Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

Mircea Cotuţi – fermierul care aprovizionează 72 de magazine cu legume proaspete

$
0
0
Fermieri de top

Mircea Cotuţi – fermierul care aprovizionează 72 de magazine cu legume proaspete

          Din şoseaua naţională către Năsăud, după ce ieşi din Mocod, cobori serpentinele străjuite de pomi fructiferi bătrâni cât veacul, la dreapta un indicator mare te atenţionează: producător de legume. Un drum pietruit te conduce în împărăţia legumelor, cum îmi spunea badea Măgheruşan, un gospodar de-al locului, ce semăna porumbul cu calul mânat prieteneşte de soţia gospodarului, care îmi zice: să scrieţi, să vadă domnii cum se mănâncă la noi mămăliga.

          Ajung în fermă. O clădire-birou, câteva maşini, doi câini care-şi fac datoria şi multă lume la treabă. Cât cuprinzi cu privirea solarii cu legume, sisteme de irigat, folie etc. Mă întâmpină un bărbat între două vârste: Mircea Cotuţi, nu Cotuţiu, mă atenţionează. Aşa ne-a scris, poate, la vremea respectivă notarul. Cu rădăcinile în Dumbrăviţa, coborâtor de pe Ilve şi stabilit la Mocod, domnul Mircea de la primele vorbe schimbate te convinge că-i un om de treabă, doritor să-ţi povestească, cu o voce caldă, din secretele lui de legumicultor.

          Înainte de a fi legumicultor, a fost şofer de autobuz. Ştie judeţul ca-n palmă. L-a călcat peste tot, pe drumuri asfaltate ori doar pietruite. De vreo cinci ani s-a apucat să facă legume, să ofere consumatorilor din munca lui de agricultor. Dar nu oricum, ci legume ecologice, proaspete, naturale. Roşia este roşie, ardeiul este ardei. Cu gustul din vremea bunicii. A cumpărat teren, l-a comasat, l-a lucrat inginereşte, îl fertilizează numai cu îngrăşăminte organice. Are în cultură acum 1,2 ha solarii şi 2 hectare legume în câmp. O adevărată industrie. Sute de mii de fire de plante trec prin mâinile harnice ale familiei lui Cotuţi. Pe culturi, ferma acestui om cu totul deosebit se prezintă astfel:  70 ari roşii, 20 ari gogoşari, 20 ari ardei capia, 10 ari ardei galbeni, un hectar vinete. Legume, nu glumă. Solariile parcă sunt hale uriaşe dintr-o întreprindere republicană. Când l-am întrebat cu cine lucrează mi-a răspuns cu o reală mândrie: cu familia. La 55 de ani, lucrează cot la cot toţi membrii familiei. Soţia, Maria, este alături la toate etapele muncii cu legumele, de asemenea, cei doi copii şi cei 13 nepoţi. „Ei îmi vor asigura pensia; fiindcă la noi este o adevărată familie, cu un singur buzunar, cum îmi spune interlocutorul. Banii sunt în acelaşi buzunar. De aici, din această vorbă, să înţeleagă fiecare adevărata noastră comuniune. Fiecare are locul şi rostul în grădina de legume. Şi cel mic, şi cel mai mare. Muncim cu drag, vorba cântecului. O facem cu plăcere, cu bucuria că prin legumele oferite aducem sănătate consumatorilor. Vreau să spun că noi asigurăm legumele pentru 72 unităţi de desfacere din judeţ, şi nu numai. Când ajungem, de exemplu, în piaţa Clujului, clienţii ce ne cunosc ne aşteaptă. Ştiu că avem legume de calitate şi-n cantităţi suficiente. Până la începurul iernii vindem legume”.

          Aici, la Mocod, domnul Mircea Cotuţi îşi produce singur răsadurile. Numai sămânţa l-a costat 5000 euro. Din luna ianuarie începe campania. Solariile, când temperatura este scăzută,  sunt încălzite într-un mod foarte ingenios şi practic. Prin butoaie îngropate în pământ căldura ajunge la plantele care prin viaţă. Are idei domnul Mircea. Şi-a asigurat şi sursa proprie de apă în incinta fermei. Răsadurile, la ora actuală, întrec orice imaginaţie. Fiecare lot este etichetat, se ştie soiul, când este semănat, când este repicat. Se fac tratamente, de exemplu, la roşii, până la faza de gogonele pentru ca acestea să-şi păstreze prospeţimea şi calitatea când sunt consumate. Fertilizarea se face în proporţie de 90% numai cu gunoi de găină. Costă mult, dar este foarte bun. Ajută la dezvoltarea plantelor.

          Am întâlnit aici o familie fericită, muncitoare, unită, cu oameni cu totul aparte. Cei mai tineri din familia lui Cotuţi au şi alte preocupări, tot de natură agricolă, aducătoare de reale venituri. Apicultura este una dintre acestea. Tinerii îşi pregăteau pavilionul pentru plecarea în pastoral. Anul trecut a valorificat peste 5 tone de miere. În fermă nu lipsesc nici pomii. Se plantau cireşii, iar zmeura era într-o fază foarte bună de dezvoltare. Legumicultorul Mircea Cotuţi, din Mocod, se poate mândri că oferă legumele proaspete şi de calitate consumatorilor care îi trec pragul fermei sau îşi procură legumele din unităţile de desfacere. Nu exagerăm când spunem că acesta, la Mocod, are una dintre cele mai performante ferme legumicole din judeţ.

test2


Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48