Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all 384 articles
Browse latest View live

Peste 8000 de cereri unice depuse la APIA BN! Campania se încheie în 16 mai!

$
0
0

Peste 8000 de cereri unice depuse la APIA BN! Campania se încheie în 16 mai!

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină Campanie de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2022. Astfel, în perioada 1 – 22 martie 2022, au fost depuse 215.378 cereri de plată pentru o suprafață de 1.093.251,12 ha. La nivelul judeţului nostru, potrivit datelor transmise de APIA, au fost depuse 8.069 de cereri, pentru o suprafaţă de 30.039,51 hectare. Media anilor trecuţi este de 30.000 de cereri unice,

Completarea Cererilor unice de plată se realizează accesând site-ul APIA www.apia.org.ro, respectiv link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat prin butonul Asistență.

Reamintim fermierilor că se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. De asemenea, începând din acest an fermierii pot semna cererea de plată folosind semnătura electronică.

Documentele care se atașează la dosarul Cererii unice de plată și modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificat de înregistrare la ONRC/ certificat de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către Centrele județene și locale ale APIA de care aparțin fermierii.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, hărțile și listele cu UAT-urile eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate pe site-ul Agenției.

În conformitate cu prevederile OMADR nr.46/25.02.2022 privind aprobarea formularului - tip al cererii unice de plată pentru anul 2022, Campania de depunere a Cererilor Unice de Plată se va încheia la data de 16 mai 2022.


Ce tratamente se aplică la măr, în această perioadă!

$
0
0

Ce tratamente se aplică la măr, în această perioadă!

drd. ing. Dina VASILIU, OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 4 din 24 martie 2022. La M Ă R se vor aplica 3 tratamente astfel:

- Tratamentul I - pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr (Anthonomus pomorum), insectelor minatoare, ouălor de afide şi acarieni, păduchelui din San-Jose, păduchelui lânos, făinării cu unul din urmatoarele produse pentru protectia plantelor: Insecticide : POLECI – 0,03% - 0,05% sau AFFIRM OPTI – 2 kg/ha sau LASER 240 SC – 0.9 l/ha sau DELTAGRI - 0,3-0,4 L/ha Fungicide (pentru combatere fainare): KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% sau SULFOLAC 80 WG – 0,3%; sau alte produse echivalente omologate Tratamenul se va efectua atunci când 10 – 15 % din mugurii florali sunt dezmuguriţi (bracteele sunt distantate şi la vârf se vede uşor culoarea verde-argintiu ) ATENŢIE – Tratamentul se va începe pe versanţii sudici şi cu soiurile timpurii iar perioada de avertizare se va prelungi cu numărul de zile cu ploi, temperaturi scăzute şi vânt puternic.

- Tratamentul II - se va efectua la începutul înfrunzitului mugurilor florali (urechiuşa de şoarece) dacă plouă cel puţin 0,3 mm şi temperatura atmosferică este mai mare de 6 grade celsius. Tratamenul se va încheia în 4 – 6 zile. În cazul în care lipseşte unul din criteriile de mai sus tratamentul nu se efectuează.

- Tratamentul III – se va efectua între fazele de răsfirarea inflorescenţei şi înfoierea corolei (perioada se poate prelungi până când 0,5% din inflorescenţe au câte un boboc înflorit) – acest tratament trebuie efectuat fiind considerat tratament cheie în prevenirea şi combaterea rapănului. Pentru combaterea rapănului, făinării, focului bacterian, moniliozei, bolilor de scoarţă şi muguri, insectelor minatoare şi defoliatoare, gărgăriţei mugurilor (Sciaphobus squalidus)(tratamentul II şi III) se va interveni cu: Fungicide: ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau CHAMP 77 WG– 0,2 % sau FUNGURAN OH 50 WP –0,3% sau KOCIDE 2000 – 0,25% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,3% sau KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% sau FLOWBRIX - 3.750 L/ha. Insecticide : SERCADIS - 0,25 l/ha se aplica de la faza de buton floral sau AFFIRM OPTI – 2 kg/ha sau MOSPILAN 20 SG 0,025% - 0,03 % sau DECIS 25 WG – 0,003% sau MACCANI - 2.5 kg/ha sau DELTAGRI – 0,3-0,4 L/ha sau alte produse echivalente omologate

 

Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator

! - Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor! - Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator ! - Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI . Adresa web: https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest, parola: guest)

- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare, ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor). -

Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor. - Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.

Constituie contravenţii următoarele fapte: - nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate; - nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ...................... (

Comuna, judeţul)

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................

 

Aceste buletine pot fi accesate si pe site-ul ANF (anfdf.ro - structuri teritoriale - buletine de avertizare - judet) sau accesand link-ul de mai jos:
 

Tratamente pentru combaterea dăunătorilor, la păr şi prun!

$
0
0

Tratamente pentru combaterea dăunătorilor, la păr şi prun!

drd. ing. Dina VASILIU, OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 5 din 24 martie 2022 La PAR se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea focului bacterian al rozaceelor, arsurii bacteriene comune, puricelui melifer, păduchelui din San-Jose şi alţi păduchi ţestoşi, ouă de afide, acarieni, insecte defoliatoare şi minatoare astfel:

- tratamentul I – se va efectua la începutul înfrunzitului mugurilor florali (urechiuşa de şoarece) dacă plouă cel puţin 0,3 mm şi temperatura atmosferică este mai mare de 6 grade celsius. Tratamenul se va încheia în 5 – 6 zile. În cazul în care lipseşte unul din criteriile de mai sus tratamentul nu se efectuează.

