Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all 384 articles
Browse latest View live

Veres Szekely David din Ţigău cultivă hrana regilor – sparanghel

$
0
0

Veres Szekely David din Ţigău cultivă hrana regilor – sparanghel

          În satul Ţigău, comuna Lechinţa, trăiesc oameni cu idei care de care mai interesante, cu foloase practice şi aducătoare de venituri. Ţigăuanii sunt oameni deosebit de harnici, gospodari din tată-n fiu, nu se laudă cu ideile lor ci le pun în practică, fiind mânaţi mereu de o curiozitate înnăscută. Sunt pionieri în varii domenii.

          În urmă cu ceva vreme, exista la Ţigău o fermă de struţi. Veneau s-o viziteze copii şi bătrâni din sat şi de mai departe, să vadă cea mai mare pasăre care trăieşte pe pământ, să admire găinile uriaşe, mai înalte de doi metri. Apoi, Radu Petraş şi-a făcut o crescătorie de prepeliţe, pentru ouăle considerate a fi o delicatesă. Acum, acesta face cuşti pentru animale mici care iau drumul exportului. Balint Levente s-a îndrăgostit de albine, iar Laura Mate, pe lângă legume (gospodinele de aici pot fi văzute şi în piaţa Bistriţei cu produse ecologice, proaspete), cultivă trandafiri. Dar cea mai nouă idee îi aparţine lui Veres Szekely David. Un bărbat tânăr şi cuminte, foarte prietenos şi doritor de a spune şi altora din ceea ce face. A lucrat în Germania mai mulţi ani. Acolo n-a stat degeaba. Se ştie că sunt bine apreciaţi peste hotare. A muncit la o fermă de sparanghel. A furat din priviri meseria. Se îngrijea, alături de alţii, de această cultură, sparanghelul fiind o plantă foarte puţin cunoscută prin părţile noastre. După ce a revenit la Ţigău, ce şi-a zis David? De ce n-aş cultiva şi eu, acasă, în propria grădină, pe un pământ bun şi foarte productiv. Astfel că, în urmă cu trei ani a plantat primii bulbi de sparanghel şi acum a obţinut întâia recoltă. „După trei ani, am reuşit ca în propria grădină, deocamdată pe trei ari, să am o frumoasă cultură de sparanghel. Unii mă întreabă ce-s rădăcinile astea? Îs bune de mâncat? Şi le povestesc celor ce vor să mă asculte. Această plantă-legumă face parte din familia liliacae, din care mai fac parte ceapa, usturoiul, prazul. I se mai spune şi „hrana regilor”, fiindcă un rege francez (Ludovic al XIV-lea – Regele Soare 1638-1715) a poruncit să se construiască solarii pentru a avea în tot timpul anului sparanghel. Specialiştii spun că această plantă deosebită conţine substanţe miraculoase în compoziţiei ei, având proprietăţi antiîmbătrânire, protejează împotriva cancerului, previne osteoporoza, reduce riscul bolilor de inimă, este considerată un real afrodisiac, este leguma numărul unu în procesul de detoxifiere, pe scurt, este un leac în vreo 60 de boli.

          În grădină, David munceşte împreună cu soţia, Timea, aceasta fiind familiarizată cu problemele agricole deoarece lucrează la Biroul Agricol al Primăriei din Lechinţa, iar în timpul liber poate fi văzută în grădina casei din Ţigău.  Domnul David, prin cultura sparanghelului, comercializat şi în piaţa Bistriţei, este considerat „doctorul naturist”, foarte mult căutat de cei care cunosc beneficiile acestei plante.

Se spune că, dacă o dată ai consumat sparanghel devii dependent, în înţelesul bun al cuvântului, datorită gustului şi calităţii acestuia.

test2


Program normal de lucru la APIA, în 30 aprilie şi 1 mai

$
0
0

Program normal de lucru la APIA, în 30 aprilie şi 1 mai

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru a veni în sprijinul fermierilor și pentru a asigura continuitatea procesului de primire a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2018, Centrele judeţene și locale precum şi direcţiile de specialitate din cadrul APIA - Aparat centralvor avea PROGRAM NORMAL DE LUCRU în zilele de 30 aprilie  şi 01 mai 2018, cu recuperarea timpului lucrat, în condiţiile legii.

Până la acest moment a fost depus un număr de 558.183 cereri, pentru o suprafaţă de 2.384.445,67 hectare.

Data limită de depunere a Cererilor Unice de Plată este 15 mai2018, iar pentru utilizarea eficientă a timpului de lucru rugăm fermieriisă se prezinte la data și ora la care sunt programațiconform INVITAȚIEI primite.

Sprijinul financiar acordat în cadrul schemelor şi măsurilor de plăți derulate de APIA este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

test2

Caravana “Alege oaia!” va ajunge, în 12-13 mai, la Bistriţa. Petre Daea promovează programul MADR

$
0
0

Caravana “Alege oaia!” va ajunge, în 12-13 mai, la Bistriţa. Petre Daea promovează programul MADR

Caravana Campaniei naționale de informare și promovare “Alege oaia!” va opri la sfârşitul săptămânii viitoare, în perioada 12-13 mai, la Bistriţa, continuând astfel seria evenimentelor organizate de MADR începând cu toamna anului 2017. La eveniment va fi prezent ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Pentru a face cunoscută tuturor consumatorilor savoarea și diversitatea preparatelor din carne de oaie, dar și pentru a încuraja consumul de carne de oaie, toți bistriţenii și nu numai sunt așteptați timp de două zile, în Piaţa Centrală. Astfel, vizitatorii vor putea degusta tocăniță de oaie, pastramă, cârnați, brânzeturi, iar cei interesați vor putea să își procure carne și produse din carne de oaie.

Evenimentul este organizat de către Direcția Județeană pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, împreună cu DSVSA BN, Primăria Bistriţa şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de ovine.

Obiectivul final al acestei campanii este păstrarea tradițiilor locale privind obiceiurile gastronomice de preparare a cărnii de oaie, creșterea consumului de produse din carne de oaie, sprijinirea crescătorilor autohtoni de ovine și înființarea la nivel național a unei piețe de Gross, iar la nivel județean constituirea de magazine destinate comercializării cărnii și a produselor din carne de oaie.

