAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% + SULFOMAT 80 PU - 0,3% sau SHAVIT F72 WP – 0,20%  + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

            Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

            Stropiti PARUL si GUTUIUL - pentru combaterea fumaginei, rapanului, moniliozei, septoriozei, patarii brune, puricelui melifer, viermelui perelor ( G2, tr.2), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ), acarieni, afide, insecte defoliatoere si minatoare, paduchelui lanos cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1.  SCORE 250 EC – 0,01% sau SHAVIT F 72 WP – 0,2% sau CHORUS 750WG - 0,02 +  DECIS 25 WG – 0,003% sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% +  KARATE ZEON 50 EW – 0,015% + ENVIDOR 240 SC + 0,04%

3. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau WINNER M 80 – 0,2% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau ACTARA 25 WG – 0,01% +  ENVIDOR 240 SC – 0,04%;       

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

            În livezile de MĂR şi PĂR unde este pus in evidenţă atac al focului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora ) se va utiliza unul din urmatoarele produse:

CHAMP 77 WG – 0,20% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,04% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau MOVENTO 100 SC – 0.1875% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

    

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 37 din 17 iulie 2019

Stropiti PRUNUL - pentru combaterea moniliozei, ciuruirii bacteriene, patarii rosii a frunzelor, afide, acarieni, insecte defoliatoare si minatoare, viermelui prunelor ( G2, tr.2 ), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ) cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2%  +  DECIS 25 WG 0,003% sau  PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP - 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% +   MOVENTO 100 SC – 0.1875% sau DECIS 25 WG – 0,003% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

     Stropiti CIRESUL SI VISINUL– pentru combaterea antracnozei, moniliozei, ciuruirii frunzelor, acarienilor, afidelor, insectelor defoliatoare si minatoare, paduchelui din San-Jose cu :

  1. DITHANE M 45 – 0,2% sau TOPSIN 70 WDG – 0,07% + KARATE ZEON 50 EW – 0,015% +

ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

  1. BRAVO 500 SC – 0,15% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau

NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

 3. NOVOZIR MN 80 – 0,2% +  MOVENTO 100 SC – 0.1875% sau + NISSORUN 10 WP – 0,03% ;

      4. ZEAMA BORDELEZA TIP «MIF »– 1% + ACTARA 25 WG – 0,01%  + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 38 din 17 iulie 2019

 

Stropiti VITA DE VIE - pentru combaterea manei, fainarii, putregaiului cenusiu, patarii rosii a frunzelor, acarienilor cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

 

1. NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau CURZATE MANOX – 0,25%  + FOLICUR SOLO 250 EW – 0,4 l/ha sau

SULFOMAT 80 PU – 0,4%  + DECIS MEGA 50 EW - 0.150 l/ha sau KARATE ZEON – 0,015% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

2.  SHAVIT F 72 WP – 0,2%  sau CABRIO TOP 1,5 – 2 kg/ha sau UNIVERSALIS 593 SC – 2 l/ha + KARATE  ZEON – 0,015% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%.

3. RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau  ALCUPRAL  50 PU – 0,6% sau MIKAL FLASH – 3,0 kg/ha sau DITHANE M 45 – 0,2% + KARATE ZEON – 0,015% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.   

4. DITHANE M-45 – 2 kg/ha + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

- Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 39 din 17 iulie 2019

 

Stropiti CARTOFUL - impotriva manei, alternariozei, gandacului din Colorado cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

La efectuarea tratamentului se vor folosi doar  fungicide dacă nu sunt prezente larve de Colorado.

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha) sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 62,5 ml/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                      

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau BRAVO 75 WP – 0,2% (2 kg/ha) sau ZEAMA BORDELEZA – 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

      Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

     Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.      

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 40 din 17 iulie 2019

CULTURILE DE LEGUME  (tomate, ardei, castraveti, vinete, ceapa, varza) - se vor trata pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha) sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 0,175 l/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau BRAVO 75 WP – 0,2% (2 kg/ha) sau ZEAMA BORDELEZA tip MIF– 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

            Insecticidele se vor aplica doar in cazul prezentei daunatorilor in culturi.                   

            La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

     Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

 

                                               ÎNTOCMIT,

                                               ing. Dina VASILIU

 

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Comasarea terenurilor şi vârsta sub 40 de ani a fermierului pot creşte subvenţia cu 70 euro/hectar!