- tratamentul II – se va aplica între faza de răsfirarea inflorescenţei şi înfoierea corolei (perioada se poate prelungi până cănd 0,5% din mugurii florali au câte o floare desfăcută) – acest tratament trebuie efectuat fiind considerat tratament cheie în prevenirea şi combaterea rapănului. Se va folosi unul din următoarele produse pentru protectia plantelor : Fungicide : ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau CHAMP 77 WG– 0,2 % sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,3% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,3% sau KOCIDE 2000 – 0,25% sau MACCANI - 2.5 kg/ha sau SERCADIS - 0,25 l/ha sau alte produse echivalente omologate Insecticide : AFFIRM OPTI – 2 kg/ha sau DECIS 25 WG – 0,003% sau MOSPILAN 20 SG 0,025% - 0,03 %; sau alte produse echivalente omologate

La PRUN se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea moniliozei, hurlupilor , bacteriozelor, păduchelui din San-Jose, ouălor de afide şi acarieni astfel: - tratamentul I – se va aplica la umflarea mugurilor ( buton verde ) şi se va încheia în 5 – 6 zile; - tratamentul II – se va aplica începând de la faza de buton alb până la deschiderea primelor flori cu: Fungicide: ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau ALCUPRAL 50 PU - 0,3% sau CHAMP 77 WG – 0,3% sau KOCIDE 2000 – 0,25% sau FUNGURAN OH 50 WP – 0,3% sau CAPTAN 0.15 % Insecticide: MOSPILAN 20 SG 0,025% - 0,03 % sau AFFIRM OPTI – 2 kg/ha sau DECIS 25 WG – 0,003%; sau alte produse echivalente omologate.

Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!

- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor! - Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI . Adresa web: https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest, parola: guest) - Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare, ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).

- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.

- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.

Constituie contravenţii următoarele fapte: - nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate; - nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul) Ferma (nume/număr, adresa)..............................................

Tratamente la cireş, vişin, cais şi piersic!

$
0
0

Tratamente la cireş, vişin, cais şi piersic!

drd. ing. Dina VASILIU, OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

La CIREŞ, VIŞIN, CAIS si PIERSIC se vor aplica 2 tratamente pentru combaterea moniliozei, ciuruirii bacteriene şi micotice, păduchelui din San-Jose, ouălor de afide astfel :
- tratamentul I – se va aplica la umflarea mugurilor ( buton verde ) şi se va încheia în 5 – 6 zile;
- tratamentul II – se va aplica începând de la faza de buton alb până la deschiderea primelor flori cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:

Fungicide :
ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau CHAMP 77 WG – 0,2% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,2% sau FOLICUR SOLO – 0,075% sau SCORE 250 EC – 0.2 l/ha sau FOLPAN 80 WDG – 0,2 % ;
Insecticide :
FASTER 10 EC – 0,015% sau DECIS 25 WG – 0,003% sau DELTAGRI – 0,3-0,4 L/ha sau alte produse echivalente omologate.

Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!
- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand
intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor!
- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
Adresa web: https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest, parola: guest)
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare, ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).
- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.
- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)...........................................

Tratamente la usturoi, la culturile înfiinţate în toamnă!

$
0
0

Tratamente la usturoi, la culturile înfiinţate în toamnă!

drd. ing. Dina VASILIU, OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 7 din 24 martie 2022

Trataţi USTUROIUL – pentru combaterea atacului produs de musca usturoiului (Suillia lurida Meig. ) la culturile înfiinţate în toamnă cu unul dintre produsele : Insecticide: DECIS 25 WG – 0,003% COLUMBO 0.8 MG – 12kg/ha BENEVIA – 0.75 l/ha sau alte produse echivalente omologate Tratamentul se va efectua când usturoiul are 2 – 3 frunze formate si se va repeta la un interval de 8- 12 zile fata de primul 

Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !

- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor!

- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator ! - Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI . Adresa web: https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest, parola: guest)

- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare, ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).

- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.

- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.

Constituie contravenţii următoarele fapte: - nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)

Ferma (nume/număr, adresa).............................................

Tratamente la căpşun, zmeur, care se fac în această perioadă!

$
0
0

Tratamente la căpşun, zmeur, care se fac în această perioadă!

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 8 din 24 martie 2022
Tratati CAPŞUNUL pentru combaterea putregaiului pielos al fructelor şi coletului, pătarea albă şi purpurie a frunzelor cu unul din fungicidele :
Fungicide:
ALCUPRAL 50 PU – 0,2%
CHAMP 77 WG – 0,3%
ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5%.
sau alte produse echivalente omologate
Tratamentul se va efectua la apariţia primelor frunze.
Trataţi ZMEURUL pentru a combate antracnoza (Elsinoe veneta), patarea bruna-violacee a ramurilor (Didymella applanata), fainare (Sphaerotheca macularis), pătarea cenuşie a frunzelor (Mycosphaerella rubi) cu unul din produsele :
Fungicide:
ALCUPRAL 50 PU – 0,2%
CHAMP 77 WG – 0,3%
ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5%.
sau alte produse echivalente omologate
Tratamentul se va efectua la umflarea mugurilor.
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor!
- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
Adresa web: https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest, parola: guest)
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare, ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992
Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).
- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.
- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

Tratamente împotriva omidei păroase, în parcuri, aliniamente şi arborete!

$
0
0

Tratamente împotriva omidei păroase, în parcuri, aliniamente şi arborete!

drd. ing. Dina VASILIU, OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 9 din 24 martie 2022

ALINIAMENTELE, PARCURILE si ARBORETELE,se vor trata împotriva Omidei paroase a buxusului --- Cydalima perspectalis cu unul dintre urmatoarele:
Insecticide :
FASTER 10 CE – 0,02% sau JACKPOT 2.5 EC – 0.5 l/ha sau BENEVIA – 0.75 l/ha sau DELTAM –
5.0 ml/10l apa/100 mp sau IKEBANA TRIPLE ACCION – 44.84 L/ha.
Tratamentul se poate repeta la un interval de 7-14 zile.
sau alte produse echivalente omologate.
Alte Recomandări importante :
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor!
- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A
PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
Adresa web: https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest, parola: guest)
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare, ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).
- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.
- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare

Registrul Auto Român, alături de fermierii și apicultorii care solicită eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) și efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP) la domiciliu!

$
0
0

Registrul Auto Român, alături de fermierii și apicultorii care solicită eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) și efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP) la domiciliu!

Registrul Auto Român, alături de fermierii și apicultorii care solicită eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) și efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP) la domiciliu sau locul de garare al acestora. Echipele RAR se deplasează continuu pe tot teritoriul țării cu autolaboratoarele specializate, pentru ca deținătorii acestor vehicule să nu mai fie nevoiți să le transporte la stațiile ITP sau la reprezentanțele județene ale Registrului Auto Român. Începând cu această primăvară, procedura se efectuează și pentru remorcile speciale apicole.

