Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all 384 articles
Browse latest View live

De luni, 2 martie, începe depunerea Cererilor Unice de Plată pentru anului 2020

$
0
0

De luni, 2 martie, începe depunerea Cererilor Unice de Plată pentru anului 2020

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că luni, 2 martie 2020, demarează Campania de depunere a Cererilor Unice de Platăpentru anul 2020.

Cererile Unice de Plată se vor depune la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrul Municipiului Bucureşti, până la data de 15 mai 2020.

Fermierii vor depune o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe!

Ca în fiecare an APIA va fi alături de fermieri pe tot parcursul Campaniei și va acorda tot sprijinul necesar pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea fondurilor europene.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:

- schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic,

- măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),

- ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

În Campania 2020, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/măsurilor de dezvoltare rurală/ ajutoarelor naţionale fermierii trebuie să depună anual, la APIA, Cererea Unică de Plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare.

În cazul Măsurilor 10 şi 11, fermierii trebuie să respecte şi cerinţele specifice pachetelor solicitate la plată şi cerinţele de bază conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Informații privind zonele eligibile pentru Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13 se regăsesc în PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare/materiale-de-informare-anul-2020și la Centrele județene/locale APIA.

Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte documentele privind utilizarea terenului conform art.5 din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificări și completări.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente Campaniei 2020, trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală,  pot fi consultate la centrele județene/locale ale APIA și pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.roși www.pndr.ro.

Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor în Campania 2020, rugăm fermieriisă se prezinte la data și ora la care sunt programațiconform INVITAȚIEI primite.

Informaţii relevante se regăsesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.roşi în ghidurile adresate fermierilor care solicită plăţi pe suprafaţă de la sediile Centrelor Judeţene şi Locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din fiecare judeţ.

Comunicat de presă APIA

 


Vezi care este procedura de depunere a cererilor la APIA BN!

$
0
0

Vezi care este procedura de depunere a cererilor la APIA BN!

În contextul răspândirii infecției cu Coronavirus SARS-Cov-2  și emiterii Hotărârii CNSSU nr. 7 din 11.03.2020 și Hotărârii nr. 9 a Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea  bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean  Bistrița Năsăud roagă toți beneficiarii de sprijin programați pentru depunerea Cererii unice de plată pentru Campania 2020 să respecte programarea comunicată de către instituție și să se prezinte la centrele agenției numai în jurul orei programate, pentru a evita aglomerarea.

Intrarea în instituție se va face doar însoțit de responsabilul de dosar la data și ora comunicate în invitație sau publicată la sediul primăriilor, eventualele persoane care vin în afara  programărilor existente vor fi preluate doar în limita timpului disponibil, având prioritate fermierii programați în ziua respectivă.

La intrarea în instituție se vor pune la dispoziția beneficiarilor de sprijin soluții pentru dezinfectarea mâinilor și a tâlpilor încălțămintei, toate persoanele care intră fiind rugate să le folosească.

Totodată, rugăm toate persoanele care urmează sa se prezinte la APIA pentru depunerea cererilor și prezintă minime simptome de îmbolnăvire și/sau au în familie persoane care s-au întors de curând din străinătate, să renunțe la programare și să anunțe centrul local unde ar trebui să se prezinte, solicitând o reprogramare la o dată ulterioară când orice risc este eliminat.

Reamintim că în fiecare an, la sediile noastre, se prezintă cca. 30500 fermieri în perioada depunerii cererilor, respectiv 1 martie – 15 mai, fiecare funcționar public implicat în preluarea cererilor unice având programați între 450 – 750 solicitanți.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean  Bistrița Năsăud mulțumește anticipat tuturor fermierilor – beneficiari ai diferitelor forme de sprijin gestionate de instituție pentru înțelegerea situației create și asigură pe toată lumea că  întreg personalul instituției depune eforturi considerabile pentru ducerea la bun sfârșit a activității de preluare cereri.

 

Director executiv

Emil Scurtu                      

 

APIA suspendă primirea cererilor unice de plată până în 6 aprilie!

$
0
0

APIA suspendă primirea cererilor unice de plată până în 6 aprilie!

Apreciind cu maximă responsabilitate evoluția COVID-19, conducerea APIA, susținută de MADR a luat decizia de a suspenda primirea cererilor unice de plată  începând cu data de 16 martie 2020 până la data de 06 aprilie 2020, iar în funcție de evoluția virusului vom lua măsurile care se impun. Menționăm faptul că activitatea agenției se va desfășura normal, evitând contactul cu publicul.

Convinși de faptul că fiecare dintre noi, angajat APIA sau fermier, ar putea fi expus contaminării cu acest virus, în ciuda tuturor măsurilor de precauție impunse în această situație, considerăm că cel mai important este să ne gândim la sănătatea fiecăruia.

De aceea, conducerea APIA susține inițiativa de a reduce riscul infestării în cazul oricărui angajat al Agenției. Cu toții știm că munca în echipă, făcută cu seriozitate și cu conștiinciozitate de fiecare dintre noi, a dus la atingerea nivelului maxim de performanță în acest domeniu. Dar, dincolo de rezultatele care ne onorează și ne obligă să fim întotdeauna cei mai buni, apreciem faptul că sănătatea fiecăruia trebuie să reprezinte în această situație nemaiîntâlnită, prioritatea acestei Agenții. Măsura luată reprezintă o dovadă a respectului pe care trebuie să îl manifestăm înainte de toate față de noi înșine.

Fermierilor noștri, beneficiari direcți ai tuturor formelor de sprijin acordate prin APIA, le transmitem rugămintea de a se solidariza cu efortul nostru de a reduce expunerea în fața acestui virus și îi asigurăm de faptul că le vor fi respectate toate drepturile.

APIA transmite angajaților și fermierilor să respecte cu strictețe toate normele impuse în aceste momente și le dorește tuturor multă sănătate.

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICare

Măsuri speciale de limitare a interaţiunii cu funcţionarii la Direcţia pentru Agricultură

$
0
0

Măsuri speciale de limitare a interaţiunii cu funcţionarii la Direcţia pentru Agricultură

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud a adoptat o serie de măsuri în contextul prevenirii riscului de răspândire a infecţiei cu coronavirus. Astfel, „se reduce la maximum orice contact al funcţionarilor din cadrul DAJ cu persoanele fizice/reprezentanţi ai persoanelor juridice”.

          „Transmiterea oricărui tip de document de la solicitanţi/beneficiari ai sprijinului financiar/petenţi se va realiza în principal pe căi electronice (scanat, email/suport electronic CD, memory stick) la adresa de email a fiecărei direcţii pentru agricultură judeţeană afişată pe site-ul propriu sau pe format de hârtie transmis prin procedura cunoscută, poştă sau curierat. Pentru documentele transmise electronic, acestea vor urma procedura de înregistrare în Registrul de corespondenţă al DAJ la data recepţionării acestora, iar confirmarea înregistrării se va transmite, în format electronic, la adresa de email a solicitanţilor. În cazul în care sunt necesare documente originale care stau la baza solicitării de sprijin financiar, solicitanţii vor transmite aceste documente prin poştă sau curier. Informarea solicitanţilor de această procedură se va face prin toate mijloacele de informare, prin afişare la sediul DAJ, postare pe site etc.”, se arată în adresa transmisă de directorul general Tatiana Preda de la Direcţia Generală Politici Agricole către instituţiile judeţene.      

Tratamentele recomandate de Oficiul Fitosanitar, pentru măr, păr, prun, răsaduri de legume, căpşun!

$
0
0

Tratamentele recomandate de Oficiul Fitosanitar, pentru măr, păr, prun, răsaduri de legume, căpşun!

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 2 din 19 martie 2020

         La  MĂR se vor aplica 3 tratamente astfel :

- Tratamentul I - pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr (Anthonomus pomorum), insectelor minatoare, ouălor de afide şi acarieni, păduchelui din San-Jose, păduchelui lânos, făinării cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1.   CALYPSO 480 SC – 0,02% + MICROTHIOL SPECIAL  – 0,3% + KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% sau SULFOMAT 80 PU -0,3% sau  SULFOLAC 80 WG – 0,3% ; 

2.    POLECI – 0,03% - 0,05% + KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06%  sau SULFOLAC 80 WG – 0,3%; 

         Tratamenul  se va efectua în perioada 19 martie - 25 martie 2020 - atunci când 10 – 15 % din mugurii florali sunt dezmuguriţi (bracteele sunt distantate şi la vârf se vede uşor culoarea verde-argintiu)

ATENŢIE– Tratamentul se va începe pe versanţii sudici şi cu  soiurile timpurii  iar perioada de avertizare se va prelungi cu numărul de zile cu ploi, temperaturi scăzute şi vânt puternic.

- Tratamentul II - se va efectua la începutul înfrunzitului mugurilor florali (urechiuşa de şoarece) dacă  plouă cel puţin 0,3 mm şi temperatura atmosferică este mai mare de 6 grade celsius. Tratamenul se va încheia în 4 – 6 zile. În cazul în care lipseşte unul din criteriile de mai sus tratamentul nu se efectuează.

                  -Tratamentul III– se va efectua între fazele de răsfirarea inflorescenţei şi înfoierea corolei(perioada se poate prelungi  până  când 0,5% din inflorescenţe au câte un boboc înfloritacest tratament trebuie efectuat fiind considerat tratament cheieîn prevenirea şi combaterea rapănului.

  

 Pentru combaterea rapănului, făinării, focului bacterian, moniliozei, bolilor de scoarţă şi muguri, insectelor minatoare şi defoliatoare, gărgăriţei mugurilor (Sciaphobus squalidus)(tratamentul II şi III) se va interveni cu:

1.   ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau CHAMP 77 WG– 0,2 % sau FUNGURAN OH 50 WP –0,3% sau KOCIDE  2000 – 0,25% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,3% + SHAVIT 25 EC – 0,05% (Retras de la data de 20.11.2019 deoarece notificatorul, compania Bayer, nu a mai sustinut reînnoirea aprobării substanţei active triadimenol la nivelul UE. Se acordă o perioadă de graţie de 6 luni pentru comercializare si distribuire (până la data de 20.05.2020) si de 6 luni pentru eliminare, depozitare si utilizare stocuri existente la utilizator (până la data de 20.11.2020).) sau SERCADIS - 0,25 l/ha se aplica de la faza de buton floral  sau KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06%  + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau MOSPILAN 20 SG  0,025% - 0,03 %;

2.   MERPAN 50 WP– 0,25% sau FLOWBRIX - 3.750 L/ha+ KARATHANE M 35 CE – 0,06% + DECIS 25 WG – 0,003%;

3.   CLARINET  - 0,1% + DECIS 25 WG – 0,003%

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 3 din 19 martie 2020

La PAR  se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea focului bacterian al rozaceelor, arsurii bacteriene comune,  puricelui melifer, păduchelui din San-Jose şi alţi păduchi ţestoşi, ouă de afide, acarieni, insecte defoliatoare şi minatoare astfel :

- tratamentul I –se va efectua la începutul înfrunzitului mugurilor florali (urechiuşa de şoarece) dacă  plouă cel puţin 0,3 mm şi temperatura atmosferică este mai mare de 6 grade celsius. Tratamenul se va încheia în 5 – 6 zile. În cazul în care lipseşte unul din criteriile de mai sus tratamentul nu se efectuează.

- tratamentul II – se va aplica între faza de răsfirarea inflorescenţei şi înfoierea corolei (perioada se poate prelungi până cănd 0,5% din mugurii florali au câte o floare desfăcută) – acest tratament trebuie efectuat fiind considerat tratament cheie în prevenirea şi combaterea rapănului.

