Cum reducem coloniile de rozătoare la culturile de cereale păioase, rapiţă, lucernă, livezi, terenuri necultivate
BULETIN DE AVERTIZARE nr. 3 din 07 martie 2022 pentru reducerea coloniilor de rozatoare la culturile de cereale paioase, rapita, lucerna, livezi, terenuri necultivate
Şoarecele de câmp ((Microtus arvalis) este una dintre speciile cele mai dăunătoare pentru culturile agricole din țara noastră.
https://www.facebook.com/ftosanitar
•Prezența șoarecilor în solele cu grâu, orz, rapiță sau în lucerniere este pusă în evidență prin prezența orificiilor de intrare în galerii a căror diametru este de aproximativ 4 cm.
•Șoarecii atacă părțile verzi și subterane ale plantelor, zonele afectate apărând ca vetre circulare fără plante. În anumiți ani, când presiunea este foarte mare, șoarecii de câmp pot compromite cultura. Aceștia atacă frecvent și scoarța pomilor fructiferi sau a speciilor
silvice și mai ales a puieților, în zona coletului sau a rădăcinii.
•Combaterea rozătoarelor se realizează cu mare dificultate, pentru că având suficientă hrană la dispoziție coloniile se înmulțesc rapid.
•Dacă în culturile de toamnă se observă mai mult de 10 colonii la hectar, în faza de răsărire sau înfrățire, se recurge la combaterea chimică.
•Perioada optimă de combatere chimică este în lunile martie-aprilie, la primirea avertizării.
•Având în vedere produsele omologate, combaterea chimică se face cu:
1. ARVALIN – 5 buc/galerie activă;
2. BROMAKOL - pentru stocurile existente pe teritoriul României se acordă, din momentul
retragerii omologării, 6 luni pentru comercializare și distribuire (până la data de 01.12.2021), la care
se adaugă 6 luni pentru depozitare, utilizare și eliminare stocuri (până la data de 01.06.2022). Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
Respectați obligațiile care vă revin conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, al Ministerului
Mediului, Apelor și Pădurilor și al președintelui Autorității Naționale fitosanitare și pentru Siguranța Alementelor, numărul 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurile de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare.
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA; 68/05.02.1992 Min.Mediului;
15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).
-Citiți și respectați instrucțiunile și informațiile înscrise pe eticheta produselor de protecția plantelor. Respectați normele cuprinse în Ghidul pentru utilizarea în siguranță a Produselor de Protecția Plantelor (PPP) în exploatațiile agricole care pot fi accesate la adresa: http://www.madr.ro/norme-de-eco-condiționalitate-în-domeniul-fitosanitar.html)
Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.
Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fitosanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.
In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează;
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................