Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

De pe o gură de rai, Octavian Harşianu se bucură de rodnicia podgoriei şi blândeţea mioarelor Suffolk, însă îl nelinişteşte suverana ploaie de aprilie

$
0
0

De pe o gură de rai, Octavian Harşianu se bucură de rodnicia podgoriei şi blândeţea mioarelor Suffolk, însă îl nelinişteşte suverana ploaie de aprilie

Temperamental vorbind, Octavian Harşianu este un optimist. Studiile arată că aceştia, optimiştii, trăiesc mai mult, sunt mai sănătoşi, au mai mulţi prieteni, duc o viaţă mai veselă, sunt altruişti. Aşa este şi inginerul din dealul Dumitrei, el simte lucrurile, le vede în perspectivă şi descoperă mereu esenţa din fiecare. Are un obicei încetăţenit de mai mulţi ani ca în fiecare dimineaţă, după ce se încarcă cu ozonul curat al zonei, priveşte cu optimismul dătător de speranţă către podgoria întinsă pe vreo 10 hectare. Acum, vegetaţia explodează. Mugurii de rod ies la iveală. Tehnologul Luminiţa Martiţa, ce a învăţat toate secretele viţei-de-vie muncind în vie, ne spune, arătându-ne o coardă, că de aici vor fructifica şi vor da naştere la 18 ciorchini.

          E frumoasă via la acest ceas de sfârşit de aprilie, lucrările fiind efectuate la zi. Cu toate acestea, pe inginerul Harşianu îl cuprind şi îngrijorările specifice unui specialist în agricultură. Acum, urmăreşte, printr-o agendă specială, evoluţia temperaturii din sol şi aer pentru a găsi vremea optimă semănatului. Dar ploile îngreunează însămânţările de primăvară, deşi perioada optimă cam trece.

          Octavian Harşianu nu este doar un voievod al viticulturii ci şi un specialist în culturi cerealiere şi în zootehnie, de asemenea, unde performează. Doreşte să însămânţeze 130 hectare cu floarea soarelui, 30 hectare soia, 650 hectare porumb şi alte suprafeţe cu plante furajere. Dar ploile şi temperatura încă dictează, vorba doamnei Luminiţa: Cât mai vedem zăpadă pe Ţibleş, trebuie să fim precauţi.

          Octavian Harşianu este şi un iubitor de animale. Creşterea oilor este o preocupare constantă. Creşte oi din rasa Suffolk, o rasă foarte productivă, rezistentă, bine aclimatizată şi puţin pretenţioasă. Harşianu îţi vorbeşte ore întregi despre metisare, despre oile ce ajung până la 150 kg berbecii sau femelele între 80-140 kg. Mieii, după numai trei luni, cu o nutriţie abundentă, depăşesc în greutate 40 kg, iar în toamnă îşi pot chiar dubla greutatea. Carnea are calităţi cu totul speciale. Ascultându-l, ai impresia că  citeşte dintr-un tratat de specialitate, atât este de îndrăgostit de mioarele din rasa Suffolk.

          Aşadar, la Dumitra, în ferma octogenarului specialist, se împleteşte bucuria viitoarelor roade din podgorie cu satisfacţia obţinerii şi în zootehnie a unor adevărate recorduri.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48