$
0
0

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Comasarea terenurilor şi vârsta sub 40 de ani a fermierului pot creşte subvenţia cu 70 euro/hectar!

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prezent la şedinţa Colegiului Prefectural de la Sânmihaiu de Câmpie, a precizat că subvenţiile date pe suprafaţă ar putea fi mai mari, dacă fermierii şi-ar compacta suprafeţele, de la 5-la 30 hectare, ajutorul fiind cu 50 euro mai mult pentru fiecare hectar, şi dacă cererile ar fi depuse de tineri sub 40 de ani, unde s-ar mai obţine câte 20 de euro la hectar. Declaraţia a fost făcută în contextul în care datele APIA BN, prezentate de directorul executiv Florin Căpraru, arată că 65,2 % dintre fermieri au suprafeţe între 1 şi 5 hectare, iar peste 30 hectare deţin maipuţin de 2% dintre fermieri. Mai mult,  peste 45% dintre fermieri au vârsta între 60 şi 70 de ani.

„Vedem că cei mai mulţi fermieri sunt sub 5 hectare, au între 1 şi 5 hectare, iar media de vârstă este 60-70 de ani. Trebuie să înţeleagă fermierii că în momentul în care trec de la 5 hectare până la 30 de hectare, beneficiază de o plată suplimentară de 50 euro/hectar. Trebuie spus: dacă ai doar un hectar sau 2 hectare, nu comasezi şi nu îi dai la băiatul tău în arendă sau în altă formă, pierzi 50 de euro la hectar. Este o lege a arendării, se aplică, dar fără voia proprietarului nu poţi să faci acest lucru. Noi aducem acest stimulent: ia 50 euro/hectar în plus, dacă are între 5 şi 30 de hectare. Suntem la nivelul de subvenţie sub media europeană, dar putem ajunge cu toate plăţile care se fac, mai ales în zona montană ajungem şi la 400 de euro.  Sunt diverse scheme pe care le pot accesa fermierii, astfel încât îşi pot creşte subvenţia de bază. Pentru tinerii sub 40 de ani, avem subvenţie suplimentară de 20 euro/hectar. Avem 70 de euro suplimentar pe care poate să îi solicite un tânăr fermier”, a explicat secretarul de stat Sorin Roşu Mareş.

Acesta a precizat că  fondurile europene au reprezentat oşansă dedezvoltare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, mai ales în zina rurală.

„Noi agricultură performantă şi cu producţii ridicate nu avem cum să obţinem în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru că este un judeţ cu o gamă variată de relief, începând cu zonă montană, dealuri şi chiar dacă suntem la Sânmihaiu de Câmpie, noi nu avem câmpie cum este în sudul ţării. Şansa noastră, a judeţului Bistriţa-Năsăud, sunt fondurile europene. Ne este foarte clar că fără aceste fonduri europene, gestionate atât de OJ FIR cât şi de APIA, nu am fi putut să dezvoltăm judeţul aşa cum este în momentul de faţă”, a spus Sorin Roşu Mareş.

În context, acesta a menţionat că în viitorul Plan Naţional Strategic vor fi cuprinse măsuri şi pentru reţele de irigaţii în judeţe precum Bistriţa-Năsăud, chiar dacă nu sunt asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, cum prevede acum legislaţia.

 

Primarul Ioan Mate: Există riscul ca fermieri mari să dea faliment din cauza întârzierii subvenţiilor! Secretarul de stat Mareş: Avem fondurile necesare!

$
0
0

Primarul Ioan Mate: Există riscul ca fermieri mari să dea faliment din cauza întârzierii subvenţiilor! Secretarul de stat Mareş: Avem fondurile necesare!

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, a sesizat, în şedinţa Colegiului Prefectural pe care a găzduit-o că mai mulţi fermieri se confruntă cu probleme financiare din cauza întârzierii subvenţiilor, aceştia având de făcut plăţi către bănci.