 

test2

Vezi ce tratatamente se aplică la culturile de cereale păioase!

$
0
0

Vezi ce tratatamente se aplică la culturile de cereale păioase!

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 15 din 25 aprilie 2018

CULTURILE DE CEREALE PAIOASE se vor trata împotriva afidelor, gândacului bălos (Lema melanopaL) şi bolilor foliare şi de spic cu:

CALYPSO 480 SC – 80 ml/ha sau FASTAC 10EC – 0,1/ha sau FASTER 10 CE – 100 ml/ha sau KARATE ZEON – 0.15 l/ha + ORIUS 25 EW – 0,5 l/ha  sau BUMPER 250 EC – 0,5 l/ha sau TOPSIN 70 WDG - 1 kg/ha  sau ARTEA 330 EC – 0,4 l/ha sau ZAMIR 40 EW - 0,75 l/ha sau OPERA MAX - 2,0 l/ha

Tratamentul vizează adultul de (Lema melanopa) care se aplică doar la densităţi mai mari de 10 adulţi /mp.

In cazul bolilor (făinare, septorioză, rugini etc.), perioada optimă de tratament este formarea celui de-al doilea nod.

                                                          

 Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

-este interzis pășunatul  sau folosirea ierbii în hrana animalelor din livezile tratate  timp de 14 zile.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

                                               ÎNTOCMIT,

                                               ing. Dina VASILIU

 

 

test2

Mircea Cotuţi – fermierul care aprovizionează 72 de magazine cu legume proaspete

$
0
0
Fermieri de top

Mircea Cotuţi – fermierul care aprovizionează 72 de magazine cu legume proaspete

          Din şoseaua naţională către Năsăud, după ce ieşi din Mocod, cobori serpentinele străjuite de pomi fructiferi bătrâni cât veacul, la dreapta un indicator mare te atenţionează: producător de legume. Un drum pietruit te conduce în împărăţia legumelor, cum îmi spunea badea Măgheruşan, un gospodar de-al locului, ce semăna porumbul cu calul mânat prieteneşte de soţia gospodarului, care îmi zice: să scrieţi, să vadă domnii cum se mănâncă la noi mămăliga.

          Ajung în fermă. O clădire-birou, câteva maşini, doi câini care-şi fac datoria şi multă lume la treabă. Cât cuprinzi cu privirea solarii cu legume, sisteme de irigat, folie etc. Mă întâmpină un bărbat între două vârste: Mircea Cotuţi, nu Cotuţiu, mă atenţionează. Aşa ne-a scris, poate, la vremea respectivă notarul. Cu rădăcinile în Dumbrăviţa, coborâtor de pe Ilve şi stabilit la Mocod, domnul Mircea de la primele vorbe schimbate te convinge că-i un om de treabă, doritor să-ţi povestească, cu o voce caldă, din secretele lui de legumicultor.

          Înainte de a fi legumicultor, a fost şofer de autobuz. Ştie judeţul ca-n palmă. L-a călcat peste tot, pe drumuri asfaltate ori doar pietruite. De vreo cinci ani s-a apucat să facă legume, să ofere consumatorilor din munca lui de agricultor. Dar nu oricum, ci legume ecologice, proaspete, naturale. Roşia este roşie, ardeiul este ardei. Cu gustul din vremea bunicii. A cumpărat teren, l-a comasat, l-a lucrat inginereşte, îl fertilizează numai cu îngrăşăminte organice. Are în cultură acum 1,2 ha solarii şi 2 hectare legume în câmp. O adevărată industrie. Sute de mii de fire de plante trec prin mâinile harnice ale familiei lui Cotuţi. Pe culturi, ferma acestui om cu totul deosebit se prezintă astfel:  70 ari roşii, 20 ari gogoşari, 20 ari ardei capia, 10 ari ardei galbeni, un hectar vinete. Legume, nu glumă. Solariile parcă sunt hale uriaşe dintr-o întreprindere republicană. Când l-am întrebat cu cine lucrează mi-a răspuns cu o reală mândrie: cu familia. La 55 de ani, lucrează cot la cot toţi membrii familiei. Soţia, Maria, este alături la toate etapele muncii cu legumele, de asemenea, cei doi copii şi cei 13 nepoţi. „Ei îmi vor asigura pensia; fiindcă la noi este o adevărată familie, cu un singur buzunar, cum îmi spune interlocutorul. Banii sunt în acelaşi buzunar. De aici, din această vorbă, să înţeleagă fiecare adevărata noastră comuniune. Fiecare are locul şi rostul în grădina de legume. Şi cel mic, şi cel mai mare. Muncim cu drag, vorba cântecului. O facem cu plăcere, cu bucuria că prin legumele oferite aducem sănătate consumatorilor. Vreau să spun că noi asigurăm legumele pentru 72 unităţi de desfacere din judeţ, şi nu numai. Când ajungem, de exemplu, în piaţa Clujului, clienţii ce ne cunosc ne aşteaptă. Ştiu că avem legume de calitate şi-n cantităţi suficiente. Până la începurul iernii vindem legume”.

          Aici, la Mocod, domnul Mircea Cotuţi îşi produce singur răsadurile. Numai sămânţa l-a costat 5000 euro. Din luna ianuarie începe campania. Solariile, când temperatura este scăzută,  sunt încălzite într-un mod foarte ingenios şi practic. Prin butoaie îngropate în pământ căldura ajunge la plantele care prin viaţă. Are idei domnul Mircea. Şi-a asigurat şi sursa proprie de apă în incinta fermei. Răsadurile, la ora actuală, întrec orice imaginaţie. Fiecare lot este etichetat, se ştie soiul, când este semănat, când este repicat. Se fac tratamente, de exemplu, la roşii, până la faza de gogonele pentru ca acestea să-şi păstreze prospeţimea şi calitatea când sunt consumate. Fertilizarea se face în proporţie de 90% numai cu gunoi de găină. Costă mult, dar este foarte bun. Ajută la dezvoltarea plantelor.

