Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Şi în 2019 ne propunem acordarea la timp a subvenţiilor. Continuăm programele pentru tomate, suine, lână, noutate este ajutorul pentru cultivarea usturoiului
Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, o parte din priorităţile pe care ministerul de resort le are şi în acest an.
„Reiterez faptul că ne ţinem de cuvânt de fiecare dată. Agricultura şi accesarea fondurilor europene destinate agriculturii este un domeniu care a avut rezultate atât în 2017, cât şi în 2018 şi sperăm la fel de bune şi în 2019. (...) Fondurile europene rămân capul de afiş, absorbţia acestora este o prioritate pentru noi. Şi în 2019 vom continua cu ce am început acum doi ani, respectiv acordarea la timp a subvenţiilor. Este lucrurl cel mai important pe care noi putem să-l facem şi pe care l-am realizat şi anume avansul şi plata regulară. La 1 martie începe campania de depunere a cererilor pentru subvenţii, exact ca şi în anii trecuţi – 1 martie – 15 mai, nicio zi în plus sau în minus”, a declarat secretarul de stat Sorin Roşu Mareş.
Potrivit acestuia, şi în acest an vor continua programul „Tomate” din ferme româneşti prin care se acordă acel ajutor de 3000 euro, programul „Bazna şi Mangaliţa” pentru revigorarea acestor rase, acordarea unui ajutor de 1 leu/kg de lână colectată. „Ca o noutate, pot să vă spun că din acest an vom implementa un nou program de sprijinire a celor care cultivă usturoi. Este vorba de o sumă de 1000 euro/hectare, suprafaţa minună pentru care se acordă este de 3000 mp, trebuie să producă un minim de 5 kg/mp, 5 tone pe hectar. Nu este o cantitate foarte mare, se poate realiza. Acest program este în aceeaşi direcţie cu sprijinirea produselor deficitare, vedem cât de mult usturoi se importă din China şi din alte ţări şi vrem să sprijinim producătorii noştri. Avem şi anumite modalităţi de verificare, trebuie să fie cu atestat de producător cei care comercializează sau persoane juridice. Nu poate să aducă usturoiul din altă parte, pentru că va trebui să aibă şi o codiţă acel usturoi. Ne vom asigura că acest program va fi dus la bun sfârşit. Cererile se vor depune la direcţiile agricole până la 31 mai, după ce va apărea Ordinul de ministru. Le recomand tuturor celor interesaţi să meargă la direcţia agricolă şi să ia informaţiile de acolo”, a explicat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii.
Potrivit acestuia, în judeţul nostru nu sunt cultivatori mari, însă această schemă de ajutor va putea stimula ca un număr cât mai mare de fermieri să se înscrie în program.