Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all 384 articles
Browse latest View live

Apicultori bistriţeni, la Blaj

$
0
0

Apicultori bistriţeni, la Blaj

         La cel mai mare târg apicol din România, de la Blaj, oraş ce a găzduit în acest an un eveniment apicol european de înalt nivel, au participat şi 40 de apicultori din Bistriţa-Năsăud, în frunte cu preşedintele filialei, ing. Constantin Rais.

         La sărbătoarea mierii, au luat parte specialişti din domeniu, profesori, medici, apiterapişti şi apicultori din Polonia, Ungaria, Serbia, Slovacia, Turcia, Grecia, Italia. Au avut loc dezbateri, comunicări, simpozioane, întreaga manifestare devenind un punct de referinţă pentru procesatori şi exportatori de miere, dar şi pentru apicultorii profesionişti sau amatori. Bistriţenii prezenţi au aflat noutăţile din domeniul creşterii albinelor, dar şi din sectorul utilajelor şi echipamentelor actuale, de ultimă generaţie, pentru extracţia şi ambalarea mierii.

         În cadrul târgului, a fost prezent, ca de fiecare dată, şi numărul unu din România, cea mai mare fabrică de faguri din ţara noastră, firma ETA, prin administratorul acesteia, bistriţeanul Ioan Cămărăşan. Standul acestuia a întrunit şi de această dată cele mai elogioase aprecieri pentru calitatea şi puritatea fagurilor artificiali.

.


Florin Căpraru (APIA): Peste 8000 de fermieri din cei 31.000 aşteptaţi şi-au depus cererea la APIA. Remarc eforturile funcţionarilor şi seriozitatea fermierilor

$
0
0

Florin Căpraru (APIA): Peste 8000 de fermieri din cei 31.000 aşteptaţi şi-au depus cererea la APIA. Remarc eforturile funcţionarilor şi seriozitatea fermierilor

Ing. Florin Căpraru, director executiv adjunct al APIA B-N, a precizat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că până vineri, din cei 31094 fermieri programaţi să depună cererea unică, s-au prezentat aproximativ 26%.

         „Suntem în plină campanie de depunere a cererilor. Noi aşteptăm undeva la 31.094 fermieri, suntem în grafic cu preluarea cererilor, cu aproape 26%, suntem foarte aproape de media naţională. Aveam programate 8873 cereri, dar am primit 8059, undeva la 90%. Suprafaţa declarată este de 28.000 hectare, procentul mde declarare din total prognozat este de 15%, practic depăşeşte media naţională care este de doar 7%”, a explicat Florin Căpraru.

         Potrivit acestuia, nu au depus încă cererile fermierii mari. „Noi am folosit aplicaţia doar pentru fermierii mici, iar când vor intra şi aceştia, atunci va creşte situaţia substanţial. La ora actuală avem un blocaj, joi şi vineri au fost nişte sincope cu aplicaţia, a mers foarte greu. Miercuri a existat un fenomen de blocaj, am luat legătura cu APIA Central şi se pare că se va încerca restricţionarea utilizatorilor de internet într-un anumit interval orar, pentru că doar APIA lucrează cu 4.000 users, nu mai spun primăriile. Practic, oricine are acces la internet poate să-şi identifice parcelele. E un inconvenient care produce o stare de disconfort atât pentru noi, cât şi pentru fermieri, care bat la porţile noastre. Eu am convingerea că lucrurile se vor remedia şi depunerea cererilor de plată va urma un curs firesc. Avem acest procent de 90% şi asta datorită eforturilor funcţionarilor şi seriozităţii fermierilor care au răspuns solicitărilor pe care le-am făcut la începutul campaniei”, a declarat Florin Căpraru.         

          Potrivit ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale 69/25.01.2019, în perioada 1 martie – 15 mai este programată depunerea/primirea cererilor de plată; din 1 iunie  şi până în 1 iulie, va avea loc controlul administrativ, inclusive controlul preliminar al cererilor, eşantionarea acestora pentru controlul la faţa locului, precum şi transmiterea eşantioanelor. În intervalul 2 iulie  - 1 octombrie, este programat controlul la faţa locului pentru cererile eşantionate în acest scop. Din 16 octombrie şi până în 31 noiembrie se va face plata avansului pentru anul de cerere 2019, iar din 2 decembrie, până în 31 martie, este plata finală (diferenţa neîncasată la avans). 

.

Subvenţii de 67 milioane euro pentru fermierii bistriţeni. Agricultura bistriţeană, între modele de succes şi fermele mici, cu agricultori trecuţi de 60 de ani

$
0
0

Subvenţii de 67 milioane euro pentru fermierii bistriţeni. Agricultura bistriţeană, între modele de succes şi fermele mici, cu agricultori trecuţi de 60 de ani

Agricultura bistriţeană la fel ca cea din toată România are atât modele de bună practică, promovate de fermieri cu iniţiativă, care au reuşit să acceseze sume consistente puse la dispoziţie prin fondurile europene, cât şi o serie întreagă de probleme, mai ales pentru cei cu ferme cu suprafeţe mici de teren sau cu un număr mic de animale, în care muncesc persoane trecute chiar şi de a doua tinereţe.  

Florin Căpraru, directorul executiv adjunct al Centrului Judeţean APIA Bistriţa-Năsăud, a prezentat, în cadrul Colegiului Prefectural, o serie de modele de succes, fermieri care au accesat fonduri europene şi care şi-au dezvoltat afaceri în domeniu.

         „Sunt foarte mulţi fermieri care au accesat fonduri europene, şi-au dotat fermele. Sunt fermieri cu ferme de animale, care deţin culturi, avem în domeniul reconversiei la vie unde am ajuns la peste 200 hectare de viţă-de-vie prin accesarea acestei măsuri. Relevantă este şi investiţia de la Lechinţa, unde sunt peste 40 ha. Avem investiţii în domeniul viti-vinicol, dotări cu utilaje aferente domeniului viticol. În ceea ce priveşte Măsura 8, avem un singur beneficiar, la Cetate, firma Drossera, care va împăduri peste 60 hectare”, a explicat ing. Florin Căpraru.

         Pe lista modelele de bună practică în domeniul atragerii fondurilor europene au fost nominalizaţi SC Centana SRL Jelna, SC Pratosem SRL Sângeorzu Nou, cu ferme de animale; SC Free Soul SRL Livezile – fermă de păsări; SC Agrostar Bistriţa – cultură  de soia cu sprijin cuplat;  ITL Agrocomplex Lechinţa – cultură de orz, în cultura plantelor;  reconversie vie la Tonciu, Vinifera Eco Zem SRL Teaca – reconversie vie, reconversie vie Lechinţa; Unic Silvagro SRL Teaca – investiţii cramă şi Vinofera Eco Zem SRL Teaca – cramă; SC Drossera SRL Cetate – Măsura 8 – Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite (peste 600.000 euro atraşi).