Se va folosi unul din următoarele amestecuri de pesticide :

1.   ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau CHAMP 77 WG– 0,2 % sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,3% + MOSPILAN 20 SG  0,025% - 0,03 %;

     2.   ALCUPRAL 50 PU – 0,3% sau  KOCIDE  2000 – 0,25% + CALYPSO 480 SC – 0,02%;

     3.   CLARINET  - 0,1% + DECIS 25 WG – 0,003%

         La  PRUN se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea moniliozei, hurlupilor , bacteriozelor, păduchelui din San-Jose, ouălor de afide şi acarieni astfel:

         - tratamentul I – se va aplica la umflarea mugurilor ( buton verde )şi se va încheia în 5 – 6 zile;

         - tratamentul II – se va aplica începând de la faza de buton alb până la deschiderea primelor flori cu:

                          

ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau ALCUPRAL 50 PU - 0,3% sau CHAMP 77 WG – 0,3% sau  KOCIDE  2000 – 0,25% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,3% +  MOSPILAN 20 SG  0,025% - 0,03 %;

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 4 din 19 martie 2020

         La CIREŞ, VIŞIN, CAIS si PIESIC se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea moniliozei, ciuruirii bacteriene şi micotice, păduchelui din San-Jose, ouălor de afide astfel :

- tratamentul I – se va aplica la umflarea mugurilor ( buton verde )şi se va încheia în 5 – 6 zile;

         - tratamentul II – se va aplica începând de la faza de buton alb până la deschiderea primelor flori cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

                                 

1. ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% +  DECIS 25 WG – 0,003%;

2. CHAMP 77 WG – 0,2% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,2% + FASTAC 10 EC – 0,015%.

3. FOLICUR SOLO – 0,075%  + DECIS 25 WG – 0,003% sau KARATE ZEON – 0,015%.

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 5 din 19 martie 2020

         RASADURILE DE LEGUME ( tomate, ardei, vinete, varză, gulii ) - se vor stropi împotriva bolilor foliare şi de tulpină, afidelor, musculiţei albe, acarienilor cu:

1.  RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP - 3 0,3% (3,0 kg/ha) sau FOLPAN 80 WDG – 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,2% + DECIS 25 WG – 0,003% sau KARATE ZEON – 0,015%;

2. DITHANE M 45 - 0,2% + DECIS 25 WG – 0,003% sau KARATE ZEON – 0,015%.

         Produsele care se folosesc pentru prevenirea şi combaterea bolilor se vor aplica săptămânal iar produsele care se folosesc pentru combatrea dăunătorilor se vor utiliza doar la apariţia atacului.

         Trataţi USTUROIUL – pentru combaterea atacului produs de musca usturoiului (Suillia lurida Meig. ) la culturile înfiinţate în toamnă cu unul din produsele :

ACTARA 25 WG – 0,02% (Retras de la data de 20.11.2019 deoarece notificatorul, compania Syngenta, nu a mai sustinut reînnoirea aprobării substanţei active tiametoxam la nivelul UE. Se acordă o perioadă de graţie de 6 luni pentru comercializare si distribuire (până la data de 20.05.2020) si de 6 luni pentru eliminare, depozitare si utilizare stocuri existente la utilizator (până la data de 20.11.2020).) sau DECIS 25 WG – 0,003% sau NOVADIM PROGRESS – 0,2%.(Se retrage la data de 31.12.2019 ca urmare a aplicării prevederilor Rectificarii la Reg. (UE) nr. 1090/2019 privind nereînnoirea aprobării substanţei active dimetoat, cu precizarea ca omologarea la cultura de cireş se retrage de la data 30 septembrie 2019 şi se acordă pentru aplicarea pe alte culturi decat pe cultura de cires o perioadă de graţie până la 30.06.2020. Pentru stocurile existente pe teritoriul României se acordă, din momentul retragerii omologărilor 3 luni pentru comercializare si distribuire (până la data 31.03.2020) la care se adaugă 3 luni pentru depozitare, utilizare şi eliminare stocuri la utilizatori (până la data 30.06.2020).)

         Tratamentul se va efectua când usturoiul are 2 – 3 frunze formate si se va repeta la un interval de 8-12 zile fata de primul.

                                              

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 6 din 19 martie 2020

         Tratati CAPŞUNUL pentru combaterea putregaiului pielos al fructelor şi coletului, pătarea albă şi purpurie a frunzelor cu unul din fungicidele :

ALCUPRAL 50 PU – 0,2% sau CHAMP 77 WG – 0,3% sau ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5%.

         Tratamentul se va efectua la apariţia primelor frunze.

         Trataţi ZMEURUL pentru a combate septorioza, antracnoza, arsura lăstarilor, pătarea cenuşie a frunzelor cu unul din produsele :

ALCUPRAL 50 PU – 0,2% sau CHAMP 77 WG – 0,3% sau ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5%.

         Tratamentul se va efectua la umflarea mugurilor.

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 7 din 19 martie 2020

  ALINIAMENTELE, PARCURILE si  ARBORETELE,se vor trata împotriva Omidei paroase a buxusului --- Cydalima perspectalis cu:

KARATE ZEON – 0,015 % sau FASTER 10 CE – 0,02% sau NOVADIM PROGRES – 0, l % Se retrage la data de 31.12.2019 ca urmare a aplicării prevederilor Rectificarii la Reg. (UE) nr. 1090/2019 privind nereînnoirea aprobării substanţei active dimetoat, cu precizarea ca omologarea la cultura de cireş se retrage de la data 30 septembrie 2019 şi se acordă pentru aplicarea pe alte culturi decat pe cultura de cires o perioadă de graţie până la 30.06.2020. Pentru stocurile existente pe teritoriul României se acordă, din momentul retragerii omologărilor 3 luni pentru comercializare si distribuire (până la data 31.03.2020) la care se adaugă 3 luni pentru depozitare, utilizare şi eliminare stocuri la utilizatori (până la data 30.06.2020).)

 sau PYRINEX QUIK – 1,5 l/ha Se retrage la data de 16.02.2020 ca urmare a aplicării prevederilor Reg. (UE) nr. 18/2020, privind nereînnoirea aprobării substanţei active clorpirifos. Se acordă, o perioadă de graţie până la 16.04.2020, pentru eliminarea stocurilor existente pe teritoriul României (inclusiv la utilizatori).

Tratamentul se poate repeta la un interval de 7-14 zile.

 

             Întocmit,                                                                                                       

ing. Silviu Vasile GRIGER                                                                                            

ing. Dina VASILIU

 

Luni seara, ursul a dat iama în oi, la Delureni!

$
0
0

Luni seara, ursul a dat iama în oi, la Delureni!

 

De parcă nu ar fi suficiente problemele pe care crescătorii de animale le au în această perioadă, cauzate de infecţia cu Coronavirus şi implicit decretarea Stării de urgenţă, închiderea piețelor și o situație incertă pentru comerțul dinainte de Paște, şi animalele sălbatice au început să dea iama în turmele din judeţ.

               Până nu demult, ursul cobora la câmpie doar toamna, la bucate. Acum a venit la stână direct din bârlog, după ce a ieşit din hibernare. Un astfel de caz s-a întâmplat luni seara, după ora 21, dar înainte de ora 22, "când intrau în vigoare restricţiile de deplasare", la Delureni, în comuna Urmeniş, unde un crescător de ovine a rămas, dintr-o lovitură, fără şase oi şi ceva miei.

Omul a anunţat Primăria Urmeniş. „Am făcut toate demersurile pentru constituirea comisiei, în vederea obţinerii de despăgubiri. Am sesizat Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Forestieră şi Direcţia Silvică Bistriţa”, ne-a declarat primarul Dumitru Tomşa.

                Fermierii se plâng că efectivele de urşi au crescut foarte mult în judeţul nostru, dar şi la nivel naţional, iar ONG-urile apără mai mult viaţa acestor animale decât pe a oamenilor. 

Direcţia Agricolă: Programul de sprijin pentru tomate continuă și în 2020

$
0
0

Direcţia Agricolă: Programul de sprijin pentru tomate continuă și în 2020

 Guvernul a adoptat în şedinţa de joi Hotărârea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2020.  Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de 187.500 mii lei, reprezentând echivalentul în euro al sumei de 39.477 mii euro și se asigură din bugetul pe anul 2020. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an, informează directorul executov Ioan Nuţu Tabără de la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud. 

Cererea de înscriere în program și documentele aferente pot fi depuse /transmise la DAJ inclusiv prin fax sau poștă, sau în format electronic prin e-mail, până la data de 15 mai a.c.

Potențialii beneficiari sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 şi producătorii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative:

  • să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția "Program susținere tomate, anul 2020, beneficiar numărul .............., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ........./ Municipiului Bucureşti";
  • să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp;
  • să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere.
  • să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii.
  • să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției

 Verificările se efectuează la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției. Valorificarea recoltei se face până la data de 15 iunie a.c. inclusiv.

Documentele justificative, respectiv bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până la data de 30 iunie 2020, inclusiv.

 

 

APIA anunţă reluarea depunerii online a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020

$
0
0

APIA anunţă reluarea depunerii online a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează că, pentru a veni în sprijinul  beneficiarilor și pentru a minimiza pe cât posibil efectele negative, asupra activităților din sectorul agricol, ale răspândirii pe teritoriul României a epidemiei de coronavirus, a instituit o serie de măsuri menite să asigure flexibilizarea și fiabilizarea interacțiunii cu fermierii.

Astfel, prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.89/03.04.2020  fost aprobată primirea cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 prin utilizarea aplicației IPA online, mijloacelor electronice de comunicații și sistemului IACS, începând cu data de 06 aprilie 2020.

De asemenea, a fost aprobat ca centrele județene/locale APIA să primească și să administreze cererile de plată/deconturile justificative/acorde viza rentierilor agricoli aferente anului 2020 prin utilizarea mijloacelor electronice (telecomunicații).

Astfel, documentele care se prezintă la depunerea cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit la APIA, de către fermier/rentier, prin mijloace electronice (telecomunicații).

Potrivit dispozițiilor ordinului ante-menționat, documentele care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția solicitanților se transmit la APIA, fie de către fermier prin mijloace electronice disponibile sau prin solicitarea online de către centrele județene/locale APIA a adeverințelor privind înscrierea în Registrul agricol și trimiterea acestora de către Primării pe adresele e-mail ale centrelor județene/locale APIA.

Totodată, documentele specifice schemelor de plată pentru sectorul zootehnic (inclusiv Pachetul 8 din Măsura10) se transmit la APIA, prin mijloace electronice (telecomunicații) disponibile, de către fermier sau de către Oficiile județene ale Agenției Naționale pentru Zootehnie (Adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea şi menținerea Registrului genealogic al rasei, Adeverința care certifică metisul cu rasa de carne, Adeverința prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele ovine/caprine neînscrise și neînregistrate într-un Registru Genealogic la un berbec/țap cu certificat de origine, Adeverință eliberată de Asociația care conduce registrul genealogic al rasei solicitate la plata Pachetul 8 din Măsura10).

Documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă se transmit la APIA, prin mijloace electronice (telecomunicații) disponibile, de către rentier/împuternicit/mandatar/curator sau prin solicitarea online de către centrele județene/locale APIA a documentelor la primării (contractul/ele de arendare, adeverințe de reziliere, adeverinţe de confirmare a suprafeţei totale existente în proprietatea rentierului).

Cererile de plată aferente ajutoarelor de stat și deconturile justificative privind masura Măsura 14 Bunăstarea animalelor se transmit la APIA prin mijloace electronice.

În ceea ce privește Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, Formularul cererii de plată va fi transmis către fermieri prin mijloace electronice de către funcţionarii Centrelor Judetene  (CJ) ale APIA.

Depunerea cererilor de plată de către fermieri se va efectua prin mijloace electronice. Documentele aferente cererilor de plată pentru Masura privind bunastarea animalelor, documentele aferente Ajutorului de stat în sectorul cresterii animalelor si cele pentru Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură vor fi scanate şi încărcate de către fiecare fermier  pe un server extern (FTP) pus la dispoziție de către APIA, unde vor avea drepturi doar de încărcare. 