Legea nr. 260/2020 a produs modificări în procedura de înregistrare a tractoarelor și mașinilor autopropulsate pentru lucrări în cadrul primăriilor, această procedură fiind posibilă doar pentru vehiculele care dețin CIV sau atestat tehnic și ITP. Desigur, obligativitatea se aplică doar în cazul în care respectivele vehicule circulă și pe drumurile publice, dar este puțin probabil ca un astfel de utilaj să se poată deplasa doar în afara acestor sectoare de drum.

La scurt timp după modificările cadrului legal, Registrul Auto Român a demarat o campanie de sprijinire a deținătorilor de tractoare agricole și mașini autopropulsate pentru lucrări, prin intermediul laboratoarelor noastre mobile pentru certificarea autenticității, disponibile în toate reprezentanțele din țară. La solicitarea proprietarilor acestor vehicule, specialiștii RAR se deplasează în teren și efectuează procedurile necesare pentru eliberarea CIV sau a atestatului tehnic, în funcție de tipul vehiculului: tractor agricol sau mașină autopropulsată pentru lucrări. În plus, în cadrul aceleiași deplasări în teren, inginerii RAR fac și inspecția tehnică periodică a tractoarelor. Tot acest demers vine în sprijinul proprietarilor de utilaje, care nu mai sunt nevoiți să transporte vehiculele la stațiile ITP sau la reprezentanțele RAR, dar pentru a face aceste proceduri mai eficiente, sfatul nostru este ca proprietarii să solicite sprijinul autorităților locale, pentru a fi ajutați să se organizeze și să solicite deplasarea autolaboratoarelor mobile.

Luând în calcul dificultățile pe care le au apicultorii în a se deplasa la stațiile ITP sau la reprezentanțele RAR, de curând am extins procedura și pentru pavilioanele apicole. Astfel, ne deplasăm noi, inginerii RAR, acolo unde sunt amplasate remorcile sau semiremorcile speciale apicole care au nevoie de CIV sau ITP, iar procedura este una cât se poate de simplă.

Pentru efectuarea ITP în teren, apicultorii pot contacta șefii reprezentanțelor teritoriale ale RAR ca să stabilească detaliile concrete ale deplasării autolaboratoarelor noastre.

“ITP la fața locului” face parte din campania noastră de sprijinire a deținătorilor de (semi)remorci speciale apicole (foto 1), prin înlesnirea condițiilor de efectuare a inspecției tehnice periodice (ITP) acolo unde ne solicitați prezența.

În ceea ce privește autovehiculele speciale apicole (foto 2), precizăm că avem în lucru procedura de extindere a acestei facilități și asupra pavilioanelor apicole montate pe autovehicule, activitate ce se va regăsi în proxima modificare a legislației naționale de ITP.

Până când se va concretiza demersal, această activitate se poate face doar la reprezentanțele RAR sau la stațiile ITP autorizate.

 

 

 


4 sfaturi utile pentru îngrijirea puilor de o zi

$
0
0

4 sfaturi utile pentru îngrijirea puilor de o zi

Puii născuți în incubator sau cumpărați de la piață nu pot beneficia de ocrotirea pe care o cloșcă l-o oferă în mod natural puilor săi, astfel că acest rol îți revine ție. Puii abia ieșiți din ou sunt foarte vulnerabili și de aceea trebuie îngrijiți cu mare atenție în primele săptămâni de viață, până când încep să se dezvolte și să se descurce singuri.

Durează circa o lună și jumătate până atunci, iar în tot acest timp, puii au nevoie de condiții speciale. Dacă nu ai mai îngrijit până acum pui de o zi, avem pentru tine câteva sfaturi care să te ajute.

 

Amenajează adăpostul înainte de venirea puilor pe lume

Atunci când puii au ieșit din ou sau când ai ajuns cu ei acasă de la piață, adăpostul trebuie să fie deja pregătit pentru a-și primi noii locatari. Ideal este să fie amenajat într-o încăpere folosită special în acest scop, iar spațiul trebuie să fie curat, bine iluminat și bine ventilat. 

Nu în ultimul rând, în culcuș este nevoie să existe la început o temperatură constantă de 32 de grade Celsius, care se scade treptat cu două grade în fiecare săptămână.

Puii pot fi puși într-o cutie suficient de mare sau într-un țarc, astfel încât să aibă libertate de mișcare și să nu stea înghesuiți. Pe jos trebuie să amenajezi un așternut din paie sau talaș, evitând materialele textile sau hârtia. Acestea din urmă rețin umiditatea și favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Instalează un bec cu infraroșu

Puii au nevoie de lumină 20 de ore pe zi, iar cea mai bună sursă o reprezintă becurile cu infraroșu. Acestea se montează într-un suport care să poată fi suspendat deasupra adăpostului la o înălțime suficient de mare pentru nu fi atinse de pui și a nu oferi prea multă căldură. 

Becul cu infraroșu pentru pui are numeroase beneficii, ajutând la menținerea unei temperaturi optime și prevenind dezvoltarea bacteriilor sau apariția mucegaiului. De asemenea, lumina în infraroșu are un efect calmant asupra puilor, prevenind comportamentul agresiv ce ar putea să se accentueze pe parcurs. Mai trebuie precizat că stimulează inclusiv dezvoltarea masei musculare a puilor.

 

Nu folosi vase adânci pentru apă

Apa trebuie să fie mereu proaspătă, curată și lăsată în prealabil să se încălzească la temperatura camerei. Este recomandat să folosești  adăpători speciale pentru pui, care mențin apa curată și previn apariția unor accidente.

Acestea pot surveni atunci când folosești pe post de adăpătoare vase mai adânci, cum ar fi un castron sau o strachină. Puii se urcă ușor pe marginea acestora și la fel de ușor pot să cadă în apă și să se înece înainte să intervii pentru a-i salva.

Evită cât mai mult să îi atingi

Deși sunt foarte drăgălași și cu greu poți rezista tentației de a-i mângâia sau de a-i lua în palmă, este mult mai bine să îi lași în pace și să îi atingi cât mai puțin posibil. Puii sunt foarte fragili în primele zile de viață, iar orice atingere le provoacă suferință sau chiar îi poate omorî.