****

         Anul trecut, la nivelul judeţului au depus cereri 31.049 fermieri, pentru o suprafaţă de 188.854 hectare, adică pentru 65% din suprafaţa arabilă a judeţului care este de aproximativ 293.000 hectare. Numărul de parcele declarate în judeţ este foarte mare, de peste 234.000, ceea ce înseamnă că suprafaţa medie a unei parcele este de 0,80 ha. În ultimii doi ani, remarca ing. Florin Căpraru, tendinţa este de scădere a numărului de fermieri care depun cereri, însă, din fericire, de creştere a suprafeţei declarate, cu 4.000 hectare pe an, ajungându-se la o medie de 6,8 hectare/cerere, ceea ce înseamnă o uşoară tendinţa de comasare a terenurilor.

La nivelul judeţului, ponderea cea mai mare o au suprafeţele cuprinse între 1 şi 5 hectare, respectiv 20.402 fermieri, foarte puţini sunt cu peste 30 ha, undeva la 2%.

         În ceea ce priveşte vârsta fermierilor, situaţia este îngrijorătoare. Practic, cei mai mulţi fermieri, menţiona ing. Căpraru, au între 60 şi 70 ani, iar peste 18% au peste 50 de ani. „De aceea, în curţile Agenţiei Judeţene şi a centrelor locale se vede un grad de senectute destul de relevant”, a menţionat adjunctul APIA B-N.

Una peste alta, pentru 2018, în conturile tuturor fermierilor din Bistriţa-Năsăud vor intra, ca subvenţii, undeva la 67 milioane euro.

 

 

         

.

Aproape 500 de oieri s-au înscris în programul de ajutor de minimis pentru lâna comercializată. Peste 100 de bistriţeni, în Programul Tomate

$
0
0

Aproape 500 de oieri s-au înscris în programul de ajutor de minimis pentru lâna comercializată. Peste 100 de bistriţeni, în Programul Tomate

Aproape 500 de crescători de ovine şi-au depus cererea la Direcţia Agricolă pentru a beneficia de ajutor de minimis pentru comercializarea lânii, mai exact 496 oieri. Anul trecut, în cadrul acestei program au fost 490 de beneficiari eligibili. Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale, angajaţii Direcţiei Agricole au fost în teritoriu şi au preluat dosarele de la producătorii agricoli, uşurându-le astfel munca fermierilor. Şi în acest an valoarea sprijinului financiar acordat prin schema ajutorului de minimis este de 1 leu/kg.

Până-n prezent, la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud s-au înscris 101 cultivatori de tomate în vederea obţinerii ajutorului de minimis, preconizându-se ca numărul potenţialilor beneficiari să ajungă la 150. Anul trecut, potrivit consilierului Florin Puşcaş de la DAJ B-N,  au fost 113 beneficiari eligibili, care şi-au încasat sumele de sprijin, iar în 2017, la debutul programului, au fost doar 67 fermieri. Din păcate, pentru programul de susţinere a producţiei de usturoi, nu s-a înscris niciun bistriţean, asta pentru că Bistriţa-Năsăud nu este nici un judeţ specific acestei culturi.

         În ceea ce priveşte programul de sprijin pentru suine, din rasele Bazna şi Mangaliţa, doi furnizori din Bistriţa-Năsăud au livrat 28 de purcei Mangaliţa către patru crescători din judeţul Braşov, la noi neexistând un procesator interesat să preia aceste exemplare.

 

.

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac în livezi, la răsadurile de legume şi în parcuri în această perioadă!

$
0
0

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac în livezi, la răsadurile de legume şi în parcuri în această perioadă!

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 2 din 27 martie 2019.  La  MĂR se vor aplica 3 tratamente astfel :

- tratamentul I - pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr (Anthonomus pomorum), insectelor minatoare, ouălor de afide şi acarieni, păduchelui din San-Jose, păduchelui lânos, făinării cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1.   CALYPSO 480 SC – 0,02% + MICROTHIOL SPECIAL  – 0,3% + KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% sau SULFOMAT 80 PU -0,3% sau  SULFOLAC 80 WG – 0,3% ; 

2.    POLECI – 0,03% - 0,05% + KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06%  sau SULFOLAC 80 WG – 0,3%; 

         Tratamenul  se va efectua în perioada 29 martie - 04 aprilie 2018 - atunci când 10 – 15 % din mugurii florali sunt dezmuguriţi (bracteele sunt distantate şi la vârf se vede uşor culoarea verde-argintiu)

                             

ATENŢIE– Tratamentul se va începe pe versanţii sudici şi cu  soiurile timpurii  iar perioada de avertizare se va prelungi cu numărul de zile cu ploi, temperaturi scăzute şi vânt puternic.

- tratamentul II - se va efectua la începutul înfrunzitului mugurilor florali (urechiuşa de şoarece) dacă  plouă cel puţin 0,3 mm şi temperatura atmosferică este mai mare de 6 grade celsius. Tratamenul se va încheia în 4 – 6 zile. În cazul în care lipseşte unul din criteriile de mai sus tratamentul nu se efectuează.

                 -tratamentul III – se va efectua între fazele de răsfirarea inflorescenţei şi înfoierea corolei (perioada se poate prelungi  până  când 0,5% din inflorescenţe au câte un boboc înfloritacest tratament trebuie efectuat fiind considerat tratament cheieîn prevenirea şi combaterea rapănului.

   

 Pentru combaterea rapănului, făinării, focului bacterian, moniliozei, bolilor de scoarţă şi muguri, insectelor minatoare şi defoliatoare, gărgăriţei mugurilor (Sciaphobus squalidus)(tratamentul II şi III) se va interveni cu:

1.   ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau CHAMP 77 WG– 0,2 % sau FUNGURAN OH 50 WP –0,3% sau KOCIDE  2000 – 0,25% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,3% + SHAVIT 25 EC – 0,05% sau KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06%  + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau MOSPILAN 20 SG  0,025% - 0,03 %;

2.   MERPAN 50 WP– 0,25% + KARATHANE M 35 CE – 0,06% + DECIS 25 WG – 0,003%;

3.   CLARINET  - 0,1% + DECIS 25 WG – 0,003%

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 3 din 27 martie 2019

La PAR  se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea focului bacterian al rozaceelor, arsurii bacteriene comune,  puricelui melifer, păduchelui din San-Jose şi alţi păduchi ţestoşi, ouă de afide, acarieni, insecte defoliatoare şi minatoare astfel :

- tratamentul I –se va efectua la începutul înfrunzitului mugurilor florali (urechiuşa de şoarece) dacă  plouă cel puţin 0,3 mm şi temperatura atmosferică este mai mare de 6 grade celsius. Tratamenul se va încheia în 5 – 6 zile. În cazul în care lipseşte unul din criteriile de mai sus tratamentul nu se efectuează.