Fermierii vor crea un director cu denumirea societății și județul unde vor încărca formularul de cerere de plată și documentele aferente  perioadei pentru care solicită plată.

Funcționarii APIA CJ vor avea acces la serverul extern (FTP) și vor descărca documentele aferente fiecărui fermier. Aceste documente vor sta la baza operării datelor în aplicația electronică de gestionare a sprijinului financiar și efectuării verificărilor administrative ulterioare.

După finalizarea verificărilor administrative şi aprobarea cantităților de motorină prin ordin MADR funcționarii din cadrul CJ APIA (SMS) vor emite Decizia de plată care va fi  transmisă prin mijloace electronice (poșta electronică) fermierilor.

Pentru informații detaliate privind măsurile instituite prin Ordinul nr.89/03.04.2020 accesați pagina de internet a  agenției, la adresa www.apia.org.ro.


APIA îndeamnă fermierii să depună online cererile unice de plată aferente Campaniei 2020!

$
0
0

APIA îndeamnă fermierii să depună online cererile unice de plată aferente Campaniei 2020!

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor și pentru a asigura continuitatea finanțării sectorului agricol, prin schemele de plăți și măsurile de sprijin pe care le gestionează, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a instituit, începând cu data de 06 aprilie 2020, primirea cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 prin utilizarea aplicației IPA online, a mijloacelor electronice de comunicații și a sistemului IACS, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. nr.89/03.04.2020.

Astfel, în cele două zile de depunere electronică, s-a depus deja un număr de 16.698 cereri de plată, pentru o suprafață de 111.448 hectare.

Totalul cererilor unice de plată depuse în perioada 02.03.2020 până la 07.04.2020 este de 155.063 cereri, pentru o suprafață de 649.892 hectare.

În acest context, dorim să asigurăm fermierii de întregul nostru sprijin în parcurgerea acestei etape și îi îndemânăm, totodată, pe toți beneficiarii să colaboreze cu responsabilii de dosar de la nivelul centrelor județene, respectiv ai centrelor locale, pentru clarificarea/soluționarea eventualelor probleme pe care le întâmpină, astfel încât să finalizăm cu succes Campania 2020 de depunere/ primire a cererilor unice de plată până la data de 15 iunie 2020.

Doar împreună vom reuși!

 

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

Aniversarea Şcolii bistriţene de horticultură – virusată de pandemie

$
0
0

Aniversarea Şcolii bistriţene de horticultură – virusată de pandemie

Câteva palide cuvinte de gratitudine pentru unii dintre specialiştii, care au făcut ca horticultura să devină un domeniu emblematic, reprezentativ al unităţii noastre administrativ-ter

