Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all 384 articles
Browse latest View live

Pesta Porcină Africană, confirmată într-o exploatație de porci domestici, la Delureni!

$
0
0

Pesta Porcină Africană, confirmată într-o exploatație de porci domestici, la Delureni!

Instituţia Prefectului BN
În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici în exploatația de pe raza localității Delureni, DSVSA BN a notificat prefectul judeţului în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 11.11.2021, având ca scop actualizarea și aprobarea „Planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud”.
Luând în considerare evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază 10 km.
Zona de protecție cuprinde localitățile: DELURENI, ȘOPTERIU, SCOABE FÂNTÂNIȚA ȘI COȘERIU din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD.
Zona de supraveghere: VALEA MARE, VISUIA, PODENII, SILIVAȘU DE CÂMPIE, URMENIȘ, FÂNAȚELE SILIVAȘULUI, FÂNAȚE, HIREAN, CÂMP, MICEȘTII DE CÂMPIE, PORUMBENII, DRAGA, VALEA, MILAȘ, STUPINI, OROSFAIA, ȚAGU, ȚĂGȘORU, LA CURTE, BUDEȘTI-FÂNAȚE, DUPĂ DEAL, GHEMEȘ, SÂNMIHAIU DE CÂMPIE, COMLOD și BUDEȘTI din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD; VALEA SÂNMARTINULUI, SATU NOU, OBÂRȘIE, VALEA ULIEȘULUI, ULIEȘ, CRĂIEȘTI, VALEA SEACĂ, DÂMBU, SÂNGEORGIU DE CÂMPIE și COTORINAU din JUDEȚUL MUREȘ.
Din zona afectată fac parte fondurile de vânătoare: 39 MICEȘTI ȘI 38 SÂNMIHAI din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD.

 


A început campania de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor!

$
0
0

A început campania de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor!

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud informează populația județului că, în perioada octombrie 2021 – februarie 2022,în conformitate cu prevederile Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016, se desfășoară campania de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice (câini și pisici).

Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare, în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 1/15.01.2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân. Câinii nou-născuți se identifică în primele 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice al acestora.

În cursul campaniei de vaccinare 2020-2021 au fost vaccinați un număr de 39725 câini și 9672 pisici.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud a achiziționat dozele de vaccin necesare desfășurării acestei acțiuni care sunt oferite gratuit medicilor veterinari de liberă practică, de la Circumscripțiile sanitare veterinare de asistență din județ. Costul identificării prin microcipare se suportă de către proprietarii de animale.

Proprietarii și deținătorii de câini și pisici au următoarele obligații:

-          de a se prezenta la sediile circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență în a căror rază își au domiciliul, în vederea luării în evidență și a catagrafierii;

-          să prezinte animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice;

-          să dețină un carnet de sănătate al animalului, în care să se evidențieze acțiunile imunoprofilactice antirabice și tratamentele efectuate;

-          să respecte dispozițiile Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistrița-Năsăud, privind interdicţiile de mişcare a câinilor în afara curţilor;

-          să anunțe imediat medicului veterinar orice mușcătură produsă la om de către câinii aflați în proprietatea sau îngrijirea lor, precum și orice modificare a comportamentului acestora.

Nerespectarea dispozițiilor cu referire la vaccinarea obligatorie a carnasierelor domestice și microciparea câinilor, prevăzute de legislația în vigoare, se sancționează contravențional cu amendă de la 1000 la 3000 lei. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor oficiale efectuate în cursul anului 2021 au fost aplicate un număr de 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 9000 lei și 8 avertismente.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Romulus BIȚA

 

Direcţia Agricolă BN: Peste 5600 hectare de teren, însămânţate în această toamnă!

$
0
0

Direcţia Agricolă BN: Peste 5600 hectare de teren, însămânţate în această toamnă!

Ing. Ioan Nuţu Tabără, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud,  a anunţat, că suprafeţele însămânţate în această toamnă sunt aproximativ identice cu cele din campania agricolă trecută, iar starea de vegetaţie a culturilor este una corespunzătoare, la această dată.

        Potrivit acestuia, în această  toamnă au fost însămânţate 3.250 hectare de grâu, 65 hectare de secară, 1510 hectare de triticale, 200 hectare de orz, 113  hectare de orzoaică de toamnă, 65 hectare de rapiţă de toamnă şi 420 de hectare de plante de nutreţ.

În judeţul nostru, cele mai mari suprafeţe cultivate sunt cele cu porumb – peste 16.800 hectare anual, urmate de cele cartofi, peste 4800 hectare/an, suprafeţele de livezi de meri ocupând peste 4700 de hectare.

 

 

Din 19 noiembrie, se depun cereri pentru ajutor de minimis în sectorul agricol!

