5 sfaturi pentru o cultură agricolă sănătoasă si bogată
Productivitatea culturilor agricole este influențată de mulți factori, iar sănătatea plantelor este unul dintre ei. Ca orice organism viu, plantele de cultură sunt expuse riscului de a dezvolta numeroase boli, datorate ciupercilor parazite și altor microorganisme. Prin urmare, principala preocupare pentru a menține sănătatea culturii constă în prevenirea atacurilor agenților patogeni și eliminarea condițiilor care favorizează dezvoltarea acestora.
Dacă nu știi exact cum trebuie să procedezi pentru a avea o cultură sănătoasă, poți să ții cont de sfaturile pe care ți le oferim în continuare.
Tratează materialul săditor
O cultură sănătoasă trebuie să aibă la bază semințe din cele mai bune soiuri, cu o rezistență sporită în fața bolilor. Totodată, trebuie să ții cont de faptul că atacurile agenților patogeni pot fi declanșate încă din perioada de germinare, astfel că primele tratamente pentru protecția plantelor trebuie să fie aplicate materialului săditor.
Semințele se tratează cu substanțe speciale, care le protejează de microorganismele prezente în sol și care conferă totodată mai multă rezistență plantelor, pe tot parcursul perioadei de vegetație.
Este de preferat ca tratamentele să fie aplicate cu câteva săptămâni înainte de începerea însămânțării, pentru a lăsa timp semințelor să absoarbă substanțele administrate și să se usuce bine înainte de a ajunge în sol.
Nu lăsa insectele să invadeze cultura
În afară de pagubele pe care le produc în culturile agricole, insectele din categoria dăunătorilor contribuie și la răspândirea agenților patogeni, pentru care sunt vector de transmitere. Mai exact, insectele poartă pe corpul lor sporii ciupercilor sau diferite bacterii și virusuri, pe care le transmit de la plantele contaminate la cele sănătoase.
Așadar, ai un motiv în plus pentru stârpirea insectelor dăunătoare, iar pentru aceasta poți să apelezi lainsecticidele profesionale de la magazinul Agricover.
Aplică la timp tratamentele cu fungicide
Principala armă de luptă împotriva bolilor plantelor o reprezintă fungicidele, care sunt substanțe special create pentru a ține la distanță și a distruge ciupercile și ceilalți agenți patogeni.
În evoluția culturilor agricole există diferite perioade de vulnerabilitate, când plantele au nevoie de protecție sporită împotriva acestor microorganisme, iar acelea sunt momentele potrivite pentru administrarea fungicidelor.
Acestea se aplică în funcție de soiurile de plante și de bolile specifice, precum și în funcție de particularitățile fiecărui sezon.
Elimină buruienile din culturi
Asemeni insectelor, și buruienile favorizează în mod indirect apariția și răspândirea bolilor în culturi, fapt pentru care nu trebuie să le lași să se dezvolte. În primul rând, acestea consumă apa și nutrienții din sol, privând plantele de cultură de resursele de care au nevoie pentru a se dezvolta.
Pe măsură ce cresc, buruienile acaparează terenul cultivat și creează un mediu propice apariției și dezvoltării ciupercilor și bacteriilor, care se răspândesc apoi cu ușurință la plantele de cultură.
De aceea, prevenirea și combaterea buruienilor este o altă măsură necesară pentru a proteja sănătatea plantelor. Împotriva lor poți folosi erbicide selective, care acționează doar asupra buruienilor, fără a afecta în vreun fel plantele de cultură.
Asigură necesarul de substanțe nutritive
Pentru că tocmai am amintit în paragraful anterior de substanțele nutritive, trebuie precizat faptul că și acestea au un rol important în protejarea plantelor împotriva bolilor. Mai precis, ele asigură buna funcționare a sistemului imunitar și îl fortifică, crescând astfel rezistența plantelor în fața atacurilor agenților patogeni.
Substanțele nutritive se găsesc în mod natural în sol, însă nu în cantități suficiente, ceea ce impune completarea periodică prin lucrări de fertilizare. Fertilizarea presupune administrarea de îngrășăminte, care conțin toate substanțele minerale necesare nutriției plantelor.
De obicei, fertilizarea se face la începutul fiecărui sezon agricol, înainte de semănat, însă în anumite condiții ar putea fi nevoie de suplimentarea cantității de îngrășăminte și pe parcursul perioadei de vegetație.
Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, cu siguranță te vei bucura de un sezon agricol excepțional, încununat de o recoltă pe măsură.
Sursa foto: | Free Photos, Rawpixel