          Am întâlnit aici o familie fericită, muncitoare, unită, cu oameni cu totul aparte. Cei mai tineri din familia lui Cotuţi au şi alte preocupări, tot de natură agricolă, aducătoare de reale venituri. Apicultura este una dintre acestea. Tinerii îşi pregăteau pavilionul pentru plecarea în pastoral. Anul trecut a valorificat peste 5 tone de miere. În fermă nu lipsesc nici pomii. Se plantau cireşii, iar zmeura era într-o fază foarte bună de dezvoltare. Legumicultorul Mircea Cotuţi, din Mocod, se poate mândri că oferă legumele proaspete şi de calitate consumatorilor care îi trec pragul fermei sau îşi procură legumele din unităţile de desfacere. Nu exagerăm când spunem că acesta, la Mocod, are una dintre cele mai performante ferme legumicole din judeţ.

test2

Alexandru Sălăgean: Am părăsit oraşul ca să trăiesc în împărăţia legumelor

$
0
0

Alexandru Sălăgean: Am părăsit oraşul ca să trăiesc în împărăţia legumelor

Alexandru şi Silvia Sălăgean aveau un loc de muncă bine remunerat în Bistriţa. Dorul şi dragostea faţă de sat, de pământ i-au făcut să vândă tot şi să se facă domni de ţară, cum glumeşte acesta. A copilărit în Silivaşu de Câmpie, aşa că Alexandru ştie cum este viaţa la ţară şi ce înseamnă să lucrezi terenurile agricole. L-am întâlnit îi zona satului Mocod, comuna Nimigea şi prima impresie este că, într-adevăr, a învăţat foarte bine meseria de legumicultor, după ce mulţi ani a lucrat în domeniul comerţului. „La început, când am ajuns aici, m-am ocupat de creşterea animalelor. După o vreme am abandonat zootehnia şi am trecut la munca câmpului, la legume. Deşi unii dintre consăteni nu prea aveau încredere în ceea ce voi face, nu m-am dat bătut, am continuat şi am început să-mi construiesc primele solarii. A fost greu şi a costat mult. Numai lemnul, care este foarte scump, a solicitat investiţii considerabile. Dar mi-am zis că trebuie să încerc. Şi astfel, au apărut primele solarii din cele zece pe care le deţin la ora actuală. Suprafaţa totală este de aproape 30 de ari. În prima etapă, în solariile domnului Sălăgean s-au produs verdeţuri – ceapă, spanac, ridichi. Acum, toate sunt plantate cu roşii, ardei, gogoşari, fasole.

          Alexandru Sălăgean a accesat programul destinat culturii roşiilor. A fost un mic ajutor, dar până când ajung cu legumele pe piaţă e treabă multă, bani investiţi şi o ştie orice legumicultor, foarte-foarte multe cheltuieli. Necazul cel mare vine de la lipsa forţei de muncă. Nu găsesc, deşi sunt destui care nu fac nimic, dar nu vin să câştige un ban. Am fost pe Ilve să caut femei, oameni, la plantat. N-am găsit. Aşa că, împreună cu soţia, am plantat sute şi mii de răsaduri. Asta-i marea problemă, forţa de muncă.

          Solariile domnului Sălăgean, acum, palntate, arată ca la expoziţie. Roşiile dau în floare, semn că pe la începutul lunii iunie, în prima decadă,îmi spune, speră să iasă la piaţă. Irigarea se face prin picurare în toate cele 10 solarii. Îşi produce acasă răsadurile necesare, fertilizarea numai cu îngrăşăminte naturale. Numai gunoiul de grajd l-a costat 1000 euro, garanţie că legumele ce vor fi  valorificate la vremea potrivită şi prin piaţa Bistriţei sunt de calitate, proaspete şi ecologice.

          Zi de zi, până când răsare luna, Alexandru Sălăgean este printre legume. „Aş dormi chiar aici, între ele, fiindcă îmi place să le urmăresc cum cresc, cum se dezvoltă, cum dau în pârgă. E o mare satisfacţie pentru noi, dar şi multă muncă.  Parcă nu-i aşa de greu dacă o faci cu plăcere”.

test2

Inspectorii DSVSA BN intensifică acţiunile de control în perioada de 1 mai!

$
0
0

Inspectorii DSVSA BN intensifică acţiunile de control în perioada de 1 mai!

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Bistriţa-Năsăud a dispus demararea acţiunilor specifice perioadei premergătoare sărbătorii de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.

"Scopul acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. La aceste acţiuni tematice vor participa personalul din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA), dar şi ai circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ). În perioada 27.04 - 01.05.2018 va fi asigurată permanenţa, va fi afişat programul de lucru şi numele inspectorului responsabil", se arată în comunicatul transmis de directorul executiv Ioan Bogolin.

         Controalele urmăresc respectarea condiţiilor de igienă în unităţile supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, situate în special în zonele de agrement/ localităţile de interes turistic, în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje la aşezămintele de cult cu ocazia unor sărbători religioase, hramuri bisericeşti).

         "Reamintim cetățenilor posibilitatea de a sesiza neregulile constatate la numărul de telefon al D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud – 0760 789 293– sau la numărul de telefon al Call-Center-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787- care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie", se mai mneţionează în comunicat.

 

 

  

test2

Cererile de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor se depun până în 2 mai! Luni şi marţi se lucrează la APIA BN!

$
0
0

Cererile de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor se depun până în 2 mai! Luni şi marţi se lucrează la APIA BN!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 02 mai 2018 inclusiv, se depun Cererile de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, conform prevederilor HG nr. 1179/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Cererile se depun la Centrele Judeţene ale Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

Menționăm că cererile completate de către solicitanţii prestatori ai serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale trebuiesc avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ)și vor fi însoţite de următoarele documente:

    a) dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislaţiei în vigoare;

    b) acreditarea  solicitantului  pentru  prestarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, eliberată de ANARZ;

    c) lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, avizată de ANZ, care va cuprinde: denumirea întreprinderii, adresa, CUI/CIF/CNP, după caz, codul CAEN, numărul unic de identificare a întreprinderii la APIA, numărul contractului de prestări servicii încheiat între prestator şi beneficiar, rasa şi numărul de animale care fac obiectul serviciilor, numărul de angajaţi şi cifra de afaceri, iar în cazul întreprinderilor noi, se va menţiona "întreprindere nou-înfiinţată";

    d) copia contractului între deţinătorul registrului genealogic şi prestatorul serviciului de determinare a calităţii genetice a raselor de animale sau adeverinţă eliberată de ANZ, în cazul în care acesta este altul decât deţinătorul registrului genealogic, din care să rezulte contribuţia părţilor la realizarea obiectivelor programului de ameliorare;

    e) lista activităţilor, inclusiv lucrările şi tarifele acestora pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, pentru anul de aplicare, avizată de ANZ.