$
0
0

Din 19 noiembrie, se depun cereri pentru ajutor de minimis în sectorul agricol!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează apicultorii că în perioada19 - 26 noiembrie 2021 inclusiv se depun cereri de acordare a ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1219/17.11.2021.

Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producției primare, pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producție.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt:

a) apicultorii, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii;

b) apicultorii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016;

c) apicultorii, persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

  1. să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2021, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor cu modificările și completările ulterioare;
  2. să aibă stupine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară şi pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, la data depunerii cererii;
  3. să fie înregistrați în registrul unic de identificare (RUI), și să dețină cod  unic de înregistrare atribuit de către APIA.

Solicitanții care nu dețin cod unic de înregistrare în RUI, înainte de solicitarea ajutorului de minimis prevăzut de prezenta hotărâre au obligația obținerii acestuia de la centrele județene ale APIA, prin completarea și depunerea formularului prevăzut în anexa nr.1 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare, în vederea accesării măsurilor reglementate de politica agricolă comună.

Cuantumul ajutorului este în valoare de23,7 lei/familia de albine.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 53.250.724 lei, reprezentând 10.763.157,96 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie  2021, respectiv 4,9475 lei petru un euro.

Sursa de finanțare este bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Termen de plată a ajutorului de minimis este data de 31 decembrie 2021.

Formularele care trebuie completate de către fermierii sunt accesibile pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând link-ul http://www.apia.org.ro/ajutor-minimis-sector-apicol.

APIA, mereu alături de fermieri!

 

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

 

 

DSVSA BN: Unde se face şi cât costă examenul trichineloscopic!

$
0
0

DSVSA BN: Unde se face şi cât costă examenul trichineloscopic!

În scopul prevenirii unor posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, acum, în apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud reaminteşte, consumatorilor/proprietarilor de animale, următoarele reguli:

– să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;

– să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul negativ, în urma examinării pentru Trichinella spp.;

– să cumpere animale numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar.

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs, etc.

Având în vedere existenţa şi apariţia unor noi cazuri de trichineloză, atât la porcul domestic cât şi la vânatul sălbatic, reamintim crescătorilor de animale că sacrificarea porcului şi consumul produselor obţinute de la acesta, în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Este interzisă comercializarea cărnii obținută în urma sacrificării tradiționale pentru consum public (magazine, unități de alimentație publică, piețe agroalimentare, etc) sau către terțe persoane, această carne fiind destinată doar consumului propriu, în familie.

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sângiorz-Băi), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (examen numai prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8.30 -16.30 (luni-sâmbătă) respectiv 10-14 (duminica).

Examinarea trichineloscopică se face contra cost (21 lei + TVA, la analizele efectuate prin metoda examinării directe, respectiv 76 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale – în cadrul LSVSA).

Proprietarii sunt obligaţi să predea, medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în Sistemul Naţional de Identificare și Înregistrare a Animalelor.

În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă cât și ulterior, D.S.V.S.A. Bistrita-Năsăud organizează acțiuni de control la unitățile de producție, depozitare și comercializare a produselor de origine animală și nonanimală, precum și controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Bistrita-Năsăud.

Consumatorii pot adresa sesizări la numărul de telefon al D.S.V.S.A. Bistrița-Năsăud 0263224974, 0733014054, Fax 0263206029 sau la adresa de e-mail: office-bistrita-nasaud@ansvsa.ro.

.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Romulus BIȚA

 

 

Pesta Porcină Africană confirmată în două exploatații de porci domestici din Jimbor şi Buza Cătun!

$
0
0

Pesta Porcină Africană confirmată în două exploatații de porci domestici din Jimbor şi Buza Cătun!

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici într-o exploatație de pe raza localității Jimbor și într-o exploatație de pe raza localității Buza Cătun, la propunerea DSVSA BN, prefectul judeţului a fost notificat în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 26.11.2021, în vederea actualizării și aprobării “Planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA pe teritoriul județului BN”.
Având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază 10 km.
Zona de protecție cuprinde localitățile: JIMBOR, BUZA CĂTUN, MANIC, ZORENI, BUDEȘTI din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD și ROTUNDA din JUDEȚUL CLUJ.
Zona de supraveghere:
-> ȚAGU, BUDEȘTI FÂNAȚE, VISUIA, MICEȘTI DE CÂMPIE, SÂNMIHAIU DE CÂMPIE, LA CURTE, BUNGARD, SĂLCUȚA, FÂNTÂNELE, MORUȚ, MATEI, CORVINEȘTI, STRUGURENI, CHIOCHIȘ, APATIU, BOZIEȘ, CHEȚIU, ȚENTEA și SÂNICOARĂ
-> DIVICIORII MARI, DIVICIORII MICI, NĂSAL, BUZA, LACU, FELDIOARA, VALEA CALDĂ, CĂTINA, COPRU, HAGĂU și ȚAGA
Din zona afectată fac parte fondurile de vânătoare: 39 Micești, 36 Jimbor, 37 Matei, 38 Sânmihai din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD și 15 Țaga, 30 Cătina, 29 Geaca din JUDEȚUL CLUJ.