La 15 aprilie 2020 se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea în 1870 a Școlii de Agricultură Bistriṭa, instituţie ce a avut drept scop ˮînsușirea unor noṭiuni teoretice și practice vizând agricultura, în vederea conducerii și administrării în condiṭii tot mai bune a gospodăriilor“. La început de an, s-au împlinit 70 de ani de la înfiinţarea cunoscutei şi prestigioasei instituţii de cercetare agricolă din judeţ – Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa.- Aceasta sub conducerea Dr. docent Modoran Ioan (06.11.1915 – 17.09.2004), primul său director, pe parcursul a aproape trei decenii de activitate împreună cu Dr. ing. Nicolae Minoiu şi Dr. doc. Andrei Gherghi, toţi membri ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ” Gheorghe Ionescu-Siseşti “ au format un colectiv de cercetători pasionaţi, din care au făcut sau fac parte peste douăzeci de doctori ingineri şi specialişti de înaltă calificare, care având crezul ştiinţei şi dragostei de semeni au pus umărul şi au adăugat noi valenţe de ordin calitativ, au sfinţit locurile strădaniilor lor, au întemeiat aici o ” Şcoală Bistriţeană de Hortcultură “, care a devenit un etalon al cercetării horticole româneşti, o mândrie a judeţului şi a ţării. Educaţia şi cercetarea horticolă bistriţeană, cele două instituţii surori şi-au onorat cu prisosinţă menirea, iar aniversarea lor era pe deplin meritată şi justificată. Din păcate importanta sărbătoare a fost virusată de pandemie. Nu e mai puţin adevărat faptul că horticultorii nici în aceste zile nu prea au vreme de sărbătoare, ci sfidând pandemia profită din plin de condiţiile afabile şi pedoclimatice favorabile pentru a pune bazele viitoarelor recolte. Am socotit totuşi că vrednicii specialişti, care au făcut ca horticultura să devină un domeniu emblematic, reprezentativ al unităţii noastre administrativ-teritoriale merită măcar câteva palide cuvinte de gratitudine. Horticola a fost în general o opţiune a fiilor meleagurilor bistriţene obligaţi de considerente de ordin social să adopte un parcurs mai sinuos al devenirii lor profesionale. Ilustrativ în acest sens este exemplul regretatului amic bârgăoan, inginerul Hangan Radu. După absolvirea învăţământului gimnazial la Joseni, acesta s-a înscris la Şcoala Medie Horticolă, la acea vreme, cea mai prestigioasă instituţie bistriţeană de educaţie. În anul II aceasta a devenit şcoală profesională. După absolvirea şcolii profesionale a urmat Şcoala de maiştri horticultori Turda cu o durată a studiilor de trei ani, apoi Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu"– curs seral, după care s-a înscris şi a fost declarat admis la Facultatea de chimie industrială din cadrul Institutului Politehnic din Iaşi. A fost nevoit să se retragă din lipsă de posibilităţi materiale. Întâmplător am asistat chiar la discuţia pe această temă pe care a avut-o cu părinţii, iar cu această ocazie mi-am permis să-l inoportunez pe badea Alexandru, tatăl lui, unul dintre cei mai buni gospodari ai satului Rusu Bârgăului, cu întrebarea: dacă după atâtea eforturi încununate cu rezultate ce nu erau deloc la îndemâna oricui, întradevăr nu-şi poate ajuta fiul ?". Ne-a răspuns: " Măi copii trebuie să înţelegeţi că deşi mi se frânge inima oricât mi-aş dori şi aş vrea, nu pot ! Sunt bolnav (suferea de cancer la plămâni – n.n.) şi nu-mi permit să-mi asum ceva, ce ştiu că e irealizabil !". În această situaţie, Răducu s-a angajat tehnician horticultor, iar după câţiva ani de activitate, timp în care a realizat şi ceva economii, a urmat şi absolvit Facultatea de horticultură de la Bucureşti. După absolvire a fost încadrat la fostul I.L.F. Bistriţa – grupa de dezvoltare, preluată ulterior de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, iar împreună cu specialiştii de aici şi din unităţile agricole direct productive a avut un rol important în înfiinţarea, între anii 1971 – 1982, a unor livezi intensive şi supeintensive de pomi fructiferi în suprafaţă de peste 1800 hectare la: Viişoara, Herina, Galaţii Bistriţei, Ocniţa, Lechinţa, Sângeorzul Nou, Sânmihaiu de Câmpie, Pinticu, comuna Teaca. Ulterior a coordonat activitatea horticolă în zona municipiului Bistriţa şi localităţile limitrofe, care dispunea de peste 3000 hectare culturi horticole: pomicultură, viticultură, legumicultură. La Horticolă alocaţiile bugetare erau tare modeste. Alocaţia noastră zilnică de hrană era de doar 4,75 lei, fapt ce m-a determinat nu o dată să mă întreb: oare ce fac, cum procedează, cum se descurcă direcţiunea, profesorii şi îndrumătorii noştri cu aşa sume insignifiante pentru ca noi să nu resimţim consecinţele subfinanţării ? Am realizat astfel că erau nu numai foarte buni dascăli, pedagogi, psihologi, dar şi excelenţi gospodari. Aveam propria noastră fermă de animale cu vaci de lapte, porci la îngrăşat, propria grădină de legume şi zarzavaturi şi bineînţeles sectoare agricol şi pomicol, unde ne produceam tot ceea ce era necesar. Principalul merit revenea inginerului Alexandru Petringel (13.12.1927-24.11.1996), fost profesor, iar între 1952-1990 şi director al şcolii. Acestuia i-a fost alături principala sa colaboratoare distinsa sa soţie profesoara de matematică Elena Petringel, binecuvântată de bunul Dumnezeu pentru marea sa bunătate, omenie, inteligenţă şi cumpătare cu frumoasa vârstă de 90 de ani, pe care o va sărbători pe 21 mai 2020 de Sfântul Constantin şi Elena, care coincide în chip fericit şi cu aniversarea zilei sale onomastice. Un alt profesor de-al nostru, inginerul Coman Dragomir (1910-1984), absolvent al Institutului Agronomic "Nicolae Bălcescu" Bucureşti – Facultatea de horticultură a dedicat mai bine de două decenii din viaţă educaţiei, cercetării şi horticulturii bistriţene în calitate de: profesor la Şcoala Medie Horticolă Bistriţa (1946-1950), director al I.C.A.R. Bistriţa (1950-1953), director, director adjunct, cadru didactc la Şcoala Horticolă Bistriţa (1954-1972). Pentru buna desfăşurare a practicii elevilor a înfiinţat o pepinieră pomicolă în suprafaţă de 4 hectare şi o livadă didactică cu peste 60 soiuri de fructe. La orele de pomologie uzita nu numai de materialul didactic prevăzut în programă respectiv planşe, mulaje, ci de fiecare dată ne aducea şi câte o ladă de fructe din soiul predat astfel că n-aveai cum să-i uiţi caracteristicile. Ing. Arsinevici Alexandru, profesorul de agricultură, un excelent specialist, ce ne era şi diriginte, dar am avut neşansa de a lucra cu noi într-o perioadă de tensiuni familiale pe care involuntar le transpunea şi în mediul şcolar. Atunci când venea la ore avea pretenţia exagerată să nu ne audă nici măcar respiraţia. Eram nevoiţi să ne conformăm pentru că altfel o ţinea într-o beşteleală continuă şi deloc agreeabilă, care ne mai răpea şi mare parte din oră. Nu era un om rău, se străduia şi chiar avea grijă de noi. Cum era implicat într-un proiect de ameliorare a porumbului în colaborare cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, în cadrul căruia se urmărea comportamentul unor noi seoiuri şi hibrizi de porumb în condiţiile pedoclimatice de la Bistriţa am fost selecţionat împreună cu un coleg să-l ajutăm să pună în opera partea sa de cercetare. Nu era o treabă dificilă: la un lot aplicam o anumită doză de îngrăşăminte chimice, la următorul lot o doză diminuată, la lotul martor nu aplicam deloc îngăşăminte, iar apoi urmăream evoluţia şi rezultatele. În afara cunoştinţelor dobândite ne alegeam şi cu câţiva leuţi asiguraţi în cadrul proiectului de unitatea de cercetare, care pentru noi au reprezentat o adevărată mană cerească, o binecuvântare. L-am regretat atunci când în anul II s-a transferat la Colegiul Agricol "Traian Săvulescu" Tg. Mureş, dar nu l-am uitat, probabil şi pentru faptul că avea o rudă apropiată, absolvent a Academiei de Înalte Studii Comerciale despre care se spunea că descindea dintr-o idilă şi "cucerire" bistriţeană a Regelui Carol al II-lea din vremea în care a fost trimis la Regimentul de vânâtori de munte de aici. De altfel, într-o atmosferă de bună dispoziţie în timp ce mă aflam în compania respectivului şi a unor apropiaţi am constatat că propinentul cu o fizionomie aidoma cu cea a celui care se spunea că îi este tată, îşi cunoştea descendenţa şi era mândru că este posesor şi purtător de "sânge albastru". În fapt, autor a "cuceririi" bistriţene era Gheorghe Cristescu, fostul şef al Serviciului Special de Informaţii Român, ce avea responsabilităţi şi pe linia asigurării protecţiei, apărării vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii înaltului demnitar, pe care ştia să şi le îndeplinească în mod exemplar. Cunoscându-i preocupările şi predispoziţiile pentru ca nu cumva să se aleagă cu vreo boală transmisibilă ori mai rău cu vreo agresiune îi pregătea şi plasa celui pe care îl apăra câte o ispită, o momeală pe care o considera drept "cucerire". Vremurile i-au determinat pe unii dintre foştii noştri profesori să se implice şi în activităţi extraprofesionale de care nu erau prea încântaţi. Într-o perioadă în care cursa înarmărilor pentru producerea armelor de distrugere în masă: a bombei atomice, bombei cu hidrogen, bombei cu neutroni era acerbă, unul dintre foştii noştri profesori a îndeplinit funcţia de preşedinte al "Comitetului de luptă pentru pace" din unitatea noastră administrativ-teritorială. Aceasta indica ca orice plângere, reclamaţie, sesizare, petiţie, scrisoare, propunere să se încheie cu formularea: "Luptăm pentru pace ! "sau" Trăiască lupta pentru pace !", ajungându-se nu o dată la situaţii hilare de genul: "subsemnatul x rog să luaţi măsuri împotriva lui y, care în ziua z m-a lovit cu toporul mi-a spart capul, mi-a fracturat mâna, plângere care se încheia cu formularea : Luptăm pentru pace ! ". Vrednicii cercetători ai Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură  Bistriţa au fost întodeauna alături de elevii de la Horticolă, iar mulţi dintre absolvenţii şcolii horticole s-au alăturat valorosului colectiv de cercetare bistriţean. Locul principal l-a ocupat Dr. docent Modoran Ioan, fondatorul unităţii de cercetare bistriţene. Acestuia i s-au altăturat Dr. ing. Nicolae Minoiu (12 octombrie 1933 – 05 mai 2017), un mare om şi cercetător, cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa. A absolvit cu diplomă de merit Facultatea de Horticultură din București (1953-1958), după care și-a început activitatea de cercetare știintifică  la Blaj. Din 1965-2003 a fost cercetător, iar între 1968-1995 și  secretar științific al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița. Între 1965-1968, a fost trimis la specializare la Academia ˮK. A. Timiriazev“ din Moscova, unde a obṭinut titlul de doctor în biologie cu teza Patogeneza și diagnosticul virusului plum pox, cu referinṭe elogioase din ṭară și din străinătate. A efectuat specializări în domeniul virusolgiei în USA, prin N.A.S.A., în cadrul mai multor universităṭi. Pentru rezultatele obṭinute în cercetare a fost ales membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisești“, membru al Societății Române a Horticultorilor și al unor asociații profesionale internaționale. A participat activ cu lucrări la numeroase simpozioane și lucrări științifice din țară și străinătate (Franța, Germania, Austria, Marea Britanie, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria). Între 1990 și 1994 a fost  profesor asociat la Universitatea de Științe Agricole Cluj-Napoca. Principalul domeniu în care a activat și s-a afirmat a fost cel al cunoașterii, prevenirii și combaterii bolilor și dăunătorilor din livezi; studiul și prevenirea extinderii bolilor virotice, cu deosebire a Plumpoxului (vărsatul prunului); elaboarea metodologiei de obṭinere a materialuli săditor pomicol liber de boli virotice; testarea rezistenṭei la principalele virusuri a soiurilor și portaltoilor din sortimentul românesc; etc. Rezultatele cercetărilor sale le-a concretizat în numeroase lucrări știinṭifice, unele dintre acestea fiind publicate în limbi de circulaṭie internaṭională. Dragostea faṭă de urbea și meleagurile bistriṭene le-a manifestat și concretizat și prin producerea și punerea la dispoziṭia  celor interesaṭi de trandafiri japonezi și alt material dendrologic, care contribuie şi azi la înfrumuseṭarea și înnobilarea peisajului, prin îndrumările și expertiza calificată  acordată producătorilor de fructe din judeṭ și din afara acestuia. Sub îndrumarea şi oblăduirea lui s-au format: Dr. ing. Platon Vasile Ioan, fost director între 1994 - 2019 al SCDP Bistriţa, Dr. ing. Silvia Preda, fost director (actualmente secretar știinṭific  - n.n.) al Staṭiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Vâlcea şi alţi specialişti de marcă.  Dr. ing. Ilie Vonica (1932-2006), descendent dintr-o vrednică familie de ˮbârsăni bârgăuani“, originară din Mărginimea Sibiului, stabilită la Prundu Bârgăului, capitala Văii Bârgăului. A urmat și absolvit, în anul 1958, Institutul Agronomic Iași, Facultatea de Horticultură. După absolvire, a fost repartizat la I.A.S. Lechinṭa unde şi-a făcut debutul profesional şi s-a remarcat ca un foarte bun și activ organizator și coordonator al activităṭii. În anul următor, s-a transferat la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură  Bistriţa, unde vreme de șapte ani a  desfășurat o activitate deosebit de laborioasă în domeniul protecṭiei plantelor, concomitent desfășurând și activitate didactică în cadrul Școlii Tehnice Horticole. În 1964, a înfiinṭat aici prima Staṭie de prognoză și avertizare din ṭară . Remarcat prin rezultatele obṭinute, capacităṭile profesionale și organizatorice, în 1965, a fost promovat în funcṭia de șef al Serviciului de prognoză și avertizare din cadrul Laboratorului Central de Carantină Fitosanitară București, iar în 1968, în  cea de director al acestuia,  pe care a deṭinut-o vreme de 31 ani, respectiv până la pensionarea sa survenită în anul 1998. În această calitate, a coordonat activitatea reṭelei de carantină fitosanitară de protecṭia plantelor de pe teritoriul ṭării  și cea a serviciilor de carantină fitosanitară din punctele vamale, a militat pentru perfecṭionarea continuă a actului profesional și îmbunătăṭirea colaborării cu unităṭile de cercetare din domeniu.  În perioada 1993 – 1998, a reprezentat România la Organizaṭia Europeană și Mediteraniană pentru Protecṭia Plantelor. Din 1998, a fost reprezentantul României pe lângă Comisia pentru Măsuri Fitosanitare de sub egida FAO și persoană de contact cu Secretariatul Convenṭiei Internaṭionale pentru Protecṭia Vegetalelor. Prof. univ. dr. ing. Modoran Dorel-Laurenţiu (25.06.1945 – 27.02.2012), personalitate marcantă a învăţământului superior şi a cercetării ştiinţifice agricole româneşti. A văzut lumina zilei în familia Dr. doc. Ioan Modoran, fostul director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură.
Dorel s-a format sub îndrumarea şi oblăduirea mentorului spiritual al acestui superb colectiv deosebit de creator şi generos. Aşa se face că după absolvirea Colegiului Naţional ” Liviu Rebreanu “ Bistriţa, a urmat Institutul Politehnic Galaţi - Facultatea de Industrie Alimentară şi Tehnologie Piscicolă, iar, în anul 1972, a obţinut Diploma de inginer. Între 1970 – 1983 a profesat cu rezultate dintre cele mai notabile în cercetarea ştiinţifică în cadrul staţiunii bistriţene şi a Institutului Central pentru Prelucrarea şi Industrializarea Legumelor şi Fructelor Bucureşti. Concomitent şi-a continuat activitatea de perfecţionare a pregătirii sale profesionale, iar în anul 1980 a obţinut diploma de doctor. Încă de la debutul activităţii profesionale a impresionat prin înfăptuirile sale deosebite. Într-o împrejurare am avut privilegiul să savurăm calitatea deosebită a vinului de mere pe care reuşise să-l obţină, a cidrului, fructelor deshidratate şi altor produse şi să ne dăm seama ce resurse mari şi importante am putea avea dacă am valorifica tehnologiile pe care vrednicul cercetător bistriţean reuşise să le elaboreze şi implementeze. Nici o ţuică bună de prune, pere sau cireşe n-a fost niciodată rea. În aceste condiţii, n-a surprins evoluţia sa profesională mereu ascendentă şi binemeritată: şef de lucrări şi titular al disciplinelor Tehnologii extractive şi fermentative şi respectiv Biotehnologii alimentare la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Banatului, Timişoara – Facultatea de Tehnologii a Produselor Agroalimentare (1996-1998), conferenţiar universitar şi titular al disciplinelor Tehnologii şi Biotehnologii alimentare la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca – Facultatea de Agricultură, Secţia Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole ( 1998 - 2004), iar ulterior profesor universitar şi titular al disciplinelor Tehnologii fermentative şi ingrediente alimentare la Universitatea de Nord Baia Mare, Facultatea de Ştiinţe, Secţia Ingineria Produselor Alimentare. În această perioadă, a fost autor a zeci de manuale şi îndrumare universitare, a unor lucrări ştiinţifice importante publicate în ţară şi în străinătate, a fost membru, coordonator, director a 10 granturi, expert evaluator granturi şi evaluator în cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, un om cu o experienţă vastă, stimat şi apreciat.
Unul dintre colaboratorii săi cei mai competenţi şi devotaţi i-a fost minunata sa soţie şi colegă de facultate, fosta Prof. univ. dr. ing. Modoran Constanţa-Virginia cu care şi-a unit destinele pe 15 septembrie 1973 – 30 septembrie 2010, când l-a părăsit trecând în nefiinţă la vârsta de 63 de ani, răpusă de o grea suferinţă. Atât marii profesionişti de la Horticolă cât şi excelenţii specialişti din cercetarea bistriţeană au reuşit să inoculeze şi transmită elevilor, masteranzilor, doctoranzilor şi tuturor iubitorilor de natură marea lor dragoste şi pasiune pentru meseria de horticultor. Nu întâmplător deşi am optat pentru un alt domeniu de activitate profesională am rămas fidel dragostei dintâi – horticultura-. Acest lucru m-a ajutat să depăşesc mai uşor perioadele mai dificile cum au fost cea din vremea raţionalizării principalelor produse alimentare, când în loc să-mi pierd timpul la cozi interminabile pentru o glajă de oloi, un kil de mălai, câteva kg de grampiri, de fructe ori legume am constatat că e mult mai bine să mi le produc singur în atmosferă tihnită şi reconfortantă a livezilor bârgăoane în care se aud doar ciripitul păsărelelor şi adierea uşoară şi mângâietoare a frunzelor copacilor. Am avut şi privilegiul de a fi considerat de cei din domeniu de-al lor de vreme ce Societatea Naţională a Horticultorilor din România mi-a acordat o Diplomă de excelenţă. Chiar şi acum când mai mult mimez vrednicia, iar situaţia mă obligă să păstrez "distanţa socială" sau „distanța fizică” abia aştept să-mi reiau vechea îndeletnicire, nu de alta pentru că tot distanţându-ne prea mult s-ar putea chiar dacă scăpăm de Covid-19, să nu scăpăm de altceva la fel de rău, de foame. Atât educaţia cât şi cercetarea horticolă bistriţeană în pofida greutăţilor, subfinanţării, diminuării continue a bazei agricole didactice şi a celei de cniercetare - suprafaţa agricolă aflată actualmente în administrarea Liceului Agricol e aproape insignifiantă - 2 ha - faţă de cele câteva zeci pe care le avea odată, iar SCDP, în pofida strădaniilor Dr. ing. Platon Vasile Ioan, fostul director, mai are în administrare sub 10 % din suprafaţa iniţială urmează şi în prezent o traiectorie ascendentă. Meritul principal este a elemntului uman, care îşi desfăşoară activitatea aici, ce trebuie preţuit şi respectat. Datorită calităţilor profesionale şi manageriale a unor specialişti de talia actualului manager, Dr. ing. Ioan Zagrai, a cercetătoarei Dr. ing. Luminiţa Zagrai, Dr. ing. Jakab- Ilyefalvi Zsolt, secretarul ştiinţific şi a celorlalţi, SCDP Bistriţa are capacitatea de a aborda atât tematici de cercetare fundamentală cât şi aplicativă de mare actualitate, continuă să producă ştiinţă, să-şi atragă colaborări internaţionale prestigioase cum sunt cele în domeniul virusologiei pomicole fie doar pentru aceste considerente ar merita să fie mai mult sprijiniţi şi ajutaţi de decidenţii în drept.