Din acest motiv trebuie să îi muți cu mare grijă în adăpost, iar apoi să nu îi mai manipulezi decât dacă este nevoie. În această situație, trebuie să pui o mână sub pieptul și picioarele puiului, ridicându-l ușor în timp ce îl protejezi cu cealaltă mână pusă deasupra lui, fără a-l apăsa.

Ar mai fi de adăugat că puii se monitorizează zi de zi, urmărindu-le comportamentul pentru a înțelege de ce au nevoie. Astfel, dacă observi că puii se adună sub bec, e semn că le este frig, iar dacă stau retrași în colțurile culcușului, înseamnă că le este prea cald. În astfel de situații, trebuie să ajustezi temperatura coborând sau ridicând becul cu infraroșu, în funcție de necesități.

 

APIA: 12.390 cereri unice de plată depuse în Bistriţa-Năsăud!

$
0
0

APIA: 12.390 cereri unice de plată depuse în Bistriţa-Năsăud!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plată pentru anului 2022, în perioada 1 martie – 1 aprilie, s-au primit un număr de 331.398 cereri pentru o suprafață de 1.873.100,60 hectare.
La nivelul judeţului nostru, potrivit datelor transmise de APIA, au fost depuse 12.390 cereri aferente unei suprafeţe de 48.725,99 hectare. Media anilor trecuţi este de 30.000 de cereri unice.
Completarea Cererilor unice de plată se realizează accesând site-ul APIA www.apia.org.ro, respectiv link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat prin butonul Asistență.
Reamintim fermierilor că se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. De asemenea, începând din acest an fermierii pot semna cererea de plată folosind semnătura electronică.
Documentele care se atașează la dosarul Cererii unice de plată și modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificat de înregistrare la ONRC/ certificat de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către Centrele județene și locale ale APIA de care aparțin fermierii.
Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, hărțile și listele cu UAT-urile eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate pe site-ul Agenției.
În conformitate cu prevederile OMADR nr.46/25.02.2022 privind aprobarea formularului - tip al cererii unice de plată pentru anul 2022, Campania de depunere a Cererilor Unice de Plată se va încheia la data de 16 mai 2022.
În Anexă poate fi consultată situația depunerii cererilor unice de plată pentru Campania 2022, structurată pe fiecare județ, număr de fermieri și suprafața solicitată la plată.
APIA ÎN SPRIJINUL FERMIERILOR! IMPLICARE, EXPERIENȚĂ, PROFESIONALISM!

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

Ce tratamente se fac la răsadurile de legume!

$
0
0

Ce tratamente se fac la răsadurile de legume!

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 10 din 06 aprilie 2022. RASADURILE DE LEGUME ( tomate, ardei, vinete, varză, gulii)  se vor stropi împotriva bolilor foliare şi de tulpină precum caderea sau putregaiul plantelor, putrezirea sau innegrirea
radacinilor, mana, fainarea, fuzarioza cu urmatoarele produse pentru protectia plantelor:
Fungicide:
ARMETIL COBRE/(MANOXIN COMBI-a doua denumire comerciala)- 2,5 kg/ha sau KUPFEROL -
53 ml/100mp sau FOLPAN 80 WDG (FLOVINE - a doua denumire comerciala)– 0,2% sau ORTIVA
TOP – 1 l/ha sau ZOXIS 250 SC– 1,0 L/ha sau SCORE 250 EC – 0.5l/ha sau PREVICUR ENERGY - 3
l/ha prin picurare sau 3ml/mp aplicat la sol sau OMIX / (EDEGAL - a doua denumire comerciala) - 5-6
ml/mp;
Sau alte produse echivalente pentru protectia plantelor, omologate.

Foto2:https://www.marcoser.ro/consultanta/boli-daunatori-si-probleme-in-cultur...
legumicole/fuzarioza-tomate/
Fainarea la castraveti (Sphaerotheca fulginea) si Fainarea la tomate (Leveillula taurica).
Foto:https://www.marcoser.ro/consultanta/boli-daunatori-si-probleme-in-cultur...
la-culturile-de-legume/
Impotriva daunatorilor precum afidele, musculiţa alba, acarieni, tratamentele se vor efectua cu
urmatoarele produse pentru protectia plantelor:
Insecticide:
DECIS 25 WG – 0,003% sau SCATO – 0,2 L/ha sau DELTASAP 2,5 EC– 0,5L/ha sau LIMOCIDE –
2l/ha sau POLECI / (DECA 2,5 EC - a doua denumire comerciala) 0,03-0,05% sau MOSPILAN 20 SP /
(GAZELLE - a doua denumire comerciala) – 0,025-0,04% sau MOVENTO 100 SC – 0,75 L/ha
sauVERTIMEC 1.8% EC – 1 l/ha.

 

 

Mai multe detalii si imagini despre agentii patogeni si daunatori, puteti gasi accesand urmatoarele link-
uri:
https://www.anfdf.ro/sanatate/ghid/ghid_solanacee_2021.pdf
https://www.anfdf.ro/sanatate/ghid/ghid_tomate_2019.pdf
Produsele care se folosesc pentru prevenirea şi combaterea bolilor se vor aplica săptămânal iar
produsele care se folosesc pentru combatrea dăunătorilor se vor utiliza doar la apariţia atacului.
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand
intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor!
- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru
testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A
PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
Adresa web: https://aloe.anfdf.ro/(utilizator: guest, parola: guest)
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a
muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu
modificarile si completarile ulterioare, ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992
Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania,
1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat
cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva

 
 
 
 
 
 
 

intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).
- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind
aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a
plantelor.
- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind  Ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu
modificarile ulterioare.
https://www.anfdf.ro/sanatate/ghid/ghid-bune-practici-utilizare-produse-...
plante.pdf
https://www.anfdf.ro/sanatate/ghid/cod_practici_ppp_modif.pdf
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr.  1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................

Sfaturi pentru agricultorii începători. Cum pot obține recolte bogate și sănătoase?

$
0
0

Sfaturi pentru agricultorii începători. Cum pot obține recolte bogate și sănătoase?

Succesul unei campanii agricole se măsoară la final, atunci când se culege recolta de pe câmp și se mută în hambare. Fiecare fermier își dorește ca recolta să fie una bogată și de calitate, iar aceasta depinde în cea mai mare măsură de modul în care cultura a fost îngrijită. Nu poți îngriji o cultură fără a avea și cunoștințele necesare, iar la acest capitol, agricultorii începători pot avea unele lacune.

