Tratamente pentru coacăz, zmeur şi mur, la apariţia butonilor liberi!
BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 15 din 18.04.2023. La cultura de COACĂZ , ZMEUR si MUR - pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare:
- Focul bacterian - Erwinia amylovora, atacul se manifesta pe lastari, flori si fructe. Varfurile
lastarilor se brunifica, se usuca si se curbeaza in forma de carlig iar in conditii de umiditate atmosferica ridicata, la suprafata tesuturilor atacate apare exudatul bacterian. Bacteria este rezistenta la temperaturile ridicate si poate rezista in portiunile ferite de razele solare, pana la 12 luni. Peste iarna, bacteriile supravietuiesc in tesuturile afectate (muguri, scoarta, lastari). Bacteria este raspanditia de catre polenizatori, vant, picaturile de apa, pasari.
Se recomandă taierea si arderea ramurilor afectate pana la tesuturile sanatoase.
Patarea bruna-violacee a tulpinilor de zmeur (Didymella applanata), este o boala ce produce
pagube insemnate in primaverile ploioase. La sfarsitul primaverii – inceputul verii, pe lastarii tineri apar pete mari, de culoare bruna-violacee. Ramurile atacate se usuca de la varf spre baza, iar scoarta atacata se exfoliaza. Boala evolueaza, iar pe suprafata tesuturilor atacate apar puncte mici, brun-negricioase ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Atacul pe frunze se manifesta sub forma unor pete mari, colturoase, ce apar de-a lungul nervurilor principale.
Masuri de prevenire:
- taierea si arderea ramurilor uscate;
- imbunatatirea circulatiei aerului prin taierile corespunzatoare;
- fertilizarea rationala;
- combaterea buruienilor;
- utilizarea de material sanatos pentru infiintarea culturii;
Putregaiul cenusiu - Botrytis cinerea, aparitia acestei boli este favorizata de umiditatea ridicata
a aerului, ventilatia deficitara si luminozitatea redusa. In anii ploiosi, pagubele produse de aceasta ciuperca ajung sa afecteaze pana la 70-80% din recolta. Ciuperca se dezvolta, cel mai frecvent, pe florile si fructele de zmeur și mur. Florile se ingalbenesc si se acopera treptat cu o pasla cenusie iar fructele atacate se inchid la culoare si se acopera cu aceeasi pasla cenusie sau albicioasa, dupa care putrezesc. Atacul pe tulpini are loc in anii ploiosi si se manifesta prin pete de culoare brun-deschisa.
- Antracnoza - Elsinoe veneta, atacul caracteristic se manifesta pe lastari, prin aparitia unor pete
mici, ovale, de culoare rosie-purpurie. Boala evolueaza, petele capata culoarea cenusie-albicioasa, iar tesuturile se scufunda. Tulpinile atacate nu mai fructifica, iar in caz de atac puternic planta moare. Pe frunze apar pete mici, de culoare purpurie, care devin cenusii. Fructele atacate sunt deformate si putrezesc. Ciuperca ierneaza pe resturile vegetale de la suprafata solului.
Masuri de prevenire:
- arderea lastarilor atacati si a frunzelor din plantatie;
- utilizarea materialului saditor certificat si sanatos.
- Fainarea zmeurului (Sphaerotheca macularis)Simptomele atacului se observa pe lastari, frunze
si fructe, ce se acopera cu un puf alb-cenusiu. Atacul pe frunze determina rasucirea marginii limbului foliar, iar lastarii atacati raman subtiri, se deformeaza, se brunifica, iar in final se usuca. Fructele tinere se acopera cu aceeasi pulbere prafoasa, nu se mai matureaza si putrezesc.
Masuri de prevenire si combatere:
- cultivarea de soiuri rezistente;
- taierea si arderea lastarilor atacati.
- Gargarita neagra (Anthonomus rubi), adultii au corpul negru, cu pubescenta fina, cenusie iar elitrele prezinta striuri longitudinale. Gargaritele ierneaza ca adult, pe sub frunzele cazute sau in stratul superficial al solului. Primavara, adultii se hranesc cu mugurii vegetativi si floriferi. Femelele depun ponta in butonii florali si fac cate o incizie in peduncul. Astfel, este intrerupta circulatia sevei, bobocul nu se mai dezvolta iar larvele se hranesc cu organele florale.
