Ce tratamente aplicăm pentru prevenirea bolilor la cultura de căpşun!
BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 16 din 18.04.2023. La cultura de CĂPȘUN - pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare:
Putregaiul cenușiu produs de ciuperca Botrytis cinerea, este una dintre cele mai răspândite boli
la căpşun care, în funcţie de condiţiile de umiditate, poate provoca pierderi însemnate de roadă (10-90 %). Cel mai mult boala afectează florile şi fructele. Fructele atacate se brunifică şi în cele din urmă putrezesc în întregime, nu sunt comestibile. La suprafaţa lor, în condiţii de umiditate ridicată, apare un înveliş cenuşiu.
- Mana coletului produsă de ciuperca Phytophthora cactorum. Are loc ofilirea şi uscarea
frunzelor tinere. Fructele sunt atacate în toate fazele de maturare: apar pete necrotice, brun-ciocolatii, de mărimi şi forme diferite, iar pulpa lor se întăreşte, capătă un aspect pielos şi un gust pronunţat amărui. Fructele verzi au pete de culoare brună, iar pulpa se întăreşte. La un atac puternic, fructele se usucă, se zbârcesc, rămân tari şi cu un gust amar. Pe timp ploios, pe fructe apare un miceliu alb, fructrlele se înmoaie. Rădăcina are necrozări pe porţiuni de 10-12 mm, cu timpul planta moare. Se dezvoltă în condiții de exces de umiditate.
- Pătarea roșie-purpurie a frunzelor - Diplocarpon earliana, atacul se manifestă din primăvară
până toamna pe toate organele aeriene sub forma unor pete brune-purpurii, cu contur neregulat, de 1-7 mm diametru. Petele pe frunze pot fi izolate sau confluente. În dreptul petelor, pe faţa superioară a limbului, se observă punctişoare mici, brune. Pe peţioluri, pedunculii florali şi bractee petele sunt mai alungite. În condiţii de umiditate atmosferică ridicată plantele sunt foarte puternic atacate, frunzele uscându-se prematur, fapt ce are efect negativ asupra cantităţii şi calităţii producţiei.
- Patarea alba a frunzelor (Mycosphaerella fragariae), pe frunze apar pete mici, de culoare alb-
cenusiu, marginite de o bordura purpurie. La suprafata petelor apare un puf albcios ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Tesuturile atacate se necrozeaza, iar frunzele se deformeaza. Boala apare frecvent in plantatiile neingrijite.
Masuri de prevenire si combatere:
- cultivarea soiurilor rezistente;
- eliminarea frunzelor batrane si bolnave.
Fainarea (Sphaerotheca alchemillae), aceasta ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantei. Pe
organele atacate se dezvolta o pasla alba ce devine prafoasa dupa aparitia fructificatiilor ciupercii. Frunzele si fructele atacate raman mici si se deformeaza. Astfel, fructele isi pierd aspectul comercial, iar planta este slabita.
Masuri de prevenire si combatere:
- evitarea irigarii prin aspersiune;
- eliminarea frunzelor si fructelor atacate din cultura.
- Afidele, sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe
flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei fata de boli.
- Gargarita neagra a capsunului (Anthonomus rubi), are o generatie pe an si ierneaza sub frunze sau in
stratul superficial al solului. Primavara adultii se hranesc cu mugurii vegetivi si floriferi, apoi cu frunzele tinere si bobocii florali. Femelele depun ponta in bobocii florali iar larvele consuma interiorul acestora. Adultii si larvele produc cele mai mari pagube.
Metode de combatere:
- strangerea frunzelor uscate din cultură.
Gargarita coletului (Otiorhynchus sulcatus) ierneaza ca larva in sol sau in resturile vegetale. Depune
ouale la baza plantei, in stratul superficial al solului. Larvele aparute se hranesc cu radacinile tinere ale plantei si mai tarziu patrund in interiorul stolonilor si consuma continutul lor. Adultul are 8-12 mm lungime, corpul negru este acoperit cu solzi fini de culoare galbena. Are o singura generatie pe an.
Gargaritele adulte apar primavara devreme si se hranesc cu frunzele crude. In mod sporadic, sunt atacate si florile. Atacul la frunze si flori nu are importanta economica.
Pagubele cele mai mari sunt provocate de larve, care consuma interiorul coletului, acestea luand
aspectul unor caverne, iar plantele se ofilesc chiar in perioada coacerii fructelor. Productia poate fi compromisa in totalitate.
Gargarita se combate preventiv prin saparea solului toamna, distrugerea formelor retrase in sol pentru hibernare si cultivarea de soiuri semitardive si tardive, care sunt mai putin atacate.
Tratamentul se va efectua la buton alb și se va folosi unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:
- SCORE 250 EC / (MAVITA 250 EC - a doua denumire comerciala) - 0,3 l/ha sau ORTIVA TOP - 1,0
l/ha sau CIDELY TOP - 1,0 l/ha + KARATE ZEON – 0,015% sau BENEVIA - 0,75 l/ha %;
- KUPFEROL –0,4 – 0,53% sau ALIETTE 80 WG – 0,2% sau ALCUPRAL 50 PU - 0,2% + BENEVIA -
0,75 l/ha sau FASTAC 10 EC – 0,02%.
În plantaţiile de căpșun unde se constată atac de :
- Acarianul capsunului (Tarsonemus fragariae), are 5-8 generatii pe an si ierneaza ca femela la baza
rozetei de frunze. Primavara, femelele se hranesc pe frunzele tinere iar apoi depun ponta pe frunze. Dupa eclozare, larvele colonizeaza organele plantei, iar in urma atacului, plantele sunt slabite si se pot usca in decursul a 1-2 ani.
peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ), se va folosi unul din produsele NISSORUN 10 WP – 0,03% sau SANMITE 20 WP 0,05% - 0,075% alături de produsele recomandate în reţetele de tratament.
Alte Recomandări importante :
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;
- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.
- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt. Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare
de 4-5 m /s.
- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;
- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.
Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).
Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.
Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fitosanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.
In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................
REGISTRU de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor
Data efectuă-rii tratam (ziua luna, anul) | Cultu-ra şi locul unde este situat terenul | Tim-pul apli cării
| Tratamentul efectuat | Numele, pre-numele pers. Responsabile de efectuarea tratamentu-lui, semnătura | Data începerii recoltării produsului agricol | Nr. si data document prin care s-a dat în consum populaţiei | ||||
Agentul de dăunare: boli/ dăunători/ buruieni | Denu- mire ppp folosit | Doza Omolo- gată /doza folosită | Supra- faţa, ha | Cantităţi utilizate (kg, l) |
| |||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)
Producătorul agricol numerotează paginile registrului.
Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,
purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.
INSPECTOR COORDONATOR, ÎNTOCMIT,
ing. Magdea Emilian Traian dr. ing. Buciumaş Georgeta