Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

Pregătirea terenului pentru producerea răsadurilor

$
0
0

Pregătirea terenului pentru producerea răsadurilor

            Pentru combaterea AGENŢILOR PATOGENI ŞI DĂUNĂTORILORîn procesul producerii răsadurilor se vor folosi urmatoarele metode:

            1. Dezinfecţia amestecului de pământ pentru produs răsadul:

            Pentru combaterea ciupercilor din sol se vor folosi unul din produsele: FOLPAN 80 WDG - 0,15% (4-5 l soluție/mp); PREVICUR ENERGY - 0,25% (3 ml solutie/m.p.).Nu este necesar un timp de pauză.

            2. Dezinfectarea seminţelor pentru producerea de răsaduri:

            Se face cu 2 – 3 zile înainte de semănat, după cum urmează:

            - Tomate, ardei, vinete, mazăre: APRON XL 350 ES – 1 ml/kg sămânţă (prin umectare);

            - Castraveţi: PREVICUR ENERGY – 20 ml/kg sămânţă (prin umectare);

            3. Pentru combaterea coropişniţei ( Gryllotalpa gryllotalpa )se vor folosi produsele COROCID SUPER- 20 kg/ha,  administrate pe sol, cu o uşoară încorporare în cazul coropişniţei şi fără încorporare în cazul melcilor, înainte de plantare.

            4. Pentru combaterea melcilor fără cochilie (Agriolimax agreste), melci (Limax spp.) se vor folosi produsele  AGROSAN B–15 kg/ha sau OPTIMOL–5 kg/ha aplicat cu 7 zile inainte de semanat/plantat  administrare pe sol, fără încorporare.

            5. Pentru prevenirea şi combaterea atacului de rozătoareîn spaţiile amenajate pentru producerea răsadurilor se vor pune momeli cu BROMAKOL  25 – 50 g momeli/galeria activă;

            Momelile se împrospătează după 7 zile, folosind aceleaşi doze.

            6. Tocurile de răsadniţe, ramele din lemn, utilajele folosite şi cărărilese vor dezinfecta prin stropire completă (îmbăiere)  cu o soluţie realizată din produse pe bază de cupru (CHAMP 77 WG, FUNGURAN OH 50, BOUILLIE BORDELAISE WDG).

            Între răsărire şi repicare, când plăntuţele sunt în faza de cotiledoane până la 2 frunzuliţe, se tratează cu: PREVICUR ENERGY - 3 l/ha prin picurare sau FOLPAN 80 WDG – 0,15% prin pulverizare fină cu 0,2  - 0,25 l soluţie la 1 m.p. de semănătură. La 7 zile tratamentul se repetă.

            Înainte de transplantatul rasadului în spaţiile protejate, se va face o dezinfectie a solului cu: RAISAN 51 – 700 l/ha sau  BASAMID GRANULE (2) – 500 kg/ha (cu încorporare inainte de plantare).

In cazul aparitiei de vetre de atac ale ciupercilor de sol,  vetrele se vor trata cu BOUILLIE BORDELAISE WDG– 0,75%  sau PREVICUR ENERGY – 0,1% (3,0 l solutie/ m.p.) după ce in pealabil s-au eliminat plantele cazute împreună cu stratul de pământ.

In caz de atac de insecte sau acarieni se aplica după caz unul dintre insecticidele: MOSPILAN 20 SP-0,025% sau LASER 240 SC – 0,05%  sau MOVENTO 100 SC - 0,075% sau unul dintre acaricidele: NISSORUN 10 WP -0,04%  sau

Stropiţi plantaţiile de POMI ŞI ARBUŞTI FRUCTIFERI - în perioada repausului vegetativ pentru combaterea formelor hibernante de paduche din San-Jose, paduche lânos, psilide, afide şi acarieni, insecte minatoare şi defoliatoare. Se va interveni cu unul din urmatoarele pesticide:

1. JUVINAL 10 EC – 0,1%.

2. MOSPILAN 20 SG –0,450 kg/ha+ TOIL – 0,5% (adjuvant pe baza de ulei vegetal) ;

3. AGRII PACK tratamente de iarna in pomicultura (contine un amestec de produse : Estiuoil, Mospilan si

    Kupferol in dozele necesare pentru 10 l, 20 l sau 50 l de apa)

4. OVIPRON TOP 2500ml/100 l apa sau 1500ml/100 l apa in amestec cu insecticid;

            Tratamentul se va aplica la temperaturi peste 5 - 6 grade celsius şi se va încheia pîna la umflarea mugurilor (urechiusa de şoarece la măr şi păr şi începutul desfacerii sepalelor la prun si cires.

            Se va avea în vedere ca la aplicarea tratamentului, pomii să fie uscaţi (să nu fie acoperiţi cu zăpadă sau chiciură), realizându-se o îmbăiere completă a pomilor (inclusiv trunchiul acestora).

       Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48