„În calitate de fermier, am o problemă. Nu am primit subvenţia pentru cultivarea sfeclei, din 2018. Autorizaţia de plată e vizată. Am sunat la toate instituţiile, ultima oară mi s-a spus că nu sunt bani la APIA. E vorba despre „înverzire”, de sprijinul cuplat la sfeclă, la lucernă, la soia. Nu numai eu nu am primit – care am cea mai mare sumă pentru că am avut cea mai mare suprafaţă de sfeclă anul trecut – ci mulţi fermieri m-au întrebat despre sprijinul cuplat la lucernă, au multă suprafaţă. (...) E o neconcordanţă la ceea ce se spune lanivel de minister şi ceea ce se spune la nivel de APIA. Mulţi fermieri vor da faliment. Au datorii la input-uri – îngrăşăminte, ierbicide etc. – ceilalţi îi dau la tribunal că nu-şi plătesc până în luna iunie sau iulie, cum era discuţia. Vă spun ce e în zonă. Vor dispărea câteva ferme de cultură mare şi din zootehnie. Dacă am până acum lucrurile au mers bine de când dl. Daea e ministrul Agriculturii, de 3 ani, acum s-au împotmolit lucrurile. Ideea este ca noi fermierii să nu dăm faliment, să nu intrăm în incapacitate de plată la bănci”, a precizat primarul comunei.

De cealaltă parte, secretarul de stat Sorin Roşu Mareş, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,a menţionat că există fonduripentru plata subvenţiilor, întârzierile de o lună apărând pe fondul unor neconcordanţe în declararea suprafeţelor.

 „Nu există un blocaj în ceea ce priveşte plata subvenţiilor. În fiecare zi, laminister, avem colegiu în care ne asigurăm că fondurile pentru APIA şipentru AFIR sunt asigurate din bugetul de la Ministerul Agriculturii şi solcităm în avans de la Ministerul Finanţelor să ne trimită bani pentru a putea plăti această subvenţie. Nu există blocaj pe ceea ce înseamnă asigurarea fondurilor pentru subvenţii. Dacă noi nu am plăti subvenţiileîn proporţie de 95%, până la 30 iunie, am avea penalizare de la Comisia Europeană pentru nerealizarea procentului de plată. Sunt anumite dosare blocate, noi am ajuns la 95%. (...)  Sunt anumite plăţi care nu s-au putut efectua, cum este sprijinul cuplat pe înverzire, sunt anumite blocaje pe ce au declarat fermierii. Nu există alt motiv pentru care nu s-au plătit. (...) Pentru a nu bloca activitatea fermierilor, odată cu încheierea sesiunilor de depunere, fermierii se pot duce la bancă, se eliberează de către APIA  o adeverinţă prin care primesc 85% din valoarea subvenţiei, înclusiv sumele aferente pentru „înverzire””, a precizat Sorin Roşu Mareş.

***

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud,  pentru Campanie 2018, sunt 122 de fermieri care nu au primit plăţile integrale de la APIA, 28 de dosare fiind închise, iar alte 94 aflându-se pe fluxul de autorizare, a precizat directorul  executiv adjunct Florin Căpraru.

De  asemenea, din varii motive, alte 96 de dosare sunt blocate la plată, din varii motive legislative.

 


Petrică Popşor (OJFIR BN): Avem primari, fermieri şi consultanţi vrednici. Peste 186 milioane euro atrase în judeţ, pentru dezvoltare rurală

$
0
0

Petrică Popşor (OJFIR BN): Avem primari, fermieri şi consultanţi vrednici. Peste 186 milioane euro atrase în judeţ, pentru dezvoltare rurală

           La nivelul judeţului nostru, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, sunt în implementare 1491 contracte de finanţare, cu o valoare de 186 milioane euro, a anunţat Petrică Popşor, directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bistriţa-Năsăud, în cadrul Colegiului Prefectural de la Sânmihaiu de Câmpie. Potrivit acestuia, până - n prezent au fost efectuate plăţi de 75,6 milioane euro, atât către beneficiarii publici cât şi către cei privaţi.

          „Avem primari vrednici, consultanţi vrednici, beneficiari, fermieri vrednici. Ţelul nostru comun este de a duce la sfârşit aceste proiecte. Am avut şansa ca aceste fonduri pentru dezvoltarea rurală să fie la nivel naţional şi să nu fie distribuite pe regiuni, pentru că astfel am fi putut accesa sume mai mici”, a precizat Popşor.