 

- tratamentul II – se va aplica între faza de răsfirarea inflorescenţei şi înfoierea corolei (perioada se poate prelungi până cănd 0,5% din mugurii florali au câte o floare desfăcută) – acest tratament trebuie efectuat fiind considerat tratament cheie în prevenirea şi combaterea rapănului.

 

Se va folosi unul din următoarele amestecuri de pesticide :

1.   ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau CHAMP 77 WG– 0,2 % sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,3% + MOSPILAN 20 SG  0,025% - 0,03 %;

     2.   ALCUPRAL 50 PU – 0,3% sau  KOCIDE  2000 – 0,25% + CALYPSO 480 SC – 0,02%;

     3.   CLARINET  - 0,1% + DECIS 25 WG – 0,003%

         La  PRUN se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea moniliozei, hurlupilor , bacteriozelor, păduchelui din San-Jose, ouălor de afide şi acarieni astfel:

         - tratamentul I – se va aplica la umflarea mugurilor ( buton verde )şi se va încheia în 5 – 6 zile;

 

         - tratamentul II – se va aplica începând de la faza de buton alb până la deschiderea primelor flori cu:

                             ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau ALCUPRAL 50 PU - 0,3% sau CHAMP 77 WG – 0,3% sau  KOCIDE  2000 – 0,25% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,3% +  MOSPILAN 20 SG  0,025% - 0,03 %;

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 4 din 27 martie 2019

         La CIREŞ, VIŞIN, CAIS si PIESIC se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea moniliozei, ciuruirii bacteriene şi micotice, păduchelui din San-Jose, ouălor de afide astfel :

- tratamentul I – se va aplica la umflarea mugurilor ( buton verde )şi se va încheia în 5 – 6 zile;

 - tratamentul II – se va aplica începând de la faza de buton alb până la deschiderea primelor flori cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

        1. ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% +  DECIS 25 WG – 0,003%;

2. CHAMP 77 WG – 0,2% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,2% + FASTAC 10 EC – 0,015%.

3. FOLICUR SOLO – 0,075%  + DECIS 25 WG – 0,003% sau KARATE ZEON – 0,015%.

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 5 din 27 martie 2019

         RASADURILE DE LEGUME ( tomate, ardei, vinete, varză, gulii ) - se vor stropi împotriva bolilor foliare şi de tulpină, afidelor, musculiţei albe, acarienilor cu:

1. PREVICUR 607 SL  0,15% - 0,25% sau FOLPAN 80 WDG – 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,2% + DECIS 25 WG – 0,003% sau KARATE ZEON – 0,015%;

2. DITHANE M 45 - 0,2% + DECIS 25 WG – 0,003% sau KARATE ZEON – 0,015%.

         Produsele care se folosesc pentru prevenirea şi combaterea bolilor se vor aplica săptămânal iar produsele care se folosesc pentru combatrea dăunătorilor se vor utiliza doar la apariţia atacului.

         Trataţi USTUROIUL – pentru combaterea atacului produs de musca usturoiului (Suillia lurida Meig. ) la culturile înfiinţate în toamnă cu unul din produsele :

ACTARA 25 WG – 0,02% sau DECIS 25 WG – 0,003% sau NOVADIM PROGRESS – 0,2%.

         Tratamentul se va efectua când usturoiul are 2 – 3 frunze formate si se va repeta la un interval de 8-12 zile fata de primul.

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 6 din 27 martie 2019

         Tratati CAPŞUNUL pentru combaterea putregaiului pielos al fructelor şi coletului, pătarea albă şi purpurie a frunzelor cu unul din fungicidele :

ALCUPRAL 50 PU – 0,2% sau CHAMP 77 WG – 0,3% sau ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5%.

         Tratamentul se va efectua la apariţia primelor frunze.

 

         Trataţi ZMEURUL pentru a combate septorioza, antracnoza, arsura lăstarilor, pătarea cenuşie a frunzelor cu unul din produsele :

ALCUPRAL 50 PU – 0,2% sau CHAMP 77 WG – 0,3% sau ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5%.

         Tratamentul se va efectua la umflarea mugurilor .

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 7 din 27 martie 2019

ALINIAMENTELE, PARCURILE si  ARBORETELE, se vor trata împotriva Omidei paroase a buxusului --- Cydalima perspectalis cu:

 

KARATE ZEON – 0,015 % sau FASTER 10 CE – 0,02% sau NOVADIM PROGRES – 0, l %  sau PIRINEX QUIK – 1,5 l/ha

Tratamentul se poate repeta la un interval de 7-14 zile.

 

Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

-este interzis pășunatul  sau folosirea ierbii în hrana animalelor din livezile tratate  timp de 14 zile.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

 

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

                                                         

                                                                                    ÎNTOCMIT,

                                                                                ing. Dina VASILIU

 

 

.

Vezi ce tratamente se fac la cireş, zmeur, prin şi răsadurile de legume, în această perioadă!

$
0
0

Vezi ce tratamente se fac la cireş, zmeur, prin şi răsadurile de legume, în această perioadă!

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 8 din 15 aprilie 2019

La  CIREŞ şi VIŞIN– se va aplica un tratament la scuturarea a 10 – 15% din petale pentru combaterea moniliozei, antracnozei, ciuruirii frunzelor, insectelor defoliatoare şi minatoare cu:

1.      TOPSIN 70 WDG – 0,07%  sau SIGNUM – 0,05%  sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2%  + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau MAVRIK  2 F -  0,05 % .

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 9 din 15 aprilie 2019

La COACĂZ , ZMEUR si MUR– se va aplica un tratament la apariţia butonilor liberi pentru combaterea bolilor foliare, acarienilor, afidelor, ţânţarului frunzelor ( Dasineura tetensi ) şi insectelor defoliatoare cu:

1. DITHANE M 45 – 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% + SULFOMAT 80 PU – 0,4%  + CALYPSO 480 SC – 0,02%.

La CAPŞUN  – se va aplica un tratament la buton alb pentru a combate pătarea albă, pătarea purpurie,  putregaiuri, molia căpşunului, acarieni, paduchi de frunze cu :

CAPTAN 80 WDG – 0,15%  sau DITHANE M 45 – 0,2% + ALIETTE 80 WG – 0,2% + FASTAC 10 EC – 0,02%.