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac la pomi, viţa-de-vie, culturile de legume şi culturile păioase!

$
0
0

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac la pomi, viţa-de-vie, culturile de legume şi culturile păioase!

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 12 din 27 aprilie 2020

La MĂR – se va aplica un tratament  la scuturarea a 10 – 15% din petale  pentru combaterea rapănului, făinării,  moniliozei, viespei merelor, afidelor, psilidelor, moliilor miniere şi insectelor defoliatoare cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

  1. SYSTHANE FORTE–0,02%  + CHORUS 50 -  0,45-0,75 kg/ha + CALYPSO 480 SC– 0,02% Se retrage de la data de 03.08.2020 ca urmare a aplicarii prevederilor Reg. (UE) nr. 2020/23 din 13 ianuarie 2020 privind nereînnoirea aprobării substanţei active tiacloprid şi se acordă o perioadă de graţie până la 03.02.2021. Pentru stocurile existente pe teritoriul României se acordă, din momentul retragerii omologării 3 luni pentru comercializare si distribuire (până la data 03.11.2020) la care se adaugă 3 luni pentru depozitare, utilizare şi eliminare stocuri la utilizatori (până la data 03.02.2021).
  2. DITHANE M 45 – 0,2% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2%  sau WINNER

M 80 – 0,2%  + KARATHANE M 35 CE – 0,06% sau  SHAVIT 25 EC – 0,05% Retras de la data de 20.11.2019 deoarece notificatorul, compania Bayer, nu a mai sustinut reînnoirea aprobării substanţei active triadimenol la nivelul UE. Se acordă o perioadă de graţie de 6 luni pentru comercializare si distribuire (până la data de 20.05.2020) si de 6 luni pentru eliminare, depozitare si utilizare stocuri existente la utilizator (până la data de 20.11.2020). + FASTAC 10 EC – 0,02% sau CALYPSO 480 SC – 0,02%. Se retrage de la data de 03.08.2020 ca urmare a aplicarii prevederilor Reg. (UE) nr. 2020/23 din 13 ianuarie 2020 privind nereînnoirea aprobării substanţei active tiacloprid şi se acordă o perioadă de graţie până la 03.02.2021. Pentru stocurile existente pe teritoriul României se acordă, din momentul retragerii omologării 3 luni pentru comercializare si distribuire (până la data 03.11.2020) la care se adaugă 3 luni pentru depozitare, utilizare şi eliminare stocuri la utilizatori (până la data 03.02.2021).

 

La PĂR– se va aplica un tratament la scuturarea a 10 – 15% din petale pentru combaterea rapănului, moniliozei, viespei perelor, afidelor, psilidelor, moliilor miniere şi insectelor defoliatoare cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. CHORUS 50 - 0,45-0,75 kg/ha + CALYPSO 480 SC – 0,02% ;

2. WINNER M 80 – 0,2% +  CALYPSO 480 SC – 0,02%;

3. DITHANE M 45 – 0,2% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2%  + FASTAC 10   EC – 0,02% sau CALYPSO 480 SC – 0,02%.

 

În plantaţiile de MĂR şi PĂR unde este atac al focului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora ) se va efectua tratamentul la scuturarea a 10 – 15% din petale cu ALIETTE 80 WG – 0,3%

În plantaţiile pomicole unde se constată atac de acarieni peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ) se va folosi unul din produsele ENVIDOR 240 SC- 0,04% sau NISSORUN 10 WP – 0,03%  sau  SANMITE 20 WP 0,05% - 0,075% alături de produsele recomandate în reţetele de tratament.

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 13 din 27 aprilie 2020

 

La VIŢA DE VIE – se va aplica un tratament în perioada creşterii lăstarilor 5 – 7 cmîmpotriva făinării, antracnozei, excoriozei, acarienilor eriofiizi şi tetranichizi şi filoxerei galicole ( la portaltoi şi hibrizi ) cu :

ORTIVA TOP – 1,0 l/ha  sau SULFOMAT 80 PU – 0,4% sau  SHAVIT 25 EC – 0,02%  Retras de la data de 20.11.2019 deoarece notificatorul, compania Bayer, nu a mai sustinut reînnoirea aprobării substanţei active triadimenol la nivelul UE. Se acordă o perioadă de graţie de 6 luni pentru comercializare si distribuire (până la data de 20.05.2020) si de 6 luni pentru eliminare, depozitare si utilizare stocuri existente la utilizator (până la data de 20.11.2020). + NISSORUN 10 WP – 0,03% sau ENVIDOR 240 SC– 0,04%.

La  NUC– se va aplica un tratament de la apariţia primelor frunzuliţe până înainte de înflorire (maturarea amenţilor ) pentru combaterea antracnozei, bacteriozei şi afidelor cu :

            1.ALCUPRAL 50 PU – 0,3% + FASTAC 10 EC – 0,02% ;

2.ZEAMA BORDELEZA TIP MIF – 0,5% + KARATE ZEON / (NINJA -a doua denumire comerciala) 0,015 - 0,02%

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 14 din 27 aprilie 2020

CULTURILE DE CEREALE PĂIOASE  se vor erbicida cu unul din următoarele produse:

  • Erbicide care se aplică de la faza de înfrăţire, până la formarea primului internod respectiv

stadiul de rozetă al buruienilor: SDMA SUPER 1 l/ha ; DICOPUR D - 1,0 l/ha (buruieni dicotiledonate sensibile la 2,4-D) ; BUCTRIL UNIVERSAL - 1 l/ha (buruieni dicotiledonate sensibile-traista ciobanului, muştar, ştir, spanac, pălămidă).

  • Erbicide care se aplică de la faza de înfrăţire până la stadiul de alungire a celui de-al doilea internod:

 ARRAT  200 g/ha (buruieni dicotiledonate anuale şi perene) + DASH HC adjuvant 0.5 l/ha

  • Erbicide care se aplica de la faza de înfrăţire până la faza de burduf:

-     GRANSTAR SUPER 50 SG – 40 g/ha;

Pentru a se asigura o eficacitate maximă a produselor, erbicidarea se va aplica atunci când temperatura mediului ambiant depăşeşte 10 – 12 grade celsius.

 

PORUMBUL BOABE– se va erbicida pentru a combate :

  1. Buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale :

 - TITUS 25 DF 40 – 60 g/ha + surfactant – aplicat postemergent, în stadiul de 2 – 7 frunze a porumbului (Sorghum halepense din seminţe şi rizomi) ;  ADENGO 465 SC - Buruieni anuale - 0,30 - 0,35 l/ha, postemergent timpuriu; STOMP AQUA 4 l/ha –  aplicat preemergent ; MERLIN DUO – preemergent 2,25 – 2,5 kg/ha sau postemergent timpuriu 1,8 – 2 kg/ha (porumb 3 – 4 frunze, buruieni mici 2 – 3 frunzulite); GARDOPRIM PLUS GOLD 500 SC 4,0 – 4,5 l/ha – aplicat postemergent timpuriu.

  1. Buruieni dicotiledonate anuale şi perene :

-  MUSTANG 0,4 – 0,6 l/ha – aplicat postemergent ( porumb 4 – 6 frunze );

CARTOFUL– se va erbicida pentru a combate :

  • Buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale :
  • SURDONE  0,7 - 1,2 kg/ha ( aplicat preemergent ).
  • Buruieni monocotiledonate anuale şi unele dicotiledonate:
  •  STOMP AQUA 4 l/ha ( aplicate preemergent ).

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 15 din 27 aprilie 2020

La CULTURILE DE LEGUME– se vor aplica două tratamente pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

            -  tratament I– plante tinere ( răsad recent plantat ) ;

            - tratamentul II– perioada de creştere vegetativă a plantelor şi formarea primelor flori cu unul din următoarele amestecuri de pesticide :

 

  1. DITHANE M 45 – 0,2% sau CURZATE MANOX PU – 0,25% sau ZEAMA BORDELEZA TIP MIF – 0,5% sau ORTIVA TOP – 1,0 l/ha + DECIS 25 WG – 0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% Se retrage de la data de 03.08.2020 ca urmare a aplicarii prevederilor Reg. (UE) nr. 2020/23 din 13 ianuarie 2020 privind nereînnoirea aprobării substanţei active tiacloprid şi se acordă o perioadă de graţie până la 03.02.2021. Pentru stocurile existente pe teritoriul României se acordă, din momentul retragerii omologării 3 luni pentru comercializare si distribuire (până la data 03.11.2020) la care se adaugă 3 luni pentru depozitare, utilizare şi eliminare stocuri la utilizatori (până la data 03.02.2021). sau MOSPILAN 20 SP – 0,02%.  

         

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 16 din 27 aprilie 2020

 

CULTURILE DE CEREALE PAIOASE se vor trata împotriva afidelor, gandacului bălos (Lema melanopaL) si bolilor foliare şi de spic cu:

CALYPSO 480 SC – 80 ml/ha sau FASTAC 10EC – 0,1/ha sau FASTER 10 CE – 100 ml/ha sau KARATE ZEON – 0.15 l/ha + ORIUS 25 EW – 0,5 l/ha  sau TOPSIN 70 WDG - 1 kg/ha  sau  ZAMIR  40 EW - 0,75 l/ha sau OPERA  MAX - 2,0 l/ha

Tratamentul vizează adultul de ( Lema melanopa– Fig. 1) care se aplică doar la densităţi mai mari de 10 adulţi /mp.

In cazul bolilor (făinare, septorioză, rugini etc.), perioada optimă de tratament este formarea celui de-al doilea nod.

           Gandacul balos – Lema melanopa– adult

 

Ing. Nuţu Tabără, Direcţia pentru Agricultură: Termenul de înregistrare a operatorilor în agricultura ecologică, prelungit până în 15 iunie!

$
0
0

Ing. Nuţu Tabără, Direcţia pentru Agricultură: Termenul de înregistrare a operatorilor în agricultura ecologică, prelungit până în 15 iunie!

Termenul de înregistrare a operatorilor în agricultura ecologică a fost prelungit până la 15 iunie, anunţă directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud,  ing. Ioan-Nuțu Tabără.

 „Conform art. 2 alin. (26) operatorii se pot înregistra la Direcția pentru Agricultură Județeană Bistrița-Năsăud fie personal prin depunerea documentelor în format fizic, transmiterea documentelor în format electronic, transmiterea documentelor prin poştă sau fax, fie prin asociaţiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii care îndeplinesc condiţiile menţionate, în situaţia în care operatorii optează pentru această variantă. Asociaţiile pot înregistra operatorii prin depunerea documentelor în format fizic la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană Bistrița-Năsăud sau transmiterea documentelor în format electronic, utilizând semnătura electronică a asociaţiei”, se arată în comunicatul transmis de Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

Potrivit directorului executiv Nuţu Tabără, anul trecut au fost depuse 425 de dosare, în timp ce anul acesta au fost înregistrate doar 95. „Rugăm operatorii din sistemul ecologic, care până la această dată nu s-au prezentat la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană Bistrița-Năsăud, pentru înregistrare, să o facă până la data scadenței - 15 iunie 2020”, transmite şeful DAJ BN.

 

Ajutor de minimis pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa!

$
0
0

Ajutor de minimis pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa!