          Acesta a ţinut să precizeze că în Bistriţa-Năsăud avem cea mai modernă fermă de creştere a bovinelor, dar şi cea mai mare fermă de lapte din România şi locul trei în Europa.

          Cele mai importante fonduri prin PNDR 2014-2020  -   123.8 milioane euro - au fost atrase de unităţile administrativ-teritoriale din județ. Astfel, prin Submăsura 7.2 - Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, 13 comune au proiecte pentru  reţea apă/canal, 13 comune – infrastructură educaţională și 26 comune pentru infrastructură rutiera. În plus, prin Submăsura 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, 20 de comune își vor moderniza căminele culturale, iar 3 parohii ortodoxe vor restaura biserici. Nu în ultimul rând, primăriile au reușit accesarea a 21 proiecte pentru modernizarea drumurilor forestiere, iar  17 comune derulează investiții de modernizare a drumurilor agricole.

La nivelul județului nostru, sunt în implementare 626 de proiecte contractate depuse de tineri, prin Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, cu o valoare de peste 25 milioane euro, și 576 de proiecte contractate pentru sprijinirea fermelor mici, cu o valoare de 8,4 milioane euro.

         Cei 104 beneficiari privați care derulează investiții în activități neagricole în mediul rural, pe cele două măsuri -  activități de artizanat,  activități turistice, servicii medicale, sanitar‐veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populației din spațiul rural etc – au atras, până la acest moment, 11.6 milioane euro.

         Nu în ultimul rând, trebuie menționate fondurile „absorbite” prin Grupurile de Acţiune Locală.  Fiecare comună a judeţului este integrata într-un GAL, iar prin strategiile de dezvoltare locala se asigură finanţarea unor proiecte care sunt identificate ca priorităţi în zona de acoperire. Cele 5 GAL-uri din Bistriţa-Năsăud au la dispoziţie 2,3 milioane euro pentru asigurarea costurilor de funcționare și a celor realizate cu activitățile de animare şi 11,6 milioane euro pentru proiecte.

Petrică Popşor (OJFIR): La Orheiu Bistriţei, avem cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte din România!

$
0
0

Petrică Popşor (OJFIR): La Orheiu Bistriţei, avem cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte din România!

          Fondurile europene atrase de beneficiarii privaţi bistriţeni  - într-un parteneriat cu consultanţii şi Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - au dus la modele de succes. Unul dintre acestea este Ferma Peica.

La Orheiu Bistriţei, familia lui Liviu Peica deţine cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte, după cum a precizat ing. Petrică Popşor, director executiv al OJFIR B-N, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural. Potrivit acestuia, cinci roboţi deservesc tot ceea ce înseamnă flux de creştere, furajare, alăptare etc. Practic, doi roboţi se ocupă de partea de muls, un robot – pentru alimentarea cu furaje, un robot pentru evacuarea dejecţiilor şi un robot pentru alăptare. Ferma, cu peste 250 de capete, funcţionează cu doar doi angajaţi, şeful de fermă şi un îngrijitor, care este şi electrician.

Investiţia a fost realizată printr-un proiect cu fonduri europene de aproximativ 500 mii euro, în urma căruia a fost modernizată şi automatizată această fermă, ultima tranşă de plată fiind făcută în aceste zile. Familia Peica lucrează peste 200 hectare teren pentru a-şi asigura furajarea animalelor.

Ceea ce se întâmplă la ferma Peica de la Orheiu Bistriţei poate reprezenta un model pentru întreaga Românie, mai ales pe fondul crizei de forţă de muncă, dar şi a îmbătrânirii populaţiei din mediul rural. Sperăm ca ideea să fie multiplicată în mai multe zone din judeţ!

 

Ferma Carmo Lact, în Top 3 în Europa la producţia de lapte! Ing. Popşor, OJFIR BN: Calitatea laptelui e foarte bună, de aceea sunt competitivi!

$
0
0

Ferma Carmo Lact, în Top 3 în Europa la producţia de lapte! Ing. Popşor, OJFIR BN: Calitatea laptelui e foarte bună, de aceea sunt competitivi!

