Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all 384 articles
Browse latest View live

APIA: Câţi bani au de primit fermierii la finalul anului 2017?

$
0
0

APIA: Câţi bani au de primit fermierii la finalul anului 2017?

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a autorizatla plată suma totalăde 385,4 milioane euro, reprezentând plata regulară aferentăCampaniei 2017, pentru un număr de 576.220 fermieri care au depus Cerere unică de plată.

Din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) s-au plătit 361,2 milioane euro, iar diferența de 24,2 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național, conform tabelului de mai jos:

 

Schema/măsura de plată

Suma autorizată

(euro) 

- plata regulară -Campania 2017

 
 
 
 

Schema de plată unică pe suprafață (SAPS)

106.483.704,11

 

Schema de plată redistributivă

12.388.115,87

 

Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă

și mediu (plata pentru înverzire)

211.472.842,78

 

Schema de plată pentru tinerii fermieri

1.701.069,32

 

Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic – ovine/caprine

8.627.575,12

 

Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic – taurine de carne

2.280.369,62

 

Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic – vaci de lapte

17.955.801,52

 

Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic - bivolițe de lapte

252.227,41

 

Măsura 10 - Agromediu și climă

3.746.230,22

 

Măsura 11 - Agricultura ecologică

1.488.329,36

 

Măsura 13 - Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice

17.524.740,73

 

Măsura 214 - Plăți de agromediu

1.473.638,18

 

 

Reamintim că plăţile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din FEADR la cursul de schimb de 4,5390lei pentru un euro.

Facem precizarea că începând cu data de 16 octombrie și până în prezent APIA a autorizat la plată pentru Campania 2017 suma totală de 1,345 miliarde euro, reprezentând avans și plată regulară.

 

 

 


Vezi ce programe de ajutor de minimis sunt preconizate în agricultură în 2018!

$
0
0

Vezi ce programe de ajutor de minimis sunt preconizate în agricultură în 2018!

          În 2018, vor continua programele de ajutor de minimis pentru cultivarea tomatelor în spaţii închise, în baza HG 39/2017, şi pentru lână, în baza HG 500/2017, însă este preconizată şi lansarea altor programe în agricultură, a declarat ing. Ioan Nuţu Tabără, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud. Potrivit acestuia, ministerul de resort are în vedere un program pentru creşterea suinelor, în fapt porcii din rasele Bazna şi Mangaliţa, în avicultură (păsări), acvacultură (peşti), apicultură (albine), dar şi pentru taurine şi bubaline.

          „În 2018, se preconizează programe de investiţii în centre de colectare lapte, în centre de colectare, depozitare, spălare şi prelucrare a lânii, în centre de colectare, depozitare şi procesare legume şi fructe, în stâne montane şi puncte de sacrificare ovine şi caprine în zona montană”, a mai menţionat ing. Ioan Nuţu Tabără.

          De altfel, pentru colectarea lânii, în judeţul nostru există un astfel de centru la Sângeorz Băi, însă sunt necesare investiţii în suplimentare, pentru a dat plus valoare acestui produs, în condiţiile în care lâna a fost trimisă în Republica Moldova pentru a fi spălată şi ulterior valorificată.

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Programul de dezvoltare a raselor Bazna şi Mangaliţa ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare!

$
0
0

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Programul de dezvoltare a raselor Bazna şi Mangaliţa ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare!

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare ar urma să fie aprobat o hotărâre privind programul naţional menit să stimuleze creşterea porcilor din rase vechi, Mangaliţa şi Bazna.

         „Este un program care se adresează micilor crescători, în sensul că aceştia vor beneficia de achiziţia gratuită a purceilor, în momentul de faţă este maximum zece. Ei vor avea asigurată desfacerea, adică vor semna un contract cu un abator autorizat pentru minimum jumătate dintre purcei. Prin acest program nu am vrut altceva decât să valorificăm eficient surplusul de furaje care există pe piaţă, respectiv porumb, grâu, orz etc., iar în al doilea rând să creştem efectivul de porci din aceste rase care sunt de o valoare extraordinară. Pe vremea lui Ceauşescu, vestitul Salam de Sibiu se făcea din carne de porc Bazna, care are o grăsime extraordinară, cu colesterol bun pentru organism, la fel şi Mangaliţa”, a declarat Sorin Roşu Mareş.

         Secretarul de stat de la Agricultură a declarat că acest program a suscitat un interes destul de mare în rândul fermierilor. Programul va fi implementat prin direcţiile judeţene pentru agricultură, fermierii având termen 90 de zile pentru a se înscrie, ulterior aprobării acestui act normativ.

         În prezent, se identifică fermele de reproducţie de unde vor fi distribuiţi purceii – înscrişi în Registrul Genealogic – astfel de exploataţii existând la Sibiu, Hunedoara etc.

         Altfel, obiectivele stabilite prin bugetul de stat pe 2018 la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt atragerea de fonduri europene, continuarea programelor de succes din anul precedent (cultivarea de tomate în spaţii închise şi programul lâna), dar şi zootehnizarea României. Oficialul guvernamental a punctat câteva din priorităţile din acest an ale ministerului de resort, şi anume înfiinţarea unor centre de preluare şi prelucrare primare a lânii, centre de abatorizare locală, susţinerea crescătorilor de suine care deţin capacităţi de reproducţie, susţinerea crescătorilor de păsări (în speţă a incubatoarelor), dar şi programe pentru pescuit şi acvacultură. Revitalizarea creşterii bubalinelor, a raselor de taurine  Bălţată Românească şi Brună, dar şi acordarea de miere în şcoli (un borcan de 250 ml/lună/elev) reprezintă alte priorităţi ale Ministerului Agriculturii.   

 

 

Din 2018, sistemul antigrindină ar putea proteja şi Bistriţa-Năsăud

$
0
0

Din 2018, sistemul antigrindină ar putea proteja şi Bistriţa-Năsăud

Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor ar urma să devină operaţional şi în judeţul Bistriţa-Năsăud, în 2018 sau cel mai târziu anul viitor, a anunţat secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul unei conferinţe de presă.

         „La nivelul ministerului, există un sistem naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Deocamdată, el acoperă doar o parte din ţară. În anii 2018-2019 se va finaliza dezvoltarea sistemului, astfel încât 95% din teritoriul ţării să fie acoperit de acest sistem. Noi vom beneficia de acest sistem, nu ştiu dacă în 2018, dar voi face toate demersurile să se realizeze acest lucru, de acest sistem de protecţie. Vom avea două staţii, la Târnăveni şi Maramureş, care pot să acopere şi judeţul Bistriţa-Năsăud. Este un lucru foarte important pentru că ştim ce s-a întâmplat în primăvară cu căderile de gheaţă”, a menţionat Sorin Roşu Mareş.

         În acest an, au fost operaţionale 34 puncte de lansare, acoperindu-se o suprafaţă totală de 500.000 hectare pentru combaterea căderilor de grindină.

 

Atenţie, apicultori! 24 ianuarie, termen limită pentru identificarea stupilor şi stupinelor!

$
0
0

Atenţie, apicultori! 24 ianuarie, termen limită pentru identificarea stupilor şi stupinelor!

Ultimul termen pentru identificarea stupilor şi stupinelor, conform Ordinului 251/2017 pentru aprobarea Sistemului Unitar de Identificare este 24.01.2018. “Menţionăm că identificarea stupilor si stupinelor este obligatorie pentru toţi deţinătorii de familii de albine. Vechiul sistem cu plăcuţe achiziţionate prin intermediul asociaţiilor de profil  nu mai este valabil”, informează ing. Cornel Hetrea de la Oficiul Judeţean de Zootehnie Bistriţa-Năsăud.

         Documentele necesare sunt o cerere de alocare a codului de identificare a stupinei, copie act identitate BI/CI, copie certificat de înregistrare fiscal (după caz) şi copie adeverinţă care atestă proprietatea şi numărul de familii de albine înscrise în Registrul Agricol.

Documentele pot fi prezentate personal la sediul OJZ Bistriţa, din str. Tărpiului nr.21A (în curte la APIA), sau pot fi trimise prin e-mail-ul la adresa oarz.bistrita@anarz.eu.

 

APIA BN: 31 ianuarie, termen limită pentru depunerea cererilor de plată pentru subvenţia la motorină

$
0
0

APIA BN: 31 ianuarie, termen limită pentru depunerea cererilor de plată pentru subvenţia la motorină

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2018 inclusiv, se depun Cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2017 (trim. IV al anului 2017).

Cererile se depun la Centrele Judeţene ale Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor  mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este de 1,7385 lei/litru.

