Peste 1000 de apicultori bistrițeni cer subvenționarea familiilor de albine
Inspirată și de mare folos a fost inițiativa președintelui Filialei județene a Asociației Crescătorilor de Albine, ing. Constantin Rais, de a invita, la adunarea generală a apicultorilor din Bistrița-Năsăud, doi oameni cu înalte responsabilități și buni cunoscători ai domeniului agricol în general și apicol în special. Este vorba despre Sorin Roșu Mareș, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, și deputatul Ionuț Simionca, membru în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților.
Întâlnirea a debutat cu o expunere foarte documentată și ilustrată a prof. univ. dr. Petre Iordache, din Braşov, un apicultor de excepție, un practician și deopotrivă un teoretician în ale albinelor. Am reținut câteva cifre care ar trebui să-i pună pe gânduri pe responsabilii din domeniu, să-i determine să înțeleagă că mierea de albine, medicament biblic (pomenit în Sfintele scripturi de 54 de ori) să devină și medicamentul general pentru însănătoșirea și vitalitatea românilor. Deși România se află pe locul 4 în UE și pe locul 14 pe plan mondial la producția de miere, se consumă de 3-4 ori mai puțin decât în alte țări. În Germania, spre exemplu, se consumă 2 kg/cap de locuitor pe an, în Țările Nordice – 3 kg, iar în România doar 0,7 kg/locuitor/an. De ce? Răspunsul se lasă așteptat de mai mulți ani.
Cei doi demnitari prezenți, după ce au vorbit despre apicultură, nu au scăpat de întrebările, uneori incomode ale participanților la adunarea generală. ”Mierea în școli”, un program inițiat în urmă cu câțiva ani, nu se aplică. Inițiativa stipulată în lege nu a primit bugetul necesar derulării programului. S-a promis pentru anul 2019. A trecut și elevii n-au beneficiat de acest medicament miraculos. Nici în bugetul pe 2020 nu a fost alocată suma necesară. Secretarul de stat, Roșu Mareș: ”În momentul de față se lucrează la normele de aplicare”. Un alt subiect de mare interes a fost legat de subvenționarea familiilor de albine. Alte țări din UE fac acest lucru. Bunăoară, Ungaria subvenționează familiile cu 1000 forinți pe stup și scutirea de impozitul pe venit. Sunt ani în care producția de miere este scăzută și ca atare se impune ajutorarea prin finanțare de la stat a apicultorilor. Protejarea rasei autohtone – Apis mellifera carpatica – a fost o altă temă ridicată și susținută cu argumente pertinente. ”Avem o rasă foarte bine adaptată la condițiile din țara noastră, este foarte prolifică, asigură creșterea producției. Este albina românească care trebuie protejată. Sunt țări europene care și-au distrus rasele autohtone (Germania, Franța, Italia) și acum fac eforturi uriașe pentru a recâștiga rasa pierdută. Trebuie să fim sprijiniți pentru a proteja Carpatica românească, care este cea mai bună”, spunea apicultorul Iosif Gavrilaș din Piatra. Acest apicultor de excepție susținea necesitatea accesului la medicamentele necesare atunci când este nevoie. Împreună cu câțiva tineri la Piatra pun bazele unei cooperative apicole. ”Accesăm un proiect european, dar până la finalizare ne sufocă birocrații hârtiilor”.
Ce s-a mai reținut dintre numeroasele propuneri și nemulțumiri ale apicultorilor bistrițeni? Menționăm necesitatea urgentării legii apiculturii, protejarea fondului apicol național, de asemenea, protejarea producătorilor, necesitatea înființării unor cooperative apicole, a unor grupuri de producători, înființarea unei Burse a mierii – deputatul Simionca, ce se zbate în Parlament pentru agricultori, este dispus să acorde tot sprijinul -, constituirea de centre de colectare și stocare a mierii, stoparea comercializării mierii neconforme, ajutorarea în regim de urgență a apicultorilor ale căror stupine sunt atacate de urși etc.
Un moment cu totul deosebit l-a constituit schimbul de generații dintre apicultori. Doamna Chiș, care împreună cu soțul dispărut dintre noi, de peste 50 de ani practică apicultura. Iată că acum, într-un cadru cu totul deosebit predă ștafeta tinerei Oana Alexandra Marc, elevă clasa a V-a din Nepos. După ce a recitat o poezie frumoasă despre aceste ”oștence harnice și viteze”, Oana Alexandra a oferit câteva borcane de miere de calitate din stupina familiei din Nepos.
În cadrul adunării generale a fost prezentată darea de seamă, apoi raportul Comisiei de cenzori, au fost rezolvate și aduse în discuție problemele curente cu care se confruntă apicultorii bistrițeni, stabilindu-se noile acțiuni ce se vor organiza și în acest an sub egida Asociației crescătorilor de albine, prin președintele Constantin Rais. Întâlnirea apicultorilor, desfășurată la Hotel Diana din Bistrița, sâmbătă, 22 februarie 2020, s-a încheiat cu o agapă apicolă, la care poveștile despre mătci, trântori și albine au înfrumusețat și întreținut întreaga atmosferă.