Reamintim că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură arePROGRAM NORMAL DE LUCRU în zilele de 30 aprilie  şi 01 mai 2018, cu recuperarea timpului lucrat, în condiţiile legii.

test2


Au fost stabilite cuantumurile schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru Campania 2017!

$
0
0

Au fost stabilite cuantumurile schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru Campania 2017!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că au fost stabilite cuantumurile schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal aferente cererilor de plată depuse în Campania 2017, în conformitate cu Hotărârea nr. 228 din 18.04.2018 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii și schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de plată 2017.

Astfel, potrivit art. 1, alin 6 din Hotărârea mai sus menționată Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează prin raportarea plafoanelor prevăzute la alin. (5) la suprafețele eligibile pentru anul 2017, au fost stabilite următoarele cuantumuri:

- sprijinul cuplat - cânepă pentru ulei și/sau fibră – 172,3490 euro/ha;

- sprijinul cuplat - cartof timpuriu pentru industrializare – 719,9998 euro/ha;

- sprijinul cuplat - castraveți pentru industrializare – 519,9911 euro/ha;

- sprijinul cuplat - fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre -  197,7644 euro/ha;

- sprijinul cuplat - hamei – 519,8509 euro/ha;

- sprijinul cuplat - leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe – 52,4109 euro/ha;

- sprijinul cuplat - lucernă – 89,9000 euro/ha;

- sprijinul cuplat - orez – 665,1238 euro/ha;

- sprijinul cuplat - legume cultivate în sere și solare: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă – 7059,8228 euro/ha;

- sprijinul cuplat - sfeclă de zahăr – 764,1754 euro/ha;

- sprijinul cuplat - soia – 191,8550 euro/ha;

- sprijinul cuplat - sămânță de cartof – 1364,0657 euro/ha;

- sprijinul cuplat - tomate pentru industrializare – 1420,0003 euro/ha.

Plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329 din 30 septembrie 2017.

test2

Cea mai moderna ferma de bovine din Romania este la Orheiu Bistritei!

$
0
0

Cea mai moderna ferma de bovine din Romania este la Orheiu Bistritei!

Cea mai modernă fermă de bovine din România e la Orheiu Bistriței, scrie preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan. Dotată cu roboți și tehnică de ultimă generație în urma unei finanțări din fonduri europene, ferma deținută de Liviu Peica are 259 de capete și 150 ha de teren în lucru.

"Este o premieră și pentru mine și pentru cei aproape 200 de fermieri din județul nostru și din alte 14 județe care au venit să vadă roboții care hrănesc animalele, curăță bălegarul și mulg vacile. Toată această fermă funcționează cu doar doi muncitori și anul trecut a generat peste 850.000 de litri de lapte!. Felicitari, Liviu Peica, Ministerului Agriculturii si tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui frumos proiect", precizeaza presedintele Moldovan.

Preşedintele CJ a salutat faptul că Guvernul României a fost reprezentat de secretarii de stat Daniel Botănoiu și Sorin Roșu Mareș de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. "Ce se întâmplă la Ferma Peica de la Orheiu Bistriței este un model pentru întreaga Românie! Sper să fie multiplicat și în județ la noi și în toată țara!", menţioneaza Radu Moldovan.

test2

Solariile lui Florentin Bodiu din Dumitra, model de buna practica!

$
0
0

Solariile lui Florentin Bodiu din Dumitra, model de buna practica!

Presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan, a vizitat impreună cu secretarul de stat Daniel Botănoiu de la MADR şi prefectul Ovidiu Frenţ  solariile familiei Florentin Bodiu din Dumitra. "M-am bucurat să văd că programul de finanțare a culturilor de tomate demarat de Guvernul României a produs roade, cel mai bun fiind exemplul văzut astăzi! In total anul trecut la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost 57 de beneficiari ai programului și datorită succesului său, în acest an sunt înscriși 107 fermieri", declara presedintele Moldovan. Sprijinul de minimis este de 3.000 euro și pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2018“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere; Să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv. Scopul acestui program este realizarea unei producții cantitative și calitative și are rolul de a eficientiza exploatația prin capitalizare, în vederea dezvoltării unui management eficient al acesteia. În același timp, programul răspunde dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete în perioada rece a anului.

test2

Vezi ce tratamente se aplică la măr, păr, prun, viţă-de-vie şi culturile de cereale!

$
0
0

Vezi ce tratamente se aplică la măr, păr, prun, viţă-de-vie şi culturile de cereale!

ing. Dina Vasiliu

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 16 din 07 mai 2018

La  MĂR– se vor aplica două  tratamente pentru combaterea rapănului, făinarii, moniliozei, bolilor de scoarţă, viermeluimerelor ( G1 ), paduchelui lânos, acarieni, afide, insecte defoliatoare şi minatoare astfel:

Ø tratamentul I –periaoda 08-13 mai 2018 (când fructul are diametrul de 1 cm - aluna);

Ø tratamentul II – la interval de 9 – 14 zile de la efectuarea tratamentului anterior.

Se vor utiliza urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. SCORE 250 EC – 0,01% sau TOPSIN 70 WDG – 0,07% sau  SYSTHANE FORTE – 0,02% sau CHORUS

75 WG – 0,02% + AVAUNT 150 SC – 0,033% sau CORAGEN – 0,01%;

2. SHAVIT F 72 WP – 0,2% +  DECIS 25 WG – 0,003% sau FASTAC 10 EC – 0,01%;

3. CHORUS 75 WG – 0,02%  + KARATE ZEON - 0,015% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau DANTOP 50 WG – 0,015% sau ACTARA 25 WG – 0,01%;

5. CAPTAN 80 WDG  - 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau WINNER M 80 – 0,2% sau VONDOZEB – 0,2% + SULFOMAT 80 PU – 0,3% sau SHAVIT 25 EC – 0,05% sau MICROTHIOL SPECIAL – 0,3% + KARATE ZEON – 0,015% sau DANTOP 50 WG – 0,015%;

         La  PĂR– se vor aplica două tratamente pentru combaterea fumaginei, rapănului, moniliozei, septoriozei, pătării brune, focului bacterian, purecelui melifer, viermelui perelor ( G1 ), acarienilor, afidelor, insectelor defoliatoare şi minatoare, păduchelui lânos astfel :

Ø tratamentul I – periaoda 08-13 mai 2018(când fructul are diametrul de 1 cm - aluna);

Ø tratamentul II – la interval de 9 – 14 zile de la efectuarea tratamentului anterior.

