Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

Ce tratamente se aplică la culturile de legume!

$
0
0

Ce tratamente se aplică la culturile de legume!

OFICIUL FITOSANITAR BISTRIŢA-NĂSĂUD

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 49 din 25 iulie 2022
La CULTURILE DE LEGUME (tomate, ardei, castraveti, vinete, ceapa, varza) - pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare:
 Patarea cafenie a frunzelor (Fulvia fulva), este specifica tomatelor cultivate in spatii protejate (sere, solar). Apare la temperaturi ridicate de peste 22º C si umiditate peste 95 %. Atacul se manifesta sub forma unor pete galbene pe fata frunzei iar pe spate, corespondent petei se observa un puf alb (in prima zi) care apoi devine cafeniu → brun inchis. Masuri preventive:cultivare de hibrizi cu rezistenta genetica, irigare prin picurare, aerisirea corespunzatoare a spatiilor protejate, distrugerea totala a resturilor (prin ardere) si dezinfectia locului, defolierea etajului inferior al plantei pentru o mai buna circulatie a aerului, controlul umiditatii relative a aerului.
https://www.cartiagricole.ro/bolile-daunatorii-legumelor/
 Mana este specifica la solanacee, castraveti, pepeni, mazare, spanac, salata, andive, ceapa, varza, conopida. Atacul se manifest ape toate organele plantei si apare in general in anii cu precipitatii abundente si temperaturi moderate, sub forma unor pete mici de culoare bruna care apoi se extind si ataca intreaga planta omorand-o. Masuri preventive: nu se cultiva tomate in preajma randurilor de cartof, aveti grija la rotatia culturilor (cartoful face parte din aceeasi familie cu tomata, vanata si ardeiul) nu cultivati tomate anul
urmator pe o parcela pe care a fost cultivat cartof.
https://www.cartiagricole.ro/bolile-daunatorii-legumelor/
 Alternarioza, este provocată de Alternaria solani, un agent patogen fungic ce se regăsește la solanacee, varza, conopida, ceapa, morcov și atacă plantele în toate fazele de vegetație, de la răsaduri până la plantele adulte, dar și toate organele acestora, de la tulpină până la fructe. Alternarioza poate fi recunoscută prin petele de culoare brun-închisă, de formă neregulată, care apar inițial pe tulpini și apoi se extind și la celelalte organe ale plantei. Dacă nu este combătută la timp cu produse fitosanitare eficiente, boala se poate extinde rapid și poate duce la stagnarea creșterii tomatelor, ofilirea plantelor și chiar uscarea acestora. Masuri preventive: arderea resturilor, dezinfectie sol,unelte și seminte.
https://www.agro.basf.ro/ro/stiri/basf-in-camp/alternarioza-tomate-cauze...
 Ofilirea sau fuzarioza, este o boala vasculara produsa de ciuperca Fusarium oxysporum și apare la solanacee, castraveti, pepeni. Boala debuteaza cu ingalbenirea si apoi ofilirea frunzelor de la baza plantei dupa care boala avanseaza si ajunge pana in varful plantei. Este favorizată de temperaturi cuprinse între 28 – 32º C si umiditate ridicata. Atentie la nivelul crescut de azot si nivelul scazut de potasiu care favorizeaza aparitia bolii. Masuri preventive: se evita udarea pe rigole, risc de propagare a bolii.
https://www.cartiagricole.ro/bolile-daunatorii-legumelor/
 Acarieni, cunoscut și sub denumirea de Tetranichus urticae, este un tip foarte comun de păianjen. El poate afecta un număr considerabil de legume, deoarece se poate răspândi extrem de rapid și de ușor. Cel mai des, atacul său se manifestă în verile calde și secetoase, în lunile iulie și august. Ca metodă de atac, el înțeapă frunza tomatelor și îi extrage sucul celular. Astfel, frunzele încep să aibă pete cenușii sau chiar să se
usuce și să cadă, iar planta nu mai rodește.
https://www.marcoser.ro/consultanta/boli-daunatori-si-probleme-in-cultur...
comun/