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud informează producătorii agricoli din judeţul nostru că a fost publicată HG 365/7.05.2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa” pentru perioada 2020-2022, precum şi a unor măsuri de aplicare a acesteia. Schema de ajutor de minimis se aplică pentru PFA-uri, II-uri, IF-uri, dar şi producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiţii. Trebuie să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, să deţină scroafe din rasele Bazna şi Mangaliţa, înscrise în Registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în RNE; să deţină registrul exploataţiei în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 16 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui ANSVSA 40/2010; să facă dovada livrării spre comercializare a minimum patru porcei/an / scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap; să identifice, potrivit legislaţiei, purceii şi să menţină efectivul de scroafe cu care s-a înscris în program pe toată perioada de derulare.

Valoarea ajutorului de minimis este de 1200 lei/scroafă/ an, iar sumele se plătesc într-o singură tranşă pentru fiecare scroafă.

          „Pentru relaţii suplimentare, rugăm producătorii agricoli interesaţi să ne contacteze la telefon 0263.217102 şi email: dadr.bn@madr.ro”, transmite directorul executiv al Direcţiei Agricole, ing. Ioan Nuţu Tabără.

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac la măr, prun, viţa-de-vie, la culturile de păioase şi culturile de legume!

$
0
0

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac la măr, prun, viţa-de-vie, la culturile de păioase şi culturile de legume!

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 17 din 19 mai 2020

La  MĂR– se vor aplica două  tratamente pentru combaterea rapănului, făinarii, moniliozei, bolilor de scoarţă, viermeluimerelor ( G1 ), paduchelui lânos, acarieni, afide, insecte defoliatoare şi minatoare astfel:

  • tratamentul I–periaoda 19-24 mai 2020(când fructul are diametrul de 1 cm - aluna);
  • tratamentul II– la interval de 9 – 14 zile de la efectuarea tratamentului anterior.

Se vor utiliza urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. SCORE 250 EC – 0,01% sau TOPSIN 500 SC – 0,07% sau  SYSTHANE FORTE – 0,02%  + FASTER 10 CE– 0,03% sau CORAGEN – 100-175ml/ha

2. MICROTHIOL SPECIAL – 0,3% sau CHORUS 50 0,45 – 0,75kg/ha  +  DECIS 25 WG – 0,003% sau FASTAC 10 EC – 0,02%;

3.CHORUS 50 0,45 – 0,75kg/ha  sau  MERPAN 50 WP – 0,25%  + KARATE ZEON - 0,015% sau CALYPSO 480 SC – 0,02%

5. CAPTAN 80 WDG  - 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% sau VONDOZEB – 0,2% + SULFOMAT 80 PU – 0,3% sau MICROTHIOL SPECIAL – 0,3% + KARATE ZEON – 0,015%;

            La  PĂR– se vor aplica două tratamente pentru combaterea fumaginei, rapănului, moniliozei, septoriozei, pătării brune, focului bacterian, purecelui melifer, viermelui perelor ( G1 ), acarienilor, afidelor, insectelor defoliatoare şi minatoare, păduchelui lânos astfel :

  • tratamentul I– periaoda 19-24 mai 2020(când fructul are diametrul de 1 cm - aluna);
  • tratamentul II– la interval de 9 – 14 zile de la efectuarea tratamentului anterior.

Se vor utiliza urmatoarele amestecuri de pesticide :

1. SYSTHANE FORTE - 0,02% sau MERPAN 50 WP – 0,25%  + MOSPILAN 20 SP – 0,02%  sau KARATE ZEON - 0,015%

2. DITHANE M 45 - 0,2% sau CAPTAN 80 WDG - 0,15% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau WINNER M 80 – 0,2% + KARATE ZEON – 0,015% sau MOSPILAN 20 SP – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,02%;

 

In plantaţiile de MĂR şi PĂR unde este semnalat atac al focului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora) se vor utiliza următoarele produse: CHAMP 77 WG – 0,2% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,04%  + TOPAS 100 EC – 0,02% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% + DECIS 25 WG – 0,003%  sau FASTAC 10 EC – 0,02%.

În plantaţiile pomicole unde se constată atac de acarieni peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ) se va folosi unul din produsele ENVIDOR 240 SC- 0,04% sau NISSORUN 10 WP – 0,03%  sau SANMITE 20 WP 0,05% - 0,075% alături de produsele recomandate în reţetele de tratament.

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 18 din 19 mai 2020

La PRUN– se vor aplica două tratamente pentru combaterea moniliozei, ciuruirii frunzelor, pătării roşii a frunzelor, acarienilor, afidelor, insecte defoliatoare, viermelui prunelor ( G1 ), viespei sâmburilor astfel :

            - tratamentul Iperiaoda 19-24 mai 2020 (când fructul este de mărimea unui bob de mazăre);

            - tratamentul II– la 8 – 15 zile de la efectuarea tratamentului anterior.

Se vor utiliza urmatoarele amestecuri de pesticide :

1. CAPTAN 80 WDG  - 0,15% sau DITHANE NEOTEC 75 WG - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau VONDOZEB 75 DG – 0,2% +  DECIS 25 WG – 0,003% sau FASTAC 10 EC - 0,01% ;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% + KARATE ZEON - 0,015% sau DECIS 25 WG – 0,003%.

            La CIRES– se voar aplica două tratamente pentru combaterea acarienilor, afidelor, insecte defoliatoare şi minatoare, musca cireşelor ( Rhagoletis cerasi ), antracnozei, moniliozei şi ciuruirii frunzelor astfel :

  • tratamentul Ila intrarea în pargă a soiului Ramon Oliva ( tratamentul nu se va aplica la soiurile cu

coacere timpurie şi semitimpurie ( Timpurii de Mai, Ramon Oliva, Scorospelka etc. ) ;

  • tratamentul II– la 8 – 10 zile de la efectuarea tratamentului anterior ( se aplică la soiurile cu coacere târzie

şi foarte tarzie în situaţia unei densităţi mari de Rhagoletic cerasi ) şi se vor folosi urmatoarele amestecuri de pesticide :

1. FOLICUR SOLO 250 EW – 0,1% sau SYSTHANE FORTE – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,015% + CALYPSO 480 CS – 0,02% sau LASER 240 SC – 0,06% sau DECIS 25 WG – 0,003% ;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07%  sau CHORUS 50 0,45 – 0,75kg/ha  + KARATE ZEON - 0,015% sau DECIS 25WG – 0,003%

3. TELDOR 500 SC - 0,08% sau  CHORUS 50 0,45 – 0,75kg/ha  + LASER 240 SC – 0,06%  sau FASTAC 10 EC - 0,01% sau VANTEX 60 CS – 0,007%.

            La PIERSIC şi CAIS  – se va aplica 1 tratament  (căderea coşuleţelor – fruct cât aluna) pentru combaterea moniliozei, başicării frunzelor, ciuruirii, făinării, moliei vărgate, acarienilor, afidelor cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

-CHORUS 50 0,45 – 0,75kg/ha  sau TOPSIN 70 WDG – 0,07%  +  FASTAC 10 EC – 0,02% sau DECIS 25 WG – 0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02%.

-TOPSIN 70 WDG – 0,07%  sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau NOVOZIR MN 80

0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% +  CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau DECIS 25 WG – 0,003% .

 

În plantaţiile pomicole unde se constată atac de acarieni peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ) se va folosi unul din produsele ENVIDOR 240 SC- 0,04% sau NISSORUN 10 WP – 0,03%  sau SANMITE 20 WP 0,05% - 0,075% alături de produsele recomandate în reţetele de tratament.

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 19 din 19 mai 2020

La VIŢA DE VIE se vor efectua două tratamente  pentru combaterea manei, făinării, pătării roşii a frunzelor, acarienilor cu unul din următoarele amestecuri de pesticide :

  • tratamentul Icând lăstarii au 20 – 25 cm şi are loc degajarea ciorchinelui ;
  • taratamentul II– începutul înfloritului cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide :

1. ALCUPRAL 50 PU – 0,3% sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% + 

CALYPSO 480 SC – 0,02% + NISSORUN 10 WP – 0,03% ;

      2. SULFOMAT 80 PU – 0,3% sau MICROTHIOL SPECIAL – 0,3%  + DECIS 25 WG – 0,003% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%.;

       3.   CURZATE MANOX – 0,15% sau VONDOZEB – 0,2% + SULFOMAT 80 PU – 0,3% + DECIS 25 WG – 0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%.

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 20 din 19 mai 2020

CULTURILE DE LEGUME  (tomate, ardei, castraveti, vinete, varza) - se vor trata pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

  • tratamentul 1– in perioada 19 aprilie - 24 mai 2020;
  • tratamentul 2 – la un interval de 7 - 15 zile fata de tratamentul anterior,  in functie de regimul de

precipitatii.

1.MERPAN 80 WDG / (CAPTADIN 80 WDG - a doua denumire comerciala) –0,15 % sau DITHANE M 45 – 0,2% sau CURZATE MANOX  – 0,25%  sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha sau POLYRAM DF - 1,8 kg/ha + DECIS 25 WG – 0,003% sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

 2. DITHANE M 45 – 0,2%  sau ZEAMA BORDELEZA – 0,5% sau ORTIVA TOP 0,8-1,0 l/ha + DECIS 25 WG – 0,003%  sau  CALYPSO 480 SC – 0,02%  sau MOSPILAN 20 SP – 0,02%.  

          

CEAPA se va trata impotriva bolilor foliare, a daunatorului  musca cepei (Delia antiqua G1) si alti daunatori, cu: 

TOPSIN 70 WDG – 0,07%  sau ORTIVA TOP 0,8-1,0 l/ha sau  DITHANE M 45 – 0,2% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2%  +  FASTAC 10 EC – 0,02% sau CALYPSO 480 SC – 0,02%  sau  KARATE ZEON - 0,015%.+ ARACET – 0,12%.

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 21 din 19 mai 2020

CULTURILE DE CEREALE  PAIOASE ( grâu, orz, ovăz, secară ) se vor trata împotriva bolilor foliare şi de spic cu:

ORIUS 25 EW – 0,5 l/ha  sau AMISTAR (MIRADOR 250SC – a doua denumire comerciala) 0,75-1,0 l/ha sau TOPSIN 70 WDG - 1 kg/ha  sau FALCON PRO 0,6-0,8l/ha.

              Tratamentul se va efectua pîna  la faza de inspicare a cerealelor.

 

            Pentru combaterea gândacului balos ( Lema melanopa ) din culturile de cereale păioase se vor folosi unul din urmatoarele produse: CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau  FASTER 10 CE – 0,1 l/ha.

            Tratamentul se va efectua la apariţia larvelorşi se va complexa cu tratamentul pentru  boli foliare şi de spic.

Trataţi SFECLA DE ZAHĂR, SFECLA FURAJERĂ, GULII, VARZĂ, RIDICHI, IN şiCÂNEPĂ împotriva puricilor cu:       KARATE ZEON – 0,015% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau DECIS EXPERT 100 EC 62,5-75ml/ha.

Tratamentul se va efectua la apariţia puricilor pe plante.

 

Alte Recomandări importante :

 

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

-este interzis pășunatul  sau folosirea ierbii în hrana animalelor din livezile tratate  timp de 14 zile.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

                                               ÎNTOCMIT,

                                               ing. Dina VASILIU

 

Vezi ce tratamente se aplică la cartof şi la culturile de legume!

$
0
0

Vezi ce tratamente se aplică la cartof şi la culturile de legume!

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 22 din 05 iunie 2020

LaCARTOF– se vor efectua tratamente împotriva manei, alternariozei, gandacului din Colorado astfel:

  • tratamentul 1 – in perioada 08 – 13 iunie 2020( la aparitia larvelor de vârsta a II – a a gândacului  din Colorado );
  • tratamentul 2 – la un interval de 7 - 15 zile faţă de tratamentul anterior la care se vor folosi

                  doar  fungicide dacă nu mai sunt prezente larve de Colorado.