Pentru sectorul vegetal, cererile de plată pentru rambursare se depun însoțite de următoarele documente:

a)      documente care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă, după caz;

b)      situația centralizatoare a cantităților de motorină achizitionate/utilizate la lucrări mecanizate, aferente perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9;

c)      copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;

d)      copie a documentelor de identitate și/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare;

e)      adeverință în original de la Registrul agricol, cu suprafețele aflate în exploatare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare;

f)       adeverință în original de la Direcția pentru agricultură județeană, pentru suprafețele plantate cu vienobilă, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

Pentru sectorul zootehnic, cererile de plată pentru rambursare se depun însoțite de următoarele documente:

a)      situația centralizatoare a cantităților de motorină achizitionate/utilizate pentru sectorul zootehnic, aferentă perioadei  pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 9 din OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare;

b)      copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;

 

c)      situația privind calculul efectivului rulat / efectivului mediu realizat, întocmită de beneficiar și vizată de medicul împuternicit de liberă practică, după caz, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 10  din OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare;

d)      copie de pe cererea depusă de către apicultori la consiliul local în vederea asigurării acestora de vetre de stupină temporare sau permanente;

e)      copie a documentelor de identitate și/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

 Pentru sectorul înbunătățiri funciare, cererile de plată pentru rambursare se depun însoțite de următoarele documente:

a)          situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate pentru irigații, aferentă perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 9 din OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare ;

b)         copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;

c)          situația centralizatoare a cantităților de apă pentru irigații, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 11 din OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare ;

d)         copie a facturilor de apă din care să reiasă volumul de apă consumat de către beneficiar/procesul-verbal de confirmare a volumului de apă livrat pentru irigații, întocmit de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) în baza Legii nr. 133/2017 pentru modificarea și completarea Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004și pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare;

e)          situația suprafețelor irigate, pe structuri de culturi, aferentă perioadei pentru care se solicită ajutorul de stat;

f)          copie a documentelor de identitate și/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare;

g)         dovadă cont trezorerie dacă au intervenit modificari ale coordonatelor bancare față de cererea inițială.

Toate documentele depuse în copie  vor  fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnatură și vor purta sintagma “conform cu originalul”.

 

 

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

Program de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. Ce condiţii trebuiesc îndeplinite?

$
0
0

Program de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. Ce condiţii trebuiesc îndeplinite?

Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița vor beneficia, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susținere a acestora în vederea producerii cărnii de porc, pentru creșterea, îngrășarea și livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangalița către un procesator/altă persoană juridică, potrivit unei Hotărâri adoptate în ședința de astăzi a Guvernului. La această schemă de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița și procesatorii/alte persoane juridice care defășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii, activități de comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne, activități de comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne.

Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați crescătorilor de porci.

Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:

a) să deţină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

b) să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică;

c) să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract;

d) să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap;

e) să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică;

f) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările și completările ulterioare.

Furnizorii de porci solicitanți ai ajutorului de minimis, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) sa dețină scroafe și/sau scrofițe, înscrise în registrul genealogic;

b) să furnizeze purcei înțărcați către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare;

c) purceii să fie identificați potrivit legislației în vigoare.

Procesatorii și alte persoane juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare și să îi transporte către beneficiari,
să  încheie contract cu beneficiarii pentru creșterea și îngrășarea purceilor,
să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50% din efectivul de purcei destinat îngrășării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap
să plătească beneficiarului prețul stabilit prin contract.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalita și procesatorii/alte persoane juridice, pot solicita înscrierea în Program, în baza unei cereri, care se depune la direcția agricolă județeană (DAJ), care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum și în registrul de evidență al ajutorului de minimis.

Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 mil. lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație, de la bugetul de stat.

Opt cazuri de trichineloză depistate în judeţ!

$
0
0

Opt cazuri de trichineloză depistate în judeţ!

În luna decembrie, au fost diagnosticaţi cu trichineloză opt porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei din localităţile Arcalia, Dumitriţa, Liviu Rebreanu, Sângeorz Băi, Valea Borcutului, Ciceu Mihăieşti, Maieru şi Rodna.

Potrivit directorului executiv Ioan Bogolin de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, în conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis au fost despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului.


Amenzi şi produse alimentare confiscate de inspectorii DSVSA BN, în preajma sărbătorilor

$
0
0

Amenzi şi produse alimentare confiscate de inspectorii DSVSA BN, în preajma sărbătorilor

În perioada  4 decembrie 2017-5 ianuarie 2018, inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat 153 controale pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor în abatoare, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul. În pieţele şi târgurile din juteţ controalele s-au efectuat împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

“Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 21 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 25.200 lei, 3 avertismente şi s-au confiscat 80,7 kg produse alimentare (25,8 kg pastă mici, 42,5 kg preparate din carne, 12,4 kg produse de panificaţie şi produse zaharoase)”, menţionează directorul executiv Ioan Bogolin.

Potrivit şefului DSVSA BN, în urma controalelor s-au constatat deficienţe cu privire la ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. De asemenea, verificările DSVSA BN au arătat că medicul veterinar de liberă practică împuternicit a întârziat nejustificat cu peste 15 zile față de termenul prevăzut în normele sanitare veterinare pentru înregistrarea în baza națională de date informatice a suinelor, ovinelor şi caprinelor, pentru înregistrarea mişcărilor şi a evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale şi pentru corectarea erorilor sau că au fost eliberate documente sanitare veterinare de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în alte condiţii decât cele prevăzute în normele, instrucţiunile şi dispoziţiile în vigoare.

 

APIA BN: Peste 70% dintre fermierii bistriţeni şi-au primit subvenţiile. Peste 44 milioane euro au intrat în conturi

$
0
0

APIA BN: Peste 70% dintre fermierii bistriţeni şi-au primit subvenţiile. Peste 44 milioane euro au intrat în conturi

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că suma totală autorizată la plată până în prezent,  reprezentând avans și plata regulară aferentă Campaniei 2017, este de 1,529 miliarde euro.

         La nivel judeţean, 70.07% dintre cereri au fost autorizate atât pentru avans cât şi pentru plata regulară, suma totală depăşind 44 milioane euro. Astfel, din cele 31.367 cereri depuse (din care au fost excluse cererile neeligibile), pentru avans au fost autorizate la plată 26.473 cereri, adică 86,26%. Suma totală autorizată pentru avans din Fondul European de Granatre Agricolă, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi cofinanţarea de la bugetul naţional, numai în Bistriţa-Năsăud ajunge la 26,663,272 milioane euro.

         Potrivit directorului executiv Emil Scurtu de la APIA BN, la plata finală, în lunile decembrie şi parţial din ianuarie, au fost autorizate la plata reagulară, 21.980 cereri, pentru care s-au plătit 17,369,050 milioane euro.

         Per total, plata finală a fost făcută pentru 70% dintre fermieri, sumele depăşind 44 milioane euro.

         Pentru Campania 2017, APIA a autorizat la plată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)și din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) următoarele scheme / măsuri:

·        Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS);

·        Schema de Plată redistributivă;

·        Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu;

·        Schema simplificată pentru tinerii fermieri;

·        Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic;

·        Măsura 10 - Agromediu și climă;

·        Măsura 11 - Agricultură ecologică;

·        Măsura 13 - Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;

·        Măsura 214 - Plăți de agromediu.

Plăţile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de valutar stabilit de către Banca Centrală Europeană de 4,5993 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,5390lei pentru un euro.

În conformitate cu art.75, alin.1 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, plățile din cadrul schemelor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor.

 

Medicii veterinari din judeţ, convocaţi de urgenţă de DSVSA BN. Noi focare de pestă porcină

$
0
0

Medicii veterinari din judeţ, convocaţi de urgenţă de DSVSA BN. Noi focare de pestă porcină

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistrița-Năsăud a convocat, în regim de urgenţă, medicii veterinari oficiali din cadrul structurilor răspunzătoare de sănătatea animalelor și identificare, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți și medicii veterinari prestatori în cadrul explatațiilor comerciale autorizate și a exploatațiilor de tip A care dețin suine. Decizia a venit pe fondul confirmării a două noi focare de pestă porcină africană la porci domestici, pe teritoriul României, în județul SatuMare.

În cadrul şedinţei,  au fost punctate apariția de noi focare de PPA în Ucraina și Republica Moldova, confirmarea  a două focare noi de pestă porcină africană la porci domestici în județul Satu Mare, dar şi stabilirea măsurilor privind prevenirea apariției bolii, a conduitei și responsabilităților conform Ordinului nr. 112 din 2017 care completează Ordinul nr.35 din 2016 și a HG 830/2016.                         

„Pe lângă caracterul informativ și lucrativ al întâlnirii, aceasta a avut rolul menținerii unui grad de alertă ridicat urmărind sensibilizarea tuturor medicilor veterinari prezenți asupra riscurilor la care este expusă în caz de izbucnire a bolii, populația de suine domestice și sălbatice de pe teritoriul județului și nu numai, precum și impactul economic major pe care l-ar putea avea evoluția acestei boli. Un rol important în descoperirea la timp a eventualelor focare de boală îl au deținătorii de animale din specia suină care au obligația de a anunța în cel mai scurt timp medicul veterinar cu privire la orice semn clinic sau suspiciune de îmbolnăvire”, menţionează dr. Ioan Bogolin, director executiv al DSVSA BN.

Potrivit acestuia, medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți le revine sarcina de a notifica DSVSA BN toate cazurile de îmbolnăvire apărute la porcii pe care-i au în localitățile de pe raza circumscripțiilor de asistență și să opereze cu maximă responsabilitate în baza de date intrările și ieșirile din efective.  

 

În mijloc de iarnă, albinele au ieşit la zborul de curăţire. Un semn bun sau dimpotrivă?!

$
0
0

În mijloc de iarnă, albinele au ieşit la zborul de curăţire. Un semn bun sau dimpotrivă?!