Direcția Agricolă: Patru crescători de porci de reproducție din rasa Mangalița au primit ajutor de minimis!

$
0
0

Direcția Agricolă: Patru crescători de porci de reproducție din rasa Mangalița au primit ajutor de minimis!

          Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud a primit şi în acest an cereri pentru ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa, în baza HG 365/2020. Patru crescători din judeţ au depus documentaţie pentru un număr de 62 capete de scroafe de reproducţie din rasa Mangaliţa, aceştia primind subvenţiile aferente, respectiv 1200 lei/cap. Potrivit directorului executiv Ioan Nuţu Tabără, în conturile beneficiarilor au intrat 74.400 lei.

          Este vorba despre Întreprindere Individuală Lăcătuş Petru – Rareş din Dumitriţa, PFA Claudiu Olimpiu Simionca (Punct de lucru Herina), PFA Ioana Mureşan Fermă de la Braniştea şi PFA Iosif Eduard  Koblicska din Braniştea.

          Programul va continua şi anul viitor, ne dă asigurări ing. Nuţu Tabără, datele pentru depunerea documentaţiilor urmând să fie date publicităţii la momentul potrivit.

Controale ale inspectorilor Direcţiei Agricole la comercianţii de legume şi fructe proaspete

$
0
0

Controale ale inspectorilor Direcţiei Agricole la comercianţii de legume şi fructe proaspete

Inspectorii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud au intensificat acţiunile de control în domeniul legumelor şi fructelor proaspete, provenite din producţia autohtonă, import şi comerţ intraunional, în urma tematicii emise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit directorului executiv, Ioan Nuţu Tabără, s-a urmărit depistarea, sancţionarea şi eliminarea tuturor abaterilor de la legislaţia specifică din domeniul producerii, depozitării, transportului şi comercializării legumelor şi fructelor proaspete, provenite din producţia autohtonă, import şi comerţ intraunional în reţele de comercializare en-detail/cash carry (market, supermarket, hipermarket).

          În perioada 10-29 decembrie, au fost verificaţi 24 de agenţi economici din Bistriţa-Năsăud, aplicându-se patru avertismente şi două amenzi în valoare de 600 lei pentru constatarea unor neconformităţi. Acţiunile de control vor continua până în 15 ianuarie 2022, conform tematicii, menţionează ing. Ioan Nuţu Tabără.

 

 


 


APIA BN: A început campania de depunere a cererilor de rambursare pentru motorina aferentă ultimului trimestru al anului 2021

$
0
0

APIA BN: A început campania de depunere a cererilor de rambursare pentru motorina aferentă ultimului trimestru al anului 2021

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2022 inclusiv, se depun Cererile de plată care vizează rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2021 (trimestrul IV al anului 2021).

Cererile se depun la Centrele Județene ale APIA de către administratorul/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor  mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,5721 lei/litru.

Pentru sectorul vegetal, cererile de plată pentru rambursare se depun însoțite de următoarele documente:

  1. documente care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă, după caz;
  2. situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate la lucrări mecanizate, aferente perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9;
  3. copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;
  4.  copie a documentelor de identitate și/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare;
  5. adeverință în original de la Registrul agricol, cu suprafețele aflate în exploatare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare;
  6. adeverință în original de la Direcția pentru agricultură județeană, pentru suprafețele plantate cu vie nobilă, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

Pentru sectorul zootehnic, cererile de plată pentru rambursare se depun însoțite de următoarele documente:

  1. situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate pentru sectorul zootehnic, aferentă perioadei  pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 9 din OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare;
  2. copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;
  3. situația privind calculul efectivului rulat / efectivului mediu realizat, întocmită de beneficiar și vizată de medicul împuternicit de liberă practică, după caz, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 10 din OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare;
  4.  copie de pe cererea depusă de către apicultori la consiliul local în vederea asigurării acestora de vetre de stupină temporare sau permanente;
  5. copie a documentelor de identitate și/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

Pentru sectorul îmbunătățiri funciare, cererile de plată pentru rambursare se depun însoțite de următoarele documente:

  1. situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate pentru irigații, aferentă perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 9 din OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare;
  2. copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;
  3. situația centralizatoare a cantităților de apă pentru irigații, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 11 din OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare;
  4. copie a facturilor de apă din care să reiasă volumul de apă consumat de către beneficiar/procesul-verbal de confirmare a volumului de apă livrat pentru irigații, întocmit de către orice furnizor de apă de irigații;
  5. situația suprafețelor irigate, pe structuri de culturi, aferentă perioadei pentru care se solicită ajutorul de stat;
  6. copie a documentelor de identitate și/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare;
  7. dovadă cont trezorerie dacă au intervenit modificari ale coordonatelor bancare față de cererea inițială.

Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnătura și vor purta sintagma “conform cu originalul”.

 

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

 

Peste 50 de comercianţi de fructe şi legume, verificaţi de inspectorii de la Direcţia pentru Agricultură

$
0
0

Peste 50 de comercianţi de fructe şi legume, verificaţi de inspectorii de la Direcţia pentru Agricultură

Inspectorii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud au intensificat acţiunile de control în domeniul legumelor şi fructelor proaspete, provenite din producţia autohtonă, import şi comerţ intraunional, în urma tematicii emise de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

          „Acţiunile de control au vizat depistarea, sancţionarea şi eliminarea tuturor abaterilor de la legislaţia specifică din domeniul producerii, depozitării, transportului şi comercializării legumelor şi fructelor proaspete provenite din producţia autohtonă, import şi comerţ intraunional (în reţeaua de comercializare en detaill, cash carry. În perioada 10 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, au fost verificaţi 53 agenţi economici din Bistriţa-Năsăud, aplicându-se un număr de 11 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 900 lei pentru constatarea unor neconformităţi”, ne-a transmis ing. Ioan-Nuţu Tabără, director executiv la Direcţia pentru Agricultură B-N. 

Brânza de vaci, telemeaua de vacă şi brânza fermentată în burduf de la Romfulda, atestate ca produse tradiţionale!

$
0
0

Brânza de vaci, telemeaua de vacă şi brânza fermentată în burduf de la Romfulda, atestate ca produse tradiţionale!

Brânza de vaci, telemeaua de vacă şi brânza fermentată în burduf, produse de compania Romfulda Prod SRL Beclean, au fost atestate ca produse tradiţionale. Direcţia Generală de Politici în Industrie Alimentară şi Comerţ din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a emis, în 27 ianuarie, cele trei documente de Atestat Produs Tradiţional. Produsele au fost înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

„Aceste 3 atestate pentru produse tradiționale aparținând operatorului economic Romfulda Prod S.R.L. se adaugă la cele 27 ale  AFI Profamilia S.R.L. din Bistrița Bârgăului și unul aparținând de Societate Cooperativă Agricolă de Gradul 1 Grup de producători Sângeorz-Băi. La ora actuală, avem la nivelul județului un număr total de 31 produse tradiționale!”, ne-a explicat ing. Ioan Nuţu Tabără, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.  

Astfel, AFI Profamilia şi-a atestat ca produs tradiţional pita cu crumpiri, Povilă de Bârgău, liptar, hece-pece, chisăliţă din pere pietroase, chisăliţă din pene de acăţ, chisăliţă din pene de rujă, chisăliţă de cireşe pădureţe, chisăliţă de mură, chisăliţă de nuci verzi, chisăliţă de merişor sălbatic, chisăliţă de soc, chisăliţă de afine, chisăliţă de zmeură, sirop de zmeură, sirop de afine, sirop de mură, sirop de soc, sirop de mintă, sirop de pene de acăţ, sirop de pene de rujă, sirop de pene de tei, sirop de pene de soc, sirop de şimbru de câmp, sirop de muguri de buhaş, chisăliţă de pomniţe, chisăliţă de pene de lilie, în timp ce Societatea Cooperativă Agricolă de Gradul 1 Grupul de producători Sângeorz-Băi are atestată brânza frământată. 

 

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud: Până în 1 martie pot fi depuse cereri pentru ajutor de minimis la tomate, cultivate în spații protejate!

$
0
0

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud: Până în 1 martie pot fi depuse cereri pentru ajutor de minimis la tomate, cultivate în spații protejate!

Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Bistriţa-Năsăud informează că a fost publicată Hotărârea de Guvern 148/03.02.2022 privind Programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022. „Suntem la dispoziţia potenţialilor beneficiari eligibili ai acestui program de ajutor de minimis, pentru orice informaţii. Aşteptăm să fie depuse cât mai multe cereri de către producătorii din judeţul nostru”, ne-a declarat ing. Ioan Nuţu Tabără, director executiv al DAJ Bistriţa-Năsăud.

  Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi de 4000 euro, respectiv: 3000 euro/cultură în ciclul I/1000 mp/beneficiar şi 1000 euro/cultură în ciclul II/1000 mp/beneficiar;

              Beneficiarii pot solicita ajutorul de minimis la DAJ Bistriţa-Năsăud până cel târziu la data de 1 martie 2022 inclusiv, pentru ciclul I de producție. Producția trebuie valorificată în perioada 1 martie -10 iunie inclusiv a anului 2022, pentru ciclul I de producție, iar documentele care atestă valorificarea se depun până la 30 iunie 2022 inclusiv. Pentru ciclul II, depunerea documentaţiei se face în perioada 25 iulie-31 august 2022.