           Bistriţa-Năsăud se mândreşte cu faptul că are cea mai mare fermă de producere a laptelui din România şi locul trei în Europa, la Şieu Odorhei, deţinută de Carmolact şi coordonată de medicul veterinar Eugen Creoşteanu. „Este meritul acestor oameni de la Carmolact. Ferma este în top trei european, la categoria sa, atât ca nivel de producţie a laptelui, cât şi al dotărilor. Aici avem o genetică de nivel mondial. Au ajuns la o medie de 40 l/cap de vacă, ceea ce este foarte bine. Mai mult, este o fermă extraordinar de modernizată, tehnologizată, astfel încât calitatea laptelui este foarte-foarte bună. De aceea, Carmolactul poate fi competitiv prin produse gen perle de brânză, sana, chefir, iaurt, o firmă cu capital 100% românesc reuşind să concureze companiile multinaţionale”, a declarat directorul executiv Petrică Popşor de la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Acest model de succes a fost evidenţiat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural desfăşurat la Sânmihaiu de Câmpie, în care au fost punctate activităţile derulate de OJFIR BN şi APIA BN. 

         ***

Ideea unei ferme de vaci proprii pentru brandul Monor a venit în 2007, când calitatea şi curăţenia laptelui trebuiau strict verificate. Prima fermă a fost înfiinţată  la Pintic (Teaca). “La Pintic, a fost o fermă pilot, unde s-a învăţat ce înseamnă să creşti animale, nu cum s-a crescut pe timpul CAP-ului. A fost afară, s-a informat. E total diferită zootehnia de acum faţă de ceea ce a fost pe timpul lui Ceauşescu. Nici nu se poate discuta. Aşa am ajuns la Şieu-Odorhei, unde m-a ajutat dl. Popşor şi unde am găsit şi un primar binevoitor (n.n. – regretatul Viorel Chirlejan), care ne-a ajutat. Am făcut adăposturile alea. De acolo primim zilnic în jur de 27.000 litri lapte, de cea mai bună calitate. E un lapte cu care poţi să te joci în fabrică aşa cum vrei. Domnul Creoşteanu a ajuns la performanţa să obţină 39 lapte/cap de vacă. Dacă forţezi nu e sănătos pentru animale. Acum am scăzut la 37 l lapte/zi, pe cap de animal. A făcut performanţă şi poate să fie mândru.

Am ajuns undeva la 1400 şi ceva de capete, cu 800 de capete pe sala de muls. Ne-am oprit. Problema sunt dejecţiile. Cu cât creşti capacitatea adăposturilor, cu atât trebuie să creşti capacitatea pentru dejecţii”, declara Ioan Neagoş. 

Trebuie spus că cei de la Carmo-Lact Monor lucrează peste 1000 de hectare de teren arabil în judeţ, pentru furajarea animalelor. 

Peste 140 de exploataţii de porci şi 90 de maşini, verificate de DSVSA BN. Amenzi pentru neregulile depistate!

$
0
0

Peste 140 de exploataţii de porci şi 90 de maşini, verificate de DSVSA BN. Amenzi pentru neregulile depistate!

În perioada29 iulie – 11 august, au fost efectuate controale zilnice de către echipe de control formate din inspectori ai D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României.

         “Acţiunile au vizat controlul în trafic, în special transportul de suine şi al cărnii/ produselor din carne de porc şi exploataţiile cu suine din zonele de risc (exploataţii cu porci ţinuţi în libertate sau semilibertate, exploataţii cu mai mult de 10 porci înregistraţi în BND, mijlocitori de animale, stâne etc.). În timpul acestor activități au fost verificate un număr de 99 mijloace de transport şi 141 exploataţii, fiind constatate încălcări ale legislației sanitare veterinare în vigoare, în ceea ce priveşte vânzarea/cumpărarea  animalelor fără documente sanitare veterinare; eliberarea de documente sanitare veterinare de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit fără respectarea dispoziţiilor în vigoare; deţinerea sau transportul de animale neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare; proprietarul/deţinătorul nu a notificat, în termenul prevăzut de legislaţie, medicului veterinar evenimentele (cumpărare, vânzare, fătare, sacrificare pentru consum propriu) intervenite în explotaţie; nerespectarea condiţiilor de biosecuritate; transportul suinelor cu mijloace necorespunzătoare

Pentru neconformităţile constatate, în conformitate cu H.G. nr. 984/2005, au fost aplicate 25 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 37.300 lei şi 12 avertismente”, menţionează directorul executive al DSVSA BN, dr. Ioan Bogolin.