Se vor utiliza urmatoarele amestecuri de pesticide :

1. SYSTHANE FORTE - 0,02% sau CHORUS 75 WG – 0,02%  + MOSPILAN 20 SP – 0,02% ;

2. DITHANE M 45 - 0,2% sau CAPTADIN 50 PU - 0,25% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau WINNER M 80 – 0,2% + DIMILIN 25 WP – 0,04% sau MOSPILAN 20 SP - 0,02%;

 

In plantaţiile de MĂR şi PĂR unde este semnalat atac al focului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora) se vor utiliza următoarele produse: CHAMPION 50 WP – 0,04% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,04%  + SHAVIT 25 EC – 0,05% sau TOPAS 100 EC – 0,02% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% + DECIS 25 WG – 0,003%  sau FASTAC 2,5 EC – 0,03%.

În plantaţiile pomicole unde se constată atac de acarieni peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ) se va folosi unul din produsele ENVIDOR 240 SC- 0,04% sau NISSORUN 10 WP – 0,03%  sau SANMITE 20 WP 0,05% - 0,075% alături de produsele recomandate în reţetele de tratament.

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 17 din 07 mai 2018

La PRUN– se vor aplica două tratamente pentru combaterea moniliozei, ciuruirii frunzelor, pătării roşii a frunzelor, acarienilor, afidelor, insecte defoliatoare, viermelui prunelor ( G1 ), viespei sâmburilor astfel :

         - tratamentul I – periaoda 08-13 mai 2018 (când fructul este de mărimea unui bob de mazăre);

         - tratamentul II – la 8 – 15 zile de la efectuarea tratamentului anterior.

Se vor utiliza urmatoarele amestecuri de pesticide :

1. CAPTAN 80 WDG  - 0,15% sau DITHANE NEOTEC 75 WG - 0,2% sau MERPAN 50 WP – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% sau VONDOZEB 75 DG – 0,2% +  DECIS 25 WG – 0,003% sau FASTAC 10 EC - 0,01% sau DANTOP 50 WG – 0,015% sau AVAUNT 150 SC – 0,033% sau CORAGEN – 0,01%;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07% + NOVADIM PROGRESS – 0,1% sau KARATE ZEON - 0,015% sau DECIS 25 WG – 0,003%.

         La CIRES– se voar aplica două tratamente pentru combaterea acarienilor, afidelor, insecte defoliatoare şi minatoare, musca cireşelor ( Rhagoletis cerasi ), antracnozei, moniliozei şi ciuruirii frunzelor astfel :

·        tratamentul Ila intrarea în pargă a soiului Ramon Oliva ( tratamentul nu se va aplica la soiurile cu

coacere timpurie şi semitimpurie ( Timpurii de Mai, Ramon Oliva, Scorospelka etc. ) ;

·        tratamentul II – la 8 – 10 zile de la efectuarea tratamentului anterior ( se aplică la soiurile cu coacere târzie

şi foarte tarzie în situaţia unei densităţi mari de Rhagoletic cerasi ) şi se vor folosi urmatoarele amestecuri de pesticide :

1. FOLICUR SOLO 250 EW – 0,1% sau SYSTHANE FORTE – 0,02% sau SCORE 250 EC – 0,015% + CALYPSO 480 CS – 0,02% sau LASER 240 SC – 0,06% sau DECIS 25 WG – 0,003% ;

2. TOPSIN 70 WDG – 0,07%  sau CHORUS 75 WG – 0,02%  + NOVADIM PROGRESS – 0,075% sau DECIS 2,5 CE – 0,05%

3. ROVRAL 500 SC - 0,1% + LASER 240 SC – 0,06%  sau FASTAC 10 EC - 0,01% sau VANTEX 60 CS – 0,007%.

         La PIERSIC şi CAIS  – se va aplica 1 tratament  (căderea coşuleţelor – fruct cât aluna) pentru combaterea moniliozei, başicării frunzelor, ciuruirii, făinării, moliei vărgate, acarienilor, afidelor cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

CHORUS 75 WG – 0,02%  sau TOPSIN 70 WDG – 0,07%  sau  CHORUS 75 WG – 0,02%   +  FASTAC 10

EC – 0,02% sau DECIS 25 WG – 0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02%.

BRAVO 500 SC – 0,15% sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau DITHANE M 45 - 0,2% sau NOVOZIR MN 80

0,2%  +  KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE -  0,06% + ACTARA 25 WG -  0,01% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau FASTAC 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS – 0,1%.

 

În plantaţiile pomicole unde se constată atac de acarieni peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ) se va folosi unul din produsele ENVIDOR 240 SC- 0,04% sau NISSORUN 10 WP – 0,03%  sau SANMITE 20 WP 0,05% - 0,075% alături de produsele recomandate în reţetele de tratament.

 

 

 

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 18 din 07 mai 2018

La VIŢA DE VIE – se vor efectua două tratamente  pentru combaterea manei, făinării, pătării roşii a frunzelor, acarienilor cu unul din următoarele amestecuri de pesticide :

·        tratamentul Icând lăstarii au 20 – 25 cm şi are loc degajarea ciorchinelui ;

·        taratamentul II – începutul înfloritului cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide :

1. ALCUPRAL 50 PU – 0,3% sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau NOVOZIR MN 80 – 0,2% + 

CALYPSO 480 SC – 0,02% + NISSORUN 10 WP – 0,03% ;

      2. SHAVIT F 72 WP – 0,2%  + DECIS 2,5 CE – 0,05% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%.;

       3.   CURZATE MANOX – 0,15% sau VONDOZEB – 0,2% sau  ZETANIL BLU – 0,3% + SULFOMAT PU – 0,3% + DECIS 25 WG – 0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% + ENVIDOR 240 SC – 0,04%.