Albinele, aceste „insecte” esenţiale pentru natură, cu o viaţă socială complexă, care surprind şi astăzi, au „anunţat”, în prima decadă a lunii ianuarie când temperatura a depăşit 10-12 grade, sosirea primăverii. Atunci, albinele au ieşit la zborul de curăţire, un fenomen anormal la mijlocul lunii ianuarie. În fiecare zi de joi, la sediul Filialei ACA din Bistriţa, se întâlnesc apicultorii şi discută despre problemele cu care se confruntă. Inginerul Constantin Rais, un specialist şi în apicultură, este profesorul care dialoghează cu apicultorii mai tineri sau mai în vârstă, propun soluţii, caută rezolvări şi se întreabă dacă şi când şi apicultura va fi pe agenda prioritară a guvernanţilor. La aceste întâlniri aflăm lucruri foarte interesnate despre viaţa albinelor. Iată câteva dintre ele:

-Ştiaţi că într-un stup sunt în jur de 60.000 albine, că în fiecare zi albinele dintr-un stup vizitează în jur de 225.000 flori, pentru un kg miere pe stup ele parcurg în jur de 8000 km, iar viteza cu care zboară depăşeşte 24 km/oră.

          Şi ar mai fi o curiozitate, şi anume că ele, albinele, bat din aripi de 12.000 ori pe minut.

          Discuţia cu inginerul Rais a pornit de la întrebarea dacă au avut de suferit albinele până-n prezent.

- De obicei, iarna, cam 2-3 luni, albinele stau în ghem. Consumă mai puţină hrană, dar când ies afară datorită temperaturii consumă mult şi, ca atare, stuparul trebuie să intervină. Ca atare, trebuiesc stimulate suplimentar.

          - Şi, ce putem face în această situaţie?

          - Prin administrarea de turte, care se găsesc în unităţile apicole sau apicultorii şi le prepară singuri. Fiecare cum crede de cuviinţă. Reţete sunt destule în revistele de specialitate. Stuparii mai în vârstă, cu experienţă, din judeţ, şi avem încă, din fericire, destui din această categorie, ştiu reţete de zeci de ani cu rezultate foarte bune. Albina e aceeaşi, deşi natura s-a mai schimbat.

          - În Bistriţa sunt câţiva producători care comercializează mierea de albine. O întrebare pe care şi-o pun mulţi consumatori: mierea de albine cristalizează?

          - Răspunsul este foarte simplu: toată mierea de albine cristalizează. Unele sortimente mai repede, altele mai târziu. Procesul de cristalizare denotă faptul că mierea este 100% naturală şi este cauzat de conţinutul mare de glucoză. Sigur, mierea cristalizată poate fi readusă în starea iniţială prin încălzire. Fiecare apicultor care doreşte are propriul procedeu. Eu am făcut un experiment. Am dat unui consumator să guste miere cristalizată şi miere în stare lichidă (încălzită). Prima şi-a păstrat în totalitate toate calităţile. Cristalizarea nu înseamnă că mierea este proastă sau că are zahăr. Nimic mai fals. Doar mierea de salcâm rezistă mai mult timp până ce se cristalizează. Mierea de rapiţă sau de floarea soarelui, spre exemplu, cristalizează foarte repede. Deci, să fim liniştiţi că mierea cristalizează nu diminuează sub nicio formă calitatea acesteia.

          - Există însă un sortiment de miere, refuzat de unii consumatori datorită aspectului mai puţin comercial, o miere închisă la culoare...

          - Este mierea de mană care, aşa cum aţi spus, nu are un aspect prea comercial. Pot să spun că este singurul sortiment care nu provine din nectarul florilor. Sunt două surse ale acestei categorii de miere; prima ar fi secreţia unor arbori precum: brad, stejar, fag, molid, salcie; a doua sursă este dată de nişte musculiţe, de afide. Aşa că, putem consuma miere de mană, care este foarte bună pentru oameni şi, deci, să nu o ocolim numai pentru că are o culoare mai neagră.

          - Consumă românii miere de albine?

          - Din păcate nu ne putem înscrie în rândul celor care consumă multă miere de albine. Acest medicament universal se consumă la noi de trei ori mai puţin decât la ceilalţi europeni, deşi suntem pe locul şapte în Europa la numărul de familii. Normal şi sănătos ar fi să consumăm cam 100 g/zi fiecare locuitor. Dintr-o statistică rezultă că se consumă în jur de 400-500 g/an de locuitor. Cam puţin, nu-i aşa! În judeţul nostru există, deşi anul trecut nu a fost unul deosebit de bogat, cantităţi suficiente de miere pe care să o oferim consumatorilor.

          - Cu ce probleme se confruntă acum apicultorii bistriţeni?

          - Cu aceleaşi probleme cu care se confruntă în general apicultorii din ţara noastră. Sperăm însă că se vor găsi soluţiile necesare şi solicitate de mai multe ori pentru ca şi apicultura să devină o prioritate, fiindcă este o sursă aducătoare de sănătate. Toate problemele cu care ne confruntăm vor fi discutate în luna februarie, în data de 10, când va avea loc Adunarea Generală a Apicultorilor din judeţul nostru.

Ocazie istorică pentru salvarea de la dispariţie a raselor de porci Bazna şi Mangaliţa

$
0
0

Ocazie istorică pentru salvarea de la dispariţie a raselor de porci Bazna şi Mangaliţa

Ing. zootehnist şi jurist Andron Traian Ioan

Recent lansatul program pentru înmulţirea şi creşterea porcilor din rasele locale Bazna şi Mangaliţa iniţiat de M.A.D.R. - dacă va fi aplicat corect şi cu un nivel al subvenţiei mai ridicat -  ar putea fi, pe de o parte, o excelentă posibilitate de extindere a ofertei de carne sănătoasă obţinută prin practicarea unei zootehnii prin excelenţă ecologice, şi totodată un colac de salvare de la dispariţie a raselor Bazna (în principal) şi respectiv Mangaliţa (ceva mai greu şi cu efort financiar mai mare).

                    Faptul că încă din fragedă copilărie, mai întâi în mica gospodărie a bunicilor şi părinţilor mei, iar mai apoi în mica mea exploataţie agricolă am crescut şi îngrăşat aproape în fiecare an porci de Bazna şi/sau metişi dintre Bazna şi rasele Duroc, New Hampshire, Wessex ori Marele Alb, iar în anumiţi ani şi porci Mangaliţa, mă determină să scriu o serie de articole în care să arăt îmbinând propria mea experienţă cu date din literatură de specialitate, atât calităţile-(punctele tari), cât şi defectele (punctele slabe) ale celor două rase.

                       Scriu acest material în special pentru tinerii potenţiali fermieri crescători de animale care în ultimele trei decenii n-au învăţat prin şcolile de profil decât despre Landrace, Marele Alb, Chester Withe, Pietrain, P.I.C., şi alte creaţii ale zootehniei moderne cu-n potenţial genetic foarte ridicat în condiţii de zootehnie industrială, dar care se adaptează mai greu ori aproape de loc (rasa Landrace) creşterii şi mai ales furajării din agricultură ecologică.

Despre   Porcul de Bazna -  Descris într-un mod mai puţin convenţional şi mai puţin  rigid decât în tratatele de zootehnie

               Până prin anii 1995-2000, era foarte cunoscut în judeţul Bistriţa-Năsăud datorită culorii lui caracteristice negru cu-n brâu alb, de lăţime variabilă peste picioarele din faţă, spete şi piept. Crescătorii de pe Valea Someşului superior numeau această culoare caracteristică PRIAN –porc prian - iar cei de prin zonele Budeşti – Sânmihai - Lechinţa , KESEU—porc Keseu.

 

Telegrafic, înainte de a descrie mai pe larg rasa, arăt că la un potenţial genetic pentru producţia de carne  cu 15 - 25%, mai mic decât al raselor albe de carne, Bazna este porcul care MĂNÂNCĂ ABSOLUT ORICE, de la balega de cal – am văzut cu ochii mei - în Parva, în Valea Mare şi-n Munţii Apuseni, urmând otava mai ales de trifoliene, iarba de orice fel, cartofi, sfeclă, mere, jir şi ghindă, borhot de distilerie etc., şi până la găini moarte, cum am văzut de asemenea cu propriii mei ochi în fosta fermă de la Floreşti a Fostei I.Av.S  Cluj, înainte de anii 1990 când şef de fermă era Ing. Sălcudeanu Mihai (tatăl). Bineînţeles că-n Parva şi Munţii Apuseni porcii Bazna ajungeau la 100-120 kg în viu de-abia pe la un an şi jumătate, pe când la Floreşti la 8-10 luni depăşeau binişor suta de kilograme datorită hranei foarte bogate în proteină animală.