Se vor utiliza următoarele amestecuri de pesticide:

  1. DITHANE M 45 – 2 kg/ha sau ALCUPRAL 50 PU – 0,5% sau CURZATE MANOX – 0,25% sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha sau POLYRAM DF - 1,8 kg/ha + DECIS 25 WG– 30,0-40,0 g/ha - 003% sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau KARATE ZEON– 0,02% sau CORAGEN– 50 ml/ha .

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 23 din 05 iunie 2020

 

            CULTURILE DE LEGUME  (tomate, ardei, castraveti, vinete, varza) - se vor trata pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

  • tratamentul 1– in perioada 08 - 13 iunie 2020;
  • tratamentul 2 – la un interval de 7 - 15 zile fata de tratamentul anterior,  in functie de regimul de

precipitatii.

1. MERPAN 80 WDG / (CAPTADIN 80 WDG - a doua denumire comerciala) –0,15 % sau FOLPAN 50 SC -  

0,2% sau DITHANE M 45 – 0,2% sau ORTIVA TOP - 1,0 l/ha sau KOCIDE 2000– 0,25%sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha sau POLYRAM DF - 1,8 kg/ha + KARATE ZEON– 0,02%sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau DECIS 25 WG– 30,0-40,0 g/ha sau 003% sau KOHINOR 200 SL/(TALENT-a doua denumire comerciala) – 0,25-0,30 l/ha (in functie de gradul de infestare) sau CORAGEN– 125-175 ml/ha.                   

          

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

            Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

 

                                               ÎNTOCMIT,

                                               ing. Dina VASILIU

 

 


Bistriţa-Năsăud şi Suceava, judeţele unde nu au fost cazuri de pestă porcină africană la porcul domestic!

$
0
0

Bistriţa-Năsăud şi Suceava, judeţele unde nu au fost cazuri de pestă porcină africană la porcul domestic!

Robert Chioveanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat într-un interviu acordat Agerpres, că Bistriţa-Năsăud şi Suceava sunt singurele judeţe unde nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană la porcul domestic.

„Vă pot spune că în perioada stării de urgenţă numărul de focare la porcul domestic a scăzut, dar am avut în schimb un număr crescut de focare la porcul mistreţ. Astfel, au fost diagnosticate vreo 3.700 de cazuri la mistreţi până în prezent şi ştiţi foarte bine că acestea se sting abia peste doi ani de la apariţia lor. În continuare am rămas cu două judeţe care nu au cazuri deloc de pestă porcină africană la porcul domestic, respectiv Bistriţa-Năsăud şi Suceava, însă au cazuri la mistreţi. În rest, toată România este roşie”, a spus preşedintele ANSVSA.

Potrivit acestuia, din iulie 2017, au fost despăgubiţi 15.000 de proprietari şi s-au plătit peste 110 milioane de euro. În Bistrița-Năsăud, pesta porcină africană a fost depistată la  3 mistreți găsiți morți și la un mistreț vânat. 

În interviul acordat Agerpres, preşedintele ANSVSA  a precizat că este necesară elaborarea unei lege a creşterii porcinelor pe teritoriul României atât pentru a avea credibilitate în faţa instituţiilor europene, cât şi pentru a putea scăpa de pesta porcină africană.

Robert Chioveanu,a precizat că ANSVSA nu a interzis vreodată creşterea porcului în gospodăria populaţiei, dar că trebuie respectate anumite reguli de biosecuritate, mai ales în asemenea condiţii în care evoluează pesta porcină africană pe teritoriul României şi avem înregistrate 272 de focare.  

„În primul rând, acel gospodar trebuie să înţeleagă că, dacă va creşte porci doar pentru consumul propriu, pentru familia sa, trebuie să respecte nişte condiţii minime de biosecuritate, respectiv să igienizeze spaţiile, adăposturile unde sunt deţinuti porcii, că nu poate să intre în gospodărie cu încălţămintea şi îmbrăcămintea cu care merge pe stradă sau în pădure, să existe o zonă unde să se dezinfecteze la intrarea în gospodărie. De asemenea, el nu trebuie să hrănească animalele cu resturi alimentare sau alimente care provin din carnea de porc gătită în familie. Deci, repet, cei care vor creşte porci pentru consumul propriu trebuie să respecte nişte reguli minime de biosecuritate, iar în momentul în care doresc să sacrifice şi să consume acel porc doar în cadrul familiei nu intervin alte probleme. În cazul în care va creşte mai mulţi porci pentru a-i putea comercializa, în funcţie de numărul acestora, va intra într-un alt tip de exploataţie şi atunci va trebui să se autorizeze şi să îndeplinească condiţiile specifice de creşterea porcinelor”,a mai spus Robert Chioveanu.

Interviul integral 

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/06/21/interviu-chioveanu-ansvsa-nu-putem-spune-cu-precizie-ca-la-1-iulie-se-vor-deschide-restaurantele-depinde-de-situatia-epidemiologica-la-nivel-national--526860
 

 

Vezi ce tratamente se aplică la pomii fructiferi, viţa-de-vie şi ceapă!

$
0
0

Vezi ce tratamente se aplică la pomii fructiferi, viţa-de-vie şi ceapă!

ing. Dina VASILIU

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 24 din 22 iunie 2020

            La  MĂR– se vor aplica două tratamente pentru combaterea rapănului, făinarii, moniliozei, bolilor de scoarţă, paduchelui din San-Jose ( G1 ), paduchelui lânos, acarieni, afide, insecte defoliatoare şi minatoare astfel :

  • tratamentul 1 – când fructul are diametrul de 3 cm ( perioada 22 iunie 2020 - 28 iunie 2020 ) ;
  • tratamentul 2 – la interval de 7 – 12 zile de la efectuarea tratamentului anterior.

Se vor utiliza urmatoarele amestecuri de pesticide:

  1. SYSTHANE PLUS 24 CE - 0,02 % sau SCORE 250 EC – 0,015% sau TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau

CHORUS 75 WG– 0,02% +  DECIS 25 WG – 0,003% sau AFFIRM OPTI – 2,5 kg/ha sau MOVENTO 100 SC – 0,1875%   sau PYRINEX 25 CS – 0,3%  + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

2.  TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau VONDOZEB  – 0,2%  +  DECIS 25 WG – 0,003% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% ;

3. FOLICUR SOLO 250 EW – 0,05% sau  CHORUS 75 WG – 0,02% + FASTER 10 CE – 0,025%  sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% +  ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

4. SYSTHANE PLUS 24 CE - 0,02 % + KARATE ZEON – 0,015 % sau MOSPILAN 20 SG – 0,02% sauMOVENTO 100 SC – 0,1875%  + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

5. MERPAN 50 WP – 0,25% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% + SULFOMAT 80 PU - 0,3% sau AIRONE SC - 3,0 L/ha  + KARATE ZEON – 0,015 % + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

            La  PĂRşi GUTUI– se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea fumaginei, rapănului, moniliozei, septoriozei, pătării brune, puricelui melifer, păduchelui din San-Jose ( G1 ), acarienilor, afidelor, insectelor defoliatoare şi minatoare, păduchelui lânos astfel :

  • tratamentul 1 – în perioada de creştere a fructelor ( perioada 22 iunie 2020 - 28 iunie 2020 ) ;
  • tratamentul 2 – la interval de 7 - 12 zile de la efectuarea tratamentului anterior.

Se vor utiliza următoarele amestecuri de pesticide:

1.  SCORE 250 EC – 0,015% sau AIRONE SC - 3,0 L/ha sau CHORUS 75 WG – 0,02%  sau AIRONE SC - 3,0 L/ha + DECIS 25 WG – 0,003%  sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% sau AFFIRM OPTI – 2,5 kg/ha + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

3. DITHANE M 45 - 0,2% sau VONDOZEB  – 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau WINNER M 80 – 0,2% sau AIRONE SC - 3,0 L/ha  +KARATE ZEON – 0,015 % sau MOSPILAN 20 SG – 0,02% sau FASTER 10 CE – 0,025% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

                        În livezile de MĂR şi PĂRunde este pus în evidenţă atac al focului bacterian al rozaceelor

( Erwinia amylovora ) se vor utiliza următoarele produse:

  1. CHAMP 77 WG – 0,2% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,04% sau KOCIDE 2000 – 0,25% +  MOSPILAN 20 SG – 0,02% sau KARATE ZEON – 0,015 %+ VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% 

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 25 din 22 iunie 2020

            La PRUN– se vor aplica două tratamente pentru combaterea moniliozei, ciuruirii frunzelor, pătării roşii a frunzelor, acarienilor, afidelor, insecte defoliatoare, păduchelui din San-Jose ( G1) astfel:

  • tratamentul 1 – fruct în creştere ( perioada 22 - 28 iunie 2020) ;
  • tratamentul 2 – la interval de 7 -12 zile de la efectuarea tratamentului anterior.

Se vor utiliza următoarele amestecuri de pesticide:

1. CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2%  sau AIRONE SC - 3,0 L/ha +  DECIS 25 WG 0,003% sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + NISSORUN 10 WP - 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau AIRONE SC - 3,0 L/ha +  MOSPILAN 20 SG – 0,02% sau AFFIRM OPTI – 2,5 kg/ha sau LASER 240SC – 0,6  l/ha sau  FASTER 10 CE – 0,025% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.

La PIERSIC şi CAIS  – se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea moniliozei, başicării frunzelor, ciuruirii, făinării, moliei vărgate, acarienilor, afidelor cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

  • tratamentul 1 - fruct 2/3 din mărimea normală ( perioada 22 - 28 iunie 2020);
  • tratamentul  2 – la 7 – 12 zile de la efectuarea tratamentului anterior (fruct mărime normală).
  1. CHORUS 75 WG – 0,02%  sau TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau AIRONE SC - 3,0 L/ha sau VONDOZEB  – 0,2% +  FASTAC 10 EC – 0,02% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%.
  2.  SCORE 250 EC – 0,015% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau

NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + AFFIRM OPTI – 2,5 kg/ha sau FASTER 10 CE – 0,025% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

           

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 26 din 22 iunie 2020

 

Se recomandă tratament la CEAPA - pentru a combate musca cepei ( generatia a II-a ) şi bolile foliare astfel :

 

  • tratamentul 1 -  se va efectua in perioada 22 – 28 iunie 2020;

-    tratamentul 2 – la un interval de 7 – 15 zile faţă de tratamentul anterior, în funcţie de regimul de precipitaţii.

  1. NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau VONDOZEB  – 0,2% sau CURZATE MANOX  – 0,25% + DECIS 25 WG 0,003%  sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% sau LASER 240 SC – 0,04 % + ARACET – 0,12%.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 27 din 22 iunie 2020

La VIŢA DE VIE– se vor aplica două tratamente pentru combaterea manei, făinării, putregaiului cenuşiu, pătării roşii a frunzelor , acarienilor astfel:

  • tratamentul 1 – dupa scuturarea coşuleţelor, creşterea intensă a lăstarilor (perioada 22 – 28 iunie 2020) ;
  • tratamentul 2 – completa formare a ciorchinilor.

 Se vor utiliza următoarele amestecuri de pesticide :

1. NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau CURZATE MANOX – 0,25%  + FOLICUR SOLO 250 EW – 0,4 l/ha sau

SULFOMAT 80 PU – 0,4%  + DECIS 25 WG 0,003% sau AFFIRM – 1,5kg/ha sau KARATE ZEON – 0,015% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

2. SULFOMAT 80 PU – 0,4% sau CABRIO TOP 1,5 – 2 kg/ha sau UNIVERSALIS 593 SC – 2 l/ha + KARATE  ZEON – 0,015% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%.

3. RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau  ALCUPRAL  50 PU – 0,6% sau MIKAL FLASH – 3,0 kg/ha sau DITHANE M 45 – 0,2% + DECIS 25 WG 0,003% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.   