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 19 din 07 mai 2018

La CULTURILE DE LEGUME– se vor aplica două tratamente pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:

         -  tratament I– plante tinere ( răsad recent plantat ) ;

         - tratamentul II– perioada de creştere vegetativă a plantelor şi formarea primelor flori cu unul din următoarele amestecuri de pesticide :

 

1.   CAPTADIN 50 PU – 0,2% sau DITHANE M 45 – 0,2% sau MANCOZEB 800 – 0,2% sau CURZATE MANOX PU – 0,25% sau  BRAVO 75 WP – 2 kg/ha sau ZEAMA BORDELEZA – 0,5% sau  ZETANIL BLU – 0,3% + DECIS 25 WG – 0,003% sau CALYPSO 480 SC – 0,02%  sau MOSPILAN 20 SP – 0,02%.  

         

 

 

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 20 din 07 mai 2018

CULTURILE DE CEREALE PAIOASE ( grâu, orz, ovăz, secară ) se vor trata împotriva bolilor foliare şi de spic cu:

ORIUS 25 EW – 0,5 l/ha  sau BUMPER 250 EC – 0,5 l/ha sau TOPSIN 70 WDG - 1 kg/ha  sau ARTEA 330 EC – 0,4 l/ha.

           Tratamentul se va efectua pîna  la faza de inspicare a cerealelor.

         Pentru combaterea gândacului balos ( Lema melanopa ) din culturile de cereale păioase se vor folosi unul din urmatoarele produse: CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau  FASTER 10 CE – 0,1 l/ha.

         Tratamentul se va efectua la apariţia larvelorşi se va complexa cu tratamentul pentru  boli foliare şi de spic.

Trataţi SFECLA DE ZAHĂR, SFECLA FURAJERĂ, GULII, VARZĂ, RIDICHI, IN şiCÂNEPĂ împotriva puricilor cu: NOVADIM PROGRESS – 0,2% sau CALYPSO 480 SC – 0,02%.

Tratamentul se va efectua la apariţia puricilor pe plante.

 

Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

-este interzis pășunatul  sau folosirea ierbii în hrana animalelor din livezile tratate  timp de 14 zile.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

                                      ÎNTOCMIT,

                                      ing. Dina VASILIU

 

test2

Petre Daea, la fermele de creştere a oilor şi porcilor Mangaliţa aparţinând lui Octavian Harşianu. Alege oaia, la Bistriţa!

$
0
0

Petre Daea, la fermele de creştere a oilor şi porcilor Mangaliţa aparţinând lui Octavian Harşianu. Alege oaia, la Bistriţa!

Caravana campaniei „Alege oaia!” ajunge în acest sfârşit de săptămână la Bistriţa, prilej cu care fermierii bistriţeni se vor întâlni cu Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

         În prima parte a zilei, agenda ministrului cuprinde vizitarea fermei de creştere a suinelor Mangaliţa a lui Octavian Harşianu, apoi a solariilor cu tomate ale producătorului Nicolae Roş, de la Sigmir. De asemenea,  în program figurează şi o vizită la ferma de ovine de la Blăjenii de Jos şi în plantaţia de viţă de vie şi cramă, ambele aparţinând tot lui Octavian Harşianu, „seniorul agriculturii bistriţene”.

         La ora 12.00, ministrul Petre Daea va avea o întâlnire la fabrica Netex, unde se va discuta despre producerea unor saltele din lână de oaie, cu omul de afaceri Emil Iugan.

         Deschiderea oficială a evenimentului „Alege oaia!” este programată de la ora 14.00. Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii şi alţi reprezentanţi din staff-ul Ministerului, dar şi ai administraţiei judeţene şi locale, se vor întâlni cu crescătorii de ovine şi cei care valorifică produsele, printre numele anunţate fiind Ioan Câmpean sau Emil Iugan.

 

 

test2

AFIR lansează un portal unic cu informații privind fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală

$
0
0

AFIR lansează un portal unic cu informații privind fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală

Începând cu data de 9 mai 2018, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale lansează portalul unic Fonduri europene pentru dezvoltare rurală, o platformă online dedicată furnizării printr-un singur punct de acces a informațiilor utile privind modalitățile de obținere a  fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală. Portalul poate fi accesat prin adresa www.finantare-rurala.ro.

                    „De astăzi punem la dispoziția solicitanților un instrument online util care cuprinde informații din sfera tuturor fondurilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală, fonduri gestionate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin intermediul AFIR și APIA. Mă bucur că de Ziua Europei lansăm acest portal adresat tuturor românilor interesați de obținerea finanțărilor europene și îmi doresc ca acest nou canal de comunicare să fie unul dinamic, adaptat la nevoia de informare a solicitanților și a beneficiarilor, astfel încât să putem furniza printr-un singur punct de acces online, în cel mai scurt timp posibil, informații oficiale de interes pentru fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice” a precizat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Noua platformă online cuprinde informații referitoare la sursele de finanțare disponibile pentru proiectele de investiții în agricultură și în dezvoltarea mediului rural, precum și pentru plățile directe pe suprafață, pentru plățile compensatorii de mediu și climă, pentru împădurire și pentru plăţile privind bunăstarea animalelor. 

Astfel, prin intermediul acestui instrument de informare, accesul publicului la informațiile de interes general necesare accesării și implementării fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală se realizează simplu și rapid, toate informațiile utile fiind centralizate într-un singur site.

 

test2

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Preşedintele, împreună cu Opoziţia, conlucrează pentru a bloca proiectele de importanţă pentru agricultura României

$
0
0

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Preşedintele, împreună cu Opoziţia, conlucrează pentru a bloca proiectele de importanţă pentru agricultura României

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a ataca la Curtea Constituţională a României legile privind programul de susţinere a incubaţiei şi creşterii în sectorul agricol, dar şi pe cea a programului de susţinere a crescătorilor de suine. Potrivit secretarului de stat bistriţean, demersul blochează aplicarea legilor şi activitatea din acest sector agricol.