              Cea de-a doua calitate de excepţie a porcului de Bazna este adaptabilitatea la creşterea în aer liber, pe păşune, în ciurda de porci ca-n zona Budeşti– Sânmihai – Lechinţa sau în padocuri, ocoale împrejmuite de regulă în spatele şurii ori grajdului (aşa-numitele porcării)-cum se mai practică sporadic în zona montană. Ajungând în acest punct al expunerii mele, îmi aduc cu plăcere aminte de explicaţia sui generis pe care, copil fiind, am primit-o de la regretatul medic veterinar Achim Mihai de la C.S.V. Viişoara care, atunci când l-am întrebat de ce preferă să crească porci de Bazna şi nu Landrace, mi-a răspuns (citez din memorie): “Pentru că scroafele Bazna pot făta din martie şi până-n octombrie afară în padoc sub un simplu şopron cu acoperiş pe patru stâlpi şi le furajezi cu ce poţi, pe când la purceii de rasă Landrace le trebuie căldura şi lapte praf ca şi la copiii nou născuţi din secţia de neonatologie a maternităţilor umane. De la o scroafă Bazna care-ţi fată 8-9 purcei afară în padoc în lună martie, vei înţărca sigur 7-8 poate chiar 9, dar de la o scroafă Landrace, în aceleaşi condiţii, ai mari şanse să nu înţarci niciunul”.

Din lipsă de spaţiu întrerup aici acest prim episod despre Porcul de Bazna, promiţându-le cititorilor fideli ai ziarului că-n numerele viitoare -funcţie de spaţiul disponibil - voi reveni cu modul de formare, descrierea fenotipică, a parametrilor de reproducţie şi-a performanţelor productive ale celor două rase locale de porci Bazna şi Mangaliţa. Scriu în mod absolut gratuit şi dezinteresat, în special pentru tinerii care au posibilitatea să crească animale, cu oarecare mâhnire în suflet pentru că, profesional, şi-n cazul meu se-mplinesc din păcate, cele scrise în Balie la: I, Samuel VIII,4: „Toţi bătrânii lui Israel s-au strâns/  Şi au venit la Samuel la Rama./ Ei i-au zis:” Iată şi tu eşti de-acum bătrân/ Şi copiii tăi nu călca pe urmele tale”.

Rog toţi cititorii ziarului să primească din partea mea asigurarea celei mai distinse consideraţii.

      Ing. zootehnist şi jurist Andron Traian Ioan

 

 

Activitatea târgurilor de animale din Bistriţa-Năsăud a fost suspendată!

$
0
0

Activitatea târgurilor de animale din Bistriţa-Năsăud a fost suspendată!

Prefectul Ovidiu Frenţ a convocat luni Centrul Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Năsăud , la propunerea DSVSA Bistriţa-Năsăud, în contextul evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în Satu Mare, precum şi pe teritoriul Ucrainei şi a Republicii Moldova, şi ţinând cont de nivelul de risc ridicat de introducere a virusului în judeţ.

         „În cadrul şedinţei au fost actualizat Programul pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud şi aprobat prin Hotărârea nr. 1 din 22.01.2018. Principalele modificări şi completări aduse vizează suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate privind vânzarea/cumpărarea animalelor vii, până la noi dispoziţii”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

         De asemenea, va fi constituit un Grup Local de Experţi în vânat şi vânătoare, prin ordin al prefectului, alcătuit din specialişti în vânătoare şi experţi tehnici pentru pestă porcină africană din cadrul DSVSA BN. Acest grup va urmări ca prevederile HG 830/2016 reactualizată să fie aplicate de decidenţii şi gestionarii în vânătoare şi vânat în ceea ce priveşte organizarea partidelor de vânătoare, biosecuritatea acestora, vânătoarea selectivă, sistarea hrănirii mistreţilor, păstrarea carcaselor după vânătoare până la obţinerea rezultatelor de la laborator, ecarisarea fondurilor de vânătoare.

         Tot prin ordin al prefectului vor fi constituite comisii mixte de control care să verifice respectarea cerinţelor privind mişcarea porcinelor domestice pe teritoriul judeţului. De asemenea, vor fi identificate terenuri pentru incinerare/îngropare şi utilaje pentru săpare/astupare, necesare în cazul neutralizării alternative.

        „În cazul suspiciunii/confirmării prezenţei PPA pe teritoriul judeţului, Unitatea Operaţională Locală împreună cu Grupul Local de Experţi în vânat şi vânătoare va elabora Planul de acţiune privind intervenţia în focarul/focarele de PPA şi de populare a exploataţiilor care va fi supusă aprobării Centrului Local de Combatere a Bolilor”, se menţionează în comunicatul semnat de prefectul Ovidiu Frenţ şi dr. Ioan Bogolin, directorul executiv al DSVSA BN.

          

Scurt istoric al formării rasei de porci Bazna!

$
0
0

Scurt istoric al formării rasei de porci Bazna!

În anul 1870, Transilvania încă nu apartinea României şi avea administraţie de regulă straină. Acea administraţie a început însă construirea de căi ferate în Transilvania. Prima “organizare de şantier”-(cum s-ar numi astăzi) - pentru începerea construirii de căi ferate de către o firmă din Anglia acelor vremuri a avut sediul în localitatea balneară Bazna de lângă Mediaş.

Administrator al Băilor Bazna era atunci un anume Francois Ehrlich, medic balneolog, despre care am aflat din sursele bibliografice de limba germană, c-ar fi fost un fel de francez germanizat, originar din Alsacia-Zona Colmar, însurat cu o săsoaică din partea locului. Englezii au importat atunci din Comitatul Berkshire (Anglia) un prim nucleu destul de numeros de porci din rasa englezească Berk. În primii ani, până prin 1890, acea crescătorie ar fi funcţionat în regim absolut închis din raţiuni de carantină sanitar-veterinară, produsii sacrificându-se pentru consumul micii colonii engleze care lucra în şantierul căii ferate.

Cu toate acestea, din acel nucleu, în anul 1872, Francois Ehrlich obţine o pereche de porci de rasa Berk, un vier şi o scroafă neînrudită cu vierul, dar gestantă cu-n alt vier dintr-o altă linie genealogică. Deci două linii genealogice.

Şcoliţi la Deutscheakerbauschule - şcoala săsească de agricultură - de la Marienburg –Feldioara de astăzi- şi deci foarte receptivi la progres agricol, saşii din Bazna şi din împrejurimi şi-au dus la montă scroafele de rasa MANGALIŢA Blondă (albă) la acel vier. Produşii metişi heterozigoţi obţinuti în primele generaţii au uimit prin calităţile lor de precocitate, proporţie mare de carne în carcasă şi însuşiri materne ale scroafelor metise, caractere pentru care 70-80% dintre vierii de rasa Berk au dovedit o dominantă absolută. 

Norocul a făcut ca în acea perioadă director al şcolii săseşti de agricultură de la Feldioara să fie un maestru economist – în germ. Oekonomierat - sas pe nume Walter Jakob, unchiul soţiei lui Francois Ehrlich. Walter Jakob  a facut publice imediat performanţele productive ale acestei populaţii metise de porci, mai întâi în toate publicaţiile de limba germană din Transilvania, şi ulterior şi-n ziarele de limba română şi maghiară din epocă. Încă din anul 1874, sub auspiciile Siebenburghischelandwirtschschaftlisches  Verrein – Sindicatul agricol al saşilor ardeleni - se înfiinţează la şcoala din Feldioara o crescătorie de porci cu un nucleu matcă de 250 de scroafe, profilată apoi în scurt timp exclusiv pe structurarea genetică şi selecţionarea pe baze ştiinţifice a rasei de porci Bazna (în germanî Baassnerschweinerasse).

În anul 1932, fiul lui Walter Jakob de la Feldioara obţine titlul de Doctor în Agronomie al Institutului Agronomic de la Bucureşti cu teza “Etude du porc Bazna”, publicată în Anale de L’Institut National Zootehnique, Tomul 1, anul 1932. Din întâmplare, un exemplar din acea teză de doctorat am găsit şi eu între cărţile de specialitate pe care mi le-a cumparat regretatul meu tată , de la batranul medic veterinar Paier Francisc, care şi-a trăit ultimii ani din viaţă la Livezile.

Între timp, în paralel cu acest prim nucleu de selecţie, după anul 1880, aclimatizându-se şi înmulţindu-se nucleul de porci de rasa Berk ai antreprizei de căi ferate, au inceput să se vânda vieri de rasa Berk şi către alte comune sau către diferiţi crescători particulari cu posibilităţi material -  baronul Bethlen de la Beclean, baronul de la Bonţida, baronul Veserenyi la Zalău, Asociaţia agricultorilor din Hochstadt (hostezenii nemţi maghiarizaţi din Cluj), la diferite asociaţii zonale ori chiar comunale  Landwirtschaftschlische Wereine - ale saşilor, evreul Zulli Roif  - proprietarul de atunci al morii Steaua din Gherla, medical veterinar Zigler din Turda etc., etc.

Tot de la doctorul Paier ştiu că după lipirea Basarabiei la România se puteau aduce relativ uşor şi ieftin, pe calea ferată vieri Berk de prin judeţele de atunci Hotin şi Soroca. Adusese şi dumnealui de două ori când era medicul veterinar al Camerei Agricole Bistriţa şi al Plasei Năsăud.

Copiindu-se schema de încrucişare de la saşi, vierii Berk au montat scroafe Mangaliţa în localităţile de limba maghiară, metisii Berk x Mangaliţa

numindu-se la început KENDOS DISZNO. De acolo vine probabil denumirea populară de porc keseu, utilizată cu referire la culoarea tipica a rasei, în zonele Budeşti - Sânmihai –Ţaga - Sărmaş- Mociu.