D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de apariție a Pestei Porcine Africane în județ. În acest caz proprietarii de animale pot fi sancționați conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare, situaţie ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. nr. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul apariției PPA.

D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud reamintește crescătorilor de suine principalele măsuri care pot preveni apariţia PPA la exploataţiile de suine din judeţ.

Achiziționarea de porcine se va face doar din exploatații care nu au fost afectate de boală, exploatații care vor fi situate în localități ce nu sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare în ceea ce privește pesta porcină africană;

Porcinele trebuie să fie obligatoriu identificate în exploatația de origine și să fie înregistrate în BND pe exploatația respectivă;

Înainte de achiziționare, vânzătorul și cumpărătorul sunt obligați să solicite medicului veterinar de liberă practică din localitatea respectivă efectuarea examenului clinic și eliberarea documentelor sanitare veterinare;

Transportul porcinelor se va realiza cu mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, care în prealabil vor fi dezinfectate;

La sosirea porcinelor în exploatații cumpărătorul va notifica imediat medicul veterinar oficial de la Circumsripția Sanitară Veterinară arondată, pentru introducerea în exploatație a porcinelor, prezentând către aceasta documentele eliberate de medicul veterinar de liberă practică de la exploatația de origine;

Asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi utilizat doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;

Este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele de stradă;

Este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi

Este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în propriile exploatații, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;

Periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;

Se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;

Porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;

Este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;

Anunțarea imediată a pierderii crotaliilor, a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor sau în cazul observării la nivelul localității a comercianților ilegali de animale, la D.S.V.S.A. Bistriţa Năsăud, telefon 0263.224974.

 

Vezi ce tratamente se fac la pomii fructiferi, viţă-de-vie, culturile de legume şi la seminţele de cereale, în această perioadă !

$
0
0

Vezi ce tratamente se fac la pomii fructiferi, viţă-de-vie, culturile de legume şi la seminţele de cereale, în această perioadă !

Întocmit, ing. Dina VASILIU

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 41 din 20 august 2019. Stropiti MARUL - pentru combaterea rapanului, fainarii, bolilor de scoarta, paduchelui lanos, viermelui merelor ( G2, tr.2 ), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ), acarieni, afide, insecte defoliatoare si minatoare cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

SHAVIT F 72 WP – 0,2%  +  DECIS 25 WG – 0,003% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% ;

STROBY DF – 0,01 –0,013% sau CHORUS 75 WG – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,015% sau 

FOLICUR SOLO 250 EW –0,05% +ACTARA 25 WG- 0,01% sau CALYPSO 480 SC– 0,02% sau DECIS 25WG– 0,003%  sau MOSPILAN 20 SG - 0,025% - 0,03 % sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

CHORUS 75 WG – 0,02%  sau SYSTHANE  FORTE – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,01% sau

TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03% sau APOLLO 50 SC – 0,04%;

4. FOLICUR SOLO 250 EW – 0,05% + ACTARA 25 WG – 0,01% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

5. FLINT PLUS 64 WG –0,125% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau PYRINEX 25 CS – 0,3%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04%  sau MILBEKNOCK EC – 0,05%;

6. CHORUS 750WG - 0,02 + DECIS MEGA 50 EW – 0,015%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04% ;

7.  MERPAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% + SULFOMAT 80 PU - 0,3% sau SHAVIT F72 WP – 0,20%  + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03%;       

            Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

         Stropiti PARUL si GUTUIUL - pentru combaterea fumaginei, rapanului, moniliozei, septoriozei, patarii brune, puricelui melifer, viermelui perelor ( G2, tr.2), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ), acarieni, afide, insecte defoliatoere si minatoare, paduchelui lanos cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1.  SCORE 250 EC – 0,01% sau SHAVIT F 72 WP – 0,2% sau CHORUS 750WG - 0,02 +  DECIS 25 WG – 0,003% sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% +  KARATE ZEON 50 EW – 0,015% + ENVIDOR 240 SC + 0,04%

3. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau WINNER M 80 – 0,2% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau ACTARA 25 WG – 0,01% +  ENVIDOR 240 SC – 0,04%;       