         „Din păcate, domnul preşedinte a atacat două legi importante la Curtea Constituţională şi prin acest act nu văd altceva decât faptul că încearcă să tărăngăneze aplicarea acestor legi şi dezvoltarea sectorului. Este vorba despre legile pentru susţinerea producţiei în sectoarele creşterii suinelor şi păsărilor. Aceste două legi sunt extraordinar de importante pentru sector, prin aceste ajutoare acordate timp de patru ani de zile, undeva la 550 milioane euro, sectoare care în momentul de faţă sunt deficitare. Sunt deficitare din punct de vedere al asigurării materialului de reproducţie. Suntem acuzaţi că nu avem grijă la balanţa comercială, că nu avem grijă la importuri şi când facem ceva, beţe în roate”, a declarat secretarul de stat Sorin RoşuMareş.

         Oficialul guvernamental a menţionat că  preşedintele României colaborează cu Opoziţia, dând ca exemplu dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, când un deputat de la USR a susţinut că se intervine în economie prin susţinerea unor sectoare neproductive cu bani de la cele care produc bani.

         „Suntem acuzaţi că nu facem nimic. Evident, noi facem şi am făcut aceste legi, le-am dezbătut în Parlament, iar după ce s-au întors pentru reexaminare, acum sunt contestate la Curtea Constituţională. Este un risc major ca aceste două legi să nu se aplice din acest an. Bugetul ar fi fost aprobat pentru aceste două proiecte, dacă ar fi fost trecute legile. (...) Eu asta văd, că preşedintele, împreună cu opoziţia, conlucrează pentru a bloca toate aceste proiecte de importanţă pentru agricultura României”, a mai spus secretarul de stat de la Agricultură.

         În context, acesta s-a referit şi la faptul că preşedintele a trimis la reexaminare şi legea privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană. „Este dreptul constituţional, juridic al preşedintelui să-şi expună astfel punctul de vedere, dar vedem în ce mod sprijină atât opoziţia cât şi preşedintele dezvoltarea agriculturii. Este un sector care începe să funcţioneze, care atrage fonduri europene. Vorba ceea, „dai în calul care trage” şi probabil s-a gândit să-i pună un căpăstru calului care trage. Noi vom continua pe aceeaşi lungime de undă, vom merge înainte cu programele pe care le avem şi vom susţine până la capăt agricultura”, a concluzionat Sorin Roşu Mareş.

 

 

test2


Emil Scurtu (APIA BN): Cei din zona Şieului sunt foarte inventivi

$
0
0
Campania 2018: Suprafaţa pentru care s-a solicitat sprijin s-a mărit cu peste 4500 de hectare. Jumătate dintre fermieri au peste 60 de ani, iar suprafeţele sunt majoritar sub cinci hectare

Emil Scurtu (APIA BN): Cei din zona Şieului sunt foarte inventivi

Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ing. Emil Scurtu, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, concluziile desprinse în urma încheierii campaniei de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2018. Potrivit acestuia, pe perioada campaniei, au fost depuse la APIA BN (Centrul judeţean şi centrele locale arondate) 31.049 cereri de sprijin, cu 574 mai puţin faţă de 2017, asta pentru că mulţi au preferat să-şi arendeze terenul. Suprafaţa pentru care s-a solicitat sprijin este de 188.848,61 hectare, cu 4559,31 hectare mai mult decât în campania precedentă
„Activitatea a fost intensă. Au fost şi ore suplimentare, au fost şi sărbători legale în care am lucrat, dar faptul că am ajuns ieri să fim mândri de ceea ce am făcut este o satisfacţie. Angajaţii vor primi recompensa pentru orele suplimentare lucrate. Durerea mea cea mare la ora actuală este că am făcut atâtea eforturi pentru a conştientiza fermierii să vină să îşi depună cererea. Au fost atâtea intervenţii, inclusiv cu sprijinul Direcţiei Agricole, să îi sunăm pe cei care nu aui venit, să mergem pe la ei pe acasă, să îi convingem să îşi depună cererea. Eu cred că am reuşit şi sper ca alte campanii să fie mult mai uşoare decât aceasta, din punctul de vederere al prezenţei fermierilor”, a declarat ing. Emil Scurtu. De altfel, ultimele cereri au fost depuse marţi, la ora 19.
Şeful APIA BN a menţionat că este un progres faţă de anul trecut, fapt care va determina şi accesarea mai multor fonduri europene. Anul trecut pentru sprijinul pe suprafaţă şi cel pentru animale, în conturile fermierilor au intrat 64 de milioane de euro. „În comparaţie cu alte judeţe, îi depăşim pe cei care au suprafeţe mai mari, fiindcă sunt măsuri de agro-mediu, ecologic, animale care au sprijin cuplat, vaca de lapte, bivoliţă, care au valori mari la sprijinul cuplat şi sumele se adună. Cei de pe zona Şieului, Şieuţului sunt foarte inventivi şi cam iau toate măsurile de sprijin care se pot lua. Încearcă să facă şi transfer de exploataţii pe tineri, ca să poată face proiecte la AFIR, instalarea tinerilor fermieri etc. Este îmbucurător pentru noi, în condiţiile în care fermierul poate lua sume importante de bani şi chiar au luat de la noi”, a mai menţionat directorul APIA BN.
În ceea ce priveşte vârsta celor care au depus cerere unică în 2018, de remarcat este faptul că peste 14.000 persoane au peste 60 ani. Mai mult, 5800 fermieri au peste 50 ani, iar alţi 5800 au trecut de 40 ani. În aceste condiţii, remarca şi ing. Scurtu, „forţa de muncă din agricultura judeţului este foarte îmbătrânită”. Pe suprafeţe deţinute, predomină fermierii care au între 1 şi 5 hectare, şi anume peste 20.000, alţi 9.000 de fermieri având până în 30 hectare.

