Quantcast
Channel: Agraria
Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

În pomicultură e sezonul lucrărilor de tăieri şi tratamente fitosanitare. Unde sunt tăietorii de altădată?

$
0
0

În pomicultură e sezonul lucrărilor de tăieri şi tratamente fitosanitare. Unde sunt tăietorii de altădată?

După defrişările masive ce au urmat anului 1990, pomicultura judeţului, prin programele naţionale, a început să-şi reocupe locul cuvenit. Astfel că, la ora actuală, în Bistriţa-Năsăud există peste 8400 hectare de livezi, din care 6300 hectare meri, 1350 ha pruni, 540 ha cireşi şi vişini etc.

         An de an, atât în fermele pomicole, cât şi în gospodăriile populaţiei, au crescut suprafeţele plantate cu pomi. Într-un singur an, numai din pepiniera lui Algeorge din Sângeorz Băi au ieşit pe piaţă peste 10.000 pomi fructiferi.

         La ora actuală, datorită şi timpului favorabil, în plantaţiile pomicole lucrarea de căpătâi o constituie tăierile urmată de tratamentele de iarnă. Este vorba de tăierile de întreţinere, formare şi rodire. Pomicultorii avizaţi ştiu despre ce este vorba, cum se efectuează pentru a fi siguri că producţia va fi pe măsură. Inginerul Emilian Magdea, unul dintre specialiştii în domeniu, ne spune că tăierile trebuie efectuate de cunoscători, de specialişti.Tăierile de rodire constau în rărirea şi scurtarea ramurilor de rod, precum şi reducţia semischeletului. De asemenea, tăierile de formare sunt necesar a fi făcute corect numai de cunoscători.  Înlăturarea ramurilor uscate, bolnave sau cele care se dezvoltă în interiorul coroanei trebuie avute în vedere. De aceste lucrări depinde în mare măsură sănătatea pomilor şi producţia viitoare de fructe. Există, la ora actuală, specialişti, pomicultori care să cunoască în detaliu cum se efectuează tăierile în livezi sau când este momentul efectuării acestora? Din păcate, numai în fermele pomicole există constituite formaţii specializate. În gospodăriile populaţiei, tăierile se efectuează uneori de oameni neavizaţi şi, ca atare, pomul mai mult suferă decât să dea roadele aşteptate. Nici în satele cu tradiţie în domeniu nu mai există „tăietori” specializaţi. Ca o curiozitate, în localitatea Sâniacob, o femeie – specialistă face astfel de lucrări, fiind foarte solicitată. Nu se mai fac cursuri pentru viitorii pomicultori?, ne-a întrebat aceasta.  L-am întrebat pe interlocutorul nostru când este momentul optim pentru efectuarea acestor lucrări. Există mai multe etape, şi toamna, după cules, dar şi în perioada repausului vegetativ.

         După lucrările de tăieri, o altă etapă pentru producţia viitoare o constituie tratamentele şi lucrările cu caracter fitosanitar efectuate în perioada de iarnă, până la pornirea în vegetaţie. Cu această ocazie, ramurile afectate de focul bacterian a  rozaceelor în livezile de măr, păr şi gutui se adună şi se aprind. De asemenea, se îndepărtează lăstarii şi ramurile afectate de boli, precum monilioza la sâmburoase sau ervinia la măr, păr şi gutui, ori făinarea. Inginerul Magdea ne mai precizezaă că tratamentele de iarnă din pomicultură, pentru combaterea chimică a bolilor şi dăunătorilor este o acţiune foarte importantă. Momentul optim pentru efectuarea tratamentelor este repausul vegetativ al pomilor, când temperatura depăşeşte 5 grade C şi nu urmează ploi sau îngheţ. Cu ce substanţe se fac aceste tratamente? Inginerul Magdea ne-a spus că, în primul rând, pomii trebuie îmbăiaţi cu un fungicid, de regulă pe bază de cupru (Zeamă Bordeleză – Piatra vânătă, Funguran, Alcupral, Champion etc.). Urmează apoi tratamentul cu ulei horticol şi un insecticid. Este indicat ca aceste două substanţe să nu fie amestecate, întâi se face tratamentul cu cupricele, urmat apoi de cel cu uleiul horticol şi insecticid. Urmând acest procedeu, eficienţa este maximă. Există formaţii de stropit? Din păcate, cele de odinioară au dispărut. Fiecare se descurcă cum poate. În fermele mari situaţia este cu totul alta. Dovadă şi producţiile mari de fructe obţinute. Numai în 2018 s-au recoltat peste 18 tone la hectar la măr sau 15 tone la hectar la pruni. Aş mai dori să precizez, ne spunea inginerul Magdea, că perioada cea mai prielnică pentru efectuarea tratamentului cu ulei horticol şi insecticid este la înmugurire, atunci când dăunătorii ce au hibernat încep să prindă viaţă. În acest caz, eficacitatea este maximă. De fapt, unităţile specializate oferă, la ora actuală, destule substanţe pentru efectuarea tratamentelor de combatere a bolilor şi dăunătorilor din pomicultură. Repet, prima dată dăm fungicidul, apoi uleiul horticol şi, de asemenea, aceste lucrări este bine să fie efectuate după tăierile din livezi.

.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 384

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48