Dacă faci parte din această categorie, nu trebuie să te descurajezi, iar ca un prim pas pentru completarea bagajului de cunoștințe, îți recomandăm rândurile care urmează.

 

Nu ignora tratamentul semințelor

Calitatea recoltei depinde și de semințele folosite pentru înființarea culturii. În primul rând, acestea trebuie să nu aibă coaja crăpată, să fie uscate și să nu aibă mucegai. Totodată, trebuie să fie „curate”, fără impurități și alte soiuri de semințe amestecate printre ele. Este recomandat ca gradul de puritate să nu fie mai mic de 95%.

O etapă importantă înaintea însămânțării este tratarea semințelor cu substanțe speciale, care să le facă mai rezistente în perioada de germinație.Tratamentul pentru sămânță se aplică în zilele premergătoare însămânțării, iar semințele se lasă să se usuce complet înainte de a fi plantate.

 

Fertilizează terenul

Plantele au nevoie de hrană pentru a crește și a se dezvolta, iar aceasta constă în diferite substanțe pe care și le extrag din sol. Terenurile foarte fertile conțin în mod natural aceste substanțe, însă după mai multe sezoane, resursele se diminuează și trebuie completate. În acest scop, sunt necesare lucrări de fertilizare, care se efectuează la începutul sezonului și ori de câte ori este nevoie.

Fertilizarea constă în împrăștierea pe sol a unor substanțe denumite îngrășăminte, care conțin nutrienții necesari plantelor. Aceștia ajung în pământ și devin astfel resursă de hrană pentru plantele de cultură. O parte dintre substanțe sunt consumate mai lent, iar altele mai rapid, în cazul acestora din urmă fiind nevoie de mai multe fertilizări pe parcursul unui sezon.  

 

Elimină toate buruienile

Buruienile îți pot distruge în timp scurt întreaga cultură, așa că nu trebuie să le dai nicio șansă să se dezvolte. Pentru aceasta, sunt necesare tratamente cu erbicide, care inhibă dezvoltarea buruienilor și le împiedică să se înmulțească.

O primă erbicidare se face la începutul sezonului, pentru a opri din germinare semințele de buruieni aflate în sol. Se folosesc erbicide preemergente, care se aplică pe pământul uscat, în perioadele fără precipitații. Acestea nu pot distruge absolut toate semințele de buruieni, astfel că va mai fi nevoie de o nouă erbicidare, pentru a le combate pe cele care vor răsări. De această dată, se folosesc erbicide postemergente, care trebuie să acopere buruienile pe o suprafață cât mai mare. În acest fel, sunt absorbite mai bine în țesuturile vegetale, oprind procesul de fotosinteză.

 

Protejează plantele de boli și dăunători

Dăunătorii și bolile fac ravagii în culturile agricole dacă nu se iau măsuri împotriva lor, iar acesta este un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere.

Bolile sunt cauzate de agenți patogeni precum ciupercile parazite și bacteriile, care, odată ajunși pe părțile plantelor încep să le atace. Bolile pot fi oprite din evoluție mai ales în stadiile incipiente, însă ideal este să nu fie nevoie. Aplicarea tratamentelor fitosanitare este cea mai sigură metodă de protecție a plantelor împotriva bolilor, existând două categorii de soluții. Astfel fungicidele de contact se aplică pe suprafața plantei și o protejează la exterior, în timp ce fungicidele sistemice pătrund în țesuturile vegetale și conferă o imunitate temporară. De asemenea, acestea au și capacitatea de a distruge agenții patogeni care deja au declanșat boala.

În ceea ce privește dăunătorii, insectele provoacă cele mai mari pagube, iar împotriva acestora trebuie să aplici tratamente cu insecticide.

Acestea sunt cele mai importante recomandări de care trebuie să ții cont pe parcursul unui sezon agricol, și astfel vei avea parte de rezultatele pe care ți le dorești.  

 

Tratamente care se aplică la măr şi păr, în această perioadă!

$
0
0

Tratamente care se aplică la măr şi păr, în această perioadă!

OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 16 din 12 mai 2022
LaMĂR– se va aplica un tratamentla scuturarea a 10 – 15% din petalepentru combaterea rapănului, făinării,moniliozei, viespei merelor, afidelor, psilidelor, moliilor miniere şi insectelor defoliatoare cu unul din urmatoarele pesticide:
Fungicide
1.BELLIS – 0,8kg/ha sau CHORUS 50 WG – 0,45-0,75 kg/ha sau VITRA 50WP sau DAGONIS – 0,72- 1,2 l/haCAPTAN 80 WDG – 0,15%– 1,5-2,0 kg/hasauMICROTHIOL SPECIAL -0,4% sau KUMULUS DF – 0,4% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06%sau SULFOLAC 80 WG – 4,5 kg/hasau CYFLAMID 5 EW- 0,45l/1500l apa sau JAVISE WG – 0,5 kg/ha sau JAVISE WG – 0,5 kg/ha sau
VITISAN (produs ecologic) – 3-4kg / ha (respectiv 2,5 kg/ha /1m coroana inaltime) in 200-500 l apa;
Insecticide
AFINTO – 0,12-0,16 kg/ha sau AFFIRM OPTI – 2kg/ha sau CORAGEN – 150-175 ml/ha sau CYPERGUARD – 0,02% sau DELEGATE 0,3 kg/ha sau EXIREL – 0,5-1,0 l/ha sauFASTER10 EC – 0,025% sau JACKPOT 2,5 EC – 1,0 l/ha sauKARATE ZEON0,015 - 0,02% sau VERTIMEC 1,8 % EC – 0,75-1,125 l/ha sau LASER 240 SC – 0,04% sau MAVRIK 2F – 0,05% 