Până în 30 mai, fermierii au posibilitatea să-şi completeze actele sau să le rectifice, să adauge teren, după ce obţin adeverinţele, sau să-şi schimbe culturile, fără a fi penalizaţi. De la 1 iunie, vor începe înregistrarea în baza de date, controalele preliminare şi eşantionarea controalelor pe teren – teledetecţie şi control clasic. Din 4 iulie ar urma să debuteze controalele în teren. Palata avansurilor, ar urma să se facă din 16 octombrie, iar plata regulară din 1 decembrie 2018.

test2

Buletin de avertizare: Tratament la cartof

$
0
0

Buletin de avertizare: Tratament la cartof

LaCARTOF– se vor efectua tratamente împotriva manei, alternariozei, gandacului din Colorado astfel: tratamentul 1 – in perioada 30 mai - 4 iunie 2016 ( la aparitia larvelor de vârsta a II – a a gândacului

din Colorado );

  • tratamentul 2 – la un interval de 7 - 15 zile faţă de tratamentul anterior la care se vor folosi

doar  fungicide dacă nu mai sunt prezente larve de Colorado.

Se vor utiliza următoarele amestecuri de pesticide:

  1. DITHANE M 45 – 2 kg/ha sau BRAVO 75 WP – 2 kg/ha sau ALCUPRAL 50 PU – 0,5% sau

 CURZATE MANOX – 0,25% sau RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha sau POLYRAM DF - 1,8 kg/ha + ACTARA 25 WG – 0,06 kg/ha sau MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau LIDER 200 SL – 0,3 l/ha sau   KOHINOR 200 SL/(TALENT-a doua denumire comerciala) – 0,25-0,30 l/ha (in functie de gradul de infestare).

La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.

            Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

 

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

 

                                                ÎNTOCMIT,

                                                ing. Dina VASILIU

 

.

Măsuri pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în zonele de agrement/localităţile de interes turistic în perioada minivacanţelor de Rusalii şi de 1 Iunie

$
0
0

Măsuri pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în zonele de agrement/localităţile de interes turistic în perioada minivacanţelor de Rusalii şi de 1 Iunie

În conformitate cu programul stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Bistriţa-Năsăud a dispus demararea acţiunilor specifice perioadei minivacanţelor de Rusalii (24.05.2018 - 28.05.2018) şi de 1 Iunie (01.06 – 03.06.2018), prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.

Scopul acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.

            La aceste acţiuni tematice vor participa inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) şi ai circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).

            Controalele oficiale se vor efectua în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

            Controalele urmăresc respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinără şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul, respectarea cerinţelor generale de igienă a alimentelor conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 852/2004, verificarea eligibilităţii materiilor prime şi a trasabilităţii produselor, verificarea implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP şi a programelor de autocontrol.

            Reamintim cetățenilor numărul de telefon Call-Center-ului A.N.S.V.S.A. - 0800 826 787- care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

   Director executiv,

                                                                 Dr. BOGOLIN IOAN  

.

Buletin de avertizare: Tratament fâneţe

$
0
0

Buletin de avertizare: Tratament fâneţe

FANETELE,   se vor trata împotriva Cosasului fanetelor (Polysarcus denticaudus Charpentier) cu:

FURY 10 EC – 0,2 l/ha sau FASTER 10 CE – 0,1 l/ha

           Fig. 1 Cosasului fanetelor - Polysarcus denticaudus Charpentier

Rugam informarea organelor abilitate (administratia locala precum si Oficiul Fitosanitar Bistrita – Nasaud ) in cazul sesizarii prezentei acestui daunator in populatii mari.

Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

-este interzis pășunatul  sau folosirea ierbii în hrana animalelor din livezile tratate  timp de 14 zile.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

 

 

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

                                                                     

ÎNTOCMIT,

ing. Dina VASILIU

.

A fost confirmat primul focar de PPA la mistreţi în judeţul Satu Mare. DSVSA BN a demarat acţiuni de instruire

$
0
0

A fost confirmat primul focar de PPA la mistreţi în judeţul Satu Mare. DSVSA BN a demarat acţiuni de instruire

director executiv, dr. Ioan Bogolin

În data de 29 mai 2018 a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la mistreţ, în judeţul Satu-Mare, Fondul de Vânătoare Noroieni, aflat în zona de supraveghere, conform Deciziei 419/2018 referitoare la unele măsuri privind PPA în România.

Din investigaţia epidemiologică preliminară reiese ca sursă naturală de infecţie, migrarea mistreţilor, având în vedere distanţa mică până la zonele infectate din Ungaria şi Ucraina.

În data de 30 mai 2018 s-a întrunit Unitatea Locală de  Decizie (ULD)  din cadrul  Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu-Mare în vederea aprobării planului de măsuri pentru controlul bolii PPA la mistreţi.

Au fost stabilite temporar două zone în jurul cazului: o zonă infectată şi o zonă de risc maximinclusă în zona infectată.

Grupul Naţional de Experţi va fi convocat şi va definitiva aceste zone, conform prevederilor Directivei 2002/60/EC.

Zona infectată cuprinde patru fonduri de vânătoare, iar zona de risc maxim cuprinde fondul de vânătoare unde a fost găsit cadavrul mistreţului la care s-a diagnosticat PPA.

În zona infectată şi în zona de risc maxim au fost aplicate prevederile Directivei 2002/60/EC.

În această situaţie, există riscul ca agentul patogen să se răspândească la alte exploataţii de porcine şi la porcii sălbatici din alte fonduri de vânătoare.

În acest context epidemiologic, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus măsuri de reinformare, popularizare, instruire a tuturor factorilor implicaţi în profilaxia şi controlul PPA.

În vederea informării celor care, într-o formă sau alta, vin în contact cu suinele domestice sau cu porcii mistreţi şi în scopul intensificării prelevării de probe pentru supravegherea pasivă, DSVSA Bistriţa-Năsăud a demarat activităţi intense de instruire a reprezentanţilor fondurilor de vânătoare şi a medicilor veterinari.

Prin Ordinul 56/26.01.2018 al Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost constituit Grupul Local de Experţi în Vânat şi Vânătoare la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, denumit GLE.

DSVSA a solicitat întrunirea GLE care va analiza riscurile în actualul context epidemiologic şi va dispune măsurile care se impun pentru respectarea în judeţ a prevederilor din Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane aprobat prin HG 830/2016 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv,măsurile care se aplică pentru porcii mistreţi din fondurile cinegetice, parcurile naţionale, crescătoriile de vânat şi complexurile de vânătoare, precum şi a măsurilor stabilite în acest sens prin Hotărârile Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Bistriţa-Năsăud. 

.

Viewing all 384 articles
Browse latest View live