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 10 din 15 aprilie 2019

RĂSADURILE DE LEGUME ( tomate, ardei, vinete, varza, gulii ) - se vor stropi împotriva bolilor foliare şi de tulpină, afidelor, musculiţei albe, acarienilor cu:

1. PREVICUR 607 SL  0,15% - 0,25% sau FOLPAN 80 WDG – 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,2% + TOPSIN 70 WDG – 0,07% + FASTAC 10 EC – 0,02% ;

2. PREVICUR ENERGY – 0,1% sau DITHANE M 45 - 0,2% + FASTAC 10 EC – 0,02%.

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 11 din 15 aprilie 2019

La PRUN– se vor aplica 2 tratamente astfel :

-          tratamentul  I  -  la scuturarea a 10 – 15% din petale pentru combaterea moniliozei, ciuruirii

frunzelor, rapănului, pătării roşii a frunzelor, hurlupilor, viespilor cu fierastrau (Hoplocampa minuta şi Hoplocampa flava), afidelor, insectelor defoliatoare, gărgăriţei mugurilor ( Sciaphobus squalidus ) cu:

  1. TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau SIGNUM – 0,05%  sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M

45 – 0,2% sau NOVOZIR MN 80 -0,2% + FASTAC 10 EC – 0,02% sau CALYPSO 480 SC – 0,02%.

- tratamentul II - la 6 – 8 zile după tratamentul efectuat la scuturarea a 10 – 15% din petale pentru combaterea moniliozei, ciuruirii frunzelor, pătării roşii a frunzelor, afidelor, insectelor defoliatoare, viespei sâmburilor (Eurythoma schreineri ) cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2%  +  ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1%.

În plantaţiile pomicole unde se constată atac de acarieni peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ) se va folosi unul din produsele ENVIDOR 240 SC- 0,04% sau NISSORUN 10 WP – 0,03%  sau SANMITE 20 WP 0,05% - 0,075% alături de produsele recomandate în reţetele de tratament.

Alte Recomandări importante :

 

                Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

-este interzis pășunatul  sau folosirea ierbii în hrana animalelor din livezile tratate  timp de 14 zile.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

 

 

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr,adresa)..............................................        

                                                                     

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

 

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

                                              

 

ÎNTOCMIT,

ing. Dina VASILIU

.

Beneficiarii PNDR radiați conform legii au posibilitatea reautorizării activității la Registrul Comerțului

$
0
0

Beneficiarii PNDR radiați conform legii au posibilitatea reautorizării activității la Registrul Comerțului

La solicitarea conducerii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, specialiștii Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) au transmis clarificări privind situația beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală constituiți ca persoană fizică autorizată (PFA) și ca întreprindere individuală (ÎI), care au intrat sub incidența Legii nr. 182/ 2016 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Astfel, precizăm că P.F.A și I.I. care au fost radiate din oficiu au posibilitatea solicitării înregistrării în registrul comerțului și a autorizării funcționării la oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale sau, după caz, prin intermediul birourilor de asistență și reprezentare constituite la nivelul primăriilor.

                     „Recomand tuturor beneficiarilor noștri aflați în această situație să se informeze prin intermediul colegilor din cadrul structurilor teritoriale ale Agenției, cei care cunosc toate procedurile și care vor oferi sprijinul necesar reglementării acestor cazuri. Precizăm faptul că beneficiarii PNDR se pot reautoriza cu păstrarea denumirii anterioare și a codului unic de înregistrare, solicitare care trebuie menționată în mod expres în cererea de înregistrare. Ulterior, vor fi semnate acte adiționale la nivelul Oficiilor Județene și Centrelor Județene ale Agenției. Suntem o instituție care știe foarte bine ce are de făcut, suntem bine pregătiți la nivel administrativ și am luat toate măsurile necesare, în termen util, astfel încât niciun beneficiar să nu fie afectat de aceste modificări legislative., a declarat Adrian CHESNOIU, Directorul general al AFIR.

                       Solicitarea noii înregistrări în registrul comerțului se face prin completarea unui formular tipizat, după rezervarea denumirii firmei. De asemenea, există posibilitatea să se solicite îndreptarea erorii materiale referitoare la denumire în cazul în care pentru rezervare s-au  folosit elemente distincte față de denumirea anterioară.

                     Menționăm că operațiunile amintite mai sus se realizează fără plata vreunei taxe, iar ghidul privind formularele utilizate și documentele care se depun în susținerea cererilor de înregistrare se regăsesc pe pagina de internet a ONRC, secțiunea Înmatriculări persoane fizice (https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice).

.

APIA lucrează şi vineri, 26 aprilie!

$
0
0

APIA lucrează şi vineri, 26 aprilie!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că pentru buna desfășurarea a procesului de primire a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2019, Centrele judeţene și locale vor avea PROGRAM NORMAL DE LUCRU în ziua de 26 aprilie 2019, cu recuperarea timpului lucrat, în condiţiile legii.

Reamintim că în conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, depunerea Cererilor Unice de Plată se va încheia la data de 15 mai 2019, iar cei care nu se prezintă până la acest termen nu vor beneficia de sprijinul financiar acordat de APIA.

 

.


Aproape 20.000 de miei au fost sacrificaţi în cele 3 abatoare din judeţ, doar 200 în piaţa din Bistriţa! Peste 23.000 de capete vii au plecat spre UE

$
0
0

Aproape 20.000 de miei au fost sacrificaţi în cele 3 abatoare din judeţ, doar 200 în piaţa din Bistriţa! Peste 23.000 de capete vii au plecat spre UE

La centrul de sacrificare cu activitate temporară din municipiul Bistriţa au fost tăiaţi 73 miei în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice, irm miercuri, alţi 105 miei, centrul funcţionând până vineri, la ora 17.

“În cele trei abatoare autorizate din judeţ au fost tăiaţi un număr de 19.762 capete miei de la care s-au obţinut 217.828 kg carne, produsele rezultate având ca destinaţie unităţi din România 84.968 kg (9.284 carcase), 132.860 kg (10.478 carcase) cu destinaţia Franţa, Italia, Germania. În această perioadă au fost examinaţi şi certificaţi, în vederea efectuării de schimburi comunitare, un număr de 23.662 capete miei pentru destinaţi ca  Bulgaria: 795 capete, Croaţia -  1.200 capete,  Germania - 1.185 capete, Grecia - 8.822 capete,  Italia -  11.660 capete”, menţionează directorul executiv al DSVSA BN, dr. Ioan Bogolin. 

.

Fermierii își pot asigura culturile cu bani europeni

$
0
0

Fermierii își pot asigura culturile cu bani europeni

Începând cu data de 1 aprilie 2019 se află în derulare sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, cu scopul de a încuraja fermierii să își asigure culturile împotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundații, secetă, grindină, îngheț, ploi torențiale, tornade, furtuni, etc.

Sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanțare pentru această submăsură este  împărțită în două etape: pentru culturile de primăvară și pentru cele de toamnă.

Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanțare, aferentă culturilor de primăvară, se desfășoară în intervalul 01.04.2019 – 30.11.2019.

Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finanțare realizându-se continuu până la epuizarea fondurilor.