4. DITHANE M-45 – 2 kg/ha  sau KARATHANE GOLD 350 EC sau DRAGO 76 WP + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Produsele acaricide la toate culturile de mai sus se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de

dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

            Alte Recomandări importante :

 

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

                                               ÎNTOCMIT,

                                               ing. Dina VASILIU

 

Vezi ce tratamente se aplică la cartof şi la culturile de legume!

$
0
0

Vezi ce tratamente se aplică la cartof şi la culturile de legume!

         BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 28 din 02 iunie 2020

 

La CARTOF– se vor efectua tratamente împotriva manei, alternariozei, gandacului din Colorado astfel:     

In perioada 16 - 21 iunie 2019

La efectuarea tratamentului se vor folosi doar  fungicide, dacă nu mai sunt prezente larve de Colorado.

 

Se vor utiliza următoarele amestecuri de pesticide:

 

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau ORTIVA TOP – 1,0 l/ha sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) sau  POLYRAM DF - 1,8 kg/ha sau SIGNUM 1,5 kg/ha  + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1% + FASTER 10 CE – 0,025%  sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN – 50 ml/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau   RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + DECIS 25 WG – 0,003%  sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau ORTIVA TOP – 1,0 l/ha sau ZEAMA BORDELEZA TIP “MIF”  – 0,5%sau  sau SIGNUM 1,5 kg/ha  + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + FASTER 10 CE – 0,025% sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

 

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

        

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 29 din 02 iunie 2020

         CULTURILE DE LEGUME  (tomate, ardei, castraveti, vinete, ceapa,  varza) - se vor trata pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

  • In perioada 16 - 21 iunie 2019

 

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau ORTIVA TOP – 1,0 l/ha sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) sau SIGNUM 1,5 kg/ha  + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + DECIS 25 WG – 0,003%  sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 0,175 l/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau   RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + DECIS 25 WG – 0,003%   sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau ORTIVA TOP – 1,0 l/ha sau SIGNUM 1,5 kg/ha sau ZEAMA BORDELEZA TIP “MIF” – 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + DECIS 25 WG – 0,003%  sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

 

         Insecticidele se vor aplica doar in cazul prezentei daunatorilor in culturi.                   

         La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

         Alte Recomandări importante :

 

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

-  nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

 

                                      ÎNTOCMIT,

                                      ing. Dina VASILIU

 

 

Ministrul Agriculturii, la ferma pomicolă Pombis de la Ciceu Mihăieşti

$
0
0

Ministrul Agriculturii, la ferma pomicolă Pombis de la Ciceu Mihăieşti

Vizita ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în județul Bistrița-Năsăud a început cu ferma pomicolă Pombis de la Ciceu Mihăiești, care integrează producția realizată și deține spații de depozitare și procesare. 

„Cu o suprafață totală de aproximativ 300 de hectare, sectorul pomicol este structurat pe doua ferme. Acestea sunt specializate în cultura merelor, prunelor și cireșelor de diferite soiuri.  Producția anuală se ridică, în cazul merelor, la aproximativ 5000-6000 tone/an, iar în cazul prunelor la 700 tone/an. Din producția anuală de prune, peste 85% este destinată exportului. În afară de suprafețele cultivate cu livezi, ferma din Ciceu Mihăiești găzduiește și un depozit de fructe cu atmosfera controlată, construit prin programul SAPARD, unde fructele sunt pre-răcite și depozitate în cele mai bune condiții”, precizează ministrul Agriculturii, pe pagina sa de facebook.

 

 

 

Vezi ce tratamente se fac la pomii fructiferi, la viţa-de-vie, cartof şi legume, în această săptămână !

$
0
0

Vezi ce tratamente se fac la pomii fructiferi, la viţa-de-vie, cartof şi legume, în această săptămână !

ing. Dina VASILIU

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 30 din 06 iulie 2020

 

Stropiti MARUL - pentru combaterea rapanului, fainarii, bolilor de scoarta, paduchelui lanos, viermelui merelor ( G2, tr.1 ), paduchelui din San-Jose ( G1, tr.3 ), acarieni, afide, insecte defoliatoare si minatoare cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

  1.  FOLICUR SOLO 250 EW / (VALOR 250 EW - a doua denumire comerciala) – 0,6l/ha sau NOVOZIR MN 80 - 0,2%    +  DECIS 25 WG – 0,003% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% ;
  2. STROBY DF – 0,01 –0,013% sau CHORUS 75 WG – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,015% sau 

FOLICUR SOLO 250 EW –0,05% +  SHERPA 100 EC – 0,3l/ha sau CALYPSO 480 SC– 0,02% sau DECIS 25WG– 0,003%  sau MOSPILAN 20 SP - 0,025% - 0,03 % sau MAVRIK 2 F / (EVURE - a doua denumire comerciala) – 0,05%+ NISSORUN 10 WP – 0,03%;

  1. CHORUS 75 WG – 0,02%  sau SYSTHANE  FORTE – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,01% sau

TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03% ;

4. FOLICUR SOLO 250 EW – 0,05% sau CHORUS 75 WG – 0,02% + FASTER – 0,025% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

5. FLINT PLUS 64 WG –0,125% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau  KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau  IMIDAN 40 WG - 1,25kg/ha sau  FASTER – 0,025% + ENVIDOR 240 SC + 0,04%  sau MILBEKNOCK EC – 0,05%;

6. CHORUS 75 WG – 0,02% + KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04% ;

7.  MERPAN 80 WDG – 0,15%  sau DITHANE M 45 - 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% + SULFOMAT 80 PU - 0,3%  + KARATE ZEON 50 EW – 0,015% + NISSORUN 10 WP – 0,03%; 

Tratamentul se va efectua in perioada 06– 11 iulie 2020.

            Stropiti PARUL si GUTUIUL - pentru combaterea fumaginei, rapanului, moniliozei, septoriozei, patarii brune, puricelui melifer, viermelui perelor ( G2, tr.1 ), paduchelui din San-Jose ( G1, tr.3 ), acarieni, afide, insecte defoliatoere si minatoare, paduchelui lanos cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1.  SCORE 250 EC – 0,01% sau SHAVIT F 72 WP – 0,2% sau CHORUS 75 WG – 0,02% +  DECIS 25 WG – 0,003% sau MAVRIK 2 F– 0,05% sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau  STROBY DF – 0,01 –0,013% +  KARATE ZEON 50 EW – 0,015% + ENVIDOR 240 SC + 0,04% sau  

3. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau WINNER M 80 – 0,2% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTER – 0,025% sau MAVRIK 2 F - 0,05% +  ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

Tratamentul se va efectua in perioada 06– 11 iulie 2020

            În livezile de MĂR şi PĂR unde este pus in evidenţă atac al focului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora ) se va utiliza unul din urmatoarele produse:

CHAMP 77 WG – 0,20% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,04% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau FASTER – 0,025% sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% 

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

           

                       BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 31 din 06 iulie 2020

 

Stropiti PRUNUL - pentru combaterea moniliozei, ciuruirii bacteriene, patarii rosii a frunzelor, afide, acarieni, insecte defoliatoare si minatoare, viermelui prunelor ( G2, tr.1 ), paduchelui din San-Jose ( G1, tr.3 ) cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2%  +  DECIS 25 WG 0,003% sau  PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP - 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% + MOVENTO 100 SC – 0,1875% sau DECIS 25 WG 0,003% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.

Tratamentul se va efectua in perioada 06– 11 iulie 2020

     Stropiti CIRESUL SI VISINUL– pentru combaterea antracnozei, moniliozei, ciuruirii frunzelor, acarienilor, afidelor, insectelor defoliatoare si minatoare, paduchelui din San-Jose cu :

  1. DITHANE M 45 – 0,2% sau TOPSIN 70 WDG – 0,07% + DECIS 25 WG 0,003% + ENVIDOR 240 SC 0,04%;
  2.  FOLICUR SOLO 250 EW / (VALOR 250 EW - a doua denumire comerciala)-0,75l/ha sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau  NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + DECIS 25 WG 0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTER – 0,025% sau MAVRIK 2 F / (EVURE - a doua denumire comerciala) – 0,05%+ VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

 3. NOVOZIR MN 80 – 0,2% +  DECIS 25 WG 0,003% sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + NISSORUN 10 WP – 0,03% ;

      4. ZEAMA BORDELEZA TIP «MIF »– 1% + FASTER – 0,025%+ ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

Tratamentul se va efectua in perioada 06– 11 iulie 2020 (exceptand soiurile tarzii).

Stropiti PIERSIC şi CAIS  –  pentru combaterea moniliozei, başicării frunzelor, ciuruirii, făinării, moliei vărgate, acarienilor, afidelor cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

  1. CHORUS 75 WG – 0,02%  sau TOPSIN 70 WDG – 0,07%  +  FASTER – 0,025% sau DECIS 25 WG 0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%;
  2. SIGNUM– 0,5 kg/ha sau DITHANE M 45 - 0,2% sau CAPTAN 80 WDG – 0.15% sau NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTER – 0,025% sau + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Tratamentul se va efectua in perioada 06– 11 iulie 2020 (exceptand soiurile timpurii).

             Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

            La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

           

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 32 din 06 iulie 2020

 

 

Stropiti VITA DE VIE - pentru combaterea manei, fainarii, putregaiului cenusiu, patarii rosii a frunzelor, acarienilor cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

 

1. NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau CURZATE MANOX – 0,25% sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha)  + FOLICUR SOLO 250 EW – 0,4 l/ha sau SULFOMAT 80 PU – 0,4%  + DECIS 25 WG 0,003% sau KARATE ZEON – 0,015% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

2. MISHA 20 EW- 0,225 l/ha sau CABRIO TOP 1,5 – 2 kg/ha sau UNIVERSALIS 593 SC – 2 l/ha + KARATE  ZEON – 0,015% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%.

3. RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau  ALCUPRAL  50 PU – 0,6% sau MIKAL FLASH – 3,0 kg/ha sau DITHANE M 45 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% + DECIS 25 WG 0,003% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.   

4. DITHANE M-45 – 2 kg/ha + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

 

Tratamentul se va efectua in perioada 06– 11 iulie 2020.

 

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

           

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 33 din 06 iulie 2020

 

 

Stropiti CARTOFUL - impotriva manei, alternariozei, gandacului din Colorado cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

 

La efectuarea tratamentului se vor folosi doar  fungicide dacă nu sunt prezente larve de Colorado.

 

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau NOVOZIR MN 80 - 0,2%  sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 50,0 ml/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau   sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + FASTER – 0,025%  sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

3.  WINNER M 80 / 2,0 kg/ha sau CURZATE MANOX  – 0,25%  sau NOVOZIR MN 80 - 0,2%  sau ZEAMA BORDELEZA TIP MIF – 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + DECIS 25 WG 0,003% sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau MAVRIK 2 F / (EVURE - a doua denumire comerciala) – 0,2 l/ha%

 

      Tratamentul se va efectua in perioada 06– 11 iulie 2020.

             

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 34 din 06 iulie 2020

 

CULTURILE DE LEGUME  (tomate, ardei, castraveti, vinete, ceapa, varza) - se vor trata pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

 

1.  ORTIVA TOP – 1 l/ha sau ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau SIGNUM-1,5kg/ha sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + FASTER – 0,025% sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 0,175 l/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + MAVRIK 2 F / (EVURE - a doua denumire comerciala) – 0,05% sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau    SHERPA 100 EC – 0,3 l/ha.           

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau NOVOZIR MN 80 - 0,2%   WINNER M 80 – 0,2% sau ZEAMA BORDELEZA Tip MIF – 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + FASTER – 0,025% sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

 

Tratamentul se va efectua in 06– 11 iulie 2020.

 

            Insecticidele se vor aplica doar in cazul prezentei daunatorilor in culturi.

                   

            La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

            Alte Recomandări importante :

 

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

 

                                         

                                               ing. Dina VASILIU

 

 

 

Viewing all 384 articles
Browse latest View live