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

         În livezile de MĂR şi PĂR unde este pus in evidenţă atac al focului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora ) se va utiliza unul din urmatoarele produse:

CHAMP 77 WG – 0,20% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,04% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau MOVENTO 100 SC – 0.1875% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

            

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 42 din 20 august 2019

Stropiti PRUNUL - pentru combaterea moniliozei, ciuruirii bacteriene, patarii rosii a frunzelor, afide, acarieni, insecte defoliatoare si minatoare, viermelui prunelor ( G2, tr.2 ), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ) cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2%  +  DECIS 25 WG 0,003% sau  PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP - 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% +   MOVENTO 100 SC – 0.1875% sau DECIS 25 WG – 0,003% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

     Stropiti CIRESUL SI VISINUL– pentru combaterea antracnozei, moniliozei, ciuruirii frunzelor, acarienilor, afidelor, insectelor defoliatoare si minatoare, paduchelui din San-Jose cu :

DITHANE M 45 – 0,2% sau TOPSIN 70 WDG – 0,07% + KARATE ZEON 50 EW – 0,015% +

ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

BRAVO 500 SC – 0,15% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau

NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

 3. NOVOZIR MN 80 – 0,2% +  MOVENTO 100 SC – 0.1875% sau + NISSORUN 10 WP – 0,03% ;

      4. ZEAMA BORDELEZA TIP «MIF »– 1% + ACTARA 25 WG – 0,01%  + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

Stropiti PIERSICUL  şi  CAISUL–  pentru combaterea moniliozei, başicării frunzelor, ciuruirii, făinării, moliei vărgate, acarienilor, afidelor cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

CHORUS 75 WG – 0,02%  sau TOPSIN 70 WDG – 0,07%  +  FASTAC 10 EC – 0,02% sau DECIS 25 WG –

0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%;

BRAVO 500 SC – 0,15% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau

NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2018.

 

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

- Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

          Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

                   La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

        

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 43 din 20 august 2019

Stropiti VITA DE VIE - pentru combaterea manei, fainarii, putregaiului cenusiu, patarii rosii a frunzelor, acarienilor cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

 

1. NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau CURZATE MANOX – 0,25%  + FOLICUR SOLO 250 EW – 0,4 l/ha sau

SULFOMAT 80 PU – 0,4%  + DECIS MEGA 50 EW - 0.150 l/ha sau KARATE ZEON – 0,015% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

2.  SHAVIT F 72 WP – 0,2%  sau CABRIO TOP 1,5 – 2 kg/ha sau UNIVERSALIS 593 SC – 2 l/ha + KARATE  ZEON – 0,015% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%.

3. RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau  ALCUPRAL  50 PU – 0,6% sau MIKAL FLASH – 3,0 kg/ha sau DITHANE M 45 – 0,2% + KARATE ZEON – 0,015% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.   

4. DITHANE M-45 – 2 kg/ha + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

- Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

        

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 44 din 20 august 2019

CULTURILE DE LEGUME  (tomate, ardei, castraveti, vinete, ceapa, varza) - se vor trata pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha) sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 0,175 l/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau BRAVO 75 WP – 0,2% (2 kg/ha) sau ZEAMA BORDELEZA tip MIF– 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

Tratamentul se va efectua in perioada 20 – 25 august 2019.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

         Insecticidele se vor aplica doar in cazul prezentei daunatorilor in culturi.                   

         La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

        

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 45 din 20 august 2019

Trataţi SEMINŢELE DE CEREALE PĂIOASE (înainte de semănat) pentru protejarea culturilor faţă de atacul unor boli şi dăunători cu unul din urmatoarele produse :

         GRÂUL şi ORZUL

ORIUS 6 FS – 0,5 l/t.samanta;

DIVIDENT M030FS - 0,5 l/t samanta;

-     ORIUS 2 WS – 1,5 kg/t samanta;

-     AMIRAL PROPHY 6FS – 0,5 l/t samnata.

-     SPONSOR 6FS – 3 l/t samanta

Se vor respecta normele de protecţia muncii şi tehnica securităţii, pesticidele fiind toxice pentru om, albine şi animale.

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

REGISTRU de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

 

                                      ÎNTOCMIT,

                                      ing. Dina VASILIU

 

 

Viewing all 384 articles
Browse latest View live