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de :

▪         70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO);

▪         55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia o asigurare pentru riscurile prevăzute, angajându-se să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contractul de asigurare. Condițiile de eligibilitate sunt detaliate în Ghidul solicitantului publicat pe pagina de web a AFIR (www.afir.info/Investiții PNDR/sM 17.1).

Alte informații relevante sunt disponibile pe paginile web ale AFIR (www.afir.info) și MADR (www.madr.ro).

USR-PLUS

APIA BN va lucra sâmbătă şi duminică. 88% dintre cererile estimate au fost depuse

$
0
0

APIA BN va lucra sâmbătă şi duminică. 88% dintre cererile estimate au fost depuse

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Bistrița-Năsăud reamintește faptul că termenul limită în care fermierii  mai pot depune cererea unică de plată,  aferentă anului 2019, este 15 mai 2019. Fermierii vor depune la APIA o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în  localităţi/județe diferite.

"Până în acest moment  sunt depuse la APIA Centrul Județean și centrele locale arondate  un număr de 27476 cereri de plată, ceea ce reprezintă un procent de 88% din totalul cererilor estimate. Totodată,  informăm  că în  zilele de 11 și 12 mai 2019, sâmbătă și duminică,  funcționarii implicați în preluarea cererilor  unice de plată vor avea program normal de lucru. Fermierii sunt așteptați să se prezinte la Centrul Județean / centrele locale APIA în vederea depunerii cererii unice", transmite directorul executiv al APIA BN, Emil Scurtu.

 

USR-PLUS

APIA: 30.723 cereri unice de plată, depuse în Bistriţa-Năsăud, în Campania 2019

$
0
0

APIA: 30.723 cereri unice de plată, depuse în Bistriţa-Năsăud, în Campania 2019

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat, în 15 mai, Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2019, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 846.619 cereri, pentru o suprafața declarată la plată de 9.711.211,43 hectare.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost depuse 30.723 cereri unice, pentru o suprafaţă de 188.684,6 hectare. În Campania 2018, la nivelul judeţului au fost înregistrate 31.049 cereri unice, suprafaţa declarată fiind de 188. 854 hectare.

Județele cu cele mai multe cereri înregistrate sunt Suceava (46.475 cereri), Dolj (36.029 cereri), Bihor (35.446 cereri), Maramureș (33.822 cereri) și Botoșani (32.778 cereri). În ce privește județele cu cele mai mari suprafeţe solicitate la plată avem județele Timiș (531.311,55 ha), Constanța (495.402,46 ha), Teleorman (426.105,87 ha), Dolj (423.721,1 ha) și Călărași (376.343,05 ha).

În comparație cu anul trecut, numărul cererilor a scăzut ușor, la nivel naţional, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 194.695,83 ha, fapt care confirmă tendința de comasare a terenurilor. În cazul județelor care au realizat un procent sub 100%, diferența se justifică prin depunerea cererilor în alte județe limitrofe.

În perioada 16 - 31 mai inclusiv, la sediile Centrelor județene/locale APIA, fermierii pot depune modificări la Cererile Unice de Plată depuse în cadrul Campaniei 2019, fără penalităţi.

Reamintim că în conformitate cu art. 1 din Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 69/2019, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are obligația ca începând cu luna iunie 2019 să respecte întocmai următoarele etape, prezentate la lit. b), c), d) și e), astfel:

b)în intervalul 1 iunie – 1 iulie 2019 se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor;

c)între 2 iulie – 1 octombrie 2019 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;

d) plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019, conform Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare;

e) plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va efectua între 2 decembrie 2019 - 31 martie 2020.”

Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

 

USR-PLUS

APIA: Sesiuni prelungite de depunere a cererilor pentru împăduriri şi pentru angajamente de silvomediu

$
0
0

APIA: Sesiuni prelungite de depunere a cererilor pentru împăduriri şi pentru angajamente de silvomediu

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 14 iunie 2019, inclusiv, se prelungesc fără aplicarea de penalități, sesiunile de depunere aCererilor de sprijin/plată pentru accesarea următoarelor Scheme de ajutor de stat:

-  „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite” aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, Submăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020, sesiunea 1/2016 și sesiunea 2/2017 anul I de angajament;

-  „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, aferentă Măsurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, SubMăsura 15.1  „Plăți pentru angajamente de silvomediu” din cadrul PNDR 2014 – 2020, sesiunea 1/2017 anul III de angajament și sesiunea 2/2019 anul I de angajament.

Anunțurile de prelungire a sesiunilor de depunere sunt publicate pe site-ul instituției www.apia.org.ro.

Cererile de sprijin/plată trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate și criteriile specifice detaliate în Ghidurile Solicitantului.

Totodată, precizăm că beneficiarii pot depune cereri de plată, respectiv formulare de modificare a cererilor de plată, până la data de 9 iulie 2019 inclusiv, cu aplicarea unei reduceri de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care beneficiarul ar fi avut dreptul dacă, cererea de plată, respectiv formularul de modificare a cererii de plată, ar fi fost depus până la data de 14 iunie 2019 inclusiv.

USR-PLUS

APIA: Vezi care sunt cuantumurilor pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal în Campania 2018

$
0
0

APIA: Vezi care sunt cuantumurilor pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal în Campania 2018

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că au fost stabilite cuantumurile schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal aferente cererilor de plată depuse în Campania 2018, în conformitate cu Hotărârea nr. 360 publicată în Monitorul Oficial nr. 440 din 03 iunie 2019, pentru aprobarea plafoanelor alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2018.

Totodată, informăm că începând cu data de 04 iunie 2019, APIA demarează autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal aferente cererilor de plată depuse în Campania 2018.

Astfel, potrivit art. 1, alin 6 din Hotărârea mai sus menționată Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor prevăzute la alin. 5 la suprafețele eligibile pentru anul 2018”, rezultând următoarele cuantumuri:

 

 

Schema de plată

 

Cuantum (euro/ha)

 

Sprijin cuplat în sectorul vegetal - soia

206

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – lucernă

95,08

 

Sprijin cuplat în sectorul vegetal leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe

84

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – cânepă pentru ulei și/sau fibră

87,51

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – orez

659,99

 

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – sămânță de cartof

1.900,01

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – hamei

517,03

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – sfeclă de zahăr

824,99

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – tomate pentru industrializare cultivate în câmp

1.715

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – castraveți pentru industrializare cultivați în câmp

530,03

 

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspăta, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă

7.600,03

 

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre

181,92

Sprijin cuplat în sectorul vegetal – cartof timpuriu pentru industrializare

1.000

 

 

Plățilepentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetalse fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 351 din 01 octombrie 2018.

 

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

 

Vezi ce tratamente se aplică împotriva melcilor fără cochilie!