Bătrânul medic veterinar Paier îmi povestea când eram copil că în epoca respectivă, porcul Bazna fixat genetic era încă puţin răspândit, dar  devenise o adevărată modă încrucişarea în masă a scroafelor de Mangaliţa cu vieri de rasa Berk. După a doua generaţie, când efectul heterozis se diminua,  scroafele metise din F2 sau F3 erau montate cu vieri comunali ori ai privaţilor din tipul săsesc, De Bazna, care fusese fixat genetic prin consangvinizare moderată de către şcoala de la Marienburg şi din care între timp apăruseră crescătorii - fiice la saşii din Dipşa, Tărpiu, Dumitra, Lechinţa, Teaca, la ungurii din Jeica, Nimigea şi Fântâniţa etc. Dintr-alta sursă istorică - regretatul Boca Pompei - am aflat că primii români care au înfiinţat o asemenea crescătorie fiică de porci De Bazna au fost grănicerii năsăudeni – Regna - crescătoria fiind localizată undeva pe la Ciceu Mihăieşti sau Ciceu Giurgeşti unde Regna avea teren arător producător de cereale. Am şi un început de dovadă scrisă despre asta, ea provenind de la regretatul istoric bârgăuanul Theodor Ghitan.

Astfel că la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Porcul de Bazna - tipul vechi - era deja relativ bine fixat genetic şi fenotipic.

Dupa război, în anul 1952, s-a înfiintat Statiunea de Cercetări Zootehnice de la Bonţida, şi pe nucleul de acolo s-a derulat cea de-a doua etapă din evoluţia acestei rase, despre care, din lipsă de spatiu în ziar, voi scrie într-un alt viitor număr al ziarului.

Până atunci, să nu uităm însă motto-ul săsesc al libertăţii evanghelice, care tradus în româneste spune:  “Celui care înseteaza, îi voi da să bea din izvorul vieţii mele”. La fel, extrapolând în profesia de zootehnist, sunt gata să dau eu tot ce ştiu,  tuturor tinerilor care vor să se apuce de crescut animale. Că au plecat destui tineri români slugi din Spania şi până în Irlanda. Ar fi timpul să mai rămână şi pe acasă să continue ocupaţiile strămoşilor lor.

Cu cea mai distinsă consideraţie pentru toti cititorii ziaului.

 

Ing. zootehnist şi jurist Andron Traian Ioan, 0755. 277470


Emil Iugan: Mă preocupă foarte mult ca Legea muntelui să fie una sănătoasă şi benefică locuitorilor din zona montană

$
0
0

Emil Iugan: Mă preocupă foarte mult ca Legea muntelui să fie una sănătoasă şi benefică locuitorilor din zona montană

Patru parlamentari au inițiat un proiect legislativ prin care vor să modifice Legea muntelui şi propun înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui, cu scopul de a asigura legătura dintre Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru a pune în aplicare strategiile și politicile specifice zonei.Parlamentarii susțin că în prezent este în vigoare Legea muntelui nr. 347/2004 și având în vedere data la care a fost elaborată această lege, precum și numeroasele modificări legislative naționale și europene cu privire la dezvoltarea și protecția zonei montane, aceasta nu mai corespunde realităților actual.

          Tocmai din acest motiv, la iniţiativa omului de afaceri Emil Iugan, a avut loc, zilele trecute, la Sângeorz Băi o întâlnire cu această temă. Întâlnire cu ocazia căreia au fost stabilite câteva amendamente care au fost deja depuse şi urmează să fie dezbătute în senat în aceste zile. Printre cele 10 măsuri propuse a fi introduse în lege putem amintii: construcţia de stâne ecologice, tradiţionale din fonduri de la Guvernul României; înfiinţarea de puncte de colectare şi valorificare a lânii, trebuie amintit aici faptul că în oraşul staţiune Emil Iugan a înfiinţat deja un astfel de centru unde oierii îşi pot valorifica lâna. La nivel naţional se doreşte apariţia a încă 7 centre de colectare a lânii pe modul implementat deja la Sângeorz Băi.

De asemenea, se doreşte ca, pe lângă aceste centre de colectare, să fie făcute şi altele care să se ocupe cu spălarea lânii iar unul dintre ele, declara Emil Iugan, ar urma să fie în Sângeorz Băi. Până acum Emil Iugan a avut discuţii cu 4 primari din diferite zone ale ţării care şi-au exprimat sprijinul pentru materializarea acestei idei, şi anume: apariţia de puncte şi procesare lapte; puncte de sacrificarea a animalelor; centre de achiziţionare şi prelucrare a fructelor de pădure.

Din păcat, ţara noastră este unul dintre cei mai mari exportatori de materie primă, vorbim aici de fructe de pădure şi în acelaşi timp un importator de produse prelucrate. Aşa că, în viziunea lui Emil Iugan şi a Forumului Montan, în colaborare cu Cooperativa Agricolă de Producţie de Gradul I Grup de Producători Sângeorz Băi, cea mai bună şi mai avantajoasă soluţie ar fi aceea ca fructele de pădure să fie colectate şi prelucrate la noi în ţară şi pentru asta este nevoie ca Legea Muntelui să prevadă fonduri şi susţinere pentru aşa ceva.

Un alt deziderat al grupului de iniţiativă este acela referitor la ajutorul de minimis pentru creşterea porcilor din rasa Mangaliţa şi Bazna.

La întâlnire au fost prezenţi Emil Iugan,  prof. Lazăr Latu, director al Agenţiei de zone Montane, prof. dr. Dănuţ Gâţan, director CEFIDEC şi vicepreşedinte al Forumului Montan European, prof. Avram Fiţiu, USAMV Cluj, prof. dr Radu Rei, preşedintele zonei montane, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud - Ioan Ţintean, primari, dar şi fermieri din zona de munte , de pe valea Bârgaielor, fermieri din Ţara Năsăudului, fermieri din Spermezeu, dar şi de pe Valea Someşului şi Ilvelor. Au participat peste 150 de persoane interesate de soarta zonelor de munte, a fermierilor şi a locuitorilor din această zonă.

Emil Iugan declară că implementarea acestei legi are ca scop final crearea de noi locuri de muncă, evitarea exodului populației tinere, obţinerea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin posibilitatea vânzării produselor obținute în fermă, creșterea nivelului de bunăstare a populației, dezvoltarea unor parteneriate public-private cu scopul valorificării potențialului local, valorificarea pe plan local și național a produselor montane, tradiționale, agricole, ecologice, constituirea sau dezvoltarea formelor asociative indiferent de domeniu în vederea creșterii competitivității economice a teritoriului, creșterii calității vieții și menținerea tinerilor în zona montană, dar și creșterea ponderii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii în industria agroalimentară.

Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată şi urmează să fie dezbătut în perioada imediat următoare.

 

Scurt istoric al formării rasei de porc Bazna (etapa a II-a, după al doilea război mondial)

$
0
0

Scurt istoric al formării rasei de porc Bazna (etapa a II-a, după al doilea război mondial)

Ing. zootehnist şi jurist Traian Ioan Andron

În anul 1949, s-a început timid, înfiinţarea S.C.Z. Bonţida. De la industriaşul Zulli Roif, care era încă proprietarul morii Steaua din Gherla , s-au cumparat atunci prin fostul I.S.A.R., 8 scroafe, provenite din părinţi moderat înrudiţi între ei, care deşi aveau culoare de Bazna, erau fenotipic foarte apropiate – cu excepţia culorii- de caracterele rasei Berk (trunchi lung, păr rar, urechi relativ mici etc.). De la un sas din Sighişoara s-a cumpărat un vier cu formatul corporal şi culoarea tipice rasei - aşa-zis pe atunci tipul săsesc de Feldioara - şi de la un alt crescător din Căşei de lângă Dej, un al doilea vier mai apropiat fenotipic de Mangaliţa (urechi lungi şi aplecate înainte, păr abundant şi cu tendinţe de ondulare, format corporal scurt şi gros, culoarea fiind însă tipică rasei De Bazna). Cu acest prim nucleu a început munca de selecţie şi structurare genetică. Rezultatele fiind promiţătoare, în anul 1953, s-au mai adus doi vieri  de la GAS Tzetkea regiunea – pe atunci - Oradea, despre care am aflat doar că proveneau genealogic din crescătoria naţionalizată a unui  grof.

Soarta a făcut să aflu toate aceste detalii şi înca multe altele, deosebit de interesante din patru surse, şi anume regretatul prof. univ. dr. Mureşan Eugen, care-şi începuse în acei ani cariera profesională ca medic veterinar al SCZ-ului Bonţida, onor dl. prof. Virgil Salantiu, care a fost înainte de-a se dedica carierei didactice universitare medicul veterinar al CSV Bonţida, şi chiar de la îngrijitorul şef - brigadierul zootehnic - dintre anii 1949-1972 de la sectorul zootehnic, care la pensionare în 1982 s-a retras în oraşul Gherla unde-si construise casa şi care, din întâmplare pentru mine, a fost cumnat cu bunica soţiei mele.