Metode de prevenire si combatere:
- strangerea si distrugerea bobocilor florali afectati, inainte de aparitia adultilor;
- strangerea si distrugerea resturilor vegetale din plantatie.
- Afide (Aphis gossypii, Myzus persicae, Hyalopterus pruni), afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta, provocand daune multor specii de plante de cultura sau speciilor spontane. Afidele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor iar in urma atacului frunzele se gofreaza, se rasucesc, se ingalbenesc si se usuca. Se localizeaza cu precadere pe varfurile tinere si pot ataca si florile. Plantele atacate stagneaza, se ingalbenesc si devin sensibile la atacul ciupercilor. Prezenta afidelor este urmata de acoperirea frunzelor cu excrementele dulci ale acestora, formand asa-numita “roua de miere”, ce permite instalarea ciupercilor saprofite si formarea fumaginei
Tratamentul se va aplica la apariţia butonilor liberi și se va folosi unul din urmatoarele pesticide:
- SCORE 250 EC (MAVITA 250 EC - a doua denumire comerciala) - 0,2 l/ha sau SIGNUM (SYREX
STAR - a doua denumire comerciala) - 0,5 kg/ha + DECIS 25 WG – 0,003% sau MAVRIK 2 F / (EVURE - a doua denumire comerciala) - 0,05% (0,5 l/ha în 1000 l apa) ;
- PYRUS 400 SC / (PAPYRUS 400 SC - a doua denumire comerciala) - 1,5 L/ha (0,15%) sau
SWITCH 62,5 WG - 1,0 kg/ha sau TELDOR 500 SC - 1,5 L/ha + FLOSUL – 7,5 l/ha sau KUMULUS DF - 0,3% + KARATE ZEON / (NINJA -a doua denumire comerciala) - 0,015% (0,150 l/ha) sau MOSPILAN 20 SP (GAZELLE - a doua denumire comerciala) - 0,025%.
În plantaţiile de zmeur, mur și coacăz unde se constată atac de :
- Acarieni (Tetranychus urticae, Panonychus ulmi), acarienii sunt paianjeni foarte mici ce produc
pagube multor specii de plante din spatii protejate sau din camp. Primele atacuri pot sa apara inca din primavara, insa pagube insemnate asupra culturilor se produc vara, cand temperaturile sunt ridicate. Pot sa dezvolte 7-8 generatii pe an si ierneaza ca ou sau adult. Acarienii se localizeaza de obicei pe partea inferioara a frunzelor unde se hranesc prin inteparea tesutului si sugerea sucului celular. Primele simptome sunt vizibile pe partea superioara a frunzelor, ce prezinta puncte mici, clorotice. In urma hranirii intense a daunatorului, punctele se unesc, frunzele capata un aspect albicios, apoi maroniu. Pe frunzele atacate se observa o panza fina, in reteaua careia se gasesc indivizi aflati in toate stadiile de dezvoltare. Pe langa frunze, paianjenii se pot hrani si pe fructe.
peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ), se va folosi unul din produsele NISSORUN 10 WP – 0,03% sau SANMITE 20 WP 0,05% - 0,075% alături de produsele recomandate în reţetele de tratament.
Alte Recomandări importante:
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;
- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.
- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt. Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare
de 4-5 m /s.
- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;
- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).
Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.
Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fitosanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.
In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................
REGISTRU
de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor
Data efectuă-rii tratam (ziua luna, anul) | Cultu-ra şi locul unde este situat terenul | Tim-pul apli cării
| Tratamentul efectuat | Numele, pre-numele pers. Responsabile de efectuarea tratamentu-lui, semnătura | Data începerii recoltării produsului agricol | Nr. si data document prin care s-a dat în consum populaţiei | ||||
Agentul de dăunare: boli/ dăunători/ buruieni | Denu- mire ppp folosit | Doza Omolo- gată /doza folosită | Supra- faţa, ha | Cantităţi utilizate (kg, l) |
| |||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)
Producătorul agricol numerotează paginile registrului.
Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,
purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.
INSPECTOR COORDONATOR, ÎNTOCMIT,
ing. Magdea Emilian Traian dr. ing. Buciumaş Georgeta