$
0
0

Vezi ce tratamente se aplică împotriva melcilor fără cochilie!

GRADINILE DE LEGUME, PLANTATIILE POMICOLE, ALINIAMENTELE, PARCURILE si  ARBORETELE,   se vor trata împotriva melcului fara cochilie (limax)  (Agriolimax agreste) cu:

AGROSAN B– 15 kg/ha sau ALLOWIN–5 kg/ha  sau META GOLD 3 % / (ARION PRO 3G - a doua denumire comerciala)– 7 kg/ha sau METALDEHYDE 5 – 10 kg/ha sau  OPTIMOL – 5 kg /ha sau

 SLIMAX – 7 kg/ha.

Aceste produse se vor aplica seara cand activitatea melcilor este intensa, si se va avea in vedere ca sansele de precipitatii sa fie reduse.

Alte metode de combatere:

-          Prafuirea solului cu oxid de calciu sau clorura de sodiu sau superfosfat in doza de 150-200 kg / ha

-          Ca varianta alternativa la tratamentele chimice clasice, se poate utiliza capcana cu bere.

 O farfurie cu bere care datorita aromei maltului si a hameiului este o atractie deosebita pentru melcii fara cochilie.  Se umple aceasta capcana cu bere proaspata pentru ca in timp isi pierde aroma, iar in scurt timp ii veti gasi inecati.

            Melcii fara cochilie se intalnesc frecvent in tara noastra in anii ploiosi si in zonele umede. Ierneaza ca ou, mai rar ca adult si poate avea 2-3 generatii pe an. Verile racoroase si ploioase sunt favorabile inmultirii in masa.

    

                                                  

Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- resturile de produs sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor, nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

                                                                                  

                                                                                    ÎNTOCMIT,

                                                                                ing. Dina VASILIU

 

 


Vezi ce tratamente se fac în această perioadă în livezi şi în vie!

$
0
0

Vezi ce tratamente se fac în această perioadă în livezi şi în vie!

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 31 din 26 iunie 2019

Stropiti MARUL - pentru combaterea rapanului, fainarii, bolilor de scoarta, paduchelui lanos, viermelui merelor ( G2, tr.1 ), paduchelui din San-Jose ( G1, tr.3 ), acarieni, afide, insecte defoliatoare si minatoare cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

  1. SHAVIT F 72 WP – 0,2%  +  DECIS 25 WG – 0,003% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% ;
  2. STROBY DF – 0,01 –0,013% sau CHORUS 75 WG – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,015% sau 

FOLICUR SOLO 250 EW –0,05% + ACTARA 25 WG- 0,01% sau CALYPSO 480 SC– 0,02% sau DECIS 25WG– 0,003%  sau MOSPILAN 20 SP - 0,025% - 0,03 % sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

  1. CHORUS 75 WG – 0,02%  sau SYSTHANE  FORTE – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,01% sau

TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03% sau APOLLO 50 SC – 0,04%;

4. FOLICUR SOLO 250 EW – 0,05% sau CHORUS 75 WG – 0,02% + ACTARA 25 WG – 0,01% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

5. FLINT PLUS 64 WG –0,125% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau  KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau PYRINEX 25 CS – 0,3%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04%  sau MILBEKNOCK EC – 0,05%;

6. CHORUS 75 WG – 0,02% + KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04% ;

7.  MERPAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% + SULFOMAT 80 PU - 0,3% sau SHAVIT F 72 WP – 0,20%  + KARATE ZEON 50 EW – 0,015% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;      

Tratamentul se va efectua in perioada 27 iunie – 02 iulie 2019.

            Stropiti PARUL si GUTUIUL - pentru combaterea fumaginei, rapanului, moniliozei, septoriozei, patarii brune, puricelui melifer, viermelui perelor ( G2, tr.1 ), paduchelui din San-Jose ( G1, tr.3 ), acarieni, afide, insecte defoliatoere si minatoare, paduchelui lanos cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1.  SCORE 250 EC – 0,01% sau SHAVIT F 72 WP – 0,2% sau CHORUS 75 WG – 0,02% +  DECIS 25 WG – 0,003% sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% +  KARATE ZEON 50 EW – 0,015% + ENVIDOR 240 SC + 0,04% sau  

3. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau WINNER M 80 – 0,2% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau ACTARA 25 WG – 0,01% +  ENVIDOR 240 SC – 0,04%;       

Tratamentul se va efectua in perioada 26 iunie – 01 iulie 2018

            În livezile de MĂR şi PĂR unde este pus in evidenţă atac al focului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora ) se va utiliza unul din urmatoarele produse:

CHAMP 77 WG – 0,20% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,04% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% 

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

                                BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 32 din 26 iunie 2019

 

Stropiti PRUNUL - pentru combaterea moniliozei, ciuruirii bacteriene, patarii rosii a frunzelor, afide, acarieni, insecte defoliatoare si minatoare, viermelui prunelor ( G2, tr.1 ), paduchelui din San-Jose ( G1, tr.3 ) cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2%  +  DECIS 25 WG 0,003% sau  PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP - 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% + MOVENTO 100 SC – 0,1875% sau DECIS 25 WG 0,003% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.

Tratamentul se va efectua in perioada 27 iunie – 02 iulie 2019

     Stropiti CIRESUL SI VISINUL– pentru combaterea antracnozei, moniliozei, ciuruirii frunzelor, acarienilor, afidelor, insectelor defoliatoare si minatoare, paduchelui din San-Jose cu :

  1. DITHANE M 45 – 0,2% sau TOPSIN 70 WDG – 0,07% + DECIS MEGA 50 EW – 0,015%  +

ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

  1. BRAVO 500 SC – 0,15% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau

NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

 3. NOVOZIR MN 80 – 0,2% +  DECIS 25 WG 0,003% sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + NISSORUN 10 WP – 0,03% ;

      4. ZEAMA BORDELEZA TIP «MIF »– 1% + ACTARA 25 WG – 0,01%  + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

Tratamentul se va efectua in perioada 27 iunie – 02 iulie 2019 (exceptand soiurile tarzii).

Stropiti PIERSIC şi CAIS  –  pentru combaterea moniliozei, başicării frunzelor, ciuruirii, făinării, moliei vărgate, acarienilor, afidelor cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

  1. CHORUS 75 WG – 0,02%  sau TOPSIN 70 WDG – 0,07%  +  FASTAC 10 EC – 0,02% sau DECIS 25 WG 0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%;
  2. BRAVO 500 SC – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau CAPTAN 80 WDG – 0.15% sau NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Tratamentul se va efectua in perioada 27 iunie – 02 iulie 2019 (exceptand soiurile timpurii).

             Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

            La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 33 din 26 iunie 2019

 

 

Stropiti VITA DE VIE - pentru combaterea manei, fainarii, putregaiului cenusiu, patarii rosii a frunzelor, acarienilor cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

 

1. NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau CURZATE MANOX – 0,25%  + FOLICUR SOLO 250 EW – 0,4 l/ha sau

SULFOMAT 80 PU – 0,4%  + DECIS 25 WG 0,003% sau KARATE ZEON – 0,015% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

2.  SHAVIT F 72 WP – 0,2%  sau CABRIO TOP 1,5 – 2 kg/ha sau UNIVERSALIS 593 SC – 2 l/ha + KARATE  ZEON – 0,015% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%.

3. RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau  ALCUPRAL  50 PU – 0,6% sau MIKAL FLASH – 3,0 kg/ha sau DITHANE M 45 – 0,2% sau MELODY COMPACT 49 WG –1,5 kg/ha + DECIS 25 WG 0,003% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.   

4. DITHANE M-45 – 2 kg/ha + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

 

Tratamentul se va efectua in perioada 27 iunie – 02 iulie 2019.

 

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

            Alte Recomandări importante :

 

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

 

                                               ÎNTOCMIT,

                                               ing. Dina VASILIU

 

 

 

 

 

 


 

Vezi ce tratamente se fac la cartof şi la culturile de legume !

$
0
0

Vezi ce tratamente se fac la cartof şi la culturile de legume !

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 34 din 26 iunie 2019 

Stropiti CARTOFUL - impotriva manei, alternariozei, gandacului din Colorado cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

 

La efectuarea tratamentului se vor folosi doar  fungicide dacă nu sunt prezente larve de Colorado.

 

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha) sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 50,0 ml/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau   sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau BRAVO 75 WP – 0,2% (2 kg/ha) sau ZEAMA BORDELEZA TIP MIF – 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

 

      Tratamentul se va efectua in perioada 27 iunie – 02 iulie 2019.

             

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

     

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 35 din 26 iunie 2019

 

CULTURILE DE LEGUME  (tomate, ardei, castraveti, vinete, ceapa, varza) - se vor trata pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

 

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha) sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 0,175 l/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau BRAVO 75 WP – 0,2% (2 kg/ha) sau ZEAMA BORDELEZA Tip MIF – 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

 

Tratamentul se va efectua in 27 iunie – 02 iulie 2019.

 

            Insecticidele se vor aplica doar in cazul prezentei daunatorilor in culturi.

                   

            La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

            Alte Recomandări importante :

 

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

 

                                               ÎNTOCMIT,

                                               ing. Dina VASILIU

 

 

Vezi ce tratemente se fac în această perioadă în culturile de porumb!

$
0
0

Vezi ce tratemente se fac în această perioadă în culturile de porumb!

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 36 din 01 iulie 2019. CULTURILE DE PORUMB se vor trata in perioada următoare împotriva dăunatorului Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) G1 cu CORAGEN– 125 ml/ha sau FASTAC ACTIVE – 0,6 l/ha.                                                 

Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- resturile de produs sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor, nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

                                                                                  

                                                                                    ÎNTOCMIT,

                                                                                ing. Dina VASILIU

 

 

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac în livezi, în vie, la cartof şi culturile de legume!

$
0
0

Vezi ce tratamente fitosanitare se fac în livezi, în vie, la cartof şi culturile de legume!

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 36 din 17 iulie 2019

Stropiti MARUL - pentru combaterea rapanului, fainarii, bolilor de scoarta, paduchelui lanos, viermelui merelor ( G2, tr.2 ), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ), acarieni, afide, insecte defoliatoare si minatoare cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

  1. SHAVIT F 72 WP – 0,2%  +  DECIS 25 WG – 0,003% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% ;
  2. STROBY DF – 0,01 –0,013% sau CHORUS 75 WG – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,015% sau 

FOLICUR SOLO 250 EW –0,05% +ACTARA 25 WG- 0,01% sau CALYPSO 480 SC– 0,02% sau DECIS 25WG– 0,003%  sau MOSPILAN 20 SG - 0,025% - 0,03 % sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

  1. CHORUS 75 WG – 0,02%  sau SYSTHANE  FORTE – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,01% sau

TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03% sau APOLLO 50 SC – 0,04%;

4. FOLICUR SOLO 250 EW – 0,05% + ACTARA 25 WG – 0,01% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau MOVENTO 100 SC – 0,1875% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

5. FLINT PLUS 64 WG –0,125% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau PYRINEX 25 CS – 0,3%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04%  sau MILBEKNOCK EC – 0,05%;

6. CHORUS 750WG - 0,02 + DECIS MEGA 50 EW – 0,015%  + ENVIDOR 240 SC + 0,04% ;

7.  MERPAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% + SULFOMAT 80 PU - 0,3% sau SHAVIT F72 WP – 0,20%  + DECIS 25 WG – 0,003%  + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

            Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

            Stropiti PARUL si GUTUIUL - pentru combaterea fumaginei, rapanului, moniliozei, septoriozei, patarii brune, puricelui melifer, viermelui perelor ( G2, tr.2), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ), acarieni, afide, insecte defoliatoere si minatoare, paduchelui lanos cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1.  SCORE 250 EC – 0,01% sau SHAVIT F 72 WP – 0,2% sau CHORUS 750WG - 0,02 +  DECIS 25 WG – 0,003% sau PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP – 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% +  KARATE ZEON 50 EW – 0,015% + ENVIDOR 240 SC + 0,04%

3. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau WINNER M 80 – 0,2% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau ACTARA 25 WG – 0,01% +  ENVIDOR 240 SC – 0,04%;       

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

            În livezile de MĂR şi PĂR unde este pus in evidenţă atac al focului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora ) se va utiliza unul din urmatoarele produse:

CHAMP 77 WG – 0,20% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,04% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau KARATE ZEON 50 EW – 0,015%  sau ACTARA 25 WG – 0,01% sau MOVENTO 100 SC – 0.1875% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

    

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 37 din 17 iulie 2019

Stropiti PRUNUL - pentru combaterea moniliozei, ciuruirii bacteriene, patarii rosii a frunzelor, afide, acarieni, insecte defoliatoare si minatoare, viermelui prunelor ( G2, tr.2 ), paduchelui din San-Jose ( G2, tr.1 ) cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. DITHANE M 45 - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau DITHANE NEOTEC 75 WG – 0,2%  +  DECIS 25 WG 0,003% sau  PYRINEX 25 CS – 0,3% + NISSORUN 10 WP - 0,03%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% +   MOVENTO 100 SC – 0.1875% sau DECIS 25 WG – 0,003% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

     Stropiti CIRESUL SI VISINUL– pentru combaterea antracnozei, moniliozei, ciuruirii frunzelor, acarienilor, afidelor, insectelor defoliatoare si minatoare, paduchelui din San-Jose cu :