Pasiunea pentru pictură a distinsului profesor Salantiu ne-a lăsat chiar şi un splendid tablou pictat în ulei cu o scroafă Bazna culcată pe o pajişte care alăptează un cuib de 8 purcei. Eu am şi astăzi o fotocopie a acelui splendid tablou făcută cu permisiunea d-lui profesor, cand eram prin anul 3 de facultate. Cea de-a patra sursă directă a informaţiilor mele a fost regretatul prof. univ. dr. Şerban Alexandru, care a proiectat în acei ani toate adăposturile de animale construite de S.C.Z., si de numele căruia se leagă importul vierilor din rasa Angler Sattelschwein.

Din păcate pentru cititorii pasionaţi, spaţiul foarte limitat din ziar nu permite publicarea a tot ceea ce ştiu pe aceasta temă –unele din ele cu multe picanterii zootehnice şi politice din acele vremuri - dar dacă voi reuşi să trec de “cenzura” unora care n-au învăţat zootehnia cu dragoste şi din plăcere, ci doar pentru a deveni ingineri  voi publica, poate pe site-ul D.A.J., un articol mult mai detaliat despre subiect. Dacă nu, voi publica acel articol mai detaliat în varianta on-line a ziarelor care vor dori să-l publice. Dar sa revenim la porcii noştri.

 In anul 1958 au ajuns la Bonţida primii patru vieri din rasa Angler Sattelschwein, care erau foarte frumoşi d.p.d. v. fenotipic dar ca genealogie  – din cauza incompetenţei profesionale a tovarăşului trimis în RDG să-I selecţioneze - erau cu toţii fraţi buni dintr-un singur cuib de purcei ai unei singure scroafe. În anul 1959 s-au adus tot din fosta RDG alţi patru vieri din patru linii genealogice complet diferite, dar de această dată fuseseră trimişi doi oameni după patru vieri, unul fiind regretatul prof.dr  Şerban Alexandru – ing. agronom, fost moşier, vorbitor perfect de limba germană - ca să selecţioneze vierii, iar celalalt fiind un tovarăşi de la securitate ca să-l supravegheze pe distinsul prof. Şerban să nu cumva să evadeze în fosta RFG, dată fiind originea “putredă”din foşti moşieri a prof. Şerban.

Produşii de încrucisare din primele trei generaţii dintre vierii Sattelschwein cu scroafele Bazna au fost deosebit de reuşiţi, cu o vigoare heterozigotă peste aşteptări, unii dintre vieruşi depăşind datorită efectului heterozis chiar şi sporul mediu de creştere în greutate al rasei paterne Sattelschwein. Aproape toţi masculii necastraţi erau preluaţi şi repartizaţi de fostele O.J.R.S.A.-uri ca vieri comunali ori ai C.A.P.-urilor din zonele unde erau ceruţi. Uneori chiar şi dintre produşii de culoare complet neagră – cam 5-6% dintre purcei erau negri - se trimiteau vieri pe Valea Streiului în zona Hunedoarei. Nu se dirijau spre îngrasare decât 10, cel mult 12% dintre purceii de ambele sexe obtinuţi.

Din relatările verbale ale unchiului Molnar - brigadierul zootehnic - am aflat că singurul punct slab al metişilor cu Sattelschwein a fost metabolismul fosfo-calcic defectuos, mulţi dintre vieri având aplomb în X la membrele anterioare şi apărând relativ des dezmorexii sacrale ori coxo-femurale –popular se numesc dejdinari - la scroafele în lactaţie. Tot de la brigadierul zootehnic ştiu că încrucişarea cu Sattelschwein n-a fost doar de infuzie care ar fi trebuit să se limiteze la o singură generaţie, ci în primele două, chiar trei generaţii, fiicele unui vier Sattelschwein dintr-o anumită linie genealogica erau împerechiate tot cu vier Sattelschwein dar din altă linie genealogică, ajungându-se astfel la o metisare oarecumva  de absorbţie până pe la F2 sau F3.

Dacă la asta mai adăugam şi faptul ca vreme de un deceniu principalul criteriu de selecţie fenotipică a metişilor rezultaţi a fost ca aceştia să fie cât mai asemănători cu vierul tată de rasă Sattelschwein, precum şi coeficienţii ridicaţi de heritabilitate şi repetabilitate ai formatului corporal şi lungimii carcasei la suine, ne putem explica de ce astăzi dacă analizăm visual -  comparand  imaginile dintre rasele Bazna si Angler Sattelschwein -  acestea sunt fenotipic  foarte, foarte asemănătoare. Cei care nu mă cred, n-au decât să scrie pe Google,  Rasa Bazna - imagini şi respectiv Angler Sattelschwein  pig-images, şi să compare ceea ce văd. Dacă ştiinţa zootehnică românească ar mai fi ce-a fost odată, s-ar putea face o analiză de profil genetic cu cariotip, cariograma, profil metabolic etc. care ar putea stabili cu multă exactitate câte dintre genele celor două rase sunt  comune, determinând fenotipuri identice şi câte nu.

Nu de alta, dar s-ar părea că actuala noastră rasă Bazna a devenit în timp un fel de rasă fiică a raselor Sattelschwein si Wessex Sadleback dar  perfect adaptată creşterii ecologice. Cunoscătorii de limba germană pot afla că de fapt chiar rasa Sattelschwein este un fel de rasă fiică a rasei Wessex Sadleback. Cine nu mă crede să citească în Wikipedia cum s-a format rasa Sattelschwein. Cautaţi pe internet imagini cu cele trei rase şi comparaţi! Poate cuiva dintre privaţii cu bani îi vine şi ideea unui import,  date fiind resursele financiare limitate ale statului.

Şi-apoi să nu uităm că între 1949 şi 1970 s-au difuzat de la Bonţida aproximativ 1800 de vieri şi 2500 de femele de reproducţie în zona de creştere de 12 judeţe a rasei (după datele comunicate într-o revistă de specialitate de fostul CRRSA).

Rog toţi cititorii să primească asigurarea celei mai distinse consideraţii din partea mea

 

Apicultorii bistriţeni şi-au premiat tinerii stupari de peste 80 de ani! Două familii de albine, donate Liceului Agricol Beclean

$
0
0

Apicultorii bistriţeni şi-au premiat tinerii stupari de peste 80 de ani! Două familii de albine, donate Liceului Agricol Beclean

Apicultorii bistriţeni, membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Filiala Bistriţa –Năsăud, s-au reunit sâmbăta   în cadrul Adunării Generale anuale, în sala de conferinţe a Hotelului Diana. Lucrările au fost conduse de ing. Constantin RAIS, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România Filiala Bistriţa –Năsăud.

Au dat curs invitaţiei preşedintele ACA România – ing. Ioan Fetea, preşedinte de onoare ACA România, senior al apiculturii românesti – ing. Virgil Dobrota,  ICDA Bucureşti - dr. Bogdan Poncea.

Invitaţi de onoare au fost “tineri” stupari bistriţeni, cu vârsta de peste 80 de ani, precum  Ioan Sfrangeu din Sângeorz Băi, Iosif Logigan din Milaş, George Avram din Leşu, Vasile Hodoroga din Maieru, Vasile Dâncu din Runcul Salvei, Mihai Pirtoc din Bistriţa, Carp Isip din Rebra şi Vasile Calaciu din Bistriţa.

Din partea oficialităţilor judeţene ne-au  onorat cu prezenţa dr. Florin Abadi  - DSVSA , Emilia Chiric  şi Nicolae Lupşan  - APIA BN, Florin Barteş - OJFIR BN şi ing. Cornel Hetrea  – OJZ.

În cadrul ordinii de zi, au fost prezentate o dare de seamă pentru activitatea asociaţiei în anul 2017, raportul comisiei de cenzori ai A.C.A.  Filiala B-N, descărcarea de gestiune, o serie de probleme interne de funcţionare, dar şi alte aspect.

De asemenea, au fost prezentate material de specialitate, precum “Albina încotro?”, temă adusă în atenţie de către preşedintele  de onoare al ACA România, senior al apiculturii româneşti – ing. Virgil Dobrota din Sibiu. În plus, aau fost făcute informări privind Programul Naţional Apicol  2017-2019, modul de accesare a fondurilor europene pentru dezvoltarea stupinelor, identificarea stupinelor si stupilor.

          “Pentru activitatea in domeniul apicol şi pentru sfaturile pe care le-au dat generaţiilor tinere, au fost premiaţi cu diplome de onoare “tinerii” stupari bistriţeni cu vârsta de peste 80 de ani. A fost votată sponsorizarea  Liceului Agricol din Beclean cu două familii de albine, echipate complet, afumător, mască apicolă, ca material didactic. Sperăm ca tinerilor elevi să le fie insuflată dragostea pentru albine. Mulţumim invitaţilor şi participanţilor care ne-au onorat cu prezenţa la Adunarea Generală a Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Filiala Bistriţa –Năsăud”, ne-a declarat preşedintele filial judeţeena a Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, ing. Constantin Rais.

 

 

 

Formarea rasei de porci Bazna, după mutarea nucleului de elită de la Bonţida la Turda!