 Molia tomatelor, cunoscută și sub denumirea de Tuta absoluta, este un tip de fluture din familia Lepidoptera. Molia tomatelor atacă toate porțiunile verzi ale tomatelor. Aceasta formează niște mine specifice în interiorul frunzelor, pe măsură ce se hrănește cu epiderma plantei. De asemenea, molia tomatelor poate ataca și fructul, pe măsură ce se coace. În ceea ce privește fructul, acest dăunător preferă partea de sus a acestuia, unde sapă galerii. Molia tomatelor acționează în special în timpul nopții, iar în timpul zilei se ascunde printre frunze. Iernează ca ou, pupa sau adult și are 12 generații pe an. O femelă poate depune până la 250 de ouă în timpul vieții. O dezvoltare completă are loc în 30-40 de zile, în funcție de condițiile de mediu, iar durata ciclului de viață este invers proporțională cu creșterea temperaturilor. Unul dintre cei mai rezistenți dăunători la tomate, poate rezista și la insecticidele aplicate în repetate rânduri, motiv pentru care se recomandă maxim 2-3 aplicări cu un produs care are același mod de acțiune.
https://www.marcoser.ro/consultanta/boli-daunatori-si-probleme-in-cultur... metode-
de-control-si-combatere-la-tomate/
 Musculița albă de sera, este cunoscută și sub denumirea de Trialeurodes vaporariorum și se dezvoltă optim în culturile protejate, unde temperaturile sunt ridicate, cum sunt serele. Acest dăunător colonizează planta în stadiul de larvă și adult și suge seva acesteia. Astfel, frunzele se îngălbenesc, se usucă și cad.Acest dăunător are 8-12 generații pe an, iar femela depune 100-500 de ouă, pe partea inferioară a frunzelor, în grupe de 10-20 sau chiar mai multe. La temperaturi de 21°C, ciclul de dezvoltare durează cam 3 săptămâni, iar cu cât temperaturile sunt mai ridicate, cu atât se desfășoară mai repede procesul de dezvoltare.
https://www.marcoser.ro/consultanta/boli-daunatori-si-probleme-in-cultur...
1. CABRIO TOP 1,5 - 2,0 kg/ha sau MELODY COMPACT 49 WG – 0,2% (2,0 kg/ha) sau ORTIVA TOP - 1,0 l/ha + MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau CORAGEN - 0,175 l/ha sau HARPUN - 75 ml/100 l; 2. ARMETIL COBRE – 0,25% (2,5 kg/h) + SIGNUM/ (SYREX STAR - a doua denumire comerciala) - 1,5 kg/ha + MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau ALVERDE - 0,1 % (1,0 l/ha/1000 l apa);
3. CURZATE F – 2,5 l/ha sau ZEAMA BORDELEZA – 0,5% + SIGNUM/ (SYREX STAR - a doua denumire comerciala) - 1,5 kg/ha + MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha sau MOVENTO 100 SC - 1,0 l/ha sau KARATE ZEON / (NINJA -a doua denumire comerciala) - 0,20 l/ha sau KAISO SORBIE 5 EG /
(REXARIS - a doua denumire comerciala) - 0,15 kg/ha;
4. AMISTAR (MIRADOR 250 SC - a doua denumire comerciala) 0,5-1,0 l/ha sau INFINITO 687,5 SC - 1,4 l/ha + MOSPILAN 20 SP – 0,06 kg/ha.
Tratamentul se va efectua in perioada 26 – 31 iulie 2022.
Insecticidele se vor aplica doar în cazul prezentei daunatorilor în culturi.
În cazul depășirii pragului economic de dăunare de 3 – 4 acarieni/frunză la rețetele de tratament se recomandă adaugarea unul dintre produsele acaricide: VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15% sau MILBEKNOCK EC – 0,075 % sau NISSORUN 10 WP – 0,03% sau ORTUS 5 SC – 1 l/ha sau
APACHE (VERTAB - a doua denumire comerciala) - 0,15-1,0 l/ha.
La toate reţetele de tratament se poate adăuga îngrăşământ foliar în concentraţiile recomandate de producător.
Alte Recomandări importante :
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;
- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.
- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt. Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare de 4-5 m /s.
- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;
- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ;
68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).
Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.
Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fitosanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.
In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................

INSPECTOR COORDONATOT, ÎNTOCMIT,
ing. Magdea Emilian Traian drd. ing. Vasiliu Ramona Dina


Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48