  1. DITHANE M 45 – 0,2% sau TOPSIN 70 WDG – 0,07% + KARATE ZEON 50 EW – 0,015% +

ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

  1. BRAVO 500 SC – 0,15% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau

NOVOZIR MN 80 - 0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1% + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

 3. NOVOZIR MN 80 – 0,2% +  MOVENTO 100 SC – 0.1875% sau + NISSORUN 10 WP – 0,03% ;

      4. ZEAMA BORDELEZA TIP «MIF »– 1% + ACTARA 25 WG – 0,01%  + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 38 din 17 iulie 2019

 

Stropiti VITA DE VIE - pentru combaterea manei, fainarii, putregaiului cenusiu, patarii rosii a frunzelor, acarienilor cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

 

1. NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau CURZATE MANOX – 0,25%  + FOLICUR SOLO 250 EW – 0,4 l/ha sau

SULFOMAT 80 PU – 0,4%  + DECIS MEGA 50 EW - 0.150 l/ha sau KARATE ZEON – 0,015% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%;

2.  SHAVIT F 72 WP – 0,2%  sau CABRIO TOP 1,5 – 2 kg/ha sau UNIVERSALIS 593 SC – 2 l/ha + KARATE  ZEON – 0,015% +  NISSORUN 10 WP – 0,03%.

3. RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau  ALCUPRAL  50 PU – 0,6% sau MIKAL FLASH – 3,0 kg/ha sau DITHANE M 45 – 0,2% + KARATE ZEON – 0,015% + NISSORUN 10 WP – 0,03%.   

4. DITHANE M-45 – 2 kg/ha + VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

- Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

Produsele acaricide se vor folosi doar dacă s-a depăşit pragul economic de dăunare de 5 – 10 acarieni pe frunză.

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 39 din 17 iulie 2019

 

Stropiti CARTOFUL - impotriva manei, alternariozei, gandacului din Colorado cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

La efectuarea tratamentului se vor folosi doar  fungicide dacă nu sunt prezente larve de Colorado.

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha) sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 62,5 ml/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                      

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau BRAVO 75 WP – 0,2% (2 kg/ha) sau ZEAMA BORDELEZA – 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

      Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

     Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.      

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 40 din 17 iulie 2019

CULTURILE DE LEGUME  (tomate, ardei, castraveti, vinete, ceapa, varza) - se vor trata pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

1. ACROBAT MZ 69 WG – 2,0 kg/ha (0,2%) sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha) sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha (0,04%) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau CORAGEN - 0,175 l/ha.                     

2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) sau DITHANE M-45 – 0,2% - 0,25% (2,0 kg/ha – 2,5 kg/ha) sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25% (2,5 kg/h) + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha.                     

3.  CURZATE MANOX  – 0,25%  sau BRAVO 75 WP – 0,2% (2 kg/ha) sau ZEAMA BORDELEZA tip MIF– 0,5% + TOPSIN 70 WDG – 0,07%– 0,1%  + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha. 

Tratamentul se va efectua in perioada 17 – 22 iulie 2019.

Alte recomandări:

- Dacă in perioada recomandata intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile in care nu s-a putut lucra.

-  Nu se va stropi la temperaturi ce depăşesc 22˚C.

            Insecticidele se vor aplica doar in cazul prezentei daunatorilor in culturi.                   

            La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

     Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

 

                                               ÎNTOCMIT,

                                               ing. Dina VASILIU

 

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Comasarea terenurilor şi vârsta sub 40 de ani a fermierului pot creşte subvenţia cu 70 euro/hectar!

$
0
0

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Comasarea terenurilor şi vârsta sub 40 de ani a fermierului pot creşte subvenţia cu 70 euro/hectar!

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prezent la şedinţa Colegiului Prefectural de la Sânmihaiu de Câmpie, a precizat că subvenţiile date pe suprafaţă ar putea fi mai mari, dacă fermierii şi-ar compacta suprafeţele, de la 5-la 30 hectare, ajutorul fiind cu 50 euro mai mult pentru fiecare hectar, şi dacă cererile ar fi depuse de tineri sub 40 de ani, unde s-ar mai obţine câte 20 de euro la hectar. Declaraţia a fost făcută în contextul în care datele APIA BN, prezentate de directorul executiv Florin Căpraru, arată că 65,2 % dintre fermieri au suprafeţe între 1 şi 5 hectare, iar peste 30 hectare deţin maipuţin de 2% dintre fermieri. Mai mult,  peste 45% dintre fermieri au vârsta între 60 şi 70 de ani.

„Vedem că cei mai mulţi fermieri sunt sub 5 hectare, au între 1 şi 5 hectare, iar media de vârstă este 60-70 de ani. Trebuie să înţeleagă fermierii că în momentul în care trec de la 5 hectare până la 30 de hectare, beneficiază de o plată suplimentară de 50 euro/hectar. Trebuie spus: dacă ai doar un hectar sau 2 hectare, nu comasezi şi nu îi dai la băiatul tău în arendă sau în altă formă, pierzi 50 de euro la hectar. Este o lege a arendării, se aplică, dar fără voia proprietarului nu poţi să faci acest lucru. Noi aducem acest stimulent: ia 50 euro/hectar în plus, dacă are între 5 şi 30 de hectare. Suntem la nivelul de subvenţie sub media europeană, dar putem ajunge cu toate plăţile care se fac, mai ales în zona montană ajungem şi la 400 de euro.  Sunt diverse scheme pe care le pot accesa fermierii, astfel încât îşi pot creşte subvenţia de bază. Pentru tinerii sub 40 de ani, avem subvenţie suplimentară de 20 euro/hectar. Avem 70 de euro suplimentar pe care poate să îi solicite un tânăr fermier”, a explicat secretarul de stat Sorin Roşu Mareş.

Acesta a precizat că  fondurile europene au reprezentat oşansă dedezvoltare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, mai ales în zina rurală.

„Noi agricultură performantă şi cu producţii ridicate nu avem cum să obţinem în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru că este un judeţ cu o gamă variată de relief, începând cu zonă montană, dealuri şi chiar dacă suntem la Sânmihaiu de Câmpie, noi nu avem câmpie cum este în sudul ţării. Şansa noastră, a judeţului Bistriţa-Năsăud, sunt fondurile europene. Ne este foarte clar că fără aceste fonduri europene, gestionate atât de OJ FIR cât şi de APIA, nu am fi putut să dezvoltăm judeţul aşa cum este în momentul de faţă”, a spus Sorin Roşu Mareş.

În context, acesta a menţionat că în viitorul Plan Naţional Strategic vor fi cuprinse măsuri şi pentru reţele de irigaţii în judeţe precum Bistriţa-Năsăud, chiar dacă nu sunt asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, cum prevede acum legislaţia.

 

Viewing all 384 articles
Browse latest View live