$
0
0

Formarea rasei de porci Bazna, după mutarea nucleului de elită de la Bonţida la Turda!

ing. zootehnist și jurist Traian Ioan Andron

Începând cu anul 1968, punându-se bazele creşterii porcilor în sistem industrial în aş-numitele ISCIP-uri, s-au importat în România mai multe rase perfecţionate de porci – Duroc, Pietrain, Hampshire, Chester White şi Wessex Sadleback - în efective suficient de mari pentru a produce vierii taţi terminali în schemele de hibridare industrial. Nucleul de Wessex de la fostul ISCIP de la Gorneşti (Mureş) a rezistat în rasă curată până prin anii 90, la lichidarea - prin privatizare- a ISCIP-urilor.

Dată fiind culoarea aproape identică cu porcul Bazna şi rezistenţa organică deosebită a rasei Wessex care şi-n ţara de origine – Anglia - se pretează creşterii ecologice pe păşune, la sugestia regretatului ing. zootehnist Florentin Carpan, sugestie acceptata şi însuşită automat de conducerea de atunci a CRRSA-ului, de regretaţii Alexoiu, Liciu etc- au apărut încă înainte de mutarea nucleului de selecţie de la Bonţida la Turda , vieri din patru linii genealogice ale rasei Wessex, aduşi de la Gorneşti. Unchiul Andrei – brigadierul zootehnist- îmi povestea că aceştia aveau formatul corporal tipic al rasei Landrace şi culoare de porc Bazna cu brâul alb ceva mai îngust. La început, văzându-le conformaţia fină, îngrijitorii vorbeau intre ei că acei vieri nu vor rezista ei înşişi în condiţiile de creştere gospodarească de la Bonţida, cum să mai şi procreeze purcei. Dar pesimismul îngrijitorilor nu s-a adeverit. Vierii Wessex s-au dovedit a fi deosebit de viguroşi, virili si longevivi.

Şi de această dată, la fel ca la încrucişările cu Sattelschwein, purceii obţinuţi din încrucişare au manifestat o vigoare heterozigotă deosebită, având un corp lung şi crestere rapidă şi mai ales, dispărând total dezmorexiile – dejdinarile - la scroafele lactante, şi defectul de membre în X la picioarele din faţă ale vierilor. Brigadierul zootehnist de la S.C.Z., îmi povestea că scroafele metise cu Wessex produceau o cantitate mai mică de lapte, cauză din care purceii nu mai erau atât de dolofani la înţărcare ca cei cu sange de Sattelschwein, însă datorită vigorii recuperau rapid acest handicap după înţărcare. În anul 1971, terminându-se de construit toate adăposturile de la staţiunea Turda, ultimele exemplare din nucleul de elită au fost transferate acolo.

Din acest punct nu mai am informaţii  din sursa directa despre evoluţia nucleului de porci Bazna, deoarece eu la Turda n-am mai ajuns personal decât  ca student în practică de vreo două ori în timpul facultăţii, iar după absolvirea ei cam odată, de două ori pe an când aduceam sămanţa de cereale sau ierburi perene pentru ferma de la I.A.S.-ul unde am lucrat. Există însă câteva dizertaţii pe aceasta temă în literatura de specialitate pe care nu le folosesc în acest material ca să nu fiu acuzat de plagiat de către cei care mă invidiază şi marginalizează. Da’ nu mor caii când vor câinii. Cei care vor să se documenteze să ma contacteze să le spun unde să caute în bibliografie.

De la regretatul coleg dr. ing. Ioan Has, fostul director al Staţiunii Turda, trecut la o vârstă încă relativ tânără în nefiinţă în toamna lui 2016, ştiu doar că prin anii 80 se structurase un număr de 11 linii genetice, întocmindu-se pentru fiecare linie arborele genealogic, practicându-se încrucişările neînrudite între linii, nefiind permisă împerecherea decât dacă între scroafă şi vier erau cel puţin trei, daca nu chiar patru generaţii de strămoşi neînrudiţi, şi că se limitase mult infuzia cu Wessex - deşi mai exista până după 1990 încă Wessex în rasa curată în reţeaua I.S.C.P.-urilor - pentru a evita transformarea rasei într-una tipică de carne. Ştiind că eu îmi practic meseria din şi cu pasiune, cum de altfel o făcea şi el în domeniul ameliorării cerealelor, regretatul coleg mi-a permis de fiecare dată când am ajuns pe acolo să vizitez crescătoria de porci.

Vizual, fără să dispun de date statistice certe, am constatat că porcul Bazna de la Turda a devenit în decursul anilor, prin încrucişare de infuzie şi selecţie, mai lung şi mai subtire –cu perimetrul toracic mai mic - cu aptitudini mai bune pentru carne, raportat la tipul vechi al rasei, cu performanţe productive cu cel mult 15% mai mici decât ale raselor albe de carne, în condiţii de creştere de confort şi bunăstare aproape totală -crescut intensiv în propria mea gospodărie în adăpost climatizat, cu adăpători automate şi bec cu raze infraroşii pt. purcei şi cu furaje combinate şi supliment proteic, deci ca la carte. Numai că artificializasem atât de mult condiţiile de zooigienă, încât carnea produsă de mine nu mai era ecologică.

În gospodăria rămasă de la regretatul meu tată – socru, porcii sunt întreținuți în permanență iarna-vara, într-un padoc larg semideschis și semiacoperit cu un simplu șopron și sunt furajați cu foarte multă masă verde – lucernă, buruieni, resturi de legume - la care se adaugă dovleci, carto, nu întotdeauna fierți, amestec de cereale (triticale, grâu, ovăz), la purcei și godinași și mai cu seamă orz și porumb la porcii la îngrășat (uneori, din lipsă de timp, știuleți întregi de porumb). Apa e în permanență în adăpători automate cu suzetă. Când aduce în sat cisterna fabricii de produse lactate zer, dăm în special la purcei la discreție. Mai mănâncă ei și câte un pui sau găină care zboară peste gard la ei, iar la primele semne de indispoziție digestive, porcii primesc cărbune de lemn (mangal de forjă). Maestru nutriționist este mama soacra –să-i dea  Bunul Dumnezeu sănătate - cu experiența dumneaei de-o viață și cu ce-a mai prins din cicălelile explicative ale ginerelui.

În aceste condiții naturale de creștere, porcii De Bazna manifestă performanțe productive egale cu ale rasei Marele alb ori ale hibridului P.I.C. În caz de condiții și mai modeste decât cele descrise, Porcul Bazna depășește rasele albe de carne mai productive, dar și mult mai pretențioase. Iar carnea de Bazna este mult mai gustoasă decât cea obținuta de mine în adapostul construit ca la carteși cu rație zilnică de furaje combinate cu multe premixuri, calculată și echilibrată în energie și proteină digestibilă.

Cele arătate mai sus sunt confirmate în ultimele zile de realitatea din teren, prin faptul că acțiunea obositoare și relativ dificilă a colegilor mei de la UARZ si DAJ, de identificare gospodărie cu gospodărie a scroafelor de reproducție – care și pe unde mai există - pentru salvarea de la dispariție a raselor Bazna și Mangalița, arată că mai există ceva porci Bazna, dar nu la Budești și Sânmihai unde, până cu trei decenii în urmă, târgul era nergu de Bazna  și unde acum fermierii harnici și privați pot produce din belșug  cereale, ci pe la Parva, Lunca Ilvei, Runcu Salvei, Dumbrăvița, Mureșenii Bârgăului și-n alte sate de munte, unde porumbul se cumpără cu mierta ori cu kilogramul din târg. La Budești și Sânmihai, în condiții de furajare abundentă cu cereal, la care se adauga oferta relativ bogată de tot felul de suplimente proteice, premixuri, chit-uri ori alți aditivi furajeri ai firmelor private, s-ar părea că rasa Bazna a cam pierdut bătălia.  Doar condiționarea de un eventual plus de preț GARANTAT pentru carnea obținută prin metode de creștere ecologică ar mai putea salva în acele zone rasa Bazna și probabil și Mangalița.

Există și două variante de metiși industriali de prima generație, între două rase moderne şi perfecţionate, care prin efectul heterozis ar putea da rezultate excepţionale în creşterea ecologică  în zonele Budești-Sânmihai –Lechința, numai că la amândouă dintre aceste variante de corcituri de prima generație, scroafa mamă de la care se obțin purceii metiși pentru îngrășare trebuie să fie de rasa Bazna. Deci fie și numai pentru asta, acum trebuie salvată de la dispariție rasa Bazna. Dar despre aceste aspecte voi scrie într-un episod viitor.

Până atunci însă să nu uităm că Talmudul ne învață că înțelept este cel care știe să primească lecții de la toată lumea,  bogat  este cel care se mulțumește cu soarta sa, iar cel care cinstește toate creaturile merită să fie prețuit.

                                       Cu cea mai distinsă considerație pentru toți cititorii,

                          ing. zootehnist și jurist Traian Ioan Andron

                                        

Echipe de specialişti APIA BN ajung în comuna ta! Vezi programul campaniei de informare privind cererea unică de plată!

$
0
0

Echipe de specialişti APIA BN ajung în comuna ta! Vezi programul campaniei de informare privind cererea unică de plată!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură  Centrul Județean Bistrița Năsăud a demarat  Campania de informare a fermierilor privind cererea unică de plată, aferentă anului 2018, având sloganul “Drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA. Depune Cererea Unică de Plată și în 2018!”