               Schema de ajutor de minimis se aplică pentru susținerea producției de legume în spații protejate, precum  tomate – cultivate în ciclul I sau ciclul II de producție; ardei gras și /sau lung – capia – cultivați în ciclul II de producție;  castraveți – cultivați în ciclul II de producție; fasole păstăi – cultivată în ciclul II de producție; salată – cultivată în ciclul II de producție;  spanac – cultivat în ciclul II de producție şi ceapă verde – cultivată în ciclul II de producție.

               Documente necesare pentru înscrierea în Program :

a) copie a B.I/C.I al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit;

b) copie a Atestatului de producător valabil până la 31.12.2022;

c) împuternicire/procură notarială și o copie a B.I/C.I al/a unui reprezentant după caz;

d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului;

e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;

f) adeverință, în original, din Registrul Agricol, conform înscrisurilor aferente anului 2022;

g) certificat de atestare fiscală și cazier fiscal, valabilă la data depunerii cererii;

 

Ajutor de minimis pentru cei care cultivă usturoi! Cine poate primi bani!

$
0
0

Ajutor de minimis pentru cei care cultivă usturoi! Cine poate primi bani!

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud anunţă că a fost publicată Hotărârea de Guvern 147/03.02.2022 privind Programul de susţinere a producţiei de usturoi pentru anul 2022. "Specialiştii Direcţiei Agricole sunt la dispoziţia potenţialilor beneficiari, mai multe informaţii pot fi solicitate la telefon 0263.217102 şi pe adresa de email dadr.bn@madr.ro. Vă așteptăm cu drag, dragi legumicultori din Bistrița-Năsăud, pentru a vă înscrie în aceste programe de ajutor de minimis, pentru producţia de legume în spaţii protejate, dar şi pentru și usturoi", a transmis directorul executiv Ioan Nuţu Tabără.
Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutorde minimis care se acordă beneficiarilor este de 3.000 euro/ha și se plătește în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de
Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021. Plata se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de usturoi, respectiv:

- producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 valabil până la 31 decembrie 2022
- producătorilor agricoli persoane fizice autorizate
- întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale
- producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de usturoi, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să solicite ajutorul de minimis
- să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator, pe care să se găsească inscripţia "Program susţinere usturoi, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Judeţeană./a Municipiului Bucureşti"
- să obţină o producţie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp de pe suprafaţa prevăzută
- să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, în anul 2022
Totodată, ei trebuie să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative, în funcţie de forma de organizare.

Dovada obţinerii producţiei de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare. Potrivit proiectului, valorificarea producţiei prevăzute se face în perioada 1 iulie - 21 noiembrie inclusiv.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro, echivalent în lei, pe durata a trei exerciţii financiare, adică exerciţiul financiar în cauză şi două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Pesta porcină africană confirmată într-o exploatație de porci domestici din Buza Cătun!

$
0
0

Pesta porcină africană confirmată într-o exploatație de porci domestici din Buza Cătun!

În urma confirmării pestei porcine africane, prin buletinul de analiză al Laboratorului Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș cu numărul 10448/15.02.2022, la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Buza Cătun, comuna Chiochiș, la propunerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, prefectul judeţului a convocat în data de 16.02.2022 Comitetul Local de Combatere a Bolilor, care a adoptat HOTĂRÂREA NR. 2 din 16.02.2022 pentru aprobarea ”Planului de măsuri pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud”.
Conform Planului de măsuri aprobat prin hotărârea mai sus menționată, s-a delimitat o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului, după cum urmează:
- în județul Bistrița-Năsăud, localitățile BUZA CĂTUN, MANIC și JIMBOR
- în județul Cluj, localitățile BUZA și ROTUNDA.
Totodată, s-a delimitat zona de supraveghere cu o rază de 10 km în jurul focarului, după cum urmează:
- în județul Bistrița-Năsăud, localitățile CHIOCHIȘ, SÂNICOARĂ, ȚENTEA, APATIU, STRUGURENI, BOZIEȘ, CHEȚIU, MATEI, MORUȚ, FÂNTÂNELE, SĂLCUȚA, ZORENI și BUDEȘTI
- în județul Cluj, localitățile COPRU, FELDIOARA, LACU, SUCUTARD, NĂSAL, ȚAGA, DIVICIORII MICI și DIVICIORII MARI.
Pentru evitarea apariției de noi focare, informăm deținătorii de porcine că trebuie să anunțe medicul veterinar din localitatea respectivă sau DSVSA despre orice semne de îmbolnăvire a acestora și să comercializeze doar animale însoțite de documente emise de către autoritatea competentă (certificat sanitar-veterinar și document de mișcare).
Unitatea Operațională Locală (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud) monitorizează evoluția situației.