LaPĂR– se va aplica un tratamentla scuturarea a 10 – 15% din petalepentru combaterea rapănului, moniliozei,viespeiperelor,afidelor,psilidelor,moliilorminiereşiinsectelordefoliatoarecuunuldin urmatoarele pesticide:
Fungicide:
1.BELLIS – 0,8kg/ha sau CHORUS 50 WG – 0,45-0,75 kg/ha sau VITRA 50WP sau DAGONIS – 0,72-1,2 l/ha CAPTAN 80 WDG – 0,15% – 1,5-2,0 kg/hasauMICROTHIOL SPECIAL -0,4%sau KUMULUS DF – 0,4% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06%sau SULFOLAC 80 WG – 4,5kg/ha sau CYFLAMID 5 EW- 0,45l/1500 l apasauJAVISE WG – 0,5 kg/ha;
Insecticide:
2.AFINTO – 0,12-0,16 kg/ha sau AFFIRM OPTI – 2kg/ha sau CORAGEN – 150-175 ml/ha sau CYPERGUARD – 0,02% sau DELEGATE 0,3 kg/ha sau EXIREL – 0,5-1,0 l/ha sau FASTER10 EC – 0,025% sau JACKPOT 2,5 EC – 1,0 l/ha sau KARATE ZEON0,015 - 0,02% sau VERTIMEC 1,8 % EC – 0,75-1,125 l/ha sau MADEX TOP (produs eco)–100ml/ha sau MOVENTO 100 SC – 1,875 l/ha
În plantaţiile de MĂR şi PĂRunde este atac alfocului bacterian al rozaceelor ( Erwinia amylovora )se va efectua tratamentulla scuturarea a 10 – 15% din petalecu ALIETTE 80 WG – 0,3% În plantaţiile pomicole unde se constată atac de acarieni peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ) se va folosi unul din produseleMILBEKNOCK EC 
-0,05%sau NISSORUN 10 WP – 0,03% sauVERTIMEC 1,8 % EC – 0,75-1,125 l/ha sau ORTUS 5 SC – 1,0 l/haalături de produsele recomandate în reţetele de tratament

 

Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor!
- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
-Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare, ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA; 68/05.02.1992 Min.Mediului; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin.
Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).
- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.
- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.
Constituie contravenţii următoarele fapte: nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr.1.107/2009privindintroducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

-nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr.1.107/2009privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.
Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul, purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţi

VERIFICAT

ing. Emilian Traian MAGDEA

ÎNTOCMIT 

Inspector Coordonator,Inspector, 

 drd. ing. Ramona Dina VASILIU

 

Ce tratamente se aplică la viţa-de-vie, la creşterea lăstarilor!

$
0
0

Ce tratamente se aplică la viţa-de-vie, la creşterea lăstarilor!

OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 17 din 12 mai 2022
La VIŢA DE VIE – se va aplica un tratament în perioada creşterii lăstarilor 5 – 7 cm împotriva făinării, antracnozei, excoriozei, acarienilor eriofiizi şi tetranichizi şi filoxerei galicole ( la portaltoi şi hibrizi ) cu urmatoarele produse pentru protectia plantelor:
Fungicide:
CABRIO TOP 1,5-2KG/HA sau ATTENZO STAR 50SC – 0,2 l/ha sau KUMULUS DF – 0,3% sau ORTIVA TOP – 1,0 l/ha sau THIOVIT JET 80 – 3,0kg/ha sau SULFOLAC 80 WG - 3,0kg/ha sau CYFLAMID 5EW – 0,3l/ha sau JAVISE WG – 0,75 kg/ha sau FLOSUL SC (produs ecologic) – 7,5 l/ha sau FLINT MAX 75 WG
– 0,16 kg/ha sau FOLICUR SOLO 250EW – 0,4l/ha sau LINKIT EC – 0,5 l/ha sau LUNA MAX 275 SE –
1l/ha sau ORIUS 25 EW – 0,4 l/ha sau VITISAN (produs ecologic) – 3-4kg / ha (200-500 l apa) sau LIMOCIDE (produs ecologic) - 1,6 l/ha ;
Acaricide:
NISSORUN 10 WP – 0,03% sau VERTIMEC 1,8 % EC – 0,75-1,125 l/ha sau MILBEKNOCK EC – 0,075%
sau ORTUS 5 SC – 1,0 l/ha sau NEXIDE 60 CS – 0,05 l/ha

Alte Recomandări importante :
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor!
- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare,
ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).
- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.
- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................

Tratamente pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare şi dăunători la culturile de legume!

$
0
0

Tratamente pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare şi dăunători la culturile de legume!

OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 20 din 12 mai 2022
La CULTURILE DE LEGUME – se vor aplica două tratamente pentru combaterea manei, alternariozei, altor boli foliare, afide, altor dăunători astfel:
- tratament I – plante tinere (răsad recent plantat) ;
- tratamentul II – perioada de creştere vegetativă a plantelor şi formarea primelor flori cu unul din următoarele produse pentru protectia plantelor:
Fungicide : DAGONIS – 1,0 l/ha VITISAN (produs ecologic) – 3-5kg / ha (300-900 l apa) sau ZEAMA BORDELEZA TIP MIF – 0,5% sau ORTIVA TOP – 1,0 l/ha sau ALCUPRAL 50 PU – 0,3% sau ZOXIS 250SC – 0,8-1,0 l/ha sau BANJO 500 SC – 0,4 l/ha sau CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau CABRIO TOP – 1,5-2 kg/ha sau DIAGONAL – 0,8-1 l/ha sau DAGONIS – 1 l/ha sau EQUATION PRO – 0,4 kg/ha sau FLOSUL SC (produs ecologic) – 7,5 l/ha sau FLOWBRIX (produs ecologic) – 2,6 l/ha sau FOLPAN 80 WDG - 0,15 % sau INFINITO 687,5 SC – 1,4 l/ha sau LIMOCIDE (produs ecologic) – 3-8 l/ha sau LUNA SENSATION 500 SC – 0,6-0,8 l/ha sau ORIUS 25 EW – 0,05 % sau POLYRAM DF – 0,2 % sau SCALA – 2 l/ha sau SCORE 250 EC – 0,5 l/ha sau SYREX STAR / SIGNUM 1,5 kG/ha sau T 34 BIOCONTROL (produs ecologic) – 0,01 gr/l (irigare)
Insecticide : DECIS 25 WG – 0,003% sau FASTER10 EC – 0,025% sau MOSPILAN 20 SP – 0,02%. sau
KARATE ZEON / (NINJA -a doua denumire comerciala) – 0,015 – 0,02% sau AFFIRM – 1,5 kg/ha sau ALVERDE – 0,250-1 l/ha sau BENEVIA – 0,75 l/ha sau COLUMBO 0,8 MG – 12 kg/ha sau CORAGEN – 150-175 ml/ha sau CYPERGUARD 25EC – 0,008 % HARPUN – 75 ml/100 l apa sau LIMOCIDE (produs eco) 2-4 l/ha sau MAVRIK 2F – 0,05 % sau ORTUS 5 SC – 0,1 % sau REQUIEM – 0,65 % sau SIVANTO PRIME 200 SL – 0,56-1,125 l/ha sau VOLIAM TARGO 0,6-0,8 l/ha sau VYDATE 10 L - 10l/ha
Informatii detaliate : https://www.anfdf.ro/sanatate/ghid/ghid_leguminoase_2021.pdf
https://www.anfdf.ro/sanatate/ghid/ghid_solanacee_2021.pdf
https://www.anfdf.ro/sanatate/ghid/ghid_tomate_2019.pdf