 "La fel ca și în anii anteriori,  echipe de specialiști din cadrul APIA Centrul Județean Bistrița Năsăud se vor deplasa la toate UAT-urile din județ, în acțiuni tip caravană, pentru informarea și instruirea fermierilor  cu privire la perioada de depunere a cererii unice  de plată  pentru anul 2018, modalitatea de completare a acesteia, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum şi schemele/masurile de plată pentru care se pot solicita sprijin prin cererea unică de plată 2018.

 Diseminarea informaţiei la nivelul UAT-urilor se va face şi cu sprijinul autorităţilor locale. Experiența campaniile anterioare a demonstrat că buna colaborare  cu administrațiile publice locale, a avut un impact pozitiv în accesare fondurilor europene prin schemele/măsurile  de sprijin  derulate de APIA", informează directorul executiv al APIA BN, Emil Scurtu. 

 

Program sesiune  de informare a fermierilor cu privire la   depunerea cererilor unice de plata Campania 2018
       
       
Nr crtUATLocatiaEchipaZiuaDataOra
Centrul Local Bistrita
1Bistrita BargauluiPrimarieLupsaiu Doina       Ignat LuciaMiercuri21.02.20189,30
2Budacul de JosPrimarieNeagos Paraschiva Sigmirean CorneliaVineri23.02.201810,00
3Cetate PrimarieOltean Viorica   Dracea Costelu Zurgalau MonicaMiercuri21.02.201813,00
4DumitraPrimarieOltean Viorica  Dracea Costelu Zurgalau MonicaJoi22.02.20189,30
5DumitritaCaminul cultural RaglaOltean Viorica  Dracea Costelu Zurgalau MonicaMiercuri21.02.20189,30
6Josenii BargauluiCaminul culturalLupsaiu Doina     Ignat LuciaJoi22.02.20189,30
7LivezilePrimarieOltean Viorica  Dracea Costelu Zurgalau MonicaJoi22.02.201813,30
8Municipiul BistritaCL BistritaVlad Livia         Neagos ParaschivaLuni26.02.201812,00
9Prundu Bargaului PrimarieLupsaiu Doina             Ignat LuciaJoi22.02.201813,00
10Sieu MagherusCaminul culturalOltean Viorica  Dracea Costelu Zurgalau MonicaLuni26.02.201810,00
11Tiha BargauluiCaminul culturalLupsaiu Doina      Ignat LuciaMiercuri21.02.201813,00 
Centrul Local Beclean
1Beclean Scoala Generala FigaToma Horatiu   Denes Iuliana  Popsor AdrianaVineri23.02.2018.12,00
2BranisteaPrimarieDenes Iuliana  Chereches Sofita  Cristea DumitruLuni26.02.201810,00
3Caianu MicPrimarieZapartan Dorinel Szekely Margareta Cristea DumitruJoi22.02.201810,00
4Ciceu MihaiestiPrimariePogacean Liuta       Barta Andrei        Sitar AlexandruLuni26.02.20181,00
5Ciceu GiurgestiCamin CulturalBarta Margareta  Marc Daniela    Cristea DumitruLuni26.02.201812,00
6NegrilestiCamin CulturalBarta Margareta  Marca Daniela    Cristea DumitruLuni26.02.201810,00
7Petru RaresPrimarieBarta Andrei    Pogacean Liuta               Sitar AlexandruLuni26.02.201811,00
8UriuPrimarieSitar Alexandru       Barta Elisabeta              Barta AndreiLuni26.02.201812,00
9ChiochisPrimarieBarta Elisabeta   Chereches Sofita   Cristea DumitruVineri 23.02.201812,00
10ChiuzaCentru CulturalBlaga Ionela   Chereches Sofita   Toma Horatiu Joi22.02.201810,00
11Nuseni PrimarieChereches Sofita  Barta Elisabeta  Cristea DumitruVineri 23.02.201810,00
12Sieu OdorheiPrimarieBlaga Ionela       Marc Daniela                 Szekely Margareta   Toma HoratiuVineri 23.02.201810,00
13SintereagPrimariePopsor Adriana      Barta Elisabeta       Denes IulianaJoi22.02.201810,00
14SpermezeuCamin CulturalSzekely Margareta  Zapartan Dorinel  Cristea DumitruJoi 22.02.201811,30
15TarlisuaPrimariePogacean Liuta  Cristea Dumitru  Barta MargaretaJoi22.02.201813,30
Centrul Local Lechinta
1Budesti Camin culturalRusu ValerLuni26.02.201710,00
2MateiCamin cultural Corvinesti  Rus MarioaraJoi22.02.201810,00
3Matei Camin cultural FintaneleRus MarioaraJoi22.02.201812,00
4Sanmihaiu de CampieCamin culturalBalan ioan          Mititean DorelVineri23.02.201813,00
5Silivasu de CampieCamin culturalRusu Violeta            Rusu ValerJoi22.02.201810,00
6Urmenis Camin culturalVarga Liuta            Balan IoanJoi24.02.201811,00
7Lechinta Sala de sedinta primarieLacatus Pop Anca          Mititean DorelJoi22.02.201810,00
8Micestii de CampieCamin culturalBoros Marcela               Balan IoanVineri23.02.201810,00
Centrul Local Nasaud
1CosbucPrimarieNimigean Nicolata Varvari Ilie                           Circu StefanMarti27.02.201812,00
2FeldruPrimarieVarvari ilie             Pascu Adrian           Circu Stefan           Miercuri21.02.201813,30
3Ilva marePrimarieGavrilas Titus         Konradi Tiberiu        Circu StefanLuni26.02.201810,00
4Ilva micaPrimarie Pascu Adrian     Varvari Ilie             Circu Stefan           Miercuri21.02.20188,30
5LesuPrimarieMarian livia                  Varvari Ilie                       Circu Stefan           Miercuri21.02.201811,00
6Lunca IlveiPrimarieGavrilas Titus       Pascu Adrian             Circu StefanLuni26.02.20188,30
7Magura IlveiPrimarieKonradi tiberiu           Pascu Adrian                   Circu StefanLuni26.02.201812,00
8NasaudPrimarieKolozsvari atila        Konradi Tiberiu           Joi22.02.201812,00
9NimigeaPrimarieMihaianu carmen     Ilovan Ioan                         Circu Stefan       Joi22.02.201810,30
10ParvaPrimarieIlovan Ioan  Constantin Daiana    Circu StefanVineri23.02.20189,00
11Poiana ilveiPrimarie Pascu Adrian    Gavrilas Titus          Circu Stefan          Luni26.02.201814,00
12RebraPrimarieIlovan Ioan  Constantin Daiana    Circu StefanVineri23.02.201812,00
13RebrisoaraPrimarieSbirciu Mihaela      Circu StefanDuminica11.02.201814,00
14RomuliPrimarieNimigean Nicolata Varvari Ilie                          Circu StefanMarti27.02.20188,30
15Runcu salveiPrimarieIlovan Ioan                    Mihaianu Carmen         Circu StefanJoi22.02.20188,30
16SalvaPrimarieKonradi tiberiu           Varvari Ilie              Circu StefanMarti27.02.201814,00
17TelciuPrimarieMuthi Teodosia          Varvari Ilie              Circu StefanMarti27.02.201810,30
18ZagraPrimarieFlorescu Marioara  Ilovan Ioan             Circu StefanJoi22.02.201812,00
Centrul Local Rodna
1MaieruCasa Tineretului MAIERUCret Ioan         Bodriheic IonelVineri23.02.201812,00
2RodnaCaminul Cultural RODNAMoldovan George      Bodriheic IonelLuni26.02.201812,00
3SantCasa Tineretului                         ( Sala de nunti) Steopoaie Dorina        Bodriheic IonelMarti27.02.201812,00
4Sangeorz BaiCasa TineretuluiForogau Zaharie     Cret Ioan      Bodriheic IonelMiercuri28.02.201812,00
Centrul Local Teaca
1Galatii  BistriteiCaminul cultural Chis Aurel
Bocskai Ianos
Joi22.02.201810,00
2MariseluCaminul cultural Bocskai Ianos
Grosan Adrian
Luni26.02.201810,00
3MonorCaminul culturalBratfelan Ovidiu
HalmagyI Tiberiu
Joi22.02.201810,00
4TeacaCaminul culturalSava Claudiu
Petri Emil
Miercuri21.02.201810,00
5Sieu Caminul culturalSava Claudiu
Petri Emil
Joi22.02.201810,00
6SieutCaminul culturalGrosan Adrian Bratfelan Ovidiu Halmagyi Tiberiu Bocskai IanosMiercuri21.02.201810,00
7MilasCaminul culturalBratfelan Ovidiu
Chis Aurel
Luni26.02.201810,00
Centrul Judetean Bistrita-Nasaud
1 Ferme mari Sediul APIA Centrul Judetean Bistrita Nasaud, sala de sedinteAvram Daniela    Timoce Ana     Seica Maria Miercuri14.03.201810,00
2 Ferme mari Sediul APIA Centrul Judetean Bistrita Nasaud, sala de sedinteAvram Daniela    Timoce Ana     Seica MariaJoi15.03.201810,00

 

Materialele de informare pentru Campania 2018 sunt postate pe site-ul instituției la rubrica:  Materiale de informare, link-ul http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare

 

 

Viewing all 384 articles
Browse latest View live