 

Până în 28 februarie, APIA primește cereri de plată pentru Măsura 14 „Bunăstarea animalelor” din cadrul PNDR 2014 – 2020

$
0
0

Până în 28 februarie, APIA primește cereri de plată pentru Măsura 14 „Bunăstarea animalelor” din cadrul PNDR 2014 – 2020

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 15 - 28 februarie 2022, pot depune cererile de plată pentru Măsura 14  „Bunăstarea animalelor”, ce conține două pachete: - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul PNDR 2014 - 2020.

Ca element de noutate, cererea de plată completată online se va semna electronic.

Cererile de plată pentru Măsura 14 - “Bunăstarea animalelor” cuprind angajamentele şi informaţiile aferente tuturor exploataţiilor cu cod ANSVSA, deţinute de un solicitant, indiferent pe raza cărui judeţ îşi desfăşoară activitatea solicitantul și se depun însoţite de toate documentele prevăzute în ghidurile solicitantului.

Documentele justificative aferente cererii se încarcă pe platforma electronică pusă la dispoziție de APIA.

Modelele cererilor de plată pentru Măsura M14 - “Bunăstarea animalelor” pentru cele două pachete, însoțite de instrucțiunile de completare aferente, sunt aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 28/14.02.2022 și pot fi accesate pe site-ul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură: www.apia.org.ro .

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

 

 

 


APIA dă startul Campaniei de informare pentru primirea Cererilor Unice de Plată în anul 2022

$
0
0

APIA dă startul Campaniei de informare pentru primirea Cererilor Unice de Plată în anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) demarează de astăzi, 15 februarie, Campania de informare a fermierilor cu privire laprimirea Cererilor Unice de Platăîn anului 2022, sub sloganul ALĂTURI DE FERMIERI PENTRU O AGRICULTURĂ PERFORMANTĂDepune la APIACererea Unică de Plată în perioada 01 Martie – 16 Mai 2022!

Fermierii vor putea depuneîn perioada 01 martie – 16 mai 2022, Cererea Unică de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie), fără a se prezenta la Centrele județene/locale APIA, ținând cont de condițiile impuse de pandemia Covid 19. 

Se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii.

Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.

De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică.

Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.

ATENŢIE!!! Începând cu anul 2022 fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal și zootehnic, să se verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă!

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Reamintim că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:

- schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic,

- măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),

- ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente Campaniei 2022, are obligația să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).

 

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.roși www.pndr.ro.  

 

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

 

 

APIA a dat startul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2022

$
0
0

APIA a dat startul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat Campania de primirea Cererilor Unice de Plată pentru anul 2022. Fermierii sunt invitați să depună, în perioada 01 martie – 16 mai 2022, Cererea Unică de Plată.

Cererea se depune prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie), fără a se prezenta la Centrele județene/locale APIA, ținând cont de condițiile impuse de pandemia Covid 19. 

Se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

  • Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința.
  • Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii.
  • Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.
  • Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.
  • Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.
  • Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică.

 

”Vreau să-i asigur pe fermieri de toată susținerea Ministerului Agriculturii în Campania 2022 care debutează astăzi. Plafonul alocat României în anul 2022 din FEGA, respectiv 1,91 miliarde de euro, este foarte important pentru menținerea trendului ascendent al producției agricole la nivel național și pentru continuarea consolidării veniturilor fermierilor, fapt ce ne obligă să capacităm toate resursele disponibile pentru ca acești bani să ajungă în agricultura românească. Agenția de plăți va fi, ca de obicei, alături de fermieri și ii va sprijini în procesul de depunere pentru a preveni orice fel de sincope în depunerea cererilor” a declarat ministrul Adrian CHESNOIU. 

 

Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.

 

ATENŢIE!!! Începând cu anul 2022, fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație, este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să semneze electronic. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

Fermierul transmite  Declaraţia privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii unice de plată 2022 prin mijloace electronice (email, IPA-Online) prin care certifică faptul că a întocmit, completat și operat/actualizat datele și informațiile din cererea unică de plată 2022și își asumă corectitudinea și veridicitatea acestora. Totodată, își exprimă acordul pentru închiderea cererii unice de plată 2022 de către funcționarul APIA, pe userul şi parola proprii, pentru tipărirea la centrul județean/local APIA a cererii sale, urmând ca ulterior să se prezinte la APIA pentru semnarea cererii, a angajamentelor și a declarațiilor, după caz, dar nu mai târziu de data de 30 septembrie 2022 (cu excepția cazului în care se folosește semnătura electronică).