Alte Recomandări importante :
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator
- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor!
- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare,
ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).
- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.
- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al resedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................


Cu ce erbicidăm culturile de cereale păioase, porumbul şi cartoful!

$
0
0

Cu ce erbicidăm culturile de cereale păioase, porumbul şi cartoful!

OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

CULTURILE DE CEREALE PĂIOASE se vor erbicida cu unul din următoarele produse:
Erbicide care se aplică de la faza de înfrăţire, până la formarea primului internod respectiv
stadiul de rozetă al buruienilor: SDMA SUPER 1 l/ha ; DICOPUR D - 1,0 l/ha (buruieni dicotiledonate sensibile la 2,4-D) ; CERLIT SUPER – 0,54 l/ha ; MUSTANG - 0,4-0,6 l/ha ;
Erbicide care se aplică de la faza de înfrăţire până la stadiul de alungire a celui de-al doilea internod:
ARRAT 200 g/ha (buruieni dicotiledonate anuale şi perene) + DASH HC adjuvant 0.5 l/ha
Erbicide care se aplica de la faza de înfrăţire până la faza de burduf:
- GRANSTAR SUPER 50 SG – 40 g/ha;
Pentru a se asigura o eficacitate maximă a produselor, erbicidarea se va aplica atunci când temperatura mediului ambiant depăşeşte 10 – 12 grade celsius.
PORUMBUL BOABE – se va erbicida pentru a combate:
Buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale:
- CUTER 100 SC – 0,75-1,5 l/ha sau TITUS 25 DF 40 – 60 g/ha + surfactant – aplicat postemergent, în stadiul de 2 – 7 frunze a porumbului (Sorghum halepense din seminţe şi rizomi) ; ADENGO 465 SC - Buruieni anuale
- 0,30 - 0,35 l/ha, postemergent timpuriu; STOMP AQUA 4 l/ha – aplicat preemergent ; LAUDIS OD 66 – 2- 2,25L/ha postemergent incepand cu stadiul de 2 frunze pana la 8 frunze (atunci cand buruienile dicotiledonate au 2-4 frunze iar cele monocotiledonate sunt pana la inceputul infratitului); GARDOPRIM PLUS GOLD 500 SC 4,0 – 4,5 l/ha – aplicat postemergent timpuriu.
Buruieni dicotiledonate anuale şi perene:
- MUSTANG 0,4 – 0,6 l/ha – aplicat postemergent ( porumb 4 – 6 frunze ); sau CERLIT SUPER – 0,54 l/ha aplicat postemergent ( porumb 2 – 6 frunze );
CARTOFUL – se va erbicida pentru a combate:
Buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale:
- SURDONE 0,7 - 1,2 kg/ha ( aplicat preemergent ). sau BOXER – 3-5 l/ha
Buruieni monocotiledonate anuale şi unele dicotiledonate:
- STOMP AQUA 4 l/ha ( aplicate preemergent )

Alte Recomandări importante:
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator
- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor!
- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare,
ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr.
328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).
- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.
- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind
menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................

Tratamente la culturile de cereale păioase împotriva afidelor, gândacului bălos şi a bolilor foliare

$
0
0

Tratamente la culturile de cereale păioase împotriva afidelor, gândacului bălos şi a bolilor foliare

OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 21 din 12 mai 2022
CULTURILE DE CEREALE PAIOASE se vor trata împotriva afidelor, gandacului bălos (Lema melanopa L) si bolilor foliare şi de spic cu urmatoarele produse pentru protectia plantelor:
Insecticide :
NEXIDE 60 CS – 0,07-0,08 l/ha sau FASTER 10 CE – 100 ml/ha sau KARATE ZEON – 0.15 l/ha sau CYPERGUARD MAX – 0,05 l/ha sau DECIS EXPERT 100 EC – 62,5 ml ha sau LAMDEX EXTRA – 0,3 kg/ha ;
Fungicide :
ORIUS 25 EW – 0,5 l/ha sau DIAGONAL – 0,8-1 l/ha sau CARAMBA 60 SL 1,0 - 1,2 l/ha sau AMBROSSIO 500SC – 0,25-0,5 l/ha sau ZANTRA 216 EC – 1,0 l/ha sau ZOXIS 250SC– 1,0 l/ha sau ELATUS ERA - 0,5-1 l/ha sau EVOLUS 0,75-1,0 l/ha sau FALCON PRO 425 EC – 0,6 l/ha sau NATIVO
PRO 325 SC – 0,7 l/ha sau IMPERIS ULTRA / PIRAXOR EC 0,75-1 l/ha sau RETENGO – 0,7-1,0 l/ha sau REVYCARE – 0,5-1,5 l/ha sau PROSARO 250 EC – 0,75 l/ha sau TALENDO – 0,225 l/ha sau TOPAS 100 EC 0.3-0,5 l/ha sau;
Tratamentul vizează adultul de (Lema melanopa – Fig. 1) care se aplică doar la densităţi mai mari de 10 adulţi /mp.
In cazul bolilor (făinare, septorioză, rugini etc.), perioada optimă de tratament este formarea celui de-al doilea nod.
Alte Recomandări importante:
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator
- Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse pentru protectia plantelor
- Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform Legii nr.383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare, ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor precum si protocolul de colaborare nr. 328432/2015, incheiat cu ROMAPIS privind implementarea legislatiei in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor).
- Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.
- Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................

APIA BN: Peste 29.000 de Cereri de sprijin depuse de fermierii din judeţ! Campania continuă până în 10 iunie!

$
0
0

APIA BN: Peste 29.000 de Cereri de sprijin depuse de fermierii din judeţ! Campania continuă până în 10 iunie!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Bistrița-Năsăud a încheiat luni, 16 mai, campania de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2022, fără penalități, în conformitate cu prevederile OMADR nr.46/25.02.2022 privind aprobarea formularului - tip al cererii unice de plată pentru anul 2022.

În  perioada 1 martie – 16 mai 2022, au fost depuse la APIA Centrul Județean și centrele locale arondate, 29023 cereri de sprijin pentru o suprafață de 184.637,5 ha, pentru toate cererile utilizându-se aplicația IPA Online.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile comunitare și naționale în vigoare, Campania de primire a cererilor unice de plată continuă timp de 25 de zile, respectiv până la data de 10 iunie 2022 inclusiv, cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere, transmite APIA Centrul Județean Bistrița-Năsăud. 

 

APIA BN: Sprijin pentru fermieri, în contextul pandemiei! Aproape 5000 de cereri depuse în judeţ de crescătorii de bovine!

$
0
0

APIA BN: Sprijin pentru fermieri, în contextul pandemiei! Aproape 5000 de cereri depuse în judeţ de crescătorii de bovine!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Bistrița-Năsăud a finalizat, la  data de 12 mai 2022, campania de  depunere a cererilor privind acordarea ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovine, suine și avicol în contextul crizei economice generate de pandemie, conform  OUG 51/2022 . 

Potrivit comunicatului transmis redacţiei, la nivelul Centrului Judeţean Bistrița-Năsăud au fost depuse 4986 cereri de sprijin pentru un efectiv de 58.357 capete bovine și un număr de 6 cereri pentru sectorul avicol. Pentru suine nu au fost solicitări.

Plata ajutorului de stat se va face până la data de 30 iunie 2022.

 

 

 

Începe depunerea cererilor de finanțare aferente măsurii "Microgranturi în domeniul agroalimentar"

$
0
0

Începe depunerea cererilor de finanțare aferente măsurii "Microgranturi în domeniul agroalimentar"

Comunicat de presă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în data de 27.05.2022începînscrierile pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”

Astfel, în perioada 27 mai 2022- 31 mai 2022, solicitanții pot depune formularul cererii de finanțare a ajutorului de stat prin aplicația electronică IMM Recover.

Menționăm că împuternicirea notarială poate fi depusă și ulterior completării formularelor de înscriere în sistemul informatic IIM RECOVER, dar nu mai târziu de încheierea contractului de acordare a ajutorului de stat.

Cererile se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, la cursul valutar aferent lunii mai 2022, respectiv 4,9479 lei.

Pentru depunerea cererilor de finantare solicitanții/împuterniciții/reprezentanții, acestora trebuie să dețină semnătură electronică.

Finanțarea proiectelor de tip microgrant, în cadrul acestui apel vizează următoarele obiective specifice:

  • Sprijinirea activității operatorilor economici din domeniile agricultură, acvacultura, piscicultură și industrie alimentară;
  • Menținerea/creșterea numărului de angajați;
  • Diversificarea activităților din domeniul agroalimentar;
  • Sprijinirea activității operatorilor economici afectați de pandemia COVID – 19.

Beneficiari ajutorului de stat sunt:

- microîntreprinderi, întreprinderile mici şi mijlocii, denumite în continuare IMM;

- persoane fizice autorizate, denumite în continuare PFA;

- întreprinderi individuale, denumite în continuare ÎI;

- întreprinderi familiale, denumite în continuare ÎF, care primesc ajutorul de stat prin intermediul micrograntului/grantului pentru capital de lucru, prin încheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul schemei de ajutor de stat.

Beneficiarii pot utiliza microgranturile, sub formă de sumă forfetară, alocate din fonduri externe nerambursabile, cofinanţate din bugetul de stat, pe bază de contract de acordare a ajutorului pentru susţinerea următoarelor cheltuieli angajate după data de 1 februarie 2020:

a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum şi alte categorii de stocuri necesare activităţii curente/operaţionale desfăşurate de beneficiari;

b) datorii curente şi restante faţă de furnizorii curenţi, inclusiv faţă de furnizorii de utilităţi, potrivit contractelor încheiate;

c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat şi/sau cheltuieli privind arenda sau redevenţa pe bază de contract de arendă sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole;

d) cheltuieli privind achiziţia de servicii necesare activităţii curente/operaţionale, cu excepţia serviciilor de consultanţă;

e) cheltuieli privind achiziţia de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activităţii curente/operaţionale;

f) cheltuieli privind achiziţia de echipamente, utilaje, instalaţii şi tehnologii necesare reluării activităţii curente/operaţionale;

g) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului şi bugetele locale.

Microgranturile se acordă, pe bază de contract, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:

a) au desfăşurat activitate curentă/operaţională pe perioada a cel puţin 3 luni calendaristice înainte de data de 31 decembrie 2019;

b) au obţinut o cifră de afaceri/venituri de cel puţin echivalentul în lei a 5.000 euro la data de 31 decembrie 2019;

c) îşi menţin activitatea pe o perioadă de cel puţin 6 luni de la acordarea măsurii de sprijin sub formă de microgrant.

Proiectul „Microgranturi în domeniul agroalimentar” este parte a schemei de ajutor de stat introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabileși este implementat de MADR, prin intermediul APIA.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), inclusiv structurile județene ale acesteia (APIA – Centre Județene), administrează, gestionează şi derulează proiectele, măsurile și programele de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi asigură managementul financiar şi/sau tehnic al fondurilor alocate.

Fondurile alocate pentru acordarea Microgranturilor din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare în cadrul POC 2014-2020 aprobate prin OUG nr. 61/2022  sunt în valoare totală de 50.000.000 euro, din care 29.845.080 euro (respectiv 25.000.000 euro FEDRREACT EU şi 4.845.080 euro cofinanţare de la bugetul de stat) şi 20.154.920 euro de la bugetul de stat.

APIA, mereu alături de fermieri!

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

 

Viewing all 384 articles
Browse latest View live