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal și zootehnic, să fie verificate încă o dată informațiile înscrise și documentația depusă!

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Reamintim că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:

- schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic,

- măsurile de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),

- ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente Campaniei 2022, are obligația să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).

 

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.roși www.pndr.ro

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE

 

Cum reducem coloniile de rozătoare la culturile de cereale păioase, rapiţă, lucernă, livezi, terenuri necultivate

$
0
0

Cum reducem coloniile de rozătoare la culturile de cereale păioase, rapiţă, lucernă, livezi, terenuri necultivate

drd. ing. Dina VASILIU

BULETIN DE AVERTIZARE nr. 3 din 07 martie 2022 pentru reducerea coloniilor de rozatoare la culturile de cereale paioase, rapita, lucerna, livezi, terenuri necultivate

 Şoarecele de câmp ((Microtus arvalis) este una dintre speciile cele mai dăunătoare pentru culturile agricole din țara noastră. 

https://www.facebook.com/ftosanitar

Prezența șoarecilor în solele cu grâu, orz, rapiță sau în lucerniere este pusă în evidență prin prezența orificiilor de intrare în galerii a căror diametru este de aproximativ 4 cm.
Șoarecii atacă părțile verzi și subterane ale plantelor, zonele afectate apărând ca vetre circulare fără plante. În anumiți ani, când presiunea este foarte mare, șoarecii de câmp pot compromite cultura. Aceștia atacă frecvent și scoarța pomilor fructiferi sau a speciilor
silvice și mai ales a puieților, în zona coletului sau a rădăcinii.
Combaterea rozătoarelor se realizează cu mare dificultate, pentru că având suficientă hrană la dispoziție coloniile se înmulțesc rapid.
Dacă în culturile de toamnă se observă mai mult de 10 colonii la hectar, în faza de răsărire sau înfrățire, se recurge la combaterea chimică.
Perioada optimă de combatere chimică este în lunile martie-aprilie, la primirea avertizării.
Având în vedere produsele omologate, combaterea chimică se face cu:
1. ARVALIN – 5 buc/galerie activă;
2. BROMAKOL - pentru stocurile existente pe teritoriul României se acordă, din momentul
retragerii omologării, 6 luni pentru comercializare și distribuire (până la data de 01.12.2021), la care
se adaugă 6 luni pentru depozitare, utilizare și eliminare stocuri (până la data de 01.06.2022). Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !

 

Respectați obligațiile care vă revin conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, al Ministerului

Mediului, Apelor și Pădurilor și al președintelui Autorității Naționale fitosanitare și pentru Siguranța Alementelor, numărul 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurile de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare.
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA; 68/05.02.1992 Min.Mediului;
15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).
-Citiți și respectați instrucțiunile și informațiile înscrise pe eticheta produselor de protecția plantelor. Respectați normele cuprinse în Ghidul pentru utilizarea în siguranță a Produselor de Protecția Plantelor (PPP) în exploatațiile agricole care pot fi accesate la adresa: http://www.madr.ro/norme-de-eco-condiționalitate-în-domeniul-fitosanitar.html)
Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.
Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fitosanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.
In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează;
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................
 

 

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud organizează cursuri de iniţiere şi calificare! Ing. Nuţu Tabără: O oportunitate pentru fermierii care accesează proiecte cu fonduri europene

$
0
0

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud organizează cursuri de iniţiere şi calificare! Ing. Nuţu Tabără: O oportunitate pentru fermierii care accesează proiecte cu fonduri europene

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud vine în sprijinul fermierilor din judeţ prin derularea, pe tot parcursul anului, a unor cursuri de pregătire în domeniul agricol, anunţă directorul executiv Ioan Nuţu Tabără. Potrivit acestuia, frecventarea unor cursuri aduce un plus de cunoştinţe participanţilor, dar şi oportunitatea de accesare a unor proiecte în agricultură finanţate din fonduri europene. Astfel, DAJ B-N organizează curs de calificare în meseria „Lucrător în creşterea animalelor” cu durata de 360 ore, la finalul căruia se acordă o diplomă de calificare. Cursul cuprinde module pentru creşterea, hrănirea şi îngrijirea animalelor.

          Cursul de calificare în meseria „Lucrător în cultura plantelor” are o durată de 360 ore şi cuprinde module de pregătire a solului; înfiinţarea, îngrijirea şi recoltarea culturilor de câmp; înfiinţarea şi îngrijirea culturilor legumicole şi ale plantelor floricole; îngrijirea speciilor pomicole şi recoltarea fructelor; îngrijirea viţei-de-vie şi recoltarea strugurilor, plus elemente de ecologie, comunicare, utilizarea calculatorului.

          Alte cursuri sunt cele de iniţiere pentru Măsura 10-Agromediu şi climă şi Măsura 11 – Agricultură ecologică, cu durată de 40 ore, la finalul cărora se acordă o diplomă de participare.

          Pentru cursurile de calificare, tarifele sunt de 620 lei, iar pentru cursurile de iniţiere, tariful este de 200 lei.

          Înscrierile se pot face la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Bistriţa-Năsăud, str. Ion Slavici, nr. 2-4, telefon 0263.217102 sau pe dadr.bn@madr.ro.

          Pentru înscriere la cursurile de calificare este nevoie de copii după cartea de identitate, certificat de naştere şi ultima diplomă de studii, iar pentru cursurile de iniţiere este nevoie de copii după carte de identitate şi certificat de înregistrare la Registrul Comerţului pentru persoane juridice. La sediul DAJ B-N vor fi întocmite dosarele, cu cerere, contract de studii şi acte personale.

Cum alegi o plasă de umbrire de calitate

$
0
0

Cum alegi o plasă de umbrire de calitate

Plasa de umbrire are un rol foarte important în orice seră și solar, dar și în grădină sau curte, ca gard, deoarece contribuie la reducerea impactului razelor solare asupra culturilor în sezonul cald. Legumele, fructele și verdețurile vor putea beneficia de o atmosferă propice pentru ele și nu vor mai fi expuse stresului termic. Citește în continuare despre lucrurile la care să fii atent atunci când alegi o plasă de umbrire, pentru ca aceasta să fie de calitate înaltă.

Criterii de alegere a plasei de umbrire

Există mai mulți factori pe care este important să îi ai în vedere pentru a putea alege plase de umbrire rezistente și eficiente. Indiferent că ai nevoie de o plasa de umbrire pentru gard sau de una pentru a o monta în seră ori în solar, se recomandă să ții cont de următoarele criterii:

Materialul

Acesta este un factor esențial în alegerea plasei  de umbrire. Există trei tipuri de materiale, printre care polietilena de înaltă densitate (HDPE), polietilenă și polipropilenă. Iată cum te poate ajuta o plasă realizată dintr-un material de calitate înaltă:

  • Este capabilă să reziste la diverse fenomene meteorologice. Pe lângă diminuarea intensității razelor solare, acestea pot oferi protecție și împotriva vântului, a ploii, a grindinei, a manei;

  • Poate contribui la scăderea temperaturii de la nivelul solului, fiind un factor benefic pentru plante, legume, fructe. Acestea se vor putea dezvolta într-un mediu optim;

  • Are și rolul de a proteja cultura contra păsărilor sălbatice;

  • Este ușor de manevrat și de montat;

  • Este multifuncțională - datorită rezistenței sale, poate fi utilizată și în mai multe scopuri, de exemplu, în grădină, solarii, sere, pentru gard, dar și în construcții, pe balcoane, pe terase, în parcări.

Densitatea

Un alt criteriu pe care este indicat să îl ai în vedere este gradul densității plasei. Gama este foarte variată în privința densității, astfel că există modele cu grad de acoperire între 30% și 90%. Acest lucru depinde de preferințele tale, dar și de locul unde dorești să amplasezi plasele de umbrire. Poți ține cont și de nivelul de căldură de afară, de exemplu, în perioadele caniculare, să folosești plase cu densitate mai ridicată. Există și culturi care au o sensibilitate la temperaturile ridicate, cum sunt cele de ardei, ce necesită plasă cu densitate mare.

Substanțele cu care sunt tratate

Acesta este un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere. Materialele de calitate sunt tratate cu soluții ce stabilizează razele ultraviolete. De asemenea, acestea sunt rezistente la contactul cu substanțe chimice, nefiind afectate în timp de ele. De exemplu, te poți orienta către cele care au fost tratate cu aditivi UV într-o cantitate de circa 4% sau pe cele cu aditivi integrați.

 

Durata de viață

Durata de viață precizată de producător poate fi un alt criteriu ce semnalează nivelul calității. În general, cele care au o durată de viață de cel puțin doi ani sunt considerate de calitate înaltă, iar cele foarte performante rezistă și cinci ani. Astfel, cu cât durata de viață este mai extinsă, cu atât produsul reprezintă o investiție demnă de luat în considerare. Se recomandă să te interesezi și în privința garanției. 

 

Deși nu este unul dintre criteriile esențiale, poți lua în calcul și părerile altor cumpărători. Urmărește secțiunile de review-uri, pentru a verifica dacă există feedback în privința unei plase care te interesează. Te poți consulta și cu vânzătorul, pentru a îți oferi sugestii care să se plieze pe necesitățile tale. Așadar, data viitoare când ai nevoie să achiziționezi o plasă pentru umbrire, ține cont de aceste informații și fă alegeri inspirate!

 

Viewing all